Úzkopásmové filtry
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Re: Úzkopásmové filtry
Díky Milane za zajímavé informace nicméně pořád mi vrtá hlavou proč N II ukáže více než H-alfa u některých objektů.
Myslíš u těch světelných objektivů ?
Tak tam je to snad jasné - filtr NII má při tomhle stavu použití maximum propustnosti někde v oblasti H-alfa.Takže si vlastně prohlížíme obrázky v čáře H-alfa.
Tak tam je to snad jasné - filtr NII má při tomhle stavu použití maximum propustnosti někde v oblasti H-alfa.Takže si vlastně prohlížíme obrázky v čáře H-alfa.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
No já nevím a vysvětlit to neumím, ale pokud by to bylo tak s tím 3nm N II filtrem (658.4nm), jak říkáš, pak by ovšem 3nm filtr H-alfa (656.3nm ) byl ze stejného důvodu posunutý zcela mimo pásmo a prakticky by neměl nic zobrazovat. A on zobrazuje tak, jak od H-alfy očekáváme.
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
Já ti to určitě nevysvětlím, ale tam v těch odkazech toho je dost (samozřejmě kromě 99% balastu). Astrodony 3 nm jsou moderní konstrukce, s jiným indexem lomu a tam prý ten posuv není tak výrazný ( ale také je) . Ale nikdy nevíš, jestli jsouv příslušné konfiguraci optiky na maximu propustnosti nebo jen nějak více-méně okrajově. Pak mohou jak H-alfa, tak NII propouštět hodně, ale nemusíš být na maximu. I tak může být otázkou, jetli to, co se zobrazuje v NII není už H-alfa. Ale to asi diskusí nevyřešíme, to je na proměření.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Přesně jak píše Honza, to by u H-alfa nebylo po posunu spektra vidět nic, ale vidět je, navíc N II ukáže více než Halfa, což už je úplně nevysvětlitelné.MilAN píše:Myslíš u těch světelných objektivů ?
A nemůže to být naopak velmi jednoduše vysvětlitelné ? Oba filtry posunou maximum vlevo, H-alfa ještě čáru okrajově chytá a HII ji už bere více. Posuň si ty filtry o 2nm doleva a jde to . Což je zase samozřejmě jen spekulace, ale má logiku.Psion píše:MilAN píše:
Přesně jak píše Honza, to by u H-alfa nebylo po posunu spektra vidět nic, ale vidět je, navíc N II ukáže více než Halfa, což už je úplně nevysvětlitelné.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Pak to jedině otestovat na běžném dalekohledu F7-F10, tam by se to ukázalo jednoznačně. Při tom posunu by to mohlo být že Halfa ukazuje N II a N II ukazuje Halfa.

Spektrum NGC7009

Spektrum NGC7009

Mam dotaz k filtru OPT Triad Quad-band:
Parametry filtru jsou zde:
https://optcorp.com/products/radian-tel ... tra-filter
OPT udává, že je nekompatibilní s f/2.8 a níže. Nicméně jsem našel na CN foru celkem pěknou fotku ze sestavy f/2.2 (C9.25 + hyperstar):
https://www.cloudynights.com/topic/6502 ... 294mc-pro/
Psal jsem do OPT, co to tedy znamená, že je filtr nekompatibilní s f/2.8 a níže. Psali mi, že se tam pak projevuje tzv "band-shift" a poslali mi pěknou fotku NGC 2244 focenou přes f/2.8 a s tím, že mezi f/2.8 a f/2.2 bude shift okolo 0.8nm, a že to lze upravit pokud je člověk dobrý v post-processingu.
Bohužel netuším, jak se ten band-shift 0.8nm projeví například při EAA pozorování s ASI294MM.
Nemáte někdo prosím nějaký příklad/foto, jak ten band-shift vypadá na fotce?
Parametry filtru jsou zde:
OPT udává, že je nekompatibilní s f/2.8 a níže. Nicméně jsem našel na CN foru celkem pěknou fotku ze sestavy f/2.2 (C9.25 + hyperstar):
https://www.cloudynights.com/topic/6502 ... 294mc-pro/
Psal jsem do OPT, co to tedy znamená, že je filtr nekompatibilní s f/2.8 a níže. Psali mi, že se tam pak projevuje tzv "band-shift" a poslali mi pěknou fotku NGC 2244 focenou přes f/2.8 a s tím, že mezi f/2.8 a f/2.2 bude shift okolo 0.8nm, a že to lze upravit pokud je člověk dobrý v post-processingu.
Bohužel netuším, jak se ten band-shift 0.8nm projeví například při EAA pozorování s ASI294MM.
Nemáte někdo prosím nějaký příklad/foto, jak ten band-shift vypadá na fotce?
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Ten shift na obraze nepoznáš, pokud je velký např. u uváděného Triad bude shift 5nm, tak na fotce prakticky nic z mlhoviny neuvidíš.
Diky. Tak to je škoda, že nevyrábějí Quad-band filtr pro f/2.Psion píše:Ten shift na obraze nepoznáš, pokud je velký např. u uváděného Triad bude shift 5nm, tak na fotce prakticky nic z mlhoviny neuvidíš.
To by na EAA z města byl asi nejlepší filtr...
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Na druhou stranu, možná by stačil na EAA z města jen tento LP filtr přímo pro RASA od Astrodon:
https://optcorp.com/products/celestron- ... ilter-rasa
https://optcorp.com/products/celestron- ... ilter-rasa
Možná budu za blbce - ale k čemu je k barevné kameře zapotřebí více než Ha a O3? Vždyť SII nepůjde rozlišit od Ha a Hbeta se smíchá s O3. Takže sice zachytí nepatrně více signálu, ale zase se sníží barevné rozlišení mlhoviny. Nebo mi něco uniká?Chef píše: Diky. Tak to je škoda, že nevyrábějí Quad-band filtr pro f/2.
M:736 750 113
Já jsem na astro-foto totální začátečník, takže nemám odpověď. Jen si pročítám na CloudyNights sekci EAA a hodně lidí tam řeší tento filtr, jelikož pak můžou fotit a pozorovat přes kamerky ve městě.Bill píše:Možná budu za blbce - ale k čemu je k barevné kameře zapotřebí více než Ha a O3? Vždyť SII nepůjde rozlišit od Ha a Hbeta se smíchá s O3. Takže sice zachytí nepatrně více signálu, ale zase se sníží barevné rozlišení mlhoviny. Nebo mi něco uniká?Chef píše: Diky. Tak to je škoda, že nevyrábějí Quad-band filtr pro f/2.
Tady je popis toho filtru:
A zde je informace o použití pro barevné kamerky:
With the Triad Ultra, you now have narrower band-passes, more light pollution reduction, higher contrast, better separation between H-beta and OIII channels, and sensitivity in the Sulfur II emission lines. Like the original Triad filter, the Triad Ultra is designed to work with color cameras but also as a narrow-band-luminance filter for monochrome cameras.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
To přece ničemu nevadí že tam budou všechny 3 čáry, v podstatě stejné, jak by někdo fotil přes 3 úzkopásmové filtry pro jednotlivé čáry.Bill píše:Možná budu za blbce - ale k čemu je k barevné kameře zapotřebí více než Ha a O3? Vždyť SII nepůjde rozlišit od Ha a Hbeta se smíchá s O3. Takže sice zachytí nepatrně více signálu, ale zase se sníží barevné rozlišení mlhoviny. Nebo mi něco uniká?Chef píše: Diky. Tak to je škoda, že nevyrábějí Quad-band filtr pro f/2.
Z jednoho prostého důvodu. Protože většina objektů září i v jiných spektrálních oblastech, takže do obrazu patří i ty ostatní barvy. Pokud budeš mít jen H-alfu a OIII , tak budeš dělat bikolor a výsledek bude v nepravých barvách Je to tak použitelné jen na svítivé mlhoviny, kde to až tak nevadí, ale také ne na všechny. U všehoostatního se šidíš nejen o množství světla, ale i o barevnou informaci a i detai ly, které nutně nemusí být v H-alfa ani OIII.Bill píše: Možná budu za blbce - ale k čemu je k barevné kameře zapotřebí více než Ha a O3? Vždyť SII nepůjde rozlišit od Ha a Hbeta se smíchá s O3. Takže sice zachytí nepatrně více signálu, ale zase se sníží barevné rozlišení mlhoviny. Nebo mi něco uniká?