Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Homer: Myslím že nekopne Alespoň ne hned.

K tomu pilíři- netroufám si odhadnout jak to bude s jeho kmitáním. Vypadá masivně a těžce a váha je přeci jakousi zárukou stability :). Nicméně z délky mám též obavy- jestli se nepletu kmitání narůstá s délkou neúměrně a to v praxi znamená čím kratší, tím lepší.

Doufám že -NEX- dá po otestování vědět jak to dopadlo- jestli je to na vizuál použitelné, aby se ostatní mohli poučit.

Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Všichni máte relevantní připomínky. A já si taky jednu neodpustím. Nerozumím tomu obrovskému úsilí na stavbu pozorovatelny v podmínkách přesvětlené městské oblohy. Vždyť tam by metrové zrcadlo neukázalo tolik, jako např. lehce převozný 254/1200 v oblasti několik málo desítek kilometrů vzdálené...
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Nerozumím tomu obrovskému úsilí na stavbu pozorovatelny v podmínkách přesvětlené městské oblohy. Vždyť tam by metrové zrcadlo neukázalo tolik, jako např. lehce převozný 254/1200 v oblasti několik málo desítek kilometrů vzdálené...
Tady záleží taky na druhu pozorování a případně na lenosti někam jezdit atd atd. Taky pozoruju kde není skoro tma, ale hvězdárnu mám v plánu a to i jen na vizuál. Planety pozoroju hodně často a často mě vadí vítr a mlha. Zrovna tak budu moct mít paralaktiku, kterou jinak pořád tahat nechci. Větčinou pozoruju tak hodinu a tahat dalekohled a montáž se pak moc nevyplatí. Určitě je vždy pár důvodů pro hvězdárnu i do horších podmínek.

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Vycházel jsem z výbavy, kterou má v podpisu a tam nic vhodného na pozorování planet nevidím A navíc, když uvádí, že SQM nedosáhne ani na hodnotu 20...pozorovat v takových podmínkách je ztráta času.
MartinZ

Příspěvek od MartinZ »

pokud má člověk někam vyjet a neví, jaké tam budou podmínky za hodinu nebo stačí vyjít na zahradu a pouze otevřít pozorovatelnu, montáž je ustavená, dalekohled vytemperovaný, zvláště když druhý den jde do práce a má ještě rodinu - pro ten druhý případ si myslím většina oželí místní horší pozorovací podmínky.
-NEX-

Příspěvek od -NEX- »

Oops...tolik příspěvků jsem nečekal, ale za všechny jsem rád! Zkusím každému odpovědět...

To Elon254:
Nahoře to tak strašné není, pokud se netančí tak vibrace vůbec nejsou téměř patrné. Sklenice jsem měl položeny hned vedle sebe na podlaze, mnohdy zvoní stejně doma ve skříni, když se kolem chodí.

To Mike888:
Někdy je dobrý odhad lepší než přesný výpočet ;-). (StarTrek 4)

To TH:
Díky za optimistickou předpověď, každý by byl za ni rád. Hlavní cestu mám od sebe asi 150 metrů a řekl bych, že je to dost velká vzdálenost na utlumení vibrací. Co se focení týče...uvidíme do budoucna, zatím mám dost času na "sešroubování" všeho potřebného a naštěstí plusový bod pro vesmír...nic mi velice neuteče. Samozřejmě, že nějaké pokusy plánuju, ale nic převratného. Spíš jen pro radost...

To Homer:
Četl jsem mnoho Vašich příspěvků, s Vašimi zkušenostmi a radami se nedá jinak než souhlasit, nicméně jak má žena říká, a doufám, že mi dáte taky za pravdu, že jsem tvrdohlavec a co si umanu to si dokážu okecat. I když v případě Vašich řečnických zkušeností...raději budu potichu držet krok. Ale i přes to všechno do kuří nožky nekopnu :-).

To Stanislavxyz:
Xko mám zepředu, mělo by být na fotce vidět, ale popravdě daleko pevněji působily obyčejné desky do X zavrutované vruty 4x60...až jsem z toho jelen, pak to fungovalo opravdu tak, že se vrch ani nehnul. Ještě budu vyztužení vylepšovat a doplňovat. Za rady s velkoplošnými deskami taky díky, zase bych něco udělal špatně. Použil bych jen palubky, i když zaklesnuté do sebe. Je fakt, že plocha dělá svoje. Každopádně jak to ve finále bude fungovat napíšu, přinejhorším to bude odstrašující příklad ;-)...

To Karell:
Ono jedno vypoví možná za vše, jsem Valach a ještě k tomu tvrdohlavec. Jen si plním sedmnáctiletý sen, i když s mírnými vylepšeními k horšímu. Ono každé zlepšení je krok zpět, proto nezlepšovat, kopírovat, jak pravíme v práci. Obrovské úsilí na stavbu je zároveň i koníčkem, barák už mám za sebou a tohle je jen takový tréning, třešnička na dortu. Nerad sedím u televize anebo u počítače, toho mám dost v práci. I přesto, že mnoho mých mimopracovních aktivit není příliš logických, anebo je dost netradičních, mě prospívají alespoň fyzicky. Jak už zde Honza.ho psal...není nad to zaklapnout střechu a za 5 minut být v posteli - u mě i přes všechny ty kompromisy. A jak už jsem psal já...pokud budu chtít opravdu pozorovat mám kde, ale doma to není. Proto pro mne A i B je správné. Převozná dobsonova bedýnka je v pánu po dokončení pozorovatelny, pak si budu moct užívat kdekoliv.

Petr
N 254/1200; N 130/900; R 102/500; okuláry, hvězdárnička a montáže vlastní konstrukce
-NEX-

Příspěvek od -NEX- »

Vycházel jsem z výbavy, kterou má v podpisu a tam nic vhodného na pozorování planet nevidím  ;) A navíc, když uvádí, že SQM nedosáhne ani na hodnotu 20...pozorovat v takových podmínkách je ztráta času.
Ano, zatím...dokoupit výbavu se chystám, vim přesně co, ale jde to pomalu. Možná nám svítá na lepší časy...nebo spíš tmí. Po mé žádosti na úřadě se budou měnit všechny staré světla u nás na ulici za nižší s polovičním výkonem. Lidé z okolních ulic jsou inspirováni a chtějí to samé. Nevím jak moc si od toho mám slibovat, ale stav LP by se mohl aspoň trochu změnit k lepšímu. Navíc bydlím na okraji, alespoň od jihovýchodu po jihozápad mám relativně tmavo.

P.
N 254/1200; N 130/900; R 102/500; okuláry, hvězdárnička a montáže vlastní konstrukce
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

to NEX: možná že vypadám jako pesimista,ale za tohle řešení bych nedal ani korunu. Jenže zkušenost ostatních je nepřenosná, a jak je vidět v tvém případě po připomínkách ostatních , tak hodně . Nesnaž se , prosím Tě , o tom diskutovat a přesvědčovat ostatní, ale zamysli se nad těmi skutečnými připomínkami.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
-NEX-

Příspěvek od -NEX- »

Pročetl jsem celé toto vlákno a přesně jsem věděl, které připomínky vyvstanou jakmile půjdu s kůží na trh. A taky že se mé předpoklady vyplnily. S nikým diskutovat nechci, připomínky si vyslechu a z některých vzniknou řešení, které mi pomohou dodělat pozorovatelnu takovou, jaká je. I s jejími chybami - o kterých jsem již věděl ještě před tím, než jsem začal stavět. Nicméně je to moje pozorovatelna, nikoho nepřesvědčuju, aby si šel její funkčnost vyzkoušet. Ono by to taky mohlo dopadnout tak, že všechno co jsem udělal, anebo ještě udělám, je špatně. EOF.

Petr
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Nakolik je rozumné stavět dílo s chybami o kterých vím předem, si musí zodpovědět každý sám.
Možná jste chtěl říci spíše než chyby kompromisy, zde se ale opravdu nabízelo neskonale lepší řešení s podobnými vloženými prostředky a spotřebou času. Až později jsem si všiml, že podle  garážových vrat je garáž docela širáká a umím si představit řešení takovéto pozorovatelničky, stabilní, elegantní  a pohodlné...

Ale nechme toho, ve Vašem ( tvrdohlavém ) případě nezbývá než dodělat a případně dovyztužit co se dá...
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Já to řešení chválím, ikdyž nevím jak vypadá v reálu a se všemi mouchami to je prostě zajímavé.

Líbí se mi jak je to vysoko a oproštěné od nejbližších vlivů okolí, pokud budou vibrace v normě tak je to přece paráda :)

Já bych tohle chtěl na planety i s 10" newtonem lze vyfotografovat vynikající snímky planet...
Lectorem iustus...
Pavebo

Příspěvek od Pavebo »

Připojuji se ke Ctwercovu názoru a hlavně přeji i přes některé objektivní problémy, odhalené okem zkušeného stavaře, radost z pozorování na "kuří noze". Přemýšlel jsem o něčem podobném na naší zahradě, ale rozměry mých dalekohledů by vyžadovaly robustnějsí pilíř/či spíše pilíře.

Tak, ať se ti na "vysoké noze" dobře žije  ;)!

Zdraví

Pavebo

P.S. A hlavně bych si tam nemohl tahat holky (tedy naše 3 feny hovawártů)
vlkoid

Příspěvek od vlkoid »

Hlasim, ze je mezi nami dalsi pozorovatelna. Pojezd je resen kolecky v U profilu, jizni celo je sundavaci, dalekohled tak muze zustat v parkovaci poloze.

Vice fotek na: http://vlkoid.euweb.cz/hvezdarna/hvezdarna.htm
NTW 200/800, EQ6 PRO (SkyScan), Paracorr, SW 70/500, SKYMASTER 12x60, Canon 40Dm
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Gratuluju k dokončení pozorovatelny :).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

vlkoid :
po zběžném prohlédnutí fotodokumentace mám jednu poznámku - do své kouple jsem na podlahu použil tatáž podlahová prkna, nicméně přes nátěry a laky jsem je musel po roce kvůli bobtnání a doprovodnému vyboulování vyházet a nahradit vodovzdornou překližkou multiplex. Ta se ani nehne...
Jsem v poněkud jiné situaci díky tomu, že mám hvězdárnu nad obývaným domem, ale přesto se obávám, aby to ve Vašem případě nedopadlo podobně - nu uvidíte. Bude přínosné pro ostatní, když svoji zkušenost s takto zhotovenou podlahou zde po roce sdělíte ostatním...
Odpovědět