Jaký koupit okulár?

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
vpadysak
Věk: 52

Re: Jaký koupit okulár?

Příspěvek od vpadysak »

runway, rehacek: Ďakujem za reakcie. Ja tiež používam ES 24mm s komakorektorom a zdá sa mi jeho kvalita veľmi slušná. Budem asi musieť počkať kým na nejakom stretnutí objaví niekto, kto má Panoptic a vyskúšať si ho.
TS-Optics 125/975 SD APO, Newton SW 250/1200-domoUL, Achromat 90/900, EQ5, Nikon Action 10x50, Fujiyamy 25mm, 18mm, 12,5mm, Nagler 16mm, 9mm, Panoptic 24mm, TV 2x
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

mike píše: 25. 07. 2022, 11:30 ...mám čím dál častěji pocit, že by bylo dobré mít i nějaký okulár mezi 5mm a 9mm. ...
Ještě dlužím výsledek: nakonec jsem se rozhodl pro TeleVue DeLite 7mm, včera dorazil a večer jsem ho vzal poprvé na výlet. Měsíc už byl bohužel moc nízko, ale zkoušel jsem různé kulovky a malé otevřenky, navíc i dvě planetárky (M76 a NGC7009 "Saturn") a samozřejmě Saturn (ten opravdový) a Jupiter. Opticky je DeLite podle očekávání vynikající, spíš jsem v pokušení napsat, že možná až moc, protože v některých situacích víc odhaluje limity dalekohledu, planetární Omegony jsou přeci jen milosrdnější. Konkrétně u hvězd v určitém rozsahu jasnosti (ne moc jasné, ale zase ne úplně slabé), kde jsem byl zvklý vidět bílou tečku, DeLite zobrazí viditelně ostřejší bod, kolem kterého je při pozorném pohledu znát trochu barevný nádech.

Po mechanické stránce musím dát za pravdu recenzentům, že vysouvání očnice není vyřešeno moc ergonomicky, včetně toho, že při sundavání spodní krytky se musím soustředit na to, kde a jak okulár držím, aby se očnice nevysunula bez ohledu na dotažení. Taky mi přijde, že je DeLite náročnější na přesnou polohu oka než oba Omegony, ale ještě musím odzkoušet, jak se to chová v závislosti na vysunutí očnice. Určitě to ale nebude zásadní problém, ze začátku jsem s tím trochu zápolil, ale ke konci už mi jen občas chvilku trvalo první nalezení správné polohy, když bylo zorné pole tmavé a moc toho v něm nebylo.

Dneska se pokusím vyrazit dřív a blíž, abych ještě chytil Měsíc v jakž takž rozumné výšce (měl být i příhodný čas na X a V) a taky bych rád zkusil nějakou klasiku, která je teď dost vysoko (M57, M27, M92, M71, ...).

Ještě jednou díky všem za komentáře a tipy.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
peta62

Příspěvek od peta62 »

Proste DeLite rika, ze by to chtelo lepsi refrak :lol:
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
mike

Příspěvek od mike »

No jo, a to jsem se bál, že budu v pokušení vyměnit 5mm Omegon. :-) Ale to si holt bude muset počkat... Teď jsem si založil prasátko na montáž, pak se uvidí. Zatím to beru tak, že je ještě spousta toho, co můžu vidět tímhle, a za rok nebo dva budu mít mnohem lepší představu, co dál.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
decmen
Věk: 63

Příspěvek od decmen »

No, já jsem vloni kompletně přezbrojil a kromě 24mm ES mám vše TV delite (3-5-7-11-18,2) a k tomu dva Barlow PM (2,5x a 5x). Byla to raketa i když jsem je kupoval postupně, ale aspoň mám základ až budu měnit refrák na nějaký 150mm APO :D
Hlavně (jak poradil Mirek Chemik), je potřeba uvádět manželce cenu v eurech jako že to je za tolik korun... :lol:
KOWA YF 8x30 II , ES AR 152/988, WO AP 71/418 Zenithstar, Neq-6 Pro, Canon 6D mod.
https://astrofotky.cz/~decmen
Artaban
Věk: 58

Příspěvek od Artaban »

mike : Tak přeju ať ti pěkně sedne. Jasně dalekohled má nějakou optickou kvalitu a achromát bude asi vždy zaostávat za kvalitou okuláru TV DeLite. Optickou kvalitu dalekohledu by ale neměl okulár ještě zhoršovat. Lepší TOP okulár, než nějaký špatný. LE Omegony jsou ale slušný a ani tam bych neviděl problém.
Jsem zvědav na reporty s TV DeLIte.
Myslím, že ohnisko 7mm bude akorát na detailní pozorování Jupitera. Možná bude i světla akorát, i když typuju, že ho bude malinko víc.
Já když dám samotný okulár aby dal zvětšení kolem 180x, tak mám Jup až moc přesvětlený a detaily musím pracně lovit. Jsou tam taky, ale celkem schované na tom přesvětleném kotoučku.
Když ale použiju binohlavu, tak je situace hodně jiná. Jednak se zlepší kresba optiky a pak to malinko ubere světlo. Je to docela jiný pohled a v dobrém seeingu detaily doslova vyskočí.
Celkem až moc mám světla u zvětšení asi ještě 220x a opět použitím binohlavy se stane menší zázrak a pokud je opravdu dobrý seeing, tak se od toho težko odtrhává. Ovšem né vždy je tak dobrý seeing.
Tebe tohle asi teprve všechno ještě čeká jak budeš zlepšovat příslušenství, ale stojí to za to a je se na co těšit.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
stmare
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stmare »

mike: Kdyztak Michale, pro srovnani, neni problem ti pujcit moje klony TMB planetary. Mam 6mm a 4.5mm. Coz neni 7mm, ale zas bys treba overil co udela ubytek svetla pri vetsim zvetseni jak pise Artaban. Az budeme zase v Konojedech, tak si klidne rekni.
SW 100ED APO, ATR2600C
https://astro.marencik.cz
mike

Příspěvek od mike »

Díky, někdy v příštím cyklu to můžeme zkusit porovnat (dneska se na tu cestu moc necítím a taky bych se rád dostal do postele trochu dřív).
rehacek

Příspěvek od rehacek »

Jeden tip k okulárům Delite. Originální krytky 1 1/4" tubusku jsou příliš těsné, a jak už tady zaznělo, hlavně v chladu skoro nejdou nasadit a sundat, aniž by se posunula očnicová část. Zkoušel jsem několik náhradních řešení a nakonec dobře zafungovaly tyto od SVBony: https://www.amazon.de/Telescopic-Astron ... ast_sto_dp. Mnohem lepší...
mike

Příspěvek od mike »

Díky za tip, říkal jsem si, že tyhle krytky musejí být univerzální a že zkusím, jak sedí nějaká jiná.

Ještě dodatek ze včerejška. Sice jsem se nevykopal, jak jsem chtěl, ale 21:20 jsem měl všechno připravené (polární ustavení odhadem, které se posléze ukázalo být víc než 10° mimo) a mohl jsem kouknout na měsíc. X a V byly krásně vidět už v 39x a vlastně i lépe než pak ve větších zvětšeních, kdy ruší různé detaily, je vidět, že tahle nožička je přerušená atd. Ale pak už jsem si přes nepříliš uspokojivý seeing užíval Měsíce v 7mm DeLite (171x), dokud to šlo, až jsem narazil na nějaký složitější systém brázd a i když jsem s sebou neměl ani Měsíc dalekohledem, podle charakteristické trojice Agrippa - Godin - Lade jsem si uvědomil, že jsou to Rimae Triesnecker, ze kterých jsem až do včerejška viděl jen tu nejvýraznější "se zobáčkem" a i to jen když se zadařilo. Po výměně za 5mm Omegon (240x) se ukázalo, že jsou všechny vidět i tam a hlavní rozdíl je v tom, že jsem je nikdy nechytil takhle blízko terminátoru, ale přeci jen byly méně výrazné a některé, které jsem ve 171x viděl krásně a zřetelně, bylo potřeba trochu hledat a vědět, že tam mají být. Pak už se ale Měsíc začal dostávat do vrstvy zřetelně ovlivněné prachem a bylo po legraci.

Došlo i na dvojhvězdy, obligátní Double Double měla čistě a stabilně splitnuté oba páry, s π Aql už to bylo horší, tam byla mezera vidět jen asi polovinu času a vůbec celý obraz viditelně plaval (v obou okulárech). Jinak nějaká ta klasika: M57 (moc brzy, ještě nebyla úplně tma, ale i tak byl dobře vidět prstenec i tmavší střed), M3, M51, M13, M92 a M71, novinky M109 (opravdu hodně slabá, budu to muset zkusit znovu, až bude v lepší poloze) a NGC6210 (maličká ale dost jasná). Samozřejmě i Saturn a Jupiter, ale tam bylo znát, že seeing nebyl nic moc. Z měsíců jsem rozeznal Titan, Rheu a Iapetus a chvílemi jsem měl pocit, že něco vidím v místě, kde by následně podle mapy měla být Dione. Na planetě jen tradiční tmavší pás a Cassiniho dělení jen chvilkami ve velmi slabých náznacích na krajích. Po včerejší diskusi jsem na Jupiter zkusil ND 0.6 filtr a řekl bych, že mu to trochu pomohlo, NEB a SEB byly kontrastnější, ale pořád bez detailů a ani nic dalšího vidět nebylo. GRS sice teoreticky měla být už vidět (2:00 CEST), ale holt budu muset počkat, až bude uprostřed a budou lepší atmosférické podmínky. Zkusil jsem i Neptun, ale i když jsem si byl hodně jistý, že koukám přesně na to místo, kde má být, to, co jsem tam našel, jsem nerozeznal od hvězdy ve 171x ani ve 240x, i když Uran měl v zimě naprosto zřetelný kotouček a Neptun by o tolik menší být neměl.

Zkoušel jsem i experimentovat s ergonomií toho DeLite 7mm a zatím se zdá, že nejlíp se mi do něj kouká, když očnici nevysunu vůbec. :-)
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Tohle je fakt individuální - každému sedí něco trošku jiného a proto je dobré mít možnost okuláry v praxi vyzkoušet, jak tu doporučujeme.

Já mám např Hyperiona Aspheric 31 od doby, kdy se objevil na trhu - byla to pro mne v té době nejlepší cenově dostupná věc. Pak po letech, když mi jej ukradli, tak jsem zkoušel asi 5 okulárů s obdobným ohniskem, že si vyberu znovu, tentokrát bez finančního limitu.
No a nakonec jsem zase skončil u něj… Sice mě na SCT nejlépe ukazoval 30 mm Pentax, ale ta jeho očnice mi natolik nevyhovovala, že jsem raději oželel tu lepší kresbu.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
mike

Příspěvek od mike »

Hyperion Aspherial 31mm mám taky a kouká se mi do něj opravdu dobře (totéž můžu říct i o 17.5mm Morpheovi). Včera jsem si na závěr pro potěšení ještě narychlo střihnul χ+h a Plejády a to je prostě něco úžasného. Škoda jen té horší kresby na okraji, ale když se tam moc nekoukám a je to jen jako pozadí, tak se s tím dá žít.
Tomáš Lehocký

Příspěvek od Tomáš Lehocký »

Ahojte

Chcem si kúpiť širokouhlý 11 - 14mm 100st okulár.
Budem používať na dvoch ďalekhľadoch s rôznymy ohniskami (150/750 a 250/1250). Malý ďalekohľad vyťahujem cca 1x za týždeň. Velký ďalekohľad (ES skladačka s rúrami) cca 1x za mesiac. Je mi jasné že pre každý ďalekohlad by bolo optimálne zvoliť iné ohnisko okuláru ale rozpočet je proti mne.

Predbežne som si vybral 13mm / 100st okulár. Na menšom ďalekohlade to dá zvečenie 57x (alebo 85x/114x/142x s barlov 1.5-2.5x). Na väčšom potom 96x (respektýve 144/192/240x).

Problém je že musím pozorovať s okuliarmi. Takže mi nieje jedno aký je Eye relief.

Hlavný kandidát:
APM Eyepiece XWA HDC 13mm 100°, 13mm Eye relief
https://www.astroshop.eu/eyepieces/apm- ... r_1_select

Ďalšie:
Tecnosky Eyepiece XWA 13mm 100°, 15mm Eye relief
https://www.astroshop.eu/eyepieces/tecn ... r_1_select

TS-Optics XWA 13 mm 100° x-treme, 18 mm Eye relief[
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... nfo/p11689

Aj napriek tomu že sú to pravdepodobne rovnaké okuláre tak uvádzajú výraznie iný Eye relief.
Máte s týmito okulármi niekto skúsenosti? Je tá špecifikácia správna?

Ďakujem
--
Tomáš Lehocký
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Měl bych ke zvážení :
1/ pokud potřebuješ brýle (předopokládám kvůli korekci astigmatismu oka) , nebylo by vhodnější použít čočku (na principu Dioptrixu od Tele Vue ) ?
2/ Kvůli komě bude potřeba použít komakorektor, jinak je 100°FOV zbytečné a kraje skoro nepoužitelné
3/ širokoúhlé okuláry s menším FOF mají zpravidla větší vzdálenost výstupní pupily než 13 mm a navíc degradace kvůli komě není až tak drastická.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tomáš Lehocký

Příspěvek od Tomáš Lehocký »

(to MiLAN)
Ahoj.

- Mam pomerne vyrazny cilinder (tusim sa to tak vola - niesom si isty). To mi v praxi robi to ze ked si zaostrim tak mam nejaku cast zorneho pola neostru - napriklad na druhej hodine mam neostru cast. (U ocnej mi pri merani vsadi sklicko a toci s nim dokola az kim nenajde bod kde jej poviem ze je to tam OK.

- Mam komakorektor. Bol pribaleny k tomu mensiemu dalekohladu 150/750. Funguje dobre. Lebo na lacnom 30mm GSO superview 68st okulary mi hviezdy pekne zrovna. (Jakoze nieje to topka ale zlepsenie je fakt vidno)

- Nedavno som mal pozicane "lacnejsie" 82st Lacerta okulare (tusim 4-7-13mm) Pozoroval som s nimi cca na 4 akciach na oboch dalekohladoch. Pod 80st by som urcite nechcel ist. Z tejto skusenosti by som sichcel teraz dopriat sirsie pole. Do buducna nevylucujem aj ine okulare pokail budem mat rozpocet.

- Studovat obraz na samom kraju okularu neplanujem. Skor chcem mat ten kontext okolia objektu a pozerat aj velke DSO. Otazka je co znamena "skoro nepouzitelne" . Ak niekto vlastni okularovu sadu z kategorie 400E/kus. Je zvyknuty na vysoku kvalitu obrazu a cokolvek zo strednej triedy (150-200E) uz moze byt "skoro nepouzitelne" . Ja mam momentalne 60E okular a poziciavam si od chalanov z partie okulare z cenovej hladiny 150-200 E. Pripadne Morpheus alebo drahe sirokouhle ES. Mam zoom 8-24mm 70-50 stupnov co supluje klasicke 70st okulare. Nakolko mam teda vlstne dva okulare tak som chcel kupit nejaky dostatocne siroky a univerzalny okular. Fascinuje ma pohlad na rozsiahlejsie objekty.

Ak upustim od 100st tak neviem - 90 stupnove okulare su natom lepsie? 10st mozem zvolnit. 80st sa mi uz zda na moje ocakavania malo.

Skusme sa este vratit k povodnej otazke. Ten rozpor v specifikacii. Zaujma ma ci tu je niekto kto mal moznost sa pozerat a porovnat Eye relief tych okularov. Ze ci to je blud co tam pisu alebo sa fakt tie okulare lisia.
--
Tomáš Lehocký
Odpovědět