73P/Schwassmann-Wachmann 3

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
AstronomyGreenHorn

Příspěvek od AstronomyGreenHorn »

Vcera si hovorim si ze odfotim 73P a mozno sem konecne prilepim slusnu fotku.
Nakoniec som mal aj uspech a este vacsi neuspech.
Uspec - konecne sa mi podarilo jakstaks udrzat manualnu pointaciu nad 5 minut (boli ma sice krk, ale stalo to zato) a mam na jednej fotke tak M 13.

Neuspech:
Bolo jasno a mierne podpriemerny seeing (ledva som tusil pasy na Jupiteri).
Tak som vytiahol len 400mm objektiv (f7) zapojil k Nikonu a don vopchal 800 film. Namieril na okolie Vegy, Pockal najprv tri minuty, potom 5 minut potom 7 minut a nic.
Jak hladam tak pozeram na tie fotky, ale nikde tam tu kometu nevydim a to som fotil akurat pol hodiny pred maximalnym priblizenim.
No nevadi - neska sa teplejsie obleciem (vytiahnem vacsie ohnicko) a snad najdem nakoniec aspon to C.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

AstronomyGreenHorn napsal: Namieril na okolie Vegy, Pockal najprv tri minuty, potom 5 minut potom 7 minut a nic.
Jak hladam tak pozeram na tie fotky, ale nikde tam tu kometu nevydim a to som fotil akurat pol hodiny pred maximalnym priblizenim.

pokud jsi mířil i foťákem na okolí Vegy, tak tam nic opravdu nemůžeš mít. Jak B , tak C bylo mimo zorné pole tvé sestavy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
M.Adamovsky

Příspěvek od M.Adamovsky »

pozor ALERT VŠEM

Bcko mohutne zjasnelo.ted jsem vysel u nas za barak a neveril jsem vlastnim ocim..nejprve jsem si myslel, ze je to jen hvezda ( i kdyz se na prvni pohled zdala kondenzovanejsi nez obvykle hvezdy byvaji ), ale pak jsem podle mapky zjistil, ze na onom miste zadna hvezda neni..tak jasna..takze Bcko nam hodne zjasnelo..podle mych odhadu dosahuje ted 6.0 mag ! pri tom, ze DC je 8..tzn. temer blizke hvezde..velikost komy je minimalni..podle mych odhadu asi 3´...bez naznaku ohonu, ale z mesta tezko poslouzim..kazdopadne se ted jevi jako dosti stelarni objekt..velmi jasny..

dobrou noc a jasnou oblohu vsem !
M.Adamovsky

ted jsem na ni koukal i triedrem 8*30 jen z okna..v tomhle pristroji se sice jevi mene kondenzovana, ale jako velka smouha ktera je vizualne jeste jasnejsi nez M 13, takze jasnost v tomhle prisroji je dokonce vetsi nez 5.9 mag !...
M.Adamovsky

jeste dodavam jasnost Ccka...ktere je v soucasne chvili vice jak o 1 mag slabsi ( jeste pred 2 dny to bylo obracene )
jasnost mnou napozorovana 7.0 mag, koma velikosti 8´ dosti protazena, kondenzace 3..

tak a ted uz dobrou noc...
M.Adamovsky

tak mi to nedalo a musel jsem udelat jeste jeden odhad v mem malem triedru 8*30..je znat, ze obloha je uz temnejsi nez byla zhruba pred 2 hodinami...jasnost jsem odhadl na 5.6 mag, takze k ranu by byla mozna videt i pouhym okem..velikost komy 15´ ! a kondenzace 6...
a ted uz jdu do perin
voko

Příspěvek od voko »

Potvrzuji, mám u sebe jen triedr 10 x 50 a zatímco včera v půl čtvrté po západu měsíce v lese jsem Béčko triedrem neidentifikoval, dnes ve městě mezi lampami na sídlišti při měsíčním svitu je na hranici viditelnosti okem a v triedru nepřehlédnutelné, na rozdíl pro změnu zase od Céčka, které je vidět tak tak.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Měl jsem tu opět vcelku kvalitní oblohu na tu bídu.
A tak to dopadlo jak asi muselo. Začal jsem triedrem, pokračoval dobsonem a nakonec usoudil, že to chce fotku.

Vstal jsem s tím, že na mailu byla zpráva od Martina, že B zjasnilo. Chvíli jsem váhal, zda by to psal, když zjasnilo už včera, ale pak jsem si řekl, že určitě ví o čem píše a že to bude asi zajímavé. A bylo.

Obloha byla slušná, opět jsem okem detekoval hvězdy do 5 mag. Tentokrát tedy spíše MHV 5,1 mag. Občas jsem totiž detekoval i hvězdu mí Lyr. Na kometu jsem však svým okem nedosáhl.

V triedru byla B nepřehlédnutelná, ani jsem se pro dnešek nenamáhal s mapkami. Přišlo mi, že má snad v triedru dokonce viditelný kousek ohonu. Rozhodně také nevypadala už jen jako hvězda a ve srovnání s C byla asi o magnitudu jasnější. C byla v triedru klasická, mlhavá a mírně protáhlá, viditelná pouze koma. Jasnosti 6 mag pro B a 7 pro C bych si troufl potvrdit, neumím však odhady.

Ve zvětšení 66x bylo vidět u B ohon přes velkou část zorného pole, dost mně to překvapilo. Byl však spíše úzký, až jsem měl podezření, že vypadá spíš jako iontový.
C měl ohon mnohem kratší, ale trochu rozšiřující se, jako obvykle. Také koma fr. C byla mírně protáhlá, asi má velký povrchový jas, nebo je to nejjasnější část chvostu.

Ve zvětšení 250x byla vidět koma B jako kruhová, velká asi 3-4´. Měla jasné centrální zjasnění, ale již ne podobné hvězdě, jako včera, ale nepatrně mlhavé.
U C jsem toto centrální zjasnění viděl stále jako hvězdičku obklopenou jasnou komou, plynule přecházející v ohon.

Při focení jsem ze začátku myslel, že mi tam chodí vysoká oblačnost, než mi došlo, že jsem nepřepl clonu objektivu na manuál. Výsledkem jsou tedy ne příliš dobře prokreslené hvězdy (na 2,8 ten objektiv Sigma kreslí krásná hala), ale aspoň je vidět netušené délky ohonů. Náhoda se někdy může hodit ;)

73P-B, 3:27, 120s, ISO800, Sigma 2,8/135mm, EOS 300D, upraveny křivky na kontrast

73P-B, 3:35, 120s, ISO800, Sigma 5,6/135mm, EOS 300D

73P-C, 3:24, 120s, ISO800, Sigma 2,8/135mm, EOS 300D, upraveny křivky na kontrast

73P-C, 3:43, 120s, ISO800, Sigma 5,6/135mm, EOS 300D

(Omlouvám se majitelům dial-up za poněkud větší fotky..)

Tak se na to tak dívám a říkám si, zda tam je kolem B tak velké zelené halo, nebo to udělal objektiv? :)

Díval jsem se na upravené snímky B a hvězd a opravdu je jasnější než hvězda 6,1 a slabší než 5,0 a je asi tak mezi nima, takže B by klidně těch 5,6 mag mohla mít. To je ovšem super.

A ještě jedna úprava na závěr. Zkusil jsem složit ty tři "nepovedené expozice" 3:27 až 3:32. Pohyb komety není ještě tak moc patrný, poklesl šum a tak jsem ještě víc vyhnal detaily. Ty barvy jsou nádherné. Ohon taky, ale vypadá na prachový, i když tenčí.

Ty bláho, pokud je ta koma na obrázku skutečná, a mám pocit, že je, tak má půl stupně v průměru!
Ohon B má minimálně 1° a ohon C asi 1,5°.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
M.Adamovsky

MaG napsal: Měl jsem tu opět vcelku kvalitní oblohu na tu bídu.
A tak to dopadlo jak asi muselo. Začal jsem triedrem, pokračoval dobsonem a nakonec usoudil, že to chce fotku.

Vstal jsem s tím, že na mailu byla zpráva od Martina, že B zjasnilo. Chvíli jsem váhal, zda by to psal, když zjasnilo už včera, ale pak jsem si řekl, že určitě ví o čem píše a že to bude asi zajímavé. A bylo.

Obloha byla slušná, opět jsem okem detekoval hvězdy do 5 mag. Tentokrát tedy spíše MHV 5,1 mag. Občas jsem totiž detekoval i hvězdu mí Lyr. Na kometu jsem však svým okem nedosáhl.

V triedru byla B nepřehlédnutelná, ani jsem se pro dnešek nenamáhal s mapkami. Přišlo mi, že má snad v triedru dokonce viditelný kousek ohonu. Rozhodně také nevypadala už jen jako hvězda a ve srovnání s C byla asi o magnitudu jasnější. C byla v triedru klasická, mlhavá a mírně protáhlá, viditelná pouze koma. Jasnosti 6 mag pro B a 7 pro C bych si troufl potvrdit, neumím však odhady.

Ve zvětšení 66x bylo vidět u B ohon přes velkou část zorného pole, dost mně to překvapilo. Byl však spíše úzký, až jsem měl podezření, že vypadá spíš jako iontový.
C měl ohon mnohem kratší, ale trochu rozšiřující se, jako obvykle. Také koma fr. C byla mírně protáhlá, asi má velký povrchový jas, nebo je to nejjasnější část chvostu.

Ve zvětšení 250x byla vidět koma B jako kruhová, velká asi 3-4´. Měla jasné centrální zjasnění, ale již ne podobné hvězdě, jako včera, ale nepatrně mlhavé.
U C jsem toto centrální zjasnění viděl stále jako hvězdičku obklopenou jasnou komou, plynule přecházející v ohon.

Při focení jsem ze začátku myslel, že mi tam chodí vysoká oblačnost, než mi došlo, že jsem nepřepl clonu objektivu na manuál. Výsledkem jsou tedy ne příliš dobře prokreslené hvězdy (na 2,8 ten objektiv Sigma kreslí krásná hala), ale aspoň je vidět netušené délky ohonů. Náhoda se někdy může hodit ;)

super fotky Martine ! :)..jsem zvedavej, jaka bude dneska vecer, jesli Mesic a pocasi dovoli...akorad nevim, jak ted napisu test n fyziky..:)
ceres

Příspěvek od ceres »

Pripajam este "G" z vyjazdu FunTomas+ivanmsk+ceres+host (M.G.)...

Mame aj R, len to je iba pre fajnsmekrov so 14-bit monitormi ;)

http://www.global.sk/ukazky/73P-G_10x15s.jpg

INFO
place: AGO MFF UK, Modra-Piesky
date: 4. 5. 2006
exposure: 10x15s, start @ 22:04:42 UT
objective: Borg77
mount: Vixen GDX
sensor: astropix 1.4
processing: AstroArt 3.0 + PS 7.0
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
JHA - Durko

Příspěvek od JHA - Durko »

V nedelu 7.5. o 01.00. som konecne mal moznost pozriet na kometu tiedrom 10x50. Pozorovanie rusilo poulicne osvetlenie, viditelnost hviezd by som odhadol tak max. 5 mag, mozno trosku menej. Cast C som skoro ani nenasiel, prekvapila ma jej slabost (vyrazne slabsia ako M13), cast B vobec nic. Cize v zasade mozem potvrdit predchadzajuce prispevky, C je slabsia, ako sa predpovedalo.
ceres

Příspěvek od ceres »

Tak som si pozeral snimky 73P v tejto sekcii a stale mi nejde do hlavy, preco pouzivate take dlhe expozicie, ked nepointujete na kometu ??? Terajsi pohyb zloziek po oblohe je ± 13"/minutu alebo 2,2"/10 sec, takze hadam len pri zakladnom objektive sa pri pointovani na hviezdy kometa za minutu nepohne... Pri takych Borgoch ci Megrezoch s f okolo 400 je pri 6um pixeloch 1 pixel asi 3", pri dlhsich ohniskach este menej, takze pointovanim na hviezdy ziskate nerozmazanu kometu pri expozicii najviac 10 sekund...

Fascinovalo ma na SpaceWeather, ze vsetky snimky komet pri M57 su rozmazane, teda neostre. Ale, proti gustu ziaden disputat :-/
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
JP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JP »

Tak mi to taky nedalo a zasílám snímek fragmentu C z pátku.

Fotografováno za ED 120/900 na Canon EOS 20D, 3200 ISO, expozice 8 x 3 minuty. Pointováno na kometu. Hvězdy ze snímku byly odečteny a výsledná kometa byla vrácena do hvězdného pozadí. Poloha odpovídá 5.5.2006 00:38 UT. Pozorovací stanoviště Čbán zajistilo, jako vždy, vynikající pozorovací podmínky (s ohledem na Měsíc).

Libor

Příspěvek od Libor »

Tak jsem se po prodlouzenem vikendu zase dostal na Internet, tak mohu pridat dva pokusy o zachyceni detailu fragmentu B. Snimal jsem radu kratkych expozic pomoci kamerky WAT120N v primarnim ohnisku newtona 355/1600 a pak jsem to poskladal v Registaxu. Vizualne vypadala kometa hodne difuzne a ty jednotlive zjasneni se objevily az na snimku z CCD kamery. Meritko snimku je 0,73"/pixel.

6.5.2006, exp. 84 x 2.5s

7.5.2006, exp. 80 x 5s

Dnesni noc uz jsem nefotil, ale byl jsem hodne prekvapeny zmenou B-cka. Uz jsem si myslel, ze se uplne rozplyne a misto toho tak vyrazne zjasnilo, ze prekonava C-cko.
etyl

Příspěvek od etyl »

Pekne foto, parada :-)
Odpovědět