Obloha vypadá až na občasnou vysokou oblačnost docela dobře...(a vypadá to, že to i chvilku vydrží).
Před 23h nás čeká pěkný přechod měsíců Io a Europy (viz Stellarium)..
Pravda.
Sice jasno, ale seeing průměr.
Při 200x zv. jsem vůbec neviděl měsíce. Byly vidět jen pár minut po vstupu na disk jako jasné body. Pak jsem viděl pouze stíny. Jindy byvají vidět jako šedivé kotoučky.
Počkal jsem si na výstup Io a zabalil jsem to.
Já začal až ve 23:30 SEČ a musím říct, že seeing hodně slušný (zvětšení 165x) možná až 8/10 a později se snad ještě zlepšil.
Rovnou jsem dal 236x a tím pozoroval. Nakonec jsem dal 275x SW Planetary a Jupiter se skoro nehnul. I s levným okulárem, jsem viděl skoro to samé, jako s Pentaxem XW zv. 236x. To už je u mého achromátu co říct.
331x bylo už moc, což je ovšem pokaždý. Jen škoda, že byla chudší strana. O divadlo se především staral měsíc Europa a jeho stín. Třeba ale tmavé linky v SEB pěkně výrazné a v STB náznaky dvou skvrn.
Já se přidávám, v Praze velmi klidno až do výstupu Europy z disku, zvětšení 315x (EO Ortho 4mm) a 331x (Bd Eudiascopic 3,8mm). Užasná podívaná, oba výstupy měsíčků. Byl to první dvojitý, co jsem za poslední roky viděl a doufám, že vyjde počasí i za týden, i když to už bude krátké.
Potvrzuji vcerejsi zlepsovani seeingu. Ja zacal kolem 20:15 kdy se to dost vlnilo ale postupne az do cca 23:00 to vylezlo snad na 9/10(celou dobu jsem natacel pres dobika a koukal lidlskopem) nicmene pak uz byla jednak poradna zima a vsechno namrzalo a taky padla dost mlha. Kazdopadne ale pekna podivana az do cca pulnoci, kdy jsem to zabalil.
Obdivuji, co tam vše vypozorujete a následně nakreslíte. Včera byl velice slušný seeing na pozorování. Jupiter byl krásně ostrý a viděl jsem i nějaké detaily v polárních oblastech. Bohužel to vlnění vzduchu mělo, jak bych to popsal, velkou amplitudu a výsledky natáčení kamerou stojí za prd. Seeing je nevyzpytatelný a kolikrát se nedá odhadnout, jak si s tím skládací programy poradí.
Dneska se mi do toho mlika ani nechtelo. Nakonec jsem se dokopal ven, radeji driv, dle snimku z druzic to vypadalo, ze bude jenom hur. Nakonec to za to docela stalo. Opet jsem chytnul GRS a seeing na kratke okamziky dovolil pouzit i 165x:
Prijde mi zajimavy ten divny lichobeznikovy utvar mezi SEB a STB. Vsimnul jsem si ho taky a docela me matl, protoze jsem nic takoveho jeste nevidel. Nedokazal jsem presne urcit jeho tvar a nakonec jsem ho nakreslil jako neurcite ztmaveni mezi SEB a STB. Jsem zvedavy, jak se bude vyvyjet.
Jedna cerstva kresba z dnesni noci. Seeing zase za moc nestal:
Na ten průměr tam máš detailů požehnaně, jak už to tak tady bývá
Včera jsem okukoval po delší Jupiter i s kolegy a seeing nakonec nebyl špatný ale proměnlivý, hezký přechod GRS, všechny měsíce, jen vichr nám cloumal s dobsnama
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Já začal až ve 23:30 SEČ a musím říct, že seeing hodně slušný (zvětšení 165x) možná až 8/10 a později se snad ještě zlepšil.
Rovnou jsem dal 236x a tím pozoroval. Nakonec jsem dal 275x SW Planetary a Jupiter se skoro nehnul. I s levným okulárem, jsem viděl skoro to samé, jako s Pentaxem XW zv. 236x. To už je u mého achromátu co říct.
331x bylo už moc, což je ovšem pokaždý. Jen škoda, že byla chudší strana. O divadlo se především staral měsíc Europa a jeho stín. Třeba ale tmavé linky v SEB pěkně výrazné a v STB náznaky dvou skvrn.
No a konečně malůvka. Není čas, páč je jaro a lítám kolem zahrádky a jezírka.
Čas: 21:38-21:56 UT
Diky aquariovi muzu primo porovnat poslednu kresbu se snimkem porizenym podobnym prumerem. Nezachytil jsem vse, co tam bylo k zachyceni, ale potesilo me, ze jsem si zas tak moc nevymyslel (dost jsem se soustredil na NEB):
Dnešní výstup Ganymeda z jupiterova stínu.
Během ani né 1minuty se z nepatrného bodu ve vzdálenosti cca 30" od Jupiteru vyloupnul Ganymed v celém svém jasu..
Pěkný fofr...pěkná podívaná..
Na tu minutku se vyplatilo počkat