Slunce

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Slunce 2010

Příspěvek od MaG »

Díky za vaše poznámky ;)

Domnívám se, že tímto se senzor nepoškodí, dalo se na to koukat i okem bez pocitu přílišného světla, ale i expozice 1/8000s snad zapůsobila, že se čip moc neohřál..

deavi: celé to vzniklo minulý týden.

Jel jsem v pátek 16.4. fotit vulkanický soumrak (který se nekonal) a při západu Slunce jsem si náhodou všiml, že zapadá vpravo od Ještědu při pohledu z Jablonecké vyhlídky. Liberec byl jakoby v oparu a Slunce jen trochu víc červené.

[media]http://www.youtube.com/watch?v=K-klFz8YI1I[/media]

No a tak jsem se pokusil podle mapy vynést rovnoběžku tak, aby procházela Ještědem a zjistil jsem, že to vychází na můj dům v Kokoníně. Stačilo tedy vyrazit na kopec, odkud je vidět Ještěd a skutečně jsme se s Alešem téměř trefili.

A druhý den jsem pozici spočítal někam na jižní svahy Kokonína, ale nebyl tam dobrý výhled a u Ještědu bylo hodně oblačnosti. Tak vzniklo aspoň to, co ještě lépe má Aleš, ale nebylo to ideální.

Naštěstí tyto dva dni poskytly data o poloze Slunce v určitou hodinu.
Když jsem vzal azimuty a výšku v ten čas, dalo se spočítat velmi přesně, kudy bude procházet linie 24.4. a i když to bylo po týdnu, a obával jsem se o přesnost, byla vyšší, než jsem čekal. Konečně jsem měl chybu výpočtu pod 50 metrů. Dokonce jsem se trefil +/- 20 metrů. Hodně pomohl úhloměr (program SMART Notebook). Nebyl problém popojít pár metrů po kraji pole.

Nejhorší je fakt, že stojíte v místě, kde asi Slunce půjde skrz Ještěd a i to na to vypadá, ale teprve tak 2 minuty předem máte jistotu a to už je třeba začít snímat.. Takže v konečném důsledku jde o náhodu.

Mrzí mně akorát fakt, že tomu musíte občas i něco obětovat. Zatímco rodina se projížděla na lodičkách s lampióny, já šlapal s brašnou s dalekohledem a stativem na kopec.. oboje holt nejde stíhat a auto máme taky jen jedno :)

Psal jsem, že jsem spokojen na 90%. Důvod je jednoduchý - doufal jsem, že vysoká oblačnost ztlumí Slunce až do oranžové nebo červené barvy. Pak by to bylo dokonalé.

[media]http://www.youtube.com/watch?v=i2CUrOy5GVg[/media]
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Jacquess
Věk: 37

Slunce 2010

Příspěvek od Jacquess »

Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Slunce 2010

Příspěvek od MaG »

Ale tak tady šlo o to, že Slunce si vybírá krapet okurkovou sezónu po těch mnoha protuberancích a erupcích.. ono za dva dny může být vše jinak. Nevěděl jsem, co plánujou poslat jiní pozorovatelé, tak jsem jim taky něco poslal, ale jiní poslali lepší ;)
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Lukina

Slunce 2010

Příspěvek od Lukina »

Nevim jak v Jablonci (predpokladam, ze to muselo byt ale namlich to samy), ale v Ceske Lipe dnes bylo Slunce tesne pred zapadem zcela rude. Opravdu nadherne. Bohuzel jsem byl na vyjizdce na kole... Bude fotka s Jestedem?
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
MaG
Kontaktovat uživatele:

Slunce 2010

Příspěvek od MaG »

Nebude, tady byla nějaká přeprška a moc jsem tomu nevěřil. Navíc jsem nevěřil, že bude rudé Snad jindy..
mitovka

Slunce 2010

Příspěvek od mitovka »

Tak som dnes odfotil prvý raz Slnko. Fotené Canonom 450D, v primárnom ohnisku newtona 190/1269, baader astro solar folia.

Výrezy sú v 100% velkosti

Falošne zafarbené:

mitovka
mitovka
ccerdo

Slunce 2010

Příspěvek od ccerdo »

Zdar, u nás se taky na 2 hoďky vyjasnilo , tak jsem to opět zkusil.....

Jura
mitovka

Slunce 2010

Příspěvek od mitovka »

Tak dnes druhý pokus rovnakou technikou:

tu sa dá pozrieť v 100% veľkosti:
http://img689.imageshack.us/img689/7320/vysl2a.jpg

smerom ku krajom disku (hlavne na 8 hodine) sa dajú nájsť aj nejaké biele škvrny.

mitovka
mitovka
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Slunce 2010

Příspěvek od Roman (Rick) »

Počasie konečne trochu praje foteniu :). To je singleframe? Je pekný ostrý. Vidím tam aj tie fakulové polia. Pekne ;).

edit: niečo sa podarilo aj mne. Ohnisko cca 3 metre, zelený + uv/ir cut filter. Zložených 50 snímkov z 2000:

edit2: a ešte jeden singleframe pri ohnisku cca 6 metrov. Všimnite si prúd hmoty z jadra škvrny:
ccerdo

Slunce 2010

Příspěvek od ccerdo »

Moooc hezký.... Jura
mitovka

Slunce 2010

Příspěvek od mitovka »

Veľmi pekné Roman. U mňa bol celkom dobrý seeing, škoda že ešte stále nemám kameru nech skúsim tiež nejaký detail.
mitovka
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Slunce 2010

Příspěvek od Konihlav »

v lednu jsem si poridil Baader CaK resp. K-line filtr, ktery jsem dnes slavnostne po 5ti mesicich vyzkousel...

no asi funguje, jen to nechce nahravat video do MPGu. Kurnik prace mi zase kixla kamera, pod Win7 jeste moc veci instalovanych nemam a pekne me ten system stve, takze jsem nahraval pres VLounge toolu od SPC900.

Registax ovladat neumim (resp. verze 5 je pro me tabu, ve verzi 4 jsem obcas neco naklikal), takze je to ultra osklivy (hnusny) pokus, ale v okurkove sezone to sem vkladam:

tak doufam, ze se nepozvracite (jako ja).

Jo a fotit Slunce je des bes, clovek se u toho poti jako prase a jeste kdyz jdou mraky pres nej, tak vubec nelze zaostrit...

zajimalo by me, jak planetarnici ostri... :-/
caribic10

Slunce 2010

Příspěvek od caribic10 »

Jo a fotit Slunce je des bes, clovek se u toho poti jako prase a jeste kdyz jdou mraky pres nej, tak vubec nelze zaostrit...

zajimalo by me, jak planetarnici ostri... UndecidedTady s tím problémem jsem válčil a válčím pořád. Dostal jsem tip, schovat se pod deku, aby bylo na monitoru něco vidět (budeš vypadat divně, ale funguje to) a nebo pak různý udělátka z kartonu.
Ostřil jsem vždy nejdřív na okraji disku, a pak jsem se pokoušel dohledat skvrnu vymetáním po Slunci (několikrát) a pak jsem doosřil co to šlo. Tento způsob proto, že dalekohled na balóně s výhledem na jih neustanovím ani tak nějak od oka a vše mi rychle utíká.
Na driftovou metodu jsem lempl...

S pocením bude asi problém větší, to mě štve taky. Dalekohled těžkej jako blázen, taháš se s tím, pak dobu strávíš u něj. Nevím, zkus pivo, ale nepřežeň to ;-)

edit: co zkusit dát dohromady několik těch alobalových potvor do auta, třeba čtyři, šest a udělat si z toho plachtu.
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Slunce 2010

Příspěvek od Konihlav »

caribicten: Kubo, tak to to delame stejne. Jen porad nemam tu poradnou plachtu na prikryti, takze jsem mel hlavu pod mikinou, laptop pred nosem a ovladace v ruce... jen nemam motorove ostreni, takze jsem po slepu smatral rukou po dalekohledu, mezitim drbnul do kamery, posunula se mi kompozice, laptop jsem mel v jedne ruce, v druhe stridave ovladac od montaze a kdyz to zrovna spolupracovalo, tak mi na laptopu padnul setric... proste na tohle ja nemam nervy :-/
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Slunce 2010

Příspěvek od Roman (Rick) »

No ale pekný výsledok je to. Aké to bolo ohnisko? Ja sa s CaK filtrom odvážim maximálne na metrové ohnisko i pri priemernom seeingu :o.

Inak s tými turbulenciami a potením veľa nenarobíš. Trochu pomôže to priclonenie. Ja si proste zavesím dva uteráky/osušky tesne pred tubus tak, aby mi tienili tubus a kamerku. Tým taktiež získam aj trochu lepší pohľad na monitor. Ale na seeing to až taký vplyv nemá. Teda aspoň u mňa, kde je podo mnou ďalších 11 pochodí betónu. A ten vie Slnko pekne rozpáliť ...

Čo sa ostrenia týka, ostrím manuálne ;). Najprv si vždy nastavím škvrnu do stredu okuláru vizuálne. Trochu rozostrím, aby som mal kamerku po priložení aspoň približne zaostrenú. Ak náhodou škvrnu nemám v zornom poli (tu si neviem vynachváliť väčšie rozlíšenie qhy), tak s ňou trochu pohýbem krúživým pohybom. Keď sa škvrna zjaví pomaly doľadím ra a dec os, tak aby škvrna sedela v strede. Potom si prehodím na vga rozlíšenie, kde je rýchle fps a zaostrujem. V tom dennom seeingu je to ale dosť drina a mi to niekedy trvá aj desať minút, kým sa dočkám lepšieho seeingu na zaostrenie ...
Odpovědět