Fotil jsem kometu jen 8 stupňů nad obzorem. Snímek jsem nyní umístil do článku o kometě. Tak se mi to tehdá nezdálo
NEAT
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
NEAT
Víte co jsou to solidní podmínky? Myslím, že takové opravdu byly 13. 5.
Fotil jsem kometu jen 8 stupňů nad obzorem. Snímek jsem nyní umístil do článku o kometě. Tak se mi to tehdá nezdálo
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
NEAT
Hezký snímeček. Je vidět, že jsi výrazně výše. Já fotil tady u HK v podobné výšce Bradfielda, a na snímku nemám prakticky nic, protože byl u obzoru zákal.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
NEAT
No Martine, to bychom těžko srovnali. Sám to říkáš a víš, jak jsem měl já na Bradfielda. Dneska sem do článku přidal fotku ze svítání toho 28. 4. - zákal a ciry to jistily.
Bradfield není NEAT... ta je tak jasná... byla v pohodě a navíc jak píšu, byly docela solidní podmínky po přechodu fronty. Takže je to sice nad městem (vzdálený Liberec a trochu od Jablonce), ale jde to.
Za tu výšku jsem rád (bydlím 610, kopec asi 650 m.n.m).
Navíc střed Jablonce je asi 1 km vzdušně na sever a asi 100 metrů hlouběji. Vrkoslavice (bydliště) už tolik oblohu nepřezařují.
-------------------
Dnes večer byla obloha tak vymetená, že jsem prostě musel jít aspoň na protější kopec. Kometa se na protějším kopci nachází trochu více vzdálena od největšího zdroje přesvětlení oblohy, Liberce. Docela se mi podmínky líbily. Bylo relativně teplo, nefoukal vítr.
Kometu jsem skorem i tušil pouhým okem. V triedru opět podobná včerejšímu pozorování, jen ohon vynikal do větší vzdálenosti a část ho byla vidět i přímým viděním. Celkovou délku ohonu jsem odhadl na 1,5 stupně určitě a možná i stupně dva. Jasnost byla určitě trochu nad 4 mag. Trochu jsem experimentoval s focením, uvidíme, zda to k něčemu bylo. :hi:
Bradfield není NEAT... ta je tak jasná... byla v pohodě a navíc jak píšu, byly docela solidní podmínky po přechodu fronty. Takže je to sice nad městem (vzdálený Liberec a trochu od Jablonce), ale jde to.
Za tu výšku jsem rád (bydlím 610, kopec asi 650 m.n.m).
Navíc střed Jablonce je asi 1 km vzdušně na sever a asi 100 metrů hlouběji. Vrkoslavice (bydliště) už tolik oblohu nepřezařují.
-------------------
Dnes večer byla obloha tak vymetená, že jsem prostě musel jít aspoň na protější kopec. Kometa se na protějším kopci nachází trochu více vzdálena od největšího zdroje přesvětlení oblohy, Liberce. Docela se mi podmínky líbily. Bylo relativně teplo, nefoukal vítr.
Kometu jsem skorem i tušil pouhým okem. V triedru opět podobná včerejšímu pozorování, jen ohon vynikal do větší vzdálenosti a část ho byla vidět i přímým viděním. Celkovou délku ohonu jsem odhadl na 1,5 stupně určitě a možná i stupně dva. Jasnost byla určitě trochu nad 4 mag. Trochu jsem experimentoval s focením, uvidíme, zda to k něčemu bylo. :hi:
Martin Gembec, Astronomické události
NEAT
Vcera som fotil Neat zaujimavym sposobom. Presnejsie pointoval. Fotil som klasicky na film. Tentoraz sa mi ale nechcelo krcit pri okulari tak som zapol pocitac a pripojil kamosovu kameru. Pokus o autoguiding pomocou AstroSnap-u skocil fiaskom. Ten program musel napisat nejaky UI nepriatel alebo :mad2: . Ked som zvolil autoguiding, hviezda hvilu zotrvala na svojom mieste, no potom pomerne rychlo presla vlavo dolu. Pravdepodobne dochadza k nejakemu rozsynchronizovaniu. Napokon som pouzil program aspon na najdenie presneho polu (montaz bola postavena v izbe pod oknom). Po tristo sekundach soft oznamil, ze je treba vychylit polarnu os o 0.07mm smerom nadol. Mierne som zatlacil na aretacnu skrutku a potom som urobil dve 20 minutove expozicie, pocas ktorych som mierne korigoval odchylky hviezdy sposobene pravdepodobne refrakciou.
Ma niekto skusenosti s tymto softom alebo vie mi niekto doporucit nejaky iny soft umoznujuci autoguiding pomocou web kamery? Ten od MMys-a poznam, ale vyzaduje nejake dalsie HW rozhranie a to si ja netrufam spravit.
Ma niekto skusenosti s tymto softom alebo vie mi niekto doporucit nejaky iny soft umoznujuci autoguiding pomocou web kamery? Ten od MMys-a poznam, ale vyzaduje nejake dalsie HW rozhranie a to si ja netrufam spravit.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
NEAT
vie mi niekto doporucit nejaky iny soft umoznujuci autoguiding pomocou web kamery? Ten od MMys-a poznam, ale vyzaduje nejake dalsie HW rozhranie a to si ja netrufam spravit.
Ja mam tiez autopointer z web kamery. V dohladnom case dam aj nejaku prirucku na moje stranky. (http://pdlink.szm.sk) Zatial je tam o autopoint. softe len strucna informacia. Z PC posielam priamo riadiace signaly - bez dodatočnej elektroniky.
Ja mam tiez autopointer z web kamery. V dohladnom case dam aj nejaku prirucku na moje stranky. (http://pdlink.szm.sk) Zatial je tam o autopoint. softe len strucna informacia. Z PC posielam priamo riadiace signaly - bez dodatočnej elektroniky.
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
NEAT
Tak jsem si včera konečne pořádně užil pozorování komety C/2001 Q4 NEAT. Na kopci Chlum západně od Hradce Králové jsem byl od soumraku až do 1 hodiny ranní. Za tu dobu jsem si kometu důkladně prohlédl a samozřejmě také několikrát vyfotografoval.
Kometa se nacházela blízko hvězdy HR 3563 (Bright Star Cat.) která má 6.3mag. Tím jsem získal pěkné měřítko pro určování úhlových vzdáleností. Pozorováno bylo N210mm f/5 při zv. 25x a 88x a triedrem 10x50. Kometa byla ještě viditelná i pouhým okem jako slabá trochu mlhavá hvězda.
Pomocí rozostřování jsem odhadl jasnost komety tak na 3.8 až 4.1mag. Řekl bych také, že klesá centrální kondenzace, odhad DC=4. To je taky jeden z důvodů, že se mi již nepodařilo tentokrát autopointerem pointovat přímo na kometu. Zaprvé byla na snímku pointeru již prakticky neviditelná a ani manuální pointací nešlo příliš dobře udržovat se na nejjasnějším místě, neboť koncentrace byla málo výrazná. Průměr komy přibližně 15'
Ohon komety v triedru 10x50 se dal pozorovat tak nejvýš do 1o přímým viděním, bočním nejvýše do 1.5 (max. 2)o a ani při použití 210mm newtona při zv. 25x ho nešlo za daných podmínek (mhv. v místě komety okolo 5 mag., v zenitu max. 5.5mag) vystopovat dále. PA přibližne 100o
Vzhledem k nemožnosti pointovat přesně na kometu jsem nakonec zvolil sérii kratších expozic pointovaných na hvězdy. Část snímků je focená v primárním ohnisku N210 f=1000mm a část pomocí teleobjektivu Rubinar f=500mm, f/5.6 Vše na film Kodak Supra 400.
Výsledky budou na mých www stránkách.
Kometa se nacházela blízko hvězdy HR 3563 (Bright Star Cat.) která má 6.3mag. Tím jsem získal pěkné měřítko pro určování úhlových vzdáleností. Pozorováno bylo N210mm f/5 při zv. 25x a 88x a triedrem 10x50. Kometa byla ještě viditelná i pouhým okem jako slabá trochu mlhavá hvězda.
Pomocí rozostřování jsem odhadl jasnost komety tak na 3.8 až 4.1mag. Řekl bych také, že klesá centrální kondenzace, odhad DC=4. To je taky jeden z důvodů, že se mi již nepodařilo tentokrát autopointerem pointovat přímo na kometu. Zaprvé byla na snímku pointeru již prakticky neviditelná a ani manuální pointací nešlo příliš dobře udržovat se na nejjasnějším místě, neboť koncentrace byla málo výrazná. Průměr komy přibližně 15'
Ohon komety v triedru 10x50 se dal pozorovat tak nejvýš do 1o přímým viděním, bočním nejvýše do 1.5 (max. 2)o a ani při použití 210mm newtona při zv. 25x ho nešlo za daných podmínek (mhv. v místě komety okolo 5 mag., v zenitu max. 5.5mag) vystopovat dále. PA přibližne 100o
Vzhledem k nemožnosti pointovat přesně na kometu jsem nakonec zvolil sérii kratších expozic pointovaných na hvězdy. Část snímků je focená v primárním ohnisku N210 f=1000mm a část pomocí teleobjektivu Rubinar f=500mm, f/5.6 Vše na film Kodak Supra 400.
Výsledky budou na mých www stránkách.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
NEAT
Včera byl tak krásně jasný den, že jsem se nemohl dočkat až se setmí. Bohužel se zase v odpoledních hodinách začlo škaredě smrákat. V 21 hodin se naštěstí rozjasnilo. :bounce: Vyběhl jsem s triedrem a kometu jsem hned bez problémů našel. Po setmění byla slušně zachytitelná i pouhým okem. Vytáhl jsem dalekohled s Logitechem 3000 a foťák s objektivem 300mm zacloněným na F8 a cvaknul jsem si dvě expozice 15 a 35 minut pointované na jádro komety. Díky pointačnímu sw MMyse a jeho filtrům to výborně šlo. A to i přez výraznou rozplizlost střední části komety. Použil jsem diafilm Sensia 400. Jsem zvědavý co z toho bude. Ke konci obou expozic mi to vždy na pár vteřin ujelo. :-/
Lovu Zdar! A na komety zvlášť! :hi:
Lovu Zdar! A na komety zvlášť! :hi:
http://kukdotmy.wz.cz&&MEADE LX50 10"
NEAT
Tak už jsem jí konečně taky viděl :bounce:. Dle vašich rad jsem vyrazil večer za město, kousek za Starou Boleslav a rozdil v pozorovacich podmínkách je fakt šílený. Asi po půl hodině hledání a blbnutí jsem jí našel (teda tatík :nod: ). Jen mě překvapilo jak byla rozmázlá, tvar kapky, ale žádné jasnější jádro jsem neviděl ???.
:hi:
:hi:
PaF - kousek za Prahou
SW MAK 127 na montáži GSO s pohonem RA, Oberwerk 11x70
SW MAK 127 na montáži GSO s pohonem RA, Oberwerk 11x70
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
NEAT
Jura_S. napsal: Vytáhl jsem dalekohled s Logitechem 3000 a foťák s objektivem 300mm zacloněným na F8 a cvaknul jsem si dvě expozice 15 a 35 minut pointované na jádro komety. Díky pointačnímu sw MMyse a jeho filtrům to výborně šlo. A to i přez výraznou rozplizlost střední části komety.
Můžeš mi říct, čím jsi to pointoval ? Tvojí 250-kou ? Já to zkoušel na "jádro" 500mm tessarem f/5 (tedy průměr 100mm) a prostě jsem se nechytal, citlivost kamery na to byla malá, byl tam sice strašně slabý obláček, ale nedrželo to něm přesně ať jsem dělal co dělal.
Mimochodem, nepřehnal jsi to se zaconěním na f/8 ? Pro takové časy bych to viděl tak na f/5 Já vím, ono to bude líp kreslit, ale měls to pak natánout tak aspoň na hodinu. No uvidíš. Koma a část ohonu tam bude, ale slabé partie asi ne. Nechám se překvapit.
Můžeš mi říct, čím jsi to pointoval ? Tvojí 250-kou ? Já to zkoušel na "jádro" 500mm tessarem f/5 (tedy průměr 100mm) a prostě jsem se nechytal, citlivost kamery na to byla malá, byl tam sice strašně slabý obláček, ale nedrželo to něm přesně ať jsem dělal co dělal.
Mimochodem, nepřehnal jsi to se zaconěním na f/8 ? Pro takové časy bych to viděl tak na f/5 Já vím, ono to bude líp kreslit, ale měls to pak natánout tak aspoň na hodinu. No uvidíš. Koma a část ohonu tam bude, ale slabé partie asi ne. Nechám se překvapit.
NEAT
MMys napsal: ...Já to zkoušel na "jádro" 500mm tessarem f/5 (tedy průměr 100mm) a prostě jsem se nechytal, citlivost kamery na to byla malá, byl tam sice strašně slabý obláček, ale nedrželo to něm přesně ať jsem dělal co dělal...Ja som ju vcera hladal pomocou rubinaru a philips kamery, no takisto ani stopa. Myslim, ze som identifikoval hviezdu (cca 6mag), ktora bola v blizkosti. Kometa mala byt v tom case v zornom poli kamery, no nevidel som nic. Pokus urobit dlhsie expozicie skoncil tiez biedne. Niektore snimky sa podarili, no minimalne polovica bola uplne cierna. Navyse netusim, kam ich ten :mad2: program ukladal, ak ich vobec ukladal.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
NEAT
FunTomas napsal:
Myslim, ze som identifikoval hviezdu (cca 6mag), ktora bola v blizkosti. Kometa mala byt v tom case v zornom poli kamery, no nevidel som nic.
Tohle na plosne objekty nefunguje - s malym chipem kamery je zvetseni dost velke a kometa je rozplizla do velke plochy, takze exponuje chip malo i kdyz celkove je dost jasna. Se svou citlivou CB kamerou jsem ji sice videl i pri 1/50sec., ale hledat bych ji takhle nemohl - zaregistroval jsem ji, az kdyz jsem na ni dalekohled namiril pomoci hledacku. A pritom v tom hledacku 8x50 byla videt perfektne. V 20cm Newtonu pri zvetseni 32x byla primo skvela. Ale na vystupu kamery vypadala k svetu az pri 4sec. expozici ( zato koma ma prumer skoro 1/5 obrazku ).
Myslim, ze som identifikoval hviezdu (cca 6mag), ktora bola v blizkosti. Kometa mala byt v tom case v zornom poli kamery, no nevidel som nic.
Tohle na plosne objekty nefunguje - s malym chipem kamery je zvetseni dost velke a kometa je rozplizla do velke plochy, takze exponuje chip malo i kdyz celkove je dost jasna. Se svou citlivou CB kamerou jsem ji sice videl i pri 1/50sec., ale hledat bych ji takhle nemohl - zaregistroval jsem ji, az kdyz jsem na ni dalekohled namiril pomoci hledacku. A pritom v tom hledacku 8x50 byla videt perfektne. V 20cm Newtonu pri zvetseni 32x byla primo skvela. Ale na vystupu kamery vypadala k svetu az pri 4sec. expozici ( zato koma ma prumer skoro 1/5 obrazku ).
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
NEAT
MMys napsal:
Můžeš mi říct, čím jsi to pointoval ?
No, byl to takovej bastl nebo spíše pokus. Ještě jsem to tímto způsobem nedělal. Pointační dalekohled byl ten sc250. Přez něj jsem krásně okem viděl jádro. To ovšem moje kamera nezachytila. Tak jsem před ni namontoval redukční člen 3,3. Ohnisko dalekohledu se tím výrazně zkrátilo ale zůstalo skoro 3x větší než ohnisko objektivu. Po úpravě černého bodu a přidání filtru to už kamera bez problémů chytla. Ta přesnost pointace určitě nebude taková jako napřímo. Uvidím.. ???
MMys napsal:
Mimochodem, nepřehnal jsi to se zaconěním na f/8 ?
S tím objektivem je to taky jenom pokus. Já jsem si ho koupil nedávno na normální focení. Má světelnost 4,5. Tak jsem ho zastínil o dva stupně. Zatím nevím jak se bude chovat na hvězdách. Byla docela tma. Kdyby se mi to nepohlo, tak bych tu první expozici určitě prodloužil na maximum. Příště ho vyzkouším s plnou dírou. Není všem dnům konec.
Můžeš mi říct, čím jsi to pointoval ?
No, byl to takovej bastl nebo spíše pokus. Ještě jsem to tímto způsobem nedělal. Pointační dalekohled byl ten sc250. Přez něj jsem krásně okem viděl jádro. To ovšem moje kamera nezachytila. Tak jsem před ni namontoval redukční člen 3,3. Ohnisko dalekohledu se tím výrazně zkrátilo ale zůstalo skoro 3x větší než ohnisko objektivu. Po úpravě černého bodu a přidání filtru to už kamera bez problémů chytla. Ta přesnost pointace určitě nebude taková jako napřímo. Uvidím.. ???
MMys napsal:
Mimochodem, nepřehnal jsi to se zaconěním na f/8 ?
S tím objektivem je to taky jenom pokus. Já jsem si ho koupil nedávno na normální focení. Má světelnost 4,5. Tak jsem ho zastínil o dva stupně. Zatím nevím jak se bude chovat na hvězdách. Byla docela tma. Kdyby se mi to nepohlo, tak bych tu první expozici určitě prodloužil na maximum. Příště ho vyzkouším s plnou dírou. Není všem dnům konec.
http://kukdotmy.wz.cz&&MEADE LX50 10"
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
NEAT
To, že jsi ohnisko svého SCT zkrátil reduktorem na 1/3 nevadí. I tak, jak píšeš je skoro 3x více než f teleobjektivu, a to je s dostatečnou rezervou. Autopointer pointuje dobře, i když je ohnisko při kterém fotíš stejné s tím, kterým pointuješ, třeba v případě OAG. Takže to, že jsi měl trochu ujetí na trojnásobném ohnisku se nemusí na snímku teleobjektivem projevit vůbec.
NEAT
Víte co to grandiozní veleblbost? To je to, když má člověk supr podmínky na focení, udělá 15-20 minutový snímky Q4ky přes Rubinar (samozřejmě pracně upointované), těší se jaké budou krásné fotečky a ráno když už skoro spěchá to dát vyvolat si všimne, že na foťáku není nastaven čas B, ale 1/60sec.
:banghead:
:'(
Snad to dneska vyjde napodruhé...
Tom
Tom
Tomáš&&http://www.astronom.wz.cz
NEAT
T.o.m napsal: amozřejmě pracně upointované), těší se jaké budou krásné fotečky a ráno když už skoro spěchá to dát vyvolat si všimne, že na foťáku není nastaven čas B, ale 1/60sec.
:'(
Tom
tak tohle teda zaboli, jen co je pravda :banghead: dnes by to s pocasim opet mohlo vyjit, tak drzim palce...
my jedem se zdenkem za mesto a mimo jine s sebou berem noktovizor - na ten jsem hodne zvedav; kdovi jak dobre ukaze kometu...
Tom
my jedem se zdenkem za mesto a mimo jine s sebou berem noktovizor - na ten jsem hodne zvedav; kdovi jak dobre ukaze kometu...
petr(zavinac)fajkos.com