Podle mě při tvorbě anaglyfu mohu ovlivnit, jak daleko od sebe budou které části snímku a na ty to mohu při jeho tvorbě optimalizovat za cenu toho, že třeba co je dál bude rozjeté, jak píšeš.Ano, přesně takhle jsem udělal ten anaglyf s Milešovkou.
S tím ohniskem jde o to, že čím je delší, tím víc zvětšíš ty rozdíly pohledu z jiné polohy. Je ale pravda, že když nebudu mít příliž velkou základnu, nebo budu fotit spíš vzdálenější krajinu, jde to pak korigovat při zpracování.
Problém je spíš s menšími ohnisky a tudíž širším záběrem. Když je velká základna, je 3D efekt vidět i ve veliké dálce, ale je zase prakticky nemožné ho vyšilhat na krajině v těsné blízkosti. Je to tak veliký rozdíl, že už ho jde těžko korigovat zpracováním, proto je ten glyf s Milešovkou dosti oříznutý.

Tady mám na ukázku ještě poslední anaglyf co jsem zatím vyfotil. Je to opět 60km vzdálená elektrárna Boxberg v Německu, tentokrát ohniskem 75mm. Základna je jen 12m.
Xmarth: Jsem rád, že se ti snímky líbí. Snad bude brzy dobrá dohlednost, abych mohl anaglyfy nafotit i z Klíče, je tam perfektní rozhled.

Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC