SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Jj, to uz taky myslim davala baranka. Je to i na youtube.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Dneska ( 29.12.08 ) jsem byl v Jicine, prochazel jsem se po ulici, bocnim videnim jsem nad domem na zlomek vteriny zahledl zlutavy zablesk (cas cca 16:01). Bylo jeste dost svetla, obloha byla modra. Hned me napadlo, ze by mohlo jit o bolid. Ale nevidel jsem to poradne, tak jsem to moc nerozebiral. Asi za minutu mi volal Ladin z Liberce, jestli jsem ho nevidel taky To byla docela sranda, kdyz mi Ladin potvrdil to, co jsem videl
No ja ho videl z okna auta, 30st nad vychodnim obzorem, letel smerem SV, 3-4 sekundy. Modre zabarveni. Jas tezko odhadnout, daleko, daleko jasnejsi nez venuse.
Ano, tak to jste mě potěšili. Viděl jsem ho když jsme se včera vraceli od Poděbrad po dálnici do Hradce. Byli jsme někde u sjezdu na Kolín. Celou stopu jsem neviděl. Začal zářit asi nad střechou, a prolétl mi před předním oknem, směrem k severovýchodu, a skončil malou explozí s modrozeleným zábleskem asi tak ve výšce 30 stupňů nad obzorem. čas nevím, neměl jsem v autě nic, ale bylo to chvilku po tom, co se Slunce ztratilo za obzorem. Obloha byla ještě normálně modrá. Jas takhle na denní obloze nejsem schopný odhadnout. Přirovnal bych to k signální vojenské světlici, možná ještě jasnější. Minimálně ta konečná exploze, ta byla opravdu jasná.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
ladin napsal: Martine, souhlasim - prirovnani ke svetlici sedi 100%. Me se zdalo, ze to zaniklo ve vetsi vysce nez 3st, spis 5-10. Pozoroval jsem z Liberce.
Měl jsem tam překlep. 30 stupňů mělo být
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Dnes v 19:19 za volantem v pražském provozu jsem zahlédl nádherný bolid v okamžiku, když byl asi 10° nad Venuší. Jasnější tak o dvě magnitudy mířil dolů pod úhlem asi 15° směrem k jihu rychlostí ~15°/sec. Přesněji zmapovat situaci bohužel nešlo.
Po nocnej nahanacke za kometou Lulin som asi ako odmenu dostal jasny meteor nad zapadnym obzorom, pozoroval som ho sice z auta a medzi oblacnostou, ale bol to pekny... Hodiny v aute ukazovali 1:28 (10.3.2009)
ziadne ine podrobnosti nemam, musel som davat pozor, aby som neskoncil niekde v priekope
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
viděl jsem včera 02.04.09 kolem tak 23-24h asi bolid, letěl na jihozápadní straně klesal zhruba tak ze 60stupnů kolmo dolů a stratil se zhruba kolem 20-10stupnů vysoko, nenechávál za sebou žádnou stopu a barvu měl podobnou saturnu takovou načervenalou a hodně zářil docela jsem čučel a čekal za lesem kde zmizel výbuch
viděl jste ho někdo taky? tipoval bych že prolítnul kousek od regulusu.
Bude tam vzdy 16 najaktualnejsich zaberov roznych zableskov - kozmiky, iskry od elektriciek, vtaky, a sem-tam aj metasy, ked zacnu poriadne lietat... Momentalne je situacia taka, ze sa zachytia v priemere 2-3 za noc, ale podmienky vidite sami - NBS pali do neba ako besna este stale >:( Ako prve priblizenie to moze byt, neskor hadam spustime aj monitoring z Marianky a casom aj z nejakeho krajsieho a tmavsieho miesta...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
4.5. (pondělí) mezi 23:25 - 23:35 - vyletěl ze souhvězdí Lva kousek nad Regulem a doletěl minimálně až do souhvězdí Vozky kde začal slábnout. Jas musel být hodně vysoký, protože jsem jej jasně viděl i přes jas lampy která mi stála ve výhledu a kvůli které jsem neviděl jedinou hvězdu. Doba letu cca 3s. Viděl to někdo ?