Vyzkoušejte si zpracování

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Tak jsem si pěkně naběhl, jediný problém, který zpětně u Petanovy verze vidím je, že to prezentuje moc světlé, stačí potáhnout jezdce v úrovních k histogramu a je ta jeho verze v pohodě.

Další vady jsou už přímo v datech (kresba hvězd v rozích a jakoby kruhový gradient, kdy střed jde domodra, okraje dočervena a úplné kraje zas domodra. To se těžko odstraňuje. Jednoznačnou devízou fotky je nulové světelné znečištění, typické pro WWald v těchto výškách nad obzorem. Taky mi trochu vadí zřejmý mírný ořez nahoře a dole, tohle přeci není celé pole zrcadlovky??

Suma sumárum, já to tak pěkně prostě neumím, nejvíc by asi pomohlo, kdyby nám Petan potom řekl, jak dostal tak malé hvězdy, mně se furt zvětšujou, když tahám mlhoviny.

No bezva, teď koukám, že jsem omylem uložil tu Petanovu verzi, ale s posunem úrovní a ne tu svou úpravu, takže nic na ukázku navíc nemám Tak aspoň jak bych si to představoval od Petana...

Mimochodem jedna kvalitní fotka bez filtrů vznikla taky v Jizerkách 25.10.2009 na tehdy nejlepší obloze roku 2009. Možná by stálo za to si to pro porovnání poupravit. Moje fotka však trpí gradientem ze SZ, takže jen pro silné nátury.

Přesto vystavuji svůj TIF a odkazuji na mou verzi na astrofotkách:

TIF ke stažení (50 MB)
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 934144.jpg

A pokud někdo nemá rád gradienty a nebojí se mozaiky, byl bych docela vděčný za pořádně složenou verzi mé mozaiky mého Oriona 2010, tam to nemám na astrofotkách úplně dokonalé.. tentokrát bez velkých gradientů a s filtrem CLS.

TIF pole s Orionem (50 MB)
TIF pole s Rosettou (50 MB)
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 848505.jpg

Díky moc za informace - jak při tahání nezvětšovat hvězdy a díky případnému odvážlivci za ukázku jeho verze zpracování.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Ahoj, já si rád tu mozaiku vyzkouším, ale trochu se jí teda bojím, bude moje první...

k tomu zvětšování hvězd - zkoušl jsem to několikráte v programu na tvorbu HDR fotek (myslím, že to byl photomatix PRO) do něho nacpeš původní verzi, pak trochu vytaženou, pak trochu víc vytaženou a nakonec tu finální a program si už sám najde přepaly a nahradí je kresbou z jiných fotek a přitom neutlumí slabé vytažené partie finální verze, takže tam je z každé fotky to nejlepší, ale ten program na astrofotky funguje tak trochu sporadicky... :(
-karneades-

Příspěvek od -karneades- »

nooo, Martine, sosnul jsem si ty data mozaiky s Orionem a je to děs běs, abych se přiznal, tak dost dobře nechápu, že jsi z toho vůbec něco dostal :), přijde mi to naprosto hnusný, je ta složenina kalibrovaná ? jestli z těch dat někdo udělá lepší mozaiku než ty, tak mu kupuji originál Ballantines ze severní Moravy :)
Slávek

Příspěvek od Slávek »

No tak jsem tomu dal! Já věděl, že něco zblbnu. Upravoval jsem každou fotku zvlášť a pak na konci (asi po skoro 2 hodinách) zjistil, že každá vypadá jinak  :( Měl jsem to asi složit hned na začátku, co?  :)

Jinak ta Martinova fotka oriona je vynikající a hlavně se s ní dobře pracuje, ten Petanův orion mi přišel složitější.

já jí teda zkusím znova, ale jindy. Teď na to nemám už náladu.
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Tak sem dávám aspoň tu druhou, tam už naštěstí žádný mozaiky nejsou

MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Slávek: je to krásné. Ty máš tak extrémní způsoby zpracování, že jsem se na ty barvy vyloženě těšil i když nevím, zda bych měl odvahu tolik tahat. U mozaiky jsi velmi pěkně vystihl rozsah mlhovin, ve velkém by asi byly patrné nějaké problémy dané razancí zpracování. To co jsi provedl s tou fotkou bez filtrů mně dostalo. Když pominu problém s gradientem, skoro bych teď řekl, že to není ani má fotka, nebýt tam ty typické hvězdy s paprsky a ta chyba, než jsem dokolimoval objektiv. Vytahal jsi to fakt zajímavě. Díky zatím.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Slávek

Příspěvek od Slávek »

Takže je to myslíš vytažené moc? Že by to mělo být méně výrazné? Ono těch mlhovin je tam totiž opravdu hodně a chtěl jsem je dostat na světlo světa. Mě třeba šum nějak nevadí, i když je pravda, že při 1:1 je už dost vidět. Je to třeba takhle lepší?

Stále mi ale nejde úplně vyladit ten přechod mezi snímky ...  :(
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Takto menší je to pěkné, opravdu jsi to vytáhl lépe. Samozřejmě něco je už moc vypálené a barevně mi to přijde moc dočervena, hlavně Mléčná dráha, ale proč ne, je to jiný pohled na věc. Přechod je problém i proto, že jsem nejprve fotil tu pravou stranu níž nad obzorem a s reflektorem svítícím z diskotéky, zatímco levé pole je výše na lepší obloze. Chtěl jsem to letos lépe, no ale znáte to.

edit: dík za SZ, ta mírně odčerveněná verze už je fajn. Rozhodně je jasné, že jsem se loni netrápil pro nic za nic.
Vlam

Příspěvek od Vlam »

Tak jsem si taky zkusil zpracovat Orion od MaG, tady je výsledek.

No, žádný zázrak jsem nevytvořil, každopádně dík za tu zkušenost.
Vlastimil Musil
Sky-Watcher Newton 8'',SW ED-80,SW 80/400mm,EQ6 SS PRO,Canon EOS 450 mod.,QHY5,Astronomik IR PRO 742,Baader RGB,Astronomik CLS,Baader CaK
Vlam

Příspěvek od Vlam »

A ještě jeden pokus tentokrát Jupiter od  Martus, trochu pozdě, ale snad to nevadí.

Taky dík za tu  zkušenost, musel být fakt dobrý seeing, to je pak radost fotit.
Vlastimil Musil
Sky-Watcher Newton 8'',SW ED-80,SW 80/400mm,EQ6 SS PRO,Canon EOS 450 mod.,QHY5,Astronomik IR PRO 742,Baader RGB,Astronomik CLS,Baader CaK
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Krásný Jupiter, jak z knihy 8-)
Lectorem iustus...
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

vlam: Díky za ukázku. Tento styl mi sedí o něco více než od Slávka, protože je v podstatě přirozený, zatímco Slávek zase víc kladl důraz na umělé vytažení mlhovin. Sám jsem ho před rokem zpracoval podobně, ale i tak se naše způsoby liší celkem dost. Ta data jsou celkem kvalitní, ale prostě je vidět, že to nebylo s CLS, což ubralo na kráse emisním oblastem a naopak nejepší obloha tu noc pomohla reflexním oblastem. Ty mi na té druhé fotce s CLS a z horší noci prostě chybí.

Byla by zcestná myšlenka ta data skombinovat? Vzít lépe zachycenou čarodějnici a reflexní oblasti nad Rigelem z fotky z října a vložit je do fotky s CLSkem z ledna (to je ta pravá část mozaiky..??

An mi tak nejde o to, zda by to někdo zkusil, jako spíš o názor, zda by taková data šlo nějak kombinovat?
Vlam

Příspěvek od Vlam »

Zdravím, tak jsem zkusil zpracovat i mozaiku od MaG.Data jsou to kvalitní.

Je tam ještě patrný přechod,ale už se mi s tím nechce hrát.Ten nápad zkombinovat  data obou fotek je zajímavý, ale já nevím jak.
Vlastimil Musil
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bíba75 »

Tak z nudy jsem si Snímky od Martina taky stáhnul a tohle mi z toho vyšlo.
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
-karneades-

Příspěvek od -karneades- »

Mr Bíba to je síla  :), kde jste to tam hoši vyštrachali ? Já se s tím piplal asi půl hoďky a zbaběle od toho utekl, můžeš někde Libore prosím vystavit plnou velikost ?

jo a ten šnaps z chacharska ti raději nedám, oni ti seveřani do té slivovice lejů Savo a tak skončil v odstřikovači-jako nemrznoucí směs ::)
Odpovědět