C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS)
Re: C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS)
Pozor, já jsem nepsal, že padá ke Slunci. Jen že ho neovlivňuje tlak záření/sluneční vítr (jako o plynoprachového nebo iontového chvostu) a proto převládá gravitace. Gravitace působí na tento hrubší prach zrovna tak, jako na kometu a tak tyto částice zůstávají na podobné dráze jako kometa, na rozdíl od prachoplynového nebo i iontového ohonu. Ostatní je už jen věcí geometrie našeho pohledu na vzniklou situaci.
Naposledy upravil(a) MilAN dne 21. 10. 2024, 15:32, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
To jsou tedy částice, které následně způsobují meteorické roje?
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
V 8x30 a v 10x60 stále krásná.
Prostým okem jen část chvostu.
Seestar bez úprav.
Prostým okem jen část chvostu.
Seestar bez úprav.
- Přílohy
-
- 1729532104695.jpg (1.29 MiB) Zobrazeno 1774 x
-
- 1729532688488.jpg (1.13 MiB) Zobrazeno 1774 x
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
MaG: přehrada byla zjevně před těmi záplavami upuštěná, a pak tam skoro vůbec nepršelo.
SIRIUS_758: Ano, to je asi skoro přesně to místo, akorát je to tam už trochu víc zarostlé nějakým křáčím. Byl jsem až úplně u stěny zříceniny, opíral jsem se zády o ni. Miloš Hroch říkal, že příště to už bude na pilku
Ještě jsem zpracoval jednu sadu snímků. Detailnější záběr Samyangem 135mm, tři pole naležato nad sebou. Nacvakal jsem toho docela dost, ale bohužel na tomhle ohnisku už je hrozně vidět rychlý pohyb těch nízkých oranžově nasvícených mraků, a také se hrozně v tom vichru klátily stromy, takže skládání výsledek totálně pokazilo. Vybral jsem raději ten nejméně rozmazaný snímek lesa, a oblohu bez tečkovaných čar od letadel, a složil jednotlivé snímky.
SIRIUS_758: Ano, to je asi skoro přesně to místo, akorát je to tam už trochu víc zarostlé nějakým křáčím. Byl jsem až úplně u stěny zříceniny, opíral jsem se zády o ni. Miloš Hroch říkal, že příště to už bude na pilku

Ještě jsem zpracoval jednu sadu snímků. Detailnější záběr Samyangem 135mm, tři pole naležato nad sebou. Nacvakal jsem toho docela dost, ale bohužel na tomhle ohnisku už je hrozně vidět rychlý pohyb těch nízkých oranžově nasvícených mraků, a také se hrozně v tom vichru klátily stromy, takže skládání výsledek totálně pokazilo. Vybral jsem raději ten nejméně rozmazaný snímek lesa, a oblohu bez tečkovaných čar od letadel, a složil jednotlivé snímky.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Kompakt není zrovna foťák na astro, ale přesto jsem zkusil dnes mezi 19 a 20h sadu obrázků ze stativu 15s a poskládal je v DSS. Bylo sice docela jasno, ale připadne mi, že kometa byla míň viditelná než ve středu minulý týden. Jeden obrázek je za soumraku, další už skoro potmě.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem na mizerné obloze fotil s Vespera Pro a vypadá to, že tam ten prachový chvost stále je.
- Přílohy
-
- c2023 a3 2.jpg (484.97 KiB) Zobrazeno 1662 x
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Nejen prachový, je tam všechno. Jen ten protichvost jsem v zákalu nad Hradcem nevylovil.
Dnes zvečera se udělala trochu díra mezi cirry, tak jsem na kometu namířil 400-ku, a nacvakal asi 15minut RGB dat v biningu 3x3. Po složení v barvách se ukazuje, že iontový ohon se překrývá s prachovým. Data sice byla dost bídná, kometu mám nad stotisícovým Hradcem, ale v bin 3x3 byl poměr S/N docela slušný a dovolilo to razantně zvednout saturaci. Rázem se objevily všechny barvy, které kometa obvykle má. Tedy modrozelená koma, modrý iontový ohon a bílý až nažloutlý prachový.
Dílčí snímky byly rozseparovány pomocí StarXterminatoru na hvězdy a kometu, obojí složeno zvlášť a kometa vsazena do hvězdného pole zpět v pozici prvního snímku z řady pěti 60sec. expozic.
Dnes zvečera se udělala trochu díra mezi cirry, tak jsem na kometu namířil 400-ku, a nacvakal asi 15minut RGB dat v biningu 3x3. Po složení v barvách se ukazuje, že iontový ohon se překrývá s prachovým. Data sice byla dost bídná, kometu mám nad stotisícovým Hradcem, ale v bin 3x3 byl poměr S/N docela slušný a dovolilo to razantně zvednout saturaci. Rázem se objevily všechny barvy, které kometa obvykle má. Tedy modrozelená koma, modrý iontový ohon a bílý až nažloutlý prachový.
Dílčí snímky byly rozseparovány pomocí StarXterminatoru na hvězdy a kometu, obojí složeno zvlášť a kometa vsazena do hvězdného pole zpět v pozici prvního snímku z řady pěti 60sec. expozic.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tsuchinshan-ATLAS ve společnosti Mléčné dráhy. Zachycena před východem Měsíce večer 21. října.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Paráda, i přes ten sajrajt. Zase je to takové zajímavější 
Proč jen to počasí trochu víc nespolupracuje.

Proč jen to počasí trochu víc nespolupracuje.
Vysokou už ani nevnímám. To mě už skoro ani nenapadlo, že by tam třeba někdy vlastně nemusela být…
Každopádně tyhle širokoúhlé snímky jsou skutečně shovívavé. Na nich je oblačnost jen dalším prvkem kompozice.
Dnes jsem ale byl překvapený, jak dobře vidět byla volným okem. Zaparkoval jsem auto, ušel pár metrů po louce, podíval se na západ a tam kometa jako fík – s krásným ohonem, bočním pohledem viditelným bez nejmenší námahy. Došlo mi, jak moc jí ubíral Měsíc.

Dnes jsem ale byl překvapený, jak dobře vidět byla volným okem. Zaparkoval jsem auto, ušel pár metrů po louce, podíval se na západ a tam kometa jako fík – s krásným ohonem, bočním pohledem viditelným bez nejmenší námahy. Došlo mi, jak moc jí ubíral Měsíc.
Vcera bola obloha konecne bez mrakov, takze som vytiahol vsetko co mam...

C/2023 A3 (Tsuchinshan – ATLAS), 21.10.2024 17:18 UT, FSQ106ED + MI C1x61000, 10x60s
protichvost je tam stale, ale skusil som vydolovat nieco aj zo struktury hlavneho chvosta a hlavy komety - prekvapila ma ta struktura v hlave... hadam to nie su artefakty, lebo bolo to vidiet aj na jednotlivych snimkoch po strechnuti a zvyrazneni cez HDRMultiscaleTransform.
A este bez hviezd, aby vynikli tie struktury:

C/2023 A3 (Tsuchinshan – ATLAS), 21.10.2024 17:18 UT, FSQ106ED + MI C1x61000, 10x60s
protichvost je tam stale, ale skusil som vydolovat nieco aj zo struktury hlavneho chvosta a hlavy komety - prekvapila ma ta struktura v hlave... hadam to nie su artefakty, lebo bolo to vidiet aj na jednotlivych snimkoch po strechnuti a zvyrazneni cez HDRMultiscaleTransform.
A este bez hviezd, aby vynikli tie struktury:

Včera se zadařilo opět pozorovat očima.
Od posledního pozorování 15.10. už byla viditelně slabší (předtím 3.4mag, nyní 4.4mag) a to i přesto, že byla tma a na obloze nebyl Měsíc.
Ohon stále viditelný přímým pohled, ale už o poznání hůř, bočním pohledem mohl mít cca polovinu toho, co dřív - odhaduju nějaké 4 stupně...
V triedru nicméně stále paráda
Od posledního pozorování 15.10. už byla viditelně slabší (předtím 3.4mag, nyní 4.4mag) a to i přesto, že byla tma a na obloze nebyl Měsíc.
Ohon stále viditelný přímým pohled, ale už o poznání hůř, bočním pohledem mohl mít cca polovinu toho, co dřív - odhaduju nějaké 4 stupně...
V triedru nicméně stále paráda

Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
- Schecke
- Věk: 47
- Kontaktovat uživatele:
Včera jsem si konečně užil kometu na "noční" obloze a omrknul ji i dalekohledem...
Dobson SW 8"ok. 40,25,15,10 mm, Barlow 2-5x, Planetary/Sky 6mm, Kasai 5mm, filtr Baader ND 0,9,sl.fólie, UHC Astr., Eschenbach NP 60/700 (ok. K 25 a 9 mm,3x Barlow,sl. filtr), турист-3 20x50, triedr 7x50, Sony A77II, A99II, ADC Omegon, ZWO ASI 224MC
Já jsem ji včera v Praze vůbec neviděl. Když jsem udělal fotku mobilem na noční režim, tak jsem ji na obloze našel, ve triedru 6 x 30 vidět nebyla, teprve v 7 x 50 trošku. A to jsem si myslel, že ji na víceméně čisté obloze uvidím konečně pořádně. Viděl jsem houbeles.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta