Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Je vidět, že jsi na dorazu (nebo těsně u dorazu - záleží podle délky tvého tubusku ) u vysunutého okulárového výtahu.
Buď musíš tu spojovací přírubu -trubičku . prodloužit, nebo ( a to bude daleko lepší ) použít to zenitové zrcátko a poloha ostření by měla být O.K.
S ostřením si budeš muset vyhrát, je to velmi citlivé na správnou polohu a ta mechanika na to není moc "stavěná"
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Giftmacher

Příspěvek od Giftmacher »

Se zenitovým zrcátkem to taky nešlo vůbec zaostřit, asi zase špatná délka toho tubusku. Zkusím si s tím ještě pohrát. Eventuelně se zeptám toho člověka na youtube, jak to udělal.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Vždyť tam máš rezervu v délce trubky okulárového výtahu nějakých 10 cm, Zenitové zrcátko nesebere více jak 7 cm. Na nějakém mm tvojí trubičy potom nemůže vůbec záležet. Musíš tam mít dostatečnou rezervu.
Vyzkoušej to s okulárem ve dne ( a je jedno, jestli to budeš jen držet v ruce bez nějakého upevnění) a to bez zrcátka a se zrcátkem a porovnej to s polohou , kde jsi fotil bez zrcátka.
Jedna z těch úprav, o kterých jsem psal, musí vyhovovat
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasnovidec »

Zdravím, včera jsem zkusil opět M27, 19x6min. ISO 800, SW ED 80/600, canon 600d, pointace lacertou, filtr UHC astronomik 2

jak se zbavim těch nehezkých pruhů? u jednotlivých snímků jsem ty pruhy nepozoroval, ale jeden jsem vyřazoval, protože na něm byl pruh od té jasné hvězdy v celé té délce jako jsou ty tmavé.

Díky
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
Giftmacher

Vždyť tam máš rezervu  v délce trubky okulárového výtahu nějakých 10 cm, Zenitové zrcátko nesebere více jak 7 cm.  Na nějakém mm tvojí trubičy potom nemůže vůbec záležet. Musíš tam mít dostatečnou rezervu.
Vyzkoušej to s okulárem ve dne  ( a je jedno, jestli to budeš jen držet v ruce bez nějakého upevnění)  a to bez zrcátka a se zrcátkem a porovnej to s polohou , kde jsi fotil bez zrcátka.
Jedna z těch úprav, o kterých jsem psal, musí vyhovovat
S tou trubkou z Barlowa to nešlo vůbec a s hliníkovým kroužkem by to mohlo jít, ale pořádně to za dne nevyzkouším. Taky mě vadí nádech do růžova, kamera se dá použít jen se saturací sníženou na minimum.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Přeci víš, kde to bylo při focení. A teď ve dne to můžeš přeci zkusit jen vizuálně s okulárem. Ten posuv ti vyjde, a o tolik to bude i s tou kamerou. Nehledej žádné mm, ta rezerva, (alespoň takhle z dálky), je velká.
Bill

Příspěvek od Bill »

jak se zbavim těch nehezkých pruhů?
Ahoj.

Mi se takové pruhy nikdy nepodařily, ale máš nafocené darky při stejné teplotě? Možná by to mohlo souviset se špatnou kalibrací snímků.

Bill
M:736 750 113
Giftmacher

jj, vypadá to v pořádku, zkoušel jsem to z okna na asi 100m vzdálený strom a zaostřeno (nebo to tak aspoň vypadá) je cca 1mm od předního konce.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

To nebude stačit, na nekonečno to bude blíž.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Jasnovidec : viděl bych to podobně jako Bill. A pokud je to tím, tak je ale stašně hrubě neustavená montáž a musel bys z celého snímku hodně ořezávat. Nebo to je celý snímek ?
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Darky jsem fotil na konci focení, je to 5 dark[ch367]. Ustavení se mi nezdálo moc špatné, i bez lacerty to docela drželo a pokárka, snad pokárka, se držela p[ch345]i to[ch269]ení na kruhu.
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
Jasnovidec
Kontaktovat uživatele:

Jasnovidec : viděl bych to  podobně jako Bill.  A pokud je to tím, tak je ale stašně hrubě neustavená montáž a musel bys z celého snímku hodně ořezávat. Nebo to je celý snímek ?

Díky, ještě jednou jsem projel DF a opravdu, vypadá to, ne nevypadá, je to tak, že se mi vyfotil 2x snímek se zastavenou montáží a nezakrytým dalekohledem, proto ty čáry od hvězd.

Díky moc jdu to znovu poskládat
Krtek019

Příspěvek od Krtek019 »

Zdravím všechny tady. Poprvé sem píšu. Pročetl jsem několik vláken, ale nenašel jsem odpovědi. Proto píšu sem. Začínám fotit a chtěl bych se na pár věcí zeptat. Mám Newton 150/750 na C6-NGT GOTO montáži. Na něm připevněný Refraktor 80/400 na pointaci. Na focení používám Canon 1000D nemodifikovaný. A na stabilizaci QHY5T-II přes program MetaGuide.
Zkoušel jsem Hvězdokupu M13 a použil jsem Barlow 2x a uzávěrku 5min, ISO 800. Čím dále od středu snímku tím více hvězdy připomínají komety se širokým ocáskem. Nevím čím to je, jestli za to může Barlow, foťák, nebo dalekohled. Taky nevím jak moc na to má vliv zaostření, protože jsem ostřil od oka. Složil jsem dva 5min. snímky v DSS a použil jeden DF.
dablik
Věk: 47

Příspěvek od dablik »

Nejak zlobi link na fotku
Proc fotis DSO s barlow-em?
Na ostreni rozhodne pouzivej bahtinovu masku. Je to spolehliva a presna metoda.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Maska na ostření ho nezachrání. Tohle je evidentně za hranicí seeingu, jednoznačně chybí komakorektor, bez něj to s Newtonem f/5 na PAS formát nepůjde, a navíc asi není dokonale zkolimováno.

Barlow je tam za tohoto stavu k ničemu, jenom všechny vady zvětší a zanese další.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět