Fotky našich miláčků...:-))

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
hadak

Příspěvek od hadak »

Tak jsem si pořídil SW ED80 a s montáží od Celestronu z toho udělal hezký doplněk do pokoje ;D , rozchodil jsem ovládání přez PC a teď ještě rozběhat pointaci :-/

FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Pointáciou myslíš korekciu periodickej chyby, alebo navádzanie ďalekohľadu na objekt? Tu na AF je totiž v týchto pojmoch chaos. ;)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 2479/55#55][splithere][/link][splithere_end]
Sigi

Příspěvek od Sigi »

ten válečný Carl Zeiss flm 25x100 je úžasný. Jsem nováček, ale chtěl bych se zeptat jestli jde ještě něco takového dneska sehnat? Kdyby někdo o nějaké staré válečné optice věděl, tak napište, mám pro tyhle věci opravdu slabost Díky a pardón možná trošku za offtopic.
Achernar

Příspěvek od Achernar »

Po nějaké době jsem včera vytáhl svůj starý newton Tasco, který mám na chalupě pro všechny případy. Mám ho od roku 1991 a už tehdy byl z druhé ruky z Německa, bude tak 30 let starý. Takhle vypadal v originálním balení (to bohužel není ten můj, ale je to stejný typ i barva). Mám k němu okuláry 16mm (Zeiss), 13mm Erfle special (ATC), a dva anonymni japonske orthoskopy 6mm a 4mm. No a včera bylo jasno, opravdu přenádherně průzračná obloha a tma jak v jeskyni. A po těch letech jsem zíral: tenhle dalekohled to naprosto v pohodě natře kdejakému dnešnímu a mnohem dražšímu přístroji. Precizně čistý a ostrý obraz, i v maximálním zvětšení (225x) zcela bez kazu, krásně kontrastní. Díval jsem se na i na řasové mlhoviny, Velkou mlhovinu v Andromedě, ale později hlavně na Měsíc. Člověk od těchhle nejtuctovějších po milionech chrlených newtonů 114/900 dnes věru moc nečeká, ale viditelně to tak nebylo vždycky. Už jsem se ho chtěl zbavit, ale byla by to arcipitomost. Jo a ten okulár 13 Erfle special od Holubce, tomu se taky vyrovná jen máloco.Konec zpravodajství
A tady je ten můj:
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Krasa, prosim te, co to je za prumer, 114? (ohnisko jsem si dopocital).
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Achernar

Příspěvek od Achernar »

ano, 114mm.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Všimněte si, že se dodával s demontovaným okulárovým výtahem!!!
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Ale to nemusela být vůbec pravda - stačilo tubus v objímce pootočit. Ale demontovatelný byl určitě kvůli opětovnému složení do původní krabice.Chtělo by to snímek z katalogu, aby bylo vidět jak byl dodáván z fabriky.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Nojo, vešel by se tam. Ale minimálně hledáček musel dolů. Taky je vidět, že kousek pod černou samolepkou je nevybledlý pruh barvy o šířce objímky montáže - to musel někdo dlouhodobě skladovat nebo dokonce nedej bože používat v totálně nevyváženém stavu.
Achernar

Příspěvek od Achernar »

odhadoval bych take, ze ten okularovy vytah v originalnim baleni odmontovan nebyl. Ale nevim, v puvodnim baleni z fabriky jsem to nevidel. Ja uz ho mel smontovany cely.
Achernar

Příspěvek od Achernar »

nasel jsem zde:
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Ten refrák (50 mm), ten si pamatuji, měl ho můj kamarád celej zaprášenej na půdě. Optika byla plná prachu, bez "nožiček"... ani nevím jak dopadl přeci jen už je to přes 20 let. Kdo by byl řekl, že se nad tím jednou budeme takhle rozplývat. Ikdyž já už byl z něj vedle tenkrát. Tak jsem si koupil alespoň Bushnell 50/600 nijak valné kvality oproti tomuhle kousku.
Lectorem iustus...
TH

Příspěvek od TH »

Jak je vidět z obrázku, tak okulárový výtah byl připevněn na tubusu...
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Howking
Věk: 55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Mám nového miláčka :-)
Odpovědět