ATIK314L
-
-karneades-
ATIK314L
díky Pavle za nakopnutí, zajímá mne QHY8PRO, sice je to nepodstatné-bo se s ní chystám fotit bez nb filtrů a tam je to asi zcela jedno, jak na tom bude s vyčítacím šumem, ale zajímá mne, jestli naměřím to, co deklaruje výrobce
ATIK314L
nemas zac. Me to taky zajima, co nameris, takze s chuti do toho! Ja planuji promerit obe sve kamerky uz asi pul roku, ale nemuzu se k tomu dokopat... jinak jsem jednim ockem koukal na Orion Starshoot Pro V2 (s cipem ICX413AQ) coz je jedina levnejsi alternativa QHY8 a bez nejakeho mereni, jen pruzkumem bias snimku jsem odhadl cca 9e-.
ATIK314L
tak jsem se konecne dostal k tomu, abych promeril svoji novou kamerku Atik 314L+. Meril jsem jen systemovy zisk (gain) ze sady flat fieldu a cteci sum z master bias snimku. Zde je li-ne-arita kamerky a nize vysledne hodnoty:
takze zisk 3.83 ADU/e-
full-well kapacita 17111 ADU
a cteci sum 3.978 e- coz je tak tak v ramci specifikace 4e-.
Zatim se mi do ruky dostaly kalibracni snimky ze 4 atiku 314 a absolutne nejhorsi je (jako vzdy) moje kamerka ja mam na tohle desnou smulu... nejlepsi vysledky ma Sasa3, stejne tak skvele karneades a rovnez pavebo hned v zavesu, pak teprve moje kamerka a pak bariera 4e- specifikace.
Moje predchozi kamera Atik314L+ mela readout noise cca 6.62e-, coz jsem uz psychicky neunesl :-/
jinak stddev hodnoty biasu u Sasa3 a karneades byly cca 13-14, u pavebo mirne pres 14 a u me jasnych 15.3 +- proste nejhorsi a to mam pritom mensi zisk nez Sasa3, coz je samozrejme spatne.
suma sumarum tuhle kamerku si uz necham... snad budou me vysledky odted o poznani lepsi
takze zisk 3.83 ADU/e-
full-well kapacita 17111 ADU
a cteci sum 3.978 e- coz je tak tak v ramci specifikace 4e-.
Zatim se mi do ruky dostaly kalibracni snimky ze 4 atiku 314 a absolutne nejhorsi je (jako vzdy) moje kamerka ja mam na tohle desnou smulu... nejlepsi vysledky ma Sasa3, stejne tak skvele karneades a rovnez pavebo hned v zavesu, pak teprve moje kamerka a pak bariera 4e- specifikace.
Moje predchozi kamera Atik314L+ mela readout noise cca 6.62e-, coz jsem uz psychicky neunesl :-/
jinak stddev hodnoty biasu u Sasa3 a karneades byly cca 13-14, u pavebo mirne pres 14 a u me jasnych 15.3 +- proste nejhorsi a to mam pritom mensi zisk nez Sasa3, coz je samozrejme spatne.
suma sumarum tuhle kamerku si uz necham... snad budou me vysledky odted o poznani lepsi
ATIK314L
Tak to jsem rad, ze se vymena (nebo oprava?) podarila. Ty rozdily mezi kamerami jsou velmi male, nemusi te to trapit.
Jinak ta predchozi byla opravdu "divna". On ten sum kolem 6-7e- taky neni zadna tragedie a u vetsiny snimku ten rozdil nepoznas (pokud fotis dostatecne dlouhymi casy, aby dominoval sum pozadi oblohy). Ta vyssi hodnota sumu nez ve specifikaci spis indikovala, ze neco neni nekde v poradku a vic nez ta hodnota vadily ty pruhy, tj. zjevna nenahodnost sumu. Treba uz tam ted nebudou, alespon u me jsem na ne zatim nenarazil. Melo by se to odrazit na kvalite hlavne tech snimku, kdy jich skladas stovky, jako to bylo u te M51. Jsem zvedavy na dalsi takovy snimek porizeny obdobnou technikou.
Jinak ta predchozi byla opravdu "divna". On ten sum kolem 6-7e- taky neni zadna tragedie a u vetsiny snimku ten rozdil nepoznas (pokud fotis dostatecne dlouhymi casy, aby dominoval sum pozadi oblohy). Ta vyssi hodnota sumu nez ve specifikaci spis indikovala, ze neco neni nekde v poradku a vic nez ta hodnota vadily ty pruhy, tj. zjevna nenahodnost sumu. Treba uz tam ted nebudou, alespon u me jsem na ne zatim nenarazil. Melo by se to odrazit na kvalite hlavne tech snimku, kdy jich skladas stovky, jako to bylo u te M51. Jsem zvedavy na dalsi takovy snimek porizeny obdobnou technikou.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
ATIK314L
nakonec doslo k vymene. Jenze cela akce reklamace trvala vice jak mesic a komunikace mailem vazla, takze jsem tam (do Portugalska) musel parkrat zavolat, aby pohnuli pozadim (nekdy me ta prirozena lenost jiznich narodu pije krev).
no ale uvazuji, zda si nemam jeste jako autoguider poridit 320e
ATIK314L
Tak bych si ji pak rad vyzkousel s mym SV80S - chtel bych zjistit, jakou ma vlastne kresbu. I na 6,45 mikronovych pixlech Atiku314L mi to pri ostreni pres L filtr dava FWHM kolem 0.8px. Hodnotam pod 1px ale nelze z principu moc verit, protoze snimek je hodne podsamplovany. S 4.4 mikronovymi pixely by to mohlo uz davat neco pres 1 a pak by tomu slo asi verit vic.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
ATIK314L
I na 6,45 mikronovych pixlech Atiku314L mi to pri ostreni pres L filtr dava FWHM kolem 0.8px. Hodnotam pod 1px ale nelze z principu moc verit, protoze snimek je hodne podsamplovany.ja si vubec nedovedu predstavit, ze by mi MaxIm DL daval u quality measurement pri vyberu snimku ke slozeni hodnoty mensi nez 1.01 pixelu, nejak si nedovedu predstavit, jak by slo softwarove merit hvezdu mensi nez pixel... (ale to jen proto, ze jsem koni hlava, jinak by to mohlo jit nejak pres intenzitu signalu/jasnost hvezdy s ohledem na nejake prumery polosirek z celkoveho hvezdneho pole).
jinak zde mam novou informaci pro majitele Atiku 314L/+. Jelikoz jsem stoural a premeroval co slo a otravoval kde koho, naposledy kolegu z Rakouska, ktery jeste nedavno mel na svem webu, ze 314L+ ma ve skutecnosti realny backfocus 15mm misto 12mm, jak uvadi vyrobce, tak jsme dosli k novemu poznatku a to, ze Atik 314L+ ma realny backfocus 13.1mm, tj. vzdalenost mezi celem kamery a rovinou cipu.
Takze dam nekterym svym konfiguracim jeste treti sanci (jiz jsem testoval 2 noci a vysledek nespokojenost).
vice na webu kolegy:
http://www.dangl.at/ausruest/atik_314/atik_314_e.htm
jinak zde mam novou informaci pro majitele Atiku 314L/+. Jelikoz jsem stoural a premeroval co slo a otravoval kde koho, naposledy kolegu z Rakouska, ktery jeste nedavno mel na svem webu, ze 314L+ ma ve skutecnosti realny backfocus 15mm misto 12mm, jak uvadi vyrobce, tak jsme dosli k novemu poznatku a to, ze Atik 314L+ ma realny backfocus 13.1mm, tj. vzdalenost mezi celem kamery a rovinou cipu.
Takze dam nekterym svym konfiguracim jeste treti sanci (jiz jsem testoval 2 noci a vysledek nespokojenost).
vice na webu kolegy:
http://www.dangl.at/ausruest/atik_314/atik_314_e.htm
ATIK314L
A jak jste přišli na těch 15 mm? Proč alespoň trochu nevěříte výrobci ?
The back focus distances are described in the manuals. For the 16IC and ICS its 13mm. For the Atik 314 cameras its 12mm and for the Large Format Camera its 18mm for the 4000 and 17mm for the 11000.
The back focus distances are described in the manuals. For the 16IC and ICS its 13mm. For the Atik 314 cameras its 12mm and for the Large Format Camera its 18mm for the 4000 and 17mm for the 11000.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ATIK314L
ja verim vyrobci a pouzivam 12mm, jenze mam s jednim F3.6 reduktorem potiz a tam hraje roli kazdy mm. No a nahodou jsem objevil mereni Gerharda a on tam mel na webu 15mm, tak jsem do nej 2x stoural. Prvne si stal za svym a podruhy udelal test s jinym optickym strojem a konecne zmeril to, cemu ja verim a co mi prijde spravne.
Vyrobce (ani Steve ani Rui) se k tomu zatim nevyjadril (alespon na yahoo user's group, kde jsem to resil).
takze finalni cislo zni 13.1mm a ja to jeste proverim u sebe, az budu mit naladu (a skonci deprese).
Vyrobce (ani Steve ani Rui) se k tomu zatim nevyjadril (alespon na yahoo user's group, kde jsem to resil).
takze finalni cislo zni 13.1mm a ja to jeste proverim u sebe, az budu mit naladu (a skonci deprese).
ATIK314L
To bych spíš věřil na finálních 12,5 mm , to je míra pro CS objektivy pro CCTV kamery a ty se na tyhle kamery taky dávají. Míra 13,1 je nicneříkající číslo 
lepší rada žádná než špatná