Podzimní a zimní pozorování

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Re: Podzimní a zimní pozorování

Příspěvek od MaG »

Až bude po ruce filtr, musíme to ověřit, protože tuto zkušenost mám s UHC filtrem přes 15x70 v Chorvatsku. Jedno oko vidí normálně Mléčnou dráhu, druhé ji vidí potlačenou, ale se zvýrazněnými mlhovinami. A tento efekt byl hezký i pouhým okem.

Ale tuto noc jsme ho stejně neměli a bylo to pěkné i tak, díky průzračnosti a temné obloze.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
ladin

Příspěvek od ladin »

Zkousel jsem taktez 1 filtr v jednom okularu, druhy bez filtru v 40x70 binaru. Dival jsem se na Rasy. Asi mam v hlave spatnej slucovaci hardware, na me ten pohled prilis nezapusobil. Lepsi se mi to jevilo uplne bez filtru nebo naopak 2 filtry.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Buby
Věk: 37

Příspěvek od Buby »

Včera jsem prožil asi nejhezčí procházku zimní oblohou ve svém životě. Ne, že bych měl nějak extra tmavou oblohu, pozoroval jsem pouhé 4 km od 30 tis. města. Nicméně MHV byla přes 6,5 a hlavně bylo nádherně průzračno, dalo se skvěle pozorovat až k obzoru ( který jsem měl omezen asi do 15° ze všech stran). Už když jsem vystoupil z auta, praštila mě do očí krásná obloha plná hvězd. V orionu bylo krásně patrné nahuštění hvězd v okolí pásu a taky pod jeho ramenem. Nádherně vynikla i hvězdokupa Coma, která po nezbytné adaptaci vypadala pouhým okem skoro jako M35 přes triedr. I mléčná dráha byla krásně vidět až k obzoru , všude se do ní promítaly skvrnky jasných hvězdokup.  Být na lepším stanovišti, byla by obloha dokonalá. I tak jsem si ale pozorování nárámně užil. Když jsem totiž namířil triedr do oblasti Racka, doslova jsem vybuchl překvapením. Vždyť je tak nápadný!! Okamžitě jsem rozeznal jeho levé křídlo a po chvíli i část pravého, hlavu jsem neviděl. Celou scenérii dokreslovaly okolní otevřené hvězdokupy, jejichž hvězdy se třpytily jak démanty. Když už jsem viděl Racka, zkusil jsem Barnardův oblouk. Musím říct, že jsem nakonec vyduchařil kousek této mlhoviny severovýchodně od M78, v místě, kde se jeví dost úzká. Byla to duchařina, ale byla tam. Když už jsem byl v ráži, zkusl jsem i hlavu čarodejnice. Když jsem odstranil Rigel ze zorného pole, začala se mi při bočním pohledu črtat pod betou eridani velmi slabá skvrnka. O reflex z Rigelu zřejmě nešlo, při pohybováním dalekohledem držela, či spíše se zjevovala jako duch, stále na stejném místě. Kouknul jsem i na trojici M46, M47 a ngc 2423 a musím říct, že tak krásně jsem ji nikdy neviděl. Při zametáním v Jednorožci jsem si všiml velmi nápadné hvězdokupy ngc 2301, přes kterou se táhl krásný řetězec jasných hvězd jako šňůra perel. Dlouho jsem strávil nad tímto objektem a během pozorování jsem se k němu ještě několikrát vrátil. Nádherný objekt! Zkouknul jsem i slavnou trojku messierove ve Vozkovi – tzn M36,M37 a M38. Nikdy dřív jsem je neviděl tak krásně, doslova se koupaly v mléčné dráze. Jelikož mezitím vystoupal vysoko Lev a Orion s Velkým psem se přesunuly do světelné čepice Vsetína, pozoroval jsem galaxie ve Lvu. Trojice M65, M66 a ngc 3628 vypadala nádherně, všechny tři galaxie vidielné bez problémů. Ještě hezčí skupinka byla ale kousek západně. Galaxie M95, M96, M105 a ngc 3384 byly bez problémů viditelné, šlo rozeznat i jejich tvar. Poslední galaxií ve Lvu, kterou jsem tu noc pozoroval, byla ngc 3521, jasná galaxie v jižní části souhvězdí. Docela jasná protáhlá skvrnka. Na to, že galaxie má 9 mag, je docela málo známá. Celé pozorování jsem zakončil krátkým výletem po Cassiopeji, kdy jsem si prohlédl snad deset hvězdokup. Nad severem se začala dělat nějaká oblačnost a mě začalo být zima. Byl čas jít domů. Když jsem scházel z kopce z autu, otevřel se mi výhled na nakloněné souhvězdí poháru….a já dostal chuť na jedno. :D
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Buby  pěkný report. Včera byla fakt hodně průzračná obloha. Já 20Km severně od Prahy nemám moc tmu, ale včera byla dobrá tma. Nerozkoukán jsem  triedrem 20x80 po pár vteřinách hledání hned našel M1 a M33. A to ještě rušil Měsíc. Jasnější galaxie jako M81 a M82 prostě paráda.
Na NGC 3521 jsem dlouho nekoukal, ale často se podívám na NGC 2903 ve Lvu. Ta je vidět pekně.
Dnes bude asi taky dobrá obloha a snad budu pozorovat dýl jak včera.  
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
ladin

Příspěvek od ladin »

Buby : peknej report. Chci se jeste zeptat, jak urcujes MHV?
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Buby

Příspěvek od Buby »

ladin píše:Chci se jeste zeptat, jak urcujes MHV?
Používám mapky, které tu dával ke stažení Cassi. Je tam velká medvědice,lyra, herkules, drak,...Snažím se prostě spatřit co nejslabší hvězdu zakreslenou na té mapce. Namátkou jsem pár těch hvězd testnul a jedná se vždy o hvězdy s nízkým barevným indexem a bez průvodců, kteří by zvyšovali jasnost. Dřív jsem používal IMO trojúhelníky, ale je to strašná otrava, vždycky zapomenu, kterou hvězdu jsem už započítal a kterou ne. Podlesní dobou už určování MHV nevěnuju moc času, prostě kouknu na hvězdy, které si z mapky pamatuju a podle toho MHV odhadnu. s přesností na půl magnitudy asi, to mi pro účely vizuálního pozorování stačí.
Buby

Příspěvek od Buby »

Artaban píše:Buby  pěkný report. Včera byla fakt hodně průzračná obloha. Já 20Km severně od Prahy nemám moc tmu, ale včera byla dobrá tma. Nerozkoukán jsem  triedrem 20x80 po pár vteřinách hledání hned našel M1 a M33. A to ještě rušil Měsíc. Jasnější galaxie jako M81 a M82 prostě paráda.
Na NGC 3521 jsem dlouho nekoukal, ale často se podívám na NGC 2903 ve Lvu. Ta je vidět pekně.
Dnes bude asi taky dobrá obloha a snad budu pozorovat dýl jak včera.
díky, na ngc 2903 jsem včera pozapomněl třeba dnes napravím, asi si zas na chvilku vyjedu někam na kopec. Bohužel tady na valašsku je v noci na cestách z tajícího sněhu strašný led a tak to bude asi zas jen pár km za město, nerad bych se vymlel. :-/

EDIT: jinak fakt doporučuju využít průzračné oblohy a koukat nízko nad obzor, kdoví kdy se zas poštěstí se tam kouknout.
Buby

Příspěvek od Buby »

Tak dnes bohužel zklamání, obloha o hodně horší než včera. I tak jsem ale přidal do seznamu pozorovaných objektů ngc 2174-5, teda hvězdokupu a mlhovinu. Mlhovina byla celkem jasná a i tvar měla celkem podobný jak na fotografii. Druhým prvně pozorovaným objektem byla Thorova přilba, v triedru byla doslova titěrná, nicméně celkem v pohodě identifikovatelná. Cestou k autu jsem s sebou ještě prásknul o zem na ledu, dalekohled to naštěstí přežil bez úhony, soudruzi v Číně mi to dobře smontovali.  :D
Jiri_Skalsky

Příspěvek od Jiri_Skalsky »

Teda
nechci Vám do toho moc kecat, ale taky mě docela překvapil fakt, že i v blízkosti sodíkových lamp je řada objektů slušně vidět.
Myslím, že třeba planetární mlhoviny svítí hodně v modré a zelené části spektra, takže Na lampy jim tolik nevadí.
Daleko horší jsou rtuťové výbojky, které mají čáry  404 nm, 436 nm, 546,1nm a 576nm, 579 nm....
Tím ovšem neříkám,že sodíková světla mě neštvou, ale svítí od orqnžové přes červenou část spektra.

J.S.
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Protože není večer na obloze Měsíc a pomalu ani žádná planeta byl jsem nucen pozorovat DSO  :) Pozroval jsem mono i přes bino, kukl jsem na Orion, Plejády všechny tři hvězdokupy ve Vozkovy i NGC 752 o které jsem se dozvěděl z fóra. Pěkná ale trochu už klesala. Zkoušel jsem taky Rosetu ale neuspěl jsem ani s filtrem, pozoroval jsem ze zahrady kde mám všude světla takže to nebylo ono, ale jinak spokojenost, vzhledem k podmínkám. Zakončil jsem Rigelem - pěkně viditelný průvodce při 94x. Jo a na začátku jsem panopticem 24 (50x) sledoval přelet ISS po delší době, pořád prťavá ale panely šly pěkně vidět  8-)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
viktormt

Příspěvek od viktormt »

Ja som dnes stastie nemal. Aj pre zvysenu oblacnost som sa vybral asi 5km od mesta na tmave pole, vyskusat 100mm objektiv na M31 v Andromede. Zpociatku bola zapadna cast oblohy zamracena, vyfajcil som niekolko cigariet a mrzol v dost silnom studenom vetre. Orion bolo vidno nadherne. Po par minutach sa objavili aj plejady a ja som si uvedomil, ze oblacnost smerom na zapad sa rozpada. Pockal som este asi 30 minut, no na m31 som si netrufol, mrzli mi uz prsty. Ale videl som velmi pekne iridium, niekedy medzi 19 a 19:30. Letelo od zapadu.
Tulen
Věk: 54

Příspěvek od Tulen »

viktormt píše: Ale videl som velmi pekne iridium, niekedy medzi 19 a 19:30. Letelo od zapadu.
Jestli to bylo vidět od Jupitera až po Malého Lva, tak to byla ISS.
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
viktormt

Příspěvek od viktormt »

Tulen píše:Jestli to bylo vidět od Jupitera až po Malého Lva, tak to byla ISS.
Prehral som si to v Stellariu, mas pravdu :)
Buby

Příspěvek od Buby »

Jelikož na mě něco leze, pozoroval jsem jen po chvilkách ze zahrady chalupy  v Hutisku Solanci. Celý den byl nějaký opar a aj večer ho bylo na obloze poznat, navíc ty střediska s nočním lyžováním fakt strašně svítí, takže MHV chvílemi snad 6, chvílemi i méně. Trochu mi to připomínalo ty lepší noci v areálu Vsetínské hvězdárny kdysi....Pozoroval jsem jen hvězdokupy a vlastně jen staré známé objekty typu M50, M93, M46 + M47 atd. Nakonec jsem si řekl, že porovnám pohled přes 15x70 a starý 114 mm newton na M50. Tady jsem byl u newtonu strašně zklamaný, ten pohled bych o 300% méně atraktivní než v triedru, samotná hvězdokupa sice obsahovala o pár hvězd víc, ale to okolí je hold takové prázdné, chybí mi tam ty hvězdy všude okolo. Nakonec jsem si řekl, že by nebylo na škodu si zkusit M50 nakreslit, než mi ale zalezla za stromy, stihl jsem nakreslit jen základní hvězdné okolí a tak to snad dokreslím zítra.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Já jsem zase zkoušel v 100mm dalekohledu pozorovat nějaké ty galaxie. Nocí, kdy se dají smysluplně pozorovat z Říčan je jen pár do roka. Tahle byla tak něco mezi, nebyla z těch nejlepších (např. jsem neviděl NGC2158 či NGC3628, které jdou občas vidět i v 80mm dalekohledu), ale něco přece jenom vykoukat šlo. Vybral jsem si několik galaxií z O'Mearova Hidden Treasures. Konkrétně NGC 2903, 2683, 2841 a 4605. Na všech šlo nějaké ty detaily při 82x vidět, ve větším dalekohledu by mohly vypadat zajímavě.

Pak jsem zkusil jen tak namátkou kouknout na galaxie zakreslené v PocketSky Atlasu v okolí NGC4605 (tam mám nejtmavší oblohu). Kupodivu šly všechny tři vidět (NGC 4036 + 4041 a NGC 3945). Na NGC 3945 i nějaké ty podrobnosti - protažený tvar, bodové jádro s mlhavým halem, ve kterém se mi zdálo, že vidím chvílema několik zjasnění.

Pak jsem dal ještě několik vypalovaček (typu M81, 82, 67, 44, 65, 66, apod...) a na konec dvě krásné dvojhvězdy epsilon Boo a  gamma Leo a vycházející Saturn. To už jsem byl ale po dvou hodinách pozorování docela promrzlý a unavený.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Odpovědět