Opět řada pěkných H-alfa záběrů, gratuluji. Mně se velmi líbí ta úprava protuberancí z 11.7., kdy jsi použil digitální "lyotův zástin" . Další krok k vylepšení snímání pouze protuberancí by přinesl širší filtr s polopropustností 1-2Ä. Náklady na nový filtr by se daly obejít zvětšením světelnosti teleskopu, což by vedlo k rozšíření polopropustnosti stávajícího H-alfa filtru. Tady se nabízí ten 6" Evostar :
Původní světelnost f8 by k takovému rozšíření propustnosti směřovala a na snímání detailů na disku by se použila clona před objektivem .
Přílohy
protuberance zpracované v modu digitálního lyotova zástinu od P.Prokopa.png (237.6 KiB) Zobrazeno 1292 x
Na Slunci se aktuálně vyskytují tři menší aktivní oblasti. Zkusil jsem dnes pořídit jeden fotosférický snímek celého disku. Snímek jsem pořídil pomocí filtru H-Alfa 32nm (který standardně používám jako ERF filtr) a Hershelova hranolu.
Celestron 102/660 SLT, ASI183MM
První světlo (dá-li se to tak nazvat) modifikované 150-ky. V pátek brzy ráno jsem měl již konečně možnost otestovat modifikované Coronado PST 150/1200mm. Bez Barlow a s kamerou ASI183MM trpí modifikace výraznou vinětací. Při použití 2xBarlow se vinětace logicky projevuje v mnohem menší míře. Vzhledem k tomu, že neplánuji v H-Alfa pořizovat snímky celého disku není tento problém pro mě až tak zásadní a navíc jej lze snadno řešit pomocí flat snímků. Hlavním důvodem bylo získání více detailů a v tomto celkem modifikace obstála. Bohužel v pátek bylo možné zachytit pouze malou skvrnu na disku a jednu již téměř za horizontem.
na totmo snímku je zajímavý artefakt na hraně disku. Původně jsem se domníval, že se jedná o chybu zpracování, ale je to patrné i na videu.. To bych s tou 102 asi vůbec nezachytil.
Dnešná chromosféra ponúkla vskutku množstvo aktívnych oblastí a zaujímavých štruktúr. Predovšetkým sú to na disku krásne výrazné aktívne oblasti v severnej časti, AR2846 a v južnej AR2849 a kúsok západne AR2847. V prvých dvoch spomínaných je možné pozorovať vo fotosfére len malé slnečné škvrny. Avšak v čiare H-alfa sú obohatené nádhernými štruktúrami. Severná obsahuje obrovské a jasné flokulové polia, naproti tomu tá južná sa okrem nich pyšní aj krásnymi stuhami dlhých filamentov. Na samom západnom okraji disku je ledva viditeľná ešte aktívna oblasť AR2844 a vo východných častiach disku množstvo rozsiahlych filamentov. Po okrajoch už menej výrazne ale stále pekné protuberancie a občas jemné spikule.
S Ha dalekohledy mám nulové zkušenosti, takže nevím, na čem záleží výsledný obraz. Ale tvé "chlupaté" obrázky jsou fakt super. Umocňuje to 3D vjem. Paráda!
Kolegové děkuji, jsem s tou modifikací celkem spokojený. Nečekal jsem až takovou změnu v detailech. Ta modifikace má své mouchy, ale v podstatě plní to proč jsem ji postavil a to je pro mně zásadní.
Teď již jen nějakou parádní skvrnu. Jakmile jsem jej dokončil tak se všechny stávající rozpadly..
Je pravdou, že kdybych nemusel řešit finance, šel bych do 152ky s DS od Luntu, jenže takto jsem na desetině pořizovací ceny a výsledky, alespoň co se detailů týká jsou dost podobné tomu co se dá pořídit s tím luntem..