Potřebuji radu (začátečník)
Re: Levenhuk skyline travel sun 50
Jo to jsem zapomněl zmínit - je to uvedeno i v popisu:
Okuláry: H8 mm (45x), H20 mm (18x)
Více než 45x s tím dalekohledem asi ani nemá smysl zkoušet - no uvidíš...
Pokud tě to neodradí, tak ho můžeš někomu věnovat a pořídit si časem nějaký rozumnější.
Okuláry: H8 mm (45x), H20 mm (18x)
Více než 45x s tím dalekohledem asi ani nemá smysl zkoušet - no uvidíš...
Pokud tě to neodradí, tak ho můžeš někomu věnovat a pořídit si časem nějaký rozumnější.
M:736 750 113
-
Problém je ale že to zrcátko do toho dalekohledu prostě nedám... Sice ho do něj stčím ale utáhnout aby nevypadl nejde...Bill píše:No jsou to samozřejmě (skoro)úplně vyhozené peníze, ale je to tvoje volba...
Když se podíváš třeba tady: https://www.penta.cz/levenhuk-skyline-t ... 73159.html
Tak "Velice snadno se ovládá. Tento dalekohled sestaví i dítě."
Aspoň vidíš, co tak asi bude pravda z toho zbytku...
Slož to podle tohohle obrázku:
Jenom tam určitě nedávej ten barlow!!!. Jenom do dalekohledu dej zrcátko a jeden ze dvou okuláru - pro začátek ten s menším zvětšením...
No a ten šroubek nejde zašroubovat? Nebo je krátký? Nebo má stržený závit? Jako pokud to jde, tak bych to vrátil - tohle stálo nesmyslné prachy a není to podle mne vhodné ani jako dárek pro nějaké dítě... Možná na pozemní pozorování - ale za ty prachy se dá koupit docelá slušný triedr 

M:736 750 113
-
Když tam to zrcátko nedám tak to krásné zasroubuji. Přijde mi dostatečně dlouhý.. Ale když tím šroubkem snažím chytit to zrcátko tak jako by tam šroub vůbec nebyl vůbec nebyl.. Protáčí se mi..
Sky-Watcher EQ5 Syn Scan Go To
Zdravim vsechny, potrebuji pomoc s nastavenim teleskopu Sky-Watcher EQ5 Syn Scan Go To, nutna osobni konzultace, ne po telefonu za financni odmenu, klidne prijedu kamkoliv, bydlim v Jilove u Prahy.
Konstantin Hetman 776336046
Konstantin Hetman 776336046
Halo kolem svetlych objektu po vyndani-zandani spojnych cocek
Dobrý den,
z čiré zvědavosti jsem na dalekohledu Meade Telescope AC 102/660 vyndal spojné čočky. Po prozkoumání jsem je zandal zpět, ale od té doby je kolem všech světlých objektů (planety, hvězdy, Měsíc) velké světelné halo, které tam před mým zásahem nebývalo.
Tušíte co bych měl napravit? Vyosil jsem je? Je mezi nimi mezera, která mezi spojnými čočkami předtím nebyla?
Děkuji.
z čiré zvědavosti jsem na dalekohledu Meade Telescope AC 102/660 vyndal spojné čočky. Po prozkoumání jsem je zandal zpět, ale od té doby je kolem všech světlých objektů (planety, hvězdy, Měsíc) velké světelné halo, které tam před mým zásahem nebývalo.
Tušíte co bych měl napravit? Vyosil jsem je? Je mezi nimi mezera, která mezi spojnými čočkami předtím nebyla?
Děkuji.
Re: Halo kolem svetlych objektu po vyndani-zandani spojnych cocek
Přepokládám, že mluvíš o okuláru toho dalekohedu . Nejspíš jsou jinak orientované-otočené, nebo je mezi nimi jinak clona nebo jsou zapatlané, To víš jen ty, co jsi s tím dělal. Jak to vypadá s jiným okulárem ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Nemluvim o okularu(ech). Mluvim o objektivu - o vstupnich cockach. A asi jsem napsal blbe "halo", je to spis korona, proste svetla paprskovita mlha od objektu. Je jedno jak dobre zaostrim a je jedno jaky okular nasadim (prilozene od Meade 27mm a 9mm nebo Omegon 6mm).
Asi tam nebudou obě čočky spojné. Ale to je teď jedno. Buď jsou prohozené, nebo jsou jedna či obě špatně otočené, nebo je mezi nimi jiná mezera, než byla. Za tu dobu, co uplynula od dotazu,jsi to už mohl odzkoušet. Tolika možností zase není 

lepší rada žádná než špatná
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Dobře jsem se pobavil, rozebrat objektiv bez sebemenší znalosti optiky, tomu říkám odvaha
Možností je spousta, výrobci ladí objektiv nejen na mezeru ale i na vzájemné pootočení čoček proti sobě.

obvykle se pak při prodeji napíše "výběrový kus... výborně odladěno"..
U těch levných refraktorů bude s vysokou pravděpodobností polní čočkou spojka - tzn. ta, která je uprostřed širší než při krajích a vypouklou části směřovat ke hvězdám. Ta druhá může být umístěna oběma směry obvykle také tou vypouklejší části za spojkou resp. vydutá část směrem k okuláru..
Dodržení mezery je však důležité a také její rovnoměrnost.
U těch levných refraktorů bude s vysokou pravděpodobností polní čočkou spojka - tzn. ta, která je uprostřed širší než při krajích a vypouklou části směřovat ke hvězdám. Ta druhá může být umístěna oběma směry obvykle také tou vypouklejší části za spojkou resp. vydutá část směrem k okuláru..
Dodržení mezery je však důležité a také její rovnoměrnost.
Než složité vysvětlování stačí sem dát obrázek . Řez objektivem . Otočení rozptylky je podle mne skoro nemožné ,neboť by se to do té objímky ani nevešlo . Vzdálenost čoček , není až tak kritická v tom to případě cca +-0,2mm, ale je velice důležitý vzájemný posun a náklon. Už několik setin mm bude znát .
Pepo, nevím jestli Meade ,v této cenové kategorii Achromát 102/660, dělá ladění vzájemným natáčením čoček?
Pepo, nevím jestli Meade ,v této cenové kategorii Achromát 102/660, dělá ladění vzájemným natáčením čoček?
- Přílohy
-
- Objektiv.jpg (28.94 KiB) Zobrazeno 2558 x
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Na natočení čoček záleželo i u levného ES AR-152, u objektivů si pro jistotu vždy značím polohu čoček proti sobě.
Děkuji všem, i trolům, za odpovědi.
Je to tak jak psal astar, čočky jsem pojistným kroužkem příliš utáhl k sobě, k tomu, že se to může stát mě navedl tento článek: http://philjay2000.tripod.com/usefulstu ... ntures.pdf
Vyřešeno povolenim.
Mimochodem, nevidím nic špatného na tom, rozebrat si své věci a zjistit jak fungují. Navíc tohle je hodně primitivní. Jen to chce trochu šikovnosti a znalosti, které se mi zde dostalo.
Je to tak jak psal astar, čočky jsem pojistným kroužkem příliš utáhl k sobě, k tomu, že se to může stát mě navedl tento článek: http://philjay2000.tripod.com/usefulstu ... ntures.pdf
Vyřešeno povolenim.
Mimochodem, nevidím nic špatného na tom, rozebrat si své věci a zjistit jak fungují. Navíc tohle je hodně primitivní. Jen to chce trochu šikovnosti a znalosti, které se mi zde dostalo.

Re: Potřebuji radu (začátečník)
Však my taky ne, tedy pokud si hraješ s vlastní optikoumst.cz píše:Mimochodem, nevidím nic špatného na tom, rozebrat si své věci a zjistit jak fungují.

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/