Astrofotografie - dotazy začínajících
Môžeš dať niekde k dispozícii súbor, ktorý robí problém?Po jednom dni spravneho fungovania mi to teraz PixInsight spravil znovu: ulozene fity otvori ako uplne cierne. Tentokrat na inom pocitaci, inom operacnom systeme (windows), pri inej cinnosti - ImageCalibration odcitalo od flatov masterdarkflat a vysledky ukladalo na disk. Ulozeny 16-bit integer fits bol cierny v pixi aj inom softe. 32-bitovy int bol cierny v pixi, ale iny soft ukazal nejake nenulove data. 32-bitovy float vyzera v pixi spravne. Ukazku som vystavil na http://steinhubel.eu/pixifit/
Jasnovidec:
Jednoduchá odpověď na takovou otázku opravdu není. Faktorů které je potřeba vzít v úvahu je celá řada. Dřív jsem zkoušel jsem namodelovat vliv nastavení ISO, délky expozice a světelného znečištění na výsledný poměr signálu k šumu. Jednou jsem to sem už dával, odkaz najdeš tady:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 0229/20#20
Ukazuje to celkem názorně, že natahovat expozici má smysl jenom pod opravdu tmavou oblohou, na přesvětlené obloze je přínos nulový. Takže těch 5 - 20 minut bych považoval za vhodných pro tmavou oblohu nebo s použitím úzkopásmového filtru.
Do hry ale vstupují další faktory ke kterým je potřeba přihlédnout a které omezují maximální délku expozice - přesnost ustavení montáže, vzájemný průhyb sestavy, vítr a u nepointované expozice je taky důležitá ohnisková délka objektivu. A mimoto taky hustota leteckého provozu, projíždějících aut a zvědavců s baterkama ;D. To vše je potřeba ověřit za konkrétních podmínek.
Záleží taky na tom co fotíš, jestli nehrozí přepálení nejjasnějších částí objektu (nebo jednotlivých hvězd). A ještě jedna věc stojí za uvážení - pokud máš dlouhé subexpozice, musíš k nim udělat i stejně dlouhé temné snímky. Čím víc zprůměruješ temných snímků, tím dostaneš přesnější master. Takže tady zase je výhoda na straně kratších expozic, když za stejnou dobu nasekáš víc temných snímků.
Já jsem třeba skončil na rozmezí 2 - 5 minut, pokud fotím bez filtru nebo s CLS-kem. Ohledně nastavení citlivosti to chce zase otestovat na konkrétním foťáku, protože při nízkých ISO se zviditelňují vzory, které se pak při zpracování blbě odstraňují. S EOS600D jsem třeba začal s ISO400, ale postupně skončil u 1600. Dobrým vodítkem bylo prohlédnout si bias nebo master bias, kdy v něm převládá náhodný šum a nejsou patrné vzory.
Jednoduchá odpověď na takovou otázku opravdu není. Faktorů které je potřeba vzít v úvahu je celá řada. Dřív jsem zkoušel jsem namodelovat vliv nastavení ISO, délky expozice a světelného znečištění na výsledný poměr signálu k šumu. Jednou jsem to sem už dával, odkaz najdeš tady:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 0229/20#20
Ukazuje to celkem názorně, že natahovat expozici má smysl jenom pod opravdu tmavou oblohou, na přesvětlené obloze je přínos nulový. Takže těch 5 - 20 minut bych považoval za vhodných pro tmavou oblohu nebo s použitím úzkopásmového filtru.
Do hry ale vstupují další faktory ke kterým je potřeba přihlédnout a které omezují maximální délku expozice - přesnost ustavení montáže, vzájemný průhyb sestavy, vítr a u nepointované expozice je taky důležitá ohnisková délka objektivu. A mimoto taky hustota leteckého provozu, projíždějících aut a zvědavců s baterkama ;D. To vše je potřeba ověřit za konkrétních podmínek.
Záleží taky na tom co fotíš, jestli nehrozí přepálení nejjasnějších částí objektu (nebo jednotlivých hvězd). A ještě jedna věc stojí za uvážení - pokud máš dlouhé subexpozice, musíš k nim udělat i stejně dlouhé temné snímky. Čím víc zprůměruješ temných snímků, tím dostaneš přesnější master. Takže tady zase je výhoda na straně kratších expozic, když za stejnou dobu nasekáš víc temných snímků.
Já jsem třeba skončil na rozmezí 2 - 5 minut, pokud fotím bez filtru nebo s CLS-kem. Ohledně nastavení citlivosti to chce zase otestovat na konkrétním foťáku, protože při nízkých ISO se zviditelňují vzory, které se pak při zpracování blbě odstraňují. S EOS600D jsem třeba začal s ISO400, ale postupně skončil u 1600. Dobrým vodítkem bylo prohlédnout si bias nebo master bias, kdy v něm převládá náhodný šum a nejsou patrné vzory.
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ZWO ASI 1600 MM-C, Canon EOS600Dmod., Lacerta MGEN, triedr Helios 7x50
Takže těch 5 - 20 minut bych považoval za vhodných pro tmavou oblohu
No ono prudce záleží na světelnosti - když máš F4 a 5 minut, tak na F5.6 potřebuješ 10 a na F8 by jsi potřeboval už 20 minut na stejnou expozici.
Dobré vodítko je najít si objekt na astrofotky.cz a mrknout se na expozice tam - některé objekty vyžadují opravdu dlouhé expozice.
Třeba tohle je ze včerejška okolo 1:00 - v podstatě není astronomická noc, takže obloha není úplně tmavá a expozice byly 10minut@ISO800 a světelnost objektivu je 5.6, foceno Canonem 40D. Je to úplně bez filtrů, jenom BCF (UV/IR block).
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1166471144
No ono prudce záleží na světelnosti - když máš F4 a 5 minut, tak na F5.6 potřebuješ 10 a na F8 by jsi potřeboval už 20 minut na stejnou expozici.
Dobré vodítko je najít si objekt na astrofotky.cz a mrknout se na expozice tam - některé objekty vyžadují opravdu dlouhé expozice.
Třeba tohle je ze včerejška okolo 1:00 - v podstatě není astronomická noc, takže obloha není úplně tmavá a expozice byly 10minut@ISO800 a světelnost objektivu je 5.6, foceno Canonem 40D. Je to úplně bez filtrů, jenom BCF (UV/IR block).
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1166471144
M:736 750 113
Ale když tu expozici uděláš poloviční a uděláš 2 x tolik snímků. tak výsledek na 100% nepoznáš ! Bude možná měřitelný, ale ne viditelný ! A můžeš jít i na třetinu.
Je to možná proti tvým zásadám focení, ale asi by tě výsledek překvapil. Nebude to určitě viditelně horší než to, co presentuješ.
Je to možná proti tvým zásadám focení, ale asi by tě výsledek překvapil. Nebude to určitě viditelně horší než to, co presentuješ.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Po jednom dni spravneho fungovania mi to teraz PixInsight spravil znovu: ulozene fity otvori ako uplne cierne. Tentokrat na inom pocitaci, inom operacnom systeme (windows), pri inej cinnosti - ImageCalibration odcitalo od flatov masterdarkflat a vysledky ukladalo na disk. Ulozeny 16-bit integer fits bol cierny v pixi aj inom softe. 32-bitovy int bol cierny v pixi, ale iny soft ukazal nejake nenulove data. 32-bitovy float vyzera v pixi spravne. Ukazku som vystavil na http://steinhubel.eu/pixifit/
A co takhle různé organizace vícebajtových čísel (big a little endian) nepřenášíš to mezi různými systémy ? Netuším, jak to má PI vyřešené.
edit: teď jsem zkusil odečet DF od FF, a jde to, i pak znova otevřít. Ale jeden dotaz, jak otvíráš ten cr2, aby se otevřel bez debayeringu, aby byla vidět bayerova maska. Nemůžu to tam najít. Já v PI nikdy DSLR data nezpracovával. Otevře se mi to vždycky barevné, a to jaksi postrádá smysl, kalibrovat se musí před debayeringem.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
jak otvíráš ten cr2, aby se otevřel bez debayeringu
Ve Format Exploreru klikneš na ikonu formátu DSLR_RAW a nastavíš jak se bude otvírat. Pro zmíněný účel tedy "Create raw Bayer CFA image" a "No black point correction"
Ve Format Exploreru klikneš na ikonu formátu DSLR_RAW a nastavíš jak se bude otvírat. Pro zmíněný účel tedy "Create raw Bayer CFA image" a "No black point correction"
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ZWO ASI 1600 MM-C, Canon EOS600Dmod., Lacerta MGEN, triedr Helios 7x50
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
OK, funguje, ale po odečtu je výsledek OK, i po otvření znova. Tak netuším, kde je chyba.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Zopakoval som problem aj bez prenasania medzi roznymi systemami. Otvorim raw s darkom, ulozim ako 16bitovy masterdark.fit. Pre kontrolu ho znovu otvorim a je normalny. Pustim ImageCalibration, ako target dam light.cr2 s nafotenou oblohou plnou svetelneho znecistenia a hviezd, ako master dark dam ulozeny masterdark.fit, sample format 16bit integer, proces prebehne a ulozi to fits, ktory je po otvoreni uplne cierny.
Otvoril som skalibrovany subor v hexeditore a rozhodne su tam rozumne vyzerajuce nenulove data, na cislach je poznat bayerovu masku ako je vzdy osmy bajt vysoky od cervenej oblohy.
Pri sample formate 32bit float to funguje normalne, ale podstatne pomalsie kvoli velkosti zapisovanych suborov na disk a hlavne nemam dost disku aby som vsetko skalibroval naraz. Musim zoskladat, zmazat docasne skalibrovane subory a potom skalibrovat druhu polovicu.
Stale podozrievam, ze robim nieco chybne, ked sa to inym uzivatelom nestava, ale na Astrofore asi placem na nespravnom hrobe a je cas stazovat sa oficialne autorom.
Mam este jednu lama otazku, ako spracovat sky flat bez debayeringu, ked mam zmysluplne osvetleny iba modry kanal?
Otvoril som skalibrovany subor v hexeditore a rozhodne su tam rozumne vyzerajuce nenulove data, na cislach je poznat bayerovu masku ako je vzdy osmy bajt vysoky od cervenej oblohy.
Pri sample formate 32bit float to funguje normalne, ale podstatne pomalsie kvoli velkosti zapisovanych suborov na disk a hlavne nemam dost disku aby som vsetko skalibroval naraz. Musim zoskladat, zmazat docasne skalibrovane subory a potom skalibrovat druhu polovicu.
Stale podozrievam, ze robim nieco chybne, ked sa to inym uzivatelom nestava, ale na Astrofore asi placem na nespravnom hrobe a je cas stazovat sa oficialne autorom.
Mam este jednu lama otazku, ako spracovat sky flat bez debayeringu, ked mam zmysluplne osvetleny iba modry kanal?
Dáta som našiel. Pozri prosímťa ako máš nastavené preferencie pre DSLR RAW. Je to na záložke FormatExplorer po dvojkliku na DSLR RAW. Mal by si mať zaškrtnutý jediný checkbox - create RAW bayer CFA image...
mail to:fun2mas(at)gmail.com
No tak som to vyskúšal. Ak som nechal default nastavenia, tak to naozaj vytvorilo čierny obrázok. Zmenil som preto v ImageCalibration v časti Master Dark parameter CFA pattern detection na Force CFA. Na tom master obrázku to totiž nie je celkom zrejmé, že je zachovaná Bayerova maska. Potom už prebehla kalibrácia bez problémov.
-
- Kontaktovat uživatele:
díky, za odpověď, no myslel jsem to spíš, pokud má objekt tu a tu jasnost, tak je třeba tolik a tolik s. expozice s takovou a takovou světelností. Ale asi to je opravdu o obloze a o tom zkusit to.
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
FunTomas: Dakujem, ale nepomaha. Nemal som zaskrtle optimize, takze k cfa ma ani nepustilo. Po zaskrtnuti optimize a force cfa ziadna zmena.
No teraz nerozumiem ja. Použil som dva vzorové obrázky, ktoré si uviedol v linke. Môžeš niekde uviesť ako vyzerá tvoje nastavenie image calibration? Keď máš otvorený panel ImageCalibration s nastaveniami, pri ktorých ti to nefunguje, tak trojuholníček v ľavom doľnom rohu panela prenes na plochu. Vznikne ti ikona (http://pixinsight.com.ar/en/docs/173/pi ... tance.html). Na ikone potom pravým tlačítkom klikni a vyber voľbu uložiť (http://pixinsight.com.ar/en/docs/77/pix ... -icon.html). Uložený súbor mi môžeš poslať napríklad mejlom. Adresa je pod príspevkami. Keď mi to na tej sade obrázkov funguje a tebe nie, tak musí byť problém niekde v nastaveniach.
Moje nastavenia ImageCalibration (jeden variant z mnohych): http://www.steinhubel.eu/pixifit/calibration.xpsm
Hele podle me teda bys nemel mit zaply optimize dark paklize nemas biasy (navic u dslr bych se na to vyprd uplne).
Dalsi vec je nazev darku masterdarkflat.fit, neodecitas si to od toho omylem flatfield ?
Dalsi vec je nazev darku masterdarkflat.fit, neodecitas si to od toho omylem flatfield ?
newton 30 cm, eq6