Rád bych se zeptal zde zkušenějších: pokukuji po širokoúhlém okuláru s parametry kolem 24mm se zorným polem max. 68° pro 1,25 výtah. Širší pole asi nemá smysl pro Newton 150/750. Chci jej hlavně jako vyhledávací okulár a pro malé zvětšení na přehlídky oblohy.
Zatím "vede" Explore Scientific (ES) 24mm 68°, nicméně aktuálně běží "akce" na Hyperiony. Zajímá mě tedy, jestli někdo nemáte zkušenost s Hyperion 24mm, případně oběma a nebo je třeba můžete z vlastní zkušenosti porovnat. U ES jsem se dočetl, že snad má ostré pole až do cca 75-80% šířky a je spíše doporučován oproti jiným okulárům s podobnými parametry. U toho Hyperionu 24 ale nevím, jak na tom je s kvalitou "mimo osu". Nějaké porovnání a další informace jsem si našel na CN fóru, kde někdo chválí, někdo ne (klasika ) Nebo se podívat i po jiném typu (třeba starší Meade 5000)?
V Supře jsem našel i výprodejový ANTARES 25mm 1,25” SERIES WS70, který ale třeba na CN moc chválený není. Tam budu mít možnost se poptat zítra.
Samozřejmě že jedním z nedůležitějších kritériem je cena, kterou bych rád udržel buď na úrovni "akčního" Hyperionu nebo bazarového ES.
Díky za případné doporučení a Vaše zkušenosti.
Pokud máš komakorektor zabýval bych se kvalitou pole v kraji a raději než Hyperion (f=24mm patří k nejslabším z řady s ohledem na okrajové vady) bych vybral osvědčený ES 68° 24mm nebo podobný 65°od APM, který považuji za lepší. Koma obecně je viditelná v okuláru o šířce pole rovnající se mocnině světelnosti, u F5 to bude 5x5=25°, tzn. u ortho 42° budeš mít zřetelnou komu..
Má-li okulár vady, koma již nehraje tak velkou roli a také mnoha pozorovatelům podle zdejších příspěvků koma nevadí
Mám ten ES 24mm 68° a v podstatě všechna pozorování začínám právě s ním. Navíc má tu "výhodu", že si ho v kapse s ostatními okuláry určitě nespletu.
Je to oproti jiným takovej malej granát
zdravim vsetkych,
chcel by som poprosit o radu ohladne kupy DSO cca 9mm okulara - chcel som sa otazke vyhnut ale ix hodin patrania tu na fore ma naviedlo len čiastočne. pozorujem sw 1200/254 dominantne 13 mm hyperion (plošnejšie DSO 24 mm hyperion) najviac pod oblohou 21,5-21,75, občas viac. Hladam okular na lepsie vykreslenie menších, slabších DSO (galaxie, planetarky (NGC 7139, 7129, 7094?, 6565, 2371, Abell 4?, atď)) resp. vobec ich zbadanie - slabych, relativne kontrastnych DSO - najmä galaxií, ale aj slabých OC (King 9, IC 166, NGC 609, a pod.), GC (Palomary, NGC 6366, 7492) - ktoré som buď nevidel, alebo len v dobrých podmienkach (miestnych/časových). samozrejme sem tam pozriem aj planéty - to ale nie je priorita. hladam okular, ktory:
- bude relatívne casto pouzitelny (5-6 mm asi až moc kontrastný a závislý od podmienok)
-velkost zorneho pola nie je zásadná - je mi jasne že 68 je viac ako 55 a 82 este viac
-zobrazenie nemusi byt excelentne az k okraju a na farbe az tak nezalezi, kedze ide o lov DSO
zasadna je otazka ci staci zostať pri strednej triede okolo 200 EUR (pri Pentax XF 8,5mm a ES WA 8,8mm je mi jasný rozdiel vo velkosti pola, oba maju skvele recenzie - ale zaujima ma, v ktorom uvidim lepšie slabšie objekty, resp lepšie DSO resp. Omegon RedLine 8mm al. iný) alebo či je zmysluplný a citelný rozdiel pri vyššej triede a oplatí sa investovať - tam zrejme TeleVue Nagler 9mm alebo DeLite 9mm (ktorý z nich? oba maju tiez skvele recenzie - viem, že maju rozdielne pole, zaujima ma obraz) alebo iný. Alebo Morpheus niekde medzi tým?
Myslienku na TV Plossl 8mm al. podobné som zavrhol - v danej kategorii je to asi spicka - ale komfort pozerania sa javi ako doležity a snaha ušetriť Plosslom by asi nepriniesla ocakavany efekt pri hladaní detailov a slabych DSO. Rovnako rada typu: od začiatku mam ethos al. nagler a je to super - moc nepomože.
vopred dakujem pekne za jednoduche, ale načítané resp. odpozorované rady.
s pozdravom
mmmm.
sw 254/1200 dobson, delite 9mm, hyperion 13 a 24 mm, sw pl 5 mm, uhc a h-beta lumicon, bp vp 1-40%, ts #80A, #21
Tak tohle zrovna není zcela jednoduchá otázka - a to ne kvůli typu okuláru, ale kvůli vhodnému zvětšení:
S tou 13-kou máš zvětšení 92x a pole cca 0,7°. To je ideální pro začátek pozorování čehokoliv, sám mám v podstatě totéž a vždycky začínám pozorování s tímto. Na velkou část větší DSO ani nic dalšího není potřeba...
Ale co ty menší DSO? Např. malé galaxie, malé NGC kulovky a NGC planetárky?
Speciálně na ty planetárky a kulovky to již chce větší zvětšení - a to spíše větší než menší. Takže je otázkou, zda-li okulár 9 mm (či 8,8 nebo 8,5) bude na tohle stačit... Zvětšení bude 133x (resp. 136 či 141) a to je dle mých zkušeností spíše málo. Chtělo by to tak 160-170x.
Plati, ze na DSO se nejvic hodi vystupnu pupila cca 2 mm. Pri svetelnosti f5 je to okular 10mm. Nade mnou tu radil okular 7mm, ten ale dava pupilu 7/5=1.4mm a to uz je o hodne mene nez idealnich 2mm. Nejlepe otestovat pred koupi.
Dale se doporucuje mit rozestup mezi oklary takovy, aby plosny jas byl polovicni. Tedy nasobky, resp podily 1.4 (odmocnina ze dvou).
Pokud mas okular 13mm, tak jako optimum se jevi 13/1.4=9.3mm. Rozhoduj se tedy mezi okulary 9 nebo 10mm, ktere zaroven poskytnou idealni pupilu ~2mm, jak jsem uvedl vyse.
Já bych k tomu dodal ještě jednu věc a to, že se mantra výstupní pupily často přeceňuje.
On ten dobrý obraz nějaké třídy objektů není dán pouze jí... Proto jsem psal svůj příspěvek šířeji - k čemu mi bude ideální pupila pro malé NGC kulovky, když budou v okuláru malé a nic moc na nich neuvidím?
Ano, tazatel si musí rozmyslet, na co chce ten další okulár primárně používat. No a pokud budeme u toho poměru 1,4, tak pak další v pořadí je právě 6,5 až 7 mm. Tedy to není úkrok stranou a je to o tom, který si pořídit dříve.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis
Přesně jak píše Dvader.
Tohle teoretizování k ničemu nevede. Mnohem důležitější je praxe - čili sám si vyzkoušet co ti sedí, s čím se ti pozoruje nejlépe,
co kterým okulárem uvidíš za detaily. Bohužel to jinak nejde, každý ti sem napíše stejně jiný názor.
K čemu ti je "ideální pupila" když daným zvětšením víc detailů neuvidíš?
Taky jsem dříve laboroval, četl poučky, nechal si poradit až jsem po mnoha letech pochopil souvislosti a sestavil si řadu okulárů sám.....
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Je přeci jen dobré při uvažování o zvětšení vědět, že pro DSO, jako plošný objekt, platí, že s rostoucím zvětšením klesá i plošný jas pro oko. Takže se snižuje jas pozadí. ale i objektu. A pro rozlišení platí, že zhruba od D/2 je již využíváno okem rozlišení optiky a výstupní pupilu pod 0,7mm pro plošné DSO prakticky nevyužiješ( kromě hledání centrální hvězdy v planetárce). A k tomu je potřeba vzít úvahu, jaký je průměr dalekohledu-a jaké snese zvětšení v závislosti na seeingu. Takže třeba u 400 mm dalekohledu bude zvětšení D/2 =200x , a to už může být pro běžné podmínky dost. Zatím co pro 150 mm dalekohled je výstupní pupila 1 mm při zv. 150x, což většinou vyhovuje.
ale z ničeho, co tu uvádím, nelze stanovit jaké je vhodné zvětšení a jaký to má být okulár -- tady platí jen to, vyzkoušet. Protože ke vhodnému zvětšení a kvalitě okuláru se přidává ještě komfort pro pozorování, a ten závisí i na pozorovateli - co komu vyhovuje.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vazeni,
dakujen za nazory - asi do toho zasiahnem lebo presne - toto teorerizovanie ide trochu od problemu. zacal som spravu aj kupu tym ze som patral ix hodin na fore - tzn. vsetko co ste napisali si uvedomujem. ci 7 alebo 9 - z 13 mi pride ako prvy krok k detailu a/alebo zlepseni kontrastu (nie utopenie v tme) lepsie 8-10 mm. az dalsi krok by bol 6-7 mm - tak ako ste pisali. pytam sa na dost konkretne "neprijemne" objekty a okulare medzi ktorymi sa neviem rozhodnut - podstata ale je - nieco okolo 200 eur? a ak ano - co? alebo fakt sa buchnut po vacku ak chcem vidiet viac ? lebo moj hyperion 13 vs. pentax xf 8.5 - ak viac neuvidim - musim ist do delitu alebo aspon morpheusa.
ze je najlepsie vyskusat - to je jasne ale nechce sa mi kupovat dvojice al. trojice okularov skusat a predavat a na starparty sa do vianoc ani potom nedostanem. takze OD ČOHO ZACAT? kludne ozeliem 20° zorneho pola ES WA 8.8 a zoberem ten pentax so 60°, alebo ten celestron co hovoril dvader (ale asi 9) - ak viem/e ze obraz bude lepsi - ved ja si ho najdem trinastkou a potom vyskusam vylepsit vymenou za tu devinu. (a casom za tu sedmicku)
takze skor hladam niekoho - ak si tym niekto presiel a nieco podobne pri DSO riesil a par okularov predal vyskusal a povie ze rozdiel medzi naglerom a morfeusom je zanedbatelny ale medzi morfeusom a pentaxom/ES wa/celestronom dramaticky - tak ma to navedie. alebo ze na dso je lepsi skor celestron a na planety ES - ak by sa zo tak dalo vyjadrit. alebo su 9 mm okulare za 175-185 eur rovnake a je to fakt jedno a "kup si ktory sa ti paci" - aj zo bude vitana rada.. alebo nejake recenzie - porovnavania znaciek - ale nie percento prepusteneho svetla ale vysledky pozorovania..
este raz dakujem tym co ste sa vyjadrili za cas a namahu
m.
sw 254/1200 dobson, delite 9mm, hyperion 13 a 24 mm, sw pl 5 mm, uhc a h-beta lumicon, bp vp 1-40%, ts #80A, #21
Možná jsi stále nepochopil tu jedinou a to zásadní věc : co vyhovuje jednomu, může být naprosto nepřijatelné druhému - a to u jakkoliv špičkového okuláru.
A protože všechno víš, tak nezbývá než do to jít neteoreticky
Myslím, že jsem ti odpověděl celkem jednou větou a nemyslím si, že je možno na tvoje požadavky odpovědět nějak jinak. I když mi kvůli tomu budeš psát jakékoliv rozhořčené SZ. Pentax, Nagler, Delite, Delos nebo Morfeus je víceméně otázkou vlastních preferencí a držím se své zásady že je leší žádná rada než špatná. Pokud tě to uráží, je mi to líto, ale nic s tím nenadělám.