MHV (Mezní hvězdná velikost)
Re: MHV (Mezní hvězdná velikost)
Včerejší večer moc optimisticky nezačal, Měsíc nestál za moc, nízko nad obzorem a přes řídkou oblačností, navíc jsem možná ještě neměl ani dost vytemperovaný dalekohled. Postupně se ale podmínky zlepšovaly, hlavně kolem zenitu a na východě. Od půlnoci už byla obloha víceméně čistá, ale trochu se začal zhoršovat seeing, který byl celou dobu dost proměnlivý. Tma kolem jedenácté v zenitu asi 20.9 MSA, kolem jedné 21.2 MSA a kolem třetí už 21.4 MSA. To už jsem byl ale na louce skoro sám a v půl čtvrté už jsem to taky zabalil.
Vzhledem k absťáku jsem se spíš kochal, když bylo čím. Tradičně kulovky (M53, M3, M5, na M13 a M92 nějak nedošlo), zkusil jsem i nějaké galaxie (z těch výrazných M51, M81, M82, M104 a M106, dobře vypadala i Soví mlhovina (M97). Zkusil jsem i nějaké těžší a s dopomocí jsem konečně vyduchařil i NGC5053 (velká ale slabá kulovka asi 1° od M53), o kterou jsem se už mockrát marně pokoušel. Po třetí hodině jsem se dostal i ke zkoušce 40mm Pentaxu, se kterým se mi vejde do zorného pole i celé Ramínko (odzkoušeno), ale hlavně jsem díky němu konečně pořádně viděl v dalekohledu Severní Ameriku (NGC7000), krásně zřetelná s UHC i OIII. Když už jsem byl poblíž, došlo samozřejmě i na Řasy (NGC 6992/6995 a NGC6960). Takže nakonec velmi vydařená noc.
Dopoledne před obědem jsem zkusil Venuši (pěkný srpek), Merkur (maličký, asi půlka) a samozřejmě Slunce (viditelné jen chvílemi, ale je tam moc pěkná velká skupina skvrn s moc zajímavými detaily) a odpoledne jsem se trochu prospal, abych přežil další noc.
Vzhledem k absťáku jsem se spíš kochal, když bylo čím. Tradičně kulovky (M53, M3, M5, na M13 a M92 nějak nedošlo), zkusil jsem i nějaké galaxie (z těch výrazných M51, M81, M82, M104 a M106, dobře vypadala i Soví mlhovina (M97). Zkusil jsem i nějaké těžší a s dopomocí jsem konečně vyduchařil i NGC5053 (velká ale slabá kulovka asi 1° od M53), o kterou jsem se už mockrát marně pokoušel. Po třetí hodině jsem se dostal i ke zkoušce 40mm Pentaxu, se kterým se mi vejde do zorného pole i celé Ramínko (odzkoušeno), ale hlavně jsem díky němu konečně pořádně viděl v dalekohledu Severní Ameriku (NGC7000), krásně zřetelná s UHC i OIII. Když už jsem byl poblíž, došlo samozřejmě i na Řasy (NGC 6992/6995 a NGC6960). Takže nakonec velmi vydařená noc.
Dopoledne před obědem jsem zkusil Venuši (pěkný srpek), Merkur (maličký, asi půlka) a samozřejmě Slunce (viditelné jen chvílemi, ale je tam moc pěkná velká skupina skvrn s moc zajímavými detaily) a odpoledne jsem se trochu prospal, abych přežil další noc.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
Pár fotek z mé dnešní návštěvy:
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650P, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
- Tomáš Grygarčík
- Věk: 37
- Kontaktovat uživatele:
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650P, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
FITS prohlížeč
FITS prohlížeč
I dnešní noc se vydařila!
Asi nejen já jsem dal v první polovině přednost našemu nejbližšímu souputníkovi - seeing byl pěkný a na povrchu bylo dost krásných útvarů na dlouhé hodiny pozorování.
Já to zabalil před druhou a to bylo obloha ještě stále dost světlá proti té včerejší noci. Ale i tak se daly dobře pozorovat jasnější objekty…
A radost mi dělá i vývoj počasí, vypadá to, že bude přát jednu noc i čistě víkendovým účastníkům!

Asi nejen já jsem dal v první polovině přednost našemu nejbližšímu souputníkovi - seeing byl pěkný a na povrchu bylo dost krásných útvarů na dlouhé hodiny pozorování.
Já to zabalil před druhou a to bylo obloha ještě stále dost světlá proti té včerejší noci. Ale i tak se daly dobře pozorovat jasnější objekty…
A radost mi dělá i vývoj počasí, vypadá to, že bude přát jednu noc i čistě víkendovým účastníkům!

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

A čočku máte? A mohla bych jí vidět?
.
.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem si včera skvěle za pozoroval. MSA bylo cca 21,2 až 21,3 v zenitu. Projel jsem si většinu objektů Messier katalogu a Caldwell katalogu, alespoň to, co bylo vidět bez filtrů v binokuláru APM 120. Díky Starsense Explorer bylo vyhledávání objektů prakticky okamžité. Bohužel, ne na každém telefonu, který uvádí výrobce to funguje, takže je poměrně časté, že nastane s trochu méně standardním telefonem problém. Za mě to je velký posun v pozorování a díky mapě na telefonu uživatel přesně ví, kde se objekt nachází. Klasicky na louce vždy přemýšlíme co ještě budeme pozorovat, s tímhle ten problém není.
Můžete zkusit pozorovat něco pořádného - třeba Van Der Berghy, nebo Barnardy.
Dalekohledů máte dost, oblohu taky, tak proč to nezkusit?
Petr
Dalekohledů máte dost, oblohu taky, tak proč to nezkusit?
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
To jako myslíš na Měsíci?
Tam jsem Barnardy včera pozoroval…

Tam jsem Barnardy včera pozoroval…

Samozřejmě až měsíc zaleze.
Já reaguji na to, že si stěžujete, že není co pozorovat.
Petr
Já reaguji na to, že si stěžujete, že není co pozorovat.
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Měsíc byl na pozorování úžasný, seeing byl slušný, stížnosti se zamítají! 

Měsíc se včera vydařil, ještě v 26° vypadal velmi slušně i ve 310x zvětšení. Nejvíc času jsem strávil zkoumáním Mare Nectaris, na první pohled je to jen nudná placka, ale při troše soustředění se tam dá najít docela dost zajímavých detailů. Po půlnoci přecházela oblačnost, ale naštěstí to bylo v "hluchém intervalu", kdy už byl Měsíc moc nízko na to, aby se dal rozumně pozorovat, ale ještě ne dost na to, aby se dalo rozumně pozorovat něco jiného. Po druhé hodině už došlo i na DSO a kolem třetí jsem v zenitu naměřil lehce přes 21.3 MSA. Končili jsme v půl čtvrté, kdy už obloha začínala trochu světlat, hlavně na východní straně (která je tu jinak většinou nejtmavší).
Dnešní noc vypadá dost beznadějně, navíc má zítra od rána pršet a trochu sprchlo už před večeří, takže většina sbalila techniku už během odpoledne. Tři dobré noci ze tří jsou v každém případě super, zvlášť pro nás, kdo máme pořád trauma z loňského podzimu.
Dnešní noc vypadá dost beznadějně, navíc má zítra od rána pršet a trochu sprchlo už před večeří, takže většina sbalila techniku už během odpoledne. Tři dobré noci ze tří jsou v každém případě super, zvlášť pro nás, kdo máme pořád trauma z loňského podzimu.

TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
K mesiacu bola dnes prednáška Pavla Gabzdyla. Vzhľadom k tomu že som v štádiu keď ma začalo baviť pozorovanie Mesiaca, tak mi prišla veľmi inšpiratívna. K dostaniu bola aj pekné spracovaná brožúrka z ktorej tá prednáška vyplývala. Za mňa veľká vďaka!
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Díky organizátorům za povedenou akci, škoda, že to pokaždé tak rychle uteče! Tento ročník trochu zpestřil Měsíc a počasí bylo přesně takové, jaké jsem hlásil před akcí 

Já děkuji za všechny organizátory Vám účastníkům za perfektní atmosféru, mnoho dalekohledů a počasí, které jste přivezli!
Myslím, že toto MHV bude patřit k těm nejlepším!!
Myslím, že toto MHV bude patřit k těm nejlepším!!

Děkuji organizátorům za skvělou akci. Takhle extra prodloužené MHV bylo prostě skvělé! Přes den Slunce, večer Měsíc a v noci nějaké to DSO. Skvělá atmosféra a pokec na louce. No a nějaké to poměřování techniky
.
Taky mám dojem, že to bylo nejlepší MHV, minimálně z těch, na kterých jsem byl.

Taky mám dojem, že to bylo nejlepší MHV, minimálně z těch, na kterých jsem byl.
Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.