Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Ekolog

Příspěvek od Ekolog »

A pánové, jednu důležitou věc ke stavbám hvězdáren a pozorovacích domků. Udělat vše tak, aby to šlo ovládat dvěma prsty. Hlavně otevírání střechy posuny apod.
Proč? Potkala mne středně těžká operace bránice, do konce života omezující vyšší tělesnou námahu. Ne, že by člověk těžký předmět nezvedl, ale jen jednou a pak velký průser.

A důležitý je také snadný přístup. Začnou bolet kolena a kyčle a to co bylo před 10 lety hračkou bude najednou fyzicky nemožné.

Nutné hvězdárnu postavit tak, aby jí člověk mohl používat i v případě zhoršení zdravotního stavu. Člověk totiž nikdy neví co bude za půl roku.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Od konce května, kdy jsem poprve kopnul do země, mnoho vody uplynulo a já se dostal k momentálnímu stavu takovémuto:Domek na kuří nozeDo zimy stíhám zastřešit a dodělat pojezdy na střechu...Edit: odkaz jsem ti opravil na ten funkční. KarelTo je zde velmi nezvyklé ale zajímavé řešení, mě se to líbí!
Lectorem iustus...
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Domek na kuří noze...

Při vší úctě k budovatelskému nadšení, já chválit nebudu, i když chápu, že to může být staviteli celkem jedno.

Škoda - nabízela se vedle stojící garáž a její lehká nástavba s průvlakem pro montáž, venkovní žárově pozinkované schodiště, malá terasa a z ní vchod do pozorovatelny. Na fotografii neví mnoho vidět a neznám další souvislosti - nešlo vše ale řešit jinak, líp, stabilně a s větší užitnou hodnotou ?
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Homer: Přesně tohle mě napadlo! Nástavba garáže na tu pultovou střechu a schodiště (pro mě klidně dřevěné- uvažujme ekologicky)) z boku (?) garáže na tu střechu...

Nemyslím že by to současné řešení nemohlo fungovat-pilíř vypadá masivně a když nebude kmitat je to OK- ale mám radši tvarovou a stylovou jednotnost a čistotu a než přistavovat další stavbu, zkusil bych využít stávající a (pokud možno) citlivě a vkusně ji upravit, resp. rozšířit.
Ale ani já neznám přesně konkrétní okolnosti.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Homer

Příspěvek od Homer »

Tenhle pilíř bude kmitat v každém případě, boudička ve výšce vynesená na trámcích nebude taky žádný zázrak ...
Poznámka ke schodišti - z pohledu trvanlivosti, údržy a bezpečnosti chůze v zimě či za mokra bych osobně volil pozinkovaný kov a nástupnice z typových zinkovaných roštů, ale jsme už v detailu problému.
-NEX-

Příspěvek od -NEX- »

Pánové, velmi Vám děkuji za vaše názory, přesně toto jsem očekával. Z objektivní kritiky lze jen vytěžit. Bohužel na střeše garáže již nic dalšího nemůže být, kvůli nosnosti střechy, postaveno. Stavitel garáže je můj otec (naštěstí), takže jsou známy materiály a konstrukce střechy a ta nedovoluje jakoukoliv nádstavbu. Do detailu, co je pod plechem, nebudu zacházet. Další věc je výška, ze které eliminuji okolní zástavbu na minimum. V případě, že bych v podstatě to samé postavil víceméně kdekoliv kousek vedle bude stín stavby vadit sousedům a nastane problém. To byla podmínka při jednání s okolím. Zdali pilíř bude či nebude kmitat se teprve dozvím, nicméně bude to na vizuální pozorování až tak vadit? Já bych řekl, dle mého skromného názoru, že při váze a konstrukci to zase tak moc viditelné nebude. Není to žádný zázrak, to určitě ne, tak bych to ani neklasifikoval, ale udělal jsem si komplet všechno sám vlastníma rukama a včetně dalekohledu a montáže, kterou jsem si taky vyrobil, mě vše stálo zhruba tolik, jako by vyšlo jedno zakázkové schodiště z pozinkované oceli. Možná jsem mohl ještě 10-20 let počkat, až naspořím nějaké peníze, ale kdo ví, jestli tady ještě budu. Raději jsem jednal ještě tehdy, dokud mohu. Může se to kdykoliv změnit. Mimojiné se bouda v případě špatné funkce pro astro dá použít jako dětský bunkr ;-). Navíc asi největším kompromisem u nás je SQM-L měření, jehož hodnota sotva dosáhne 20. Budu-li chtít opravdu pozorovat, vezmu vercajk a jedu do tmy. Každopádně díky za tip na schodiště, určitě se jeho část může udělat z pozinkované oceli. Příštím rokem plánuju od dvou metrů komplet krytí bočnic a takové malé "mezipatro". Nahoru pak bude přístup po schodišti. Navíc bočnice zvýší celkovou tuhost stavby a získám tím něco jako "sklad". A jak pravím...kdo si hraje nezlobí, manželka je taky spokojená když nechodím do hospody a raději si doma hraju se dřevem a betonem ;-). Ať už to dopadne jakkoliv. Taky mám ve zvyku dělat všechno s rezervou, takže obavy o to, že by se budka "zlomila" nemám. Každopádně za jakékoliv další připomínky, které mě dostanou dál, budu vděčen. Víc hlav víc ví.

Petr
N 254/1200; N 130/900; R 102/500; okuláry, hvězdárnička a montáže vlastní konstrukce
Rekmarik

Příspěvek od Rekmarik »

to -NEX- :

Petře, to rozhodně chtělo velkou odvahu a odhodlání. Rozhodně se nemusíš bát, že by Tvoje pozorovatelna splynula mezi těmi ostatními, které si běžně lidi staví :)

Držím Ti palce ať se z "chaloupky na muří noze" nestane jen pozorovatelna pro děti nebo trucovna, ale ať slouží k pořádnému pozorování !
Je třeba v tom hledat také výhody - v tak vysoko postavené budce když zajistíš schody nebo vytahneš žebřík, tak Tě fakt nikdo rušit nebude  ;)
Určitě pak dej vědět, jak se pozoruje a jestli je stavba dostatečně stabilní bez chvění..
Zdraví Marek
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

Určitě pak dej vědět, jak se pozoruje a jestli je stavba dostatečně stabilní bez chvění..
Ta hvězdárnička se při nárazech větru a pohybech NEXe nejspíš hvět bude, ale to nebude vadit, páč pilíř se nebude (douvám) domečku vůbec dotýkat.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
-NEX-

Příspěvek od -NEX- »

To Rekmarik:
Jakmile si zajistím jakýmkoliv způsobem nahoře klid budu jen doufat, že se na mě žena nenazlobí natolik, že vezme motorovou pilu a 4x řízne :-D

To Artaban:
Samozřejmě, že na čtyřmetrových "nohách" už se projevuje dynamika materiálu a pokud nahoře postavím vedle sebe pivní lahve, které jsou nezbytnou součástí při výstavbě, tak při mém pohybu na plošině cinkají. Slibuju si další zpevnění stavby zakrytím spodní části překrývajícíma se deskama, které budou šroubované do stojen. Ale i tak, jedná se o výškovou dřevostavbu, ta se bude chvět vždy. Aby nebyl pohyb patrný lidským vnímáním musel bych zabrat větší kus zahrady a použít víc materiálu. Ale i v mém případě je nosnost počítána na 1000kg a jemné vibrace nevadí a určitě nebudou mít na správné držení oka u okuláru vliv i v případě více lidí na plošině. Sloup je ale s dostatečnou rezervou oddilatovaný od domečku a vzájemný kontakt nehrozí. Navíc svým laickým testováním jsem se snažil sloup dostat do stavu kmitání, ale opravdu se mi těch 6,5t betonu, 100kg železa a 120kg písku v jádře, navíc se základem 1,8m pod zemí se solidním makadamovým základem, nepodařilo vykolejit, ale uvidíme v praxi. Ona většina betonu je pod zemí a těžiště taky. Na astrofoto to určitě nebude, tam záleží opravdu i na nejjemnějším detailu, ale na vizuál to bude snad v pohodě. Ono ve své podstatě na molekulové úrovni kmitá vše v závislosti na teplotě ;-).

No nic pánové, dnes bude krásný den, jdu makat :-).

Petr
N 254/1200; N 130/900; R 102/500; okuláry, hvězdárnička a montáže vlastní konstrukce
elon254

Příspěvek od elon254 »

jemné vibrace nevadí a určitě nebudou mít na správné držení oka u okuláru vliv

na udržení oka u okuláru vliv v žádném případě, ale na pozorování jsou vibrace fatal..... pokud o sebe cinkají dvě skleničky, patrně to na sloupu bude kosmotřesení.
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
Mike888

Příspěvek od Mike888 »

Postavit takú stavbu bez akéhokoľvek  prepočítania  čí už s ohľadom na účinky vetra alebo dynamického namáhania by som osobne neodporúčal.
TH

Příspěvek od TH »

Dlouho a pozorně jsem si prohlížel tu fotku s pozorovatelnou "na kuří noze" a sám jsem už taky dost věcí postavil a domnívám se, že to bude v pohodě i na focení. Předpokládám, ale že vedle pozemku nevede frekventovaná silnice, nebo železnice To by se už asi projevily otřesy z podloží. Rozhodně bych se neobával znehodnocení výsledků focení. Držím palce pro úspěšné dokončení a zahájení provozu...
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
elon254

Příspěvek od elon254 »

Já samozřejmě taky držím palce! Jen ne vždy je při pozorování mimo hlavní silniční tahy bezvětří.
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
Homer

Příspěvek od Homer »

Několik poznámek k domku na kuří noze a to aniž bych chtěl jakkoli iritovat stavebníka.
-  únosnost střešní konstrukce garáže je irelevantní ( jak by podotkla
  Sedmá z devíti ). Podstatná je kvalita založení obvodového zdiva a
  toto zdivo samotné, na něj by se případně zakládalo. Pokud tedy není
  garáž postavená na drnu či dvou řadách kamenů, ale má běžná základ
  a obvodové zdivo je standardní plynosilikát 25-30 cm či plná cihla
  nebo obdobný materiál a tloušťka, s nástavbou není problém.
- zastínění sousedů - předpokládám rozměry garáže běžných cca 3-3,5
  x 6-6,5 m, potom nástavba na šířku garáže s poloviční hloubkou
  sousedy neovlivní. Ostatně k tomu existuje norma pro určení zastínění
  v závisloti na orientaci a roční době
- pokud bude pozorovatelna sloužit především na vizuální pozorování,    
  potom nerozumím tomu úsilí a investici času a prostředků do
budování takovéhoto pilíře.
-  kmitání - zde vstupuje do hry výška prutu ( pilíře), jeho štíhlost a
  hmotnost na jeho volném konci. Ostatně se zde na AFkdysi podobné
  konstrukce objevily a myslím, že byly opuštěny.

Zastávám názor, že to chtělo trochu více analýzy situace a tu svépomoc orientovat efektivnějším způsobem. Uvádím to jako svůj privátní názor spíše pro ty, kteří by se chtěli touto stavbou inspirovat, neboť nepředpokládám, že stavitel do té kuří nožky po mém příspěvku kopne a postaví nástavbu garáže :-).
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

To Artaban:
Samozřejmě, že na čtyřmetrových "nohách" už se projevuje dynamika materiálu a pokud nahoře postavím vedle sebe pivní lahve, které jsou nezbytnou součástí při výstavbě, tak při mém pohybu na plošině cinkají. Slibuju si další zpevnění stavby zakrytím spodní části překrývajícíma se deskama, které budou šroubované do stojen. Ale i tak, jedná se o výškovou dřevostavbu, ta se bude chvět vždy.

Těma "deskama" myslíš velkoplošný mat.  (OSB pero-drážka + lepené spoje)? Protože asi ta jedině může omezit to kývání. "Sádroš" tomu moc nepomůže a třeba palubky taky ne, leda je natlouct diagonálně (proč ne). Takže pokud ne OSB tak bych doporučil mezi stojky "zavětrování" a to alespoň fošny "na kant" z rohu do roku, nebo minimálně "šibeničky" do každého rohu. (Takhle se tam dá použít lecos- ocelová lanka, závitové tyče a pod. Hlavně diagonálně! pro inspiraci můžeš mrknout např. na foto dřevěných rozhleden, často tam je zavětrování i nedřevěné.) Pokud ale dáš mezi ty nohy fošny do X, jak píšu, můžeš nahoře tančit...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Odpovědět