ISS a objekty na obloze
ISS a objekty na obloze
Jen mě zajímá. Ta změna je ve výšce v apogeu nebo v perigeu? 

Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
ISS a objekty na obloze
Kolem 00:15 UT: Raketoplán Endeavour (2009-038A) převzal řízení orientace a stabilizace od komplexu ISS.
00:30 UT: Úhybný manévr komplexu ISS 2 vernierovými motory RCS [=Reaction Control System] raketoplánu (t=20 min, ?v=0.8 m/s) pro zvětšení průletové vzdálenosti nefunkčního objektu 84180. Velká poloosa dráhy komplexu se zvětšila přibližně o 1050 m.
Kolem 00:55 UT: Raketoplán předal řízení orientace a stabilizace zpět komplexu ISS.
je to z kosmo.cz
http://www.kosmo.cz/modules.php?op=modl ... 8/067A.HTM
00:30 UT: Úhybný manévr komplexu ISS 2 vernierovými motory RCS [=Reaction Control System] raketoplánu (t=20 min, ?v=0.8 m/s) pro zvětšení průletové vzdálenosti nefunkčního objektu 84180. Velká poloosa dráhy komplexu se zvětšila přibližně o 1050 m.
Kolem 00:55 UT: Raketoplán předal řízení orientace a stabilizace zpět komplexu ISS.
je to z kosmo.cz
http://www.kosmo.cz/modules.php?op=modl ... 8/067A.HTM
Newton 114/900
ISS a objekty na obloze
Ještě včera se průlet ISS oproti Orbitronu a Heavens Above opožďoval asi o 2 minuty ,nyní by to mělo být už v pořádku.
Newton 114/900
ISS a objekty na obloze
Tohle jsem nějak nezeznamenal-
odchylku v řádu sekund jsem nezjišťoval, ale 2 minut bych si všiml. Proč by se měl zpožďovat ?
odchylku v řádu sekund jsem nezjišťoval, ale 2 minut bych si všiml. Proč by se měl zpožďovat ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
ISS a objekty na obloze
Jen mě zajímá. Ta změna je ve výšce v apogeu nebo v perigeu? ;)Zvyšovalo se hlavně perigeum
ISS a objekty na obloze
Tohle jsem nějak nezeznamenal-
odchylku v řádu sekund jsem nezjišťoval, ale 2 minut bych si všiml. Proč by se měl zpožďovat ?20 Jul 22:00:05 10 WNW 22:02:58 65 SSW 22:05:54 10 ESE
to je z 18.7
a z dneška
20 Jul -3.2 22:01:40 10 WNW 22:04:35 63 SSW 22:06:41 17 SE
Právě že mě zajímalo co to provede s průletama tak sem si to schoval,dělá to asi minutu a půl
odchylku v řádu sekund jsem nezjišťoval, ale 2 minut bych si všiml. Proč by se měl zpožďovat ?20 Jul 22:00:05 10 WNW 22:02:58 65 SSW 22:05:54 10 ESE
to je z 18.7
a z dneška
20 Jul -3.2 22:01:40 10 WNW 22:04:35 63 SSW 22:06:41 17 SE
Právě že mě zajímalo co to provede s průletama tak sem si to schoval,dělá to asi minutu a půl
Newton 114/900
ISS a objekty na obloze
Stahoval jsem TLE večer - výpočet seděl s pozorováním.
TLE elementy , které jsem stáhl pro Orbitron, jsou z 18/7 z 23:35UT, takže po korekci dráhy a byly včera k dispozici
TLE elementy , které jsem stáhl pro Orbitron, jsou z 18/7 z 23:35UT, takže po korekci dráhy a byly včera k dispozici
ISS a objekty na obloze
Nezapomeňte se dnes v 16:40 SEČ podívat na průlet dopoledne rozdělené sestavy STS - ISS.
STS asi 50° před ISS
STS asi 50° před ISS
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
ISS a objekty na obloze
Jsem zvědav, jak daleko od ISS nakonec raketoplán poletí. Na Calsky vytrvale mají starou předpověď že budou těsně u sebe 
Každopádně jsi to zakřikl, bude to u nás honička mezi hustymi cirry.

Každopádně jsi to zakřikl, bude to u nás honička mezi hustymi cirry.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
ISS a objekty na obloze
Tak jsem se podíval v práci před krámem jen očima. U nás je jasno. Raketoplán letěl odhadem tři stupně za ISS. Moc pěkná podívaná.
ISS a objekty na obloze
Jéjda, ono je ten prelet tak slávny? Aj na kosmo.cz ho už spomínali... v každom prípade, keď som si pozrela čas odpojenia a čas preletu, dovtípila som sa, že by to mohla byť zaujímavá podívaná - a bola! Videla som dnes Atlantis letieť za ISS. Aspoň myslím, že Atlantis bol ten slabší z dvoch objektov, ktoré leteli pekne jeden za druhým vo vzdialenosti niekoľko stupňov, čo bolo trošku prekvapujúce, lebo som čakala, že raketoplán poletí prvý. Ale inak veľmi pekné pozorovanie, súmrak, na oblohe len pár cirrov, ISS si jasne svietila (odhadujem to na mínus tri magnitúdy), Atlantis mal asi + 1 magnitúdu. Je to len druhýkrát v živote, čo sa mi ich podarilo vidieť takto oddelene na oblohe naraz a moje prvé pozorovanie samotného Atlantisu (a žiaľ asi aj posledné a to je to pritom môj obľúbený raketoplán
).

- MaG
- Kontaktovat uživatele:
ISS a objekty na obloze
Tak mlíko tu teda bylo bohužel i u Měsíce, ale nakonec jsem si ISS všiml asi když vrcholila nad jihem a po chvíli zmatků jsem zahlédl i raketoplán. Bylo to pěkné, v dalekohledu ISS jako plošný objekt a náznak detailů, zatímco raketoplán jasná hvězda. Zvětšení jsem použil 24x a na EDčku se mi tak oba vešli do zorného pole asi 2° (když byli pod Měsícem). Prostě paráda. Zkusil jsem i videjko z ruky zoom foťákem:
Canon PowerShot 200IS, nazoomováno asi 11x, IS zapnuto, což je myslím poznat. Doporučuji vidět i velkou verzi, není tam tolik komprese. Na malém je ale STS taky vidět a k tomu Měsíc.
Formát avi, doporučuji uložit přes pravý klik a přehrát.
malé (3,5 MB) velké (22 MB)
Canon PowerShot 200IS, nazoomováno asi 11x, IS zapnuto, což je myslím poznat. Doporučuji vidět i velkou verzi, není tam tolik komprese. Na malém je ale STS taky vidět a k tomu Měsíc.
Formát avi, doporučuji uložit přes pravý klik a přehrát.
malé (3,5 MB) velké (22 MB)
ISS a objekty na obloze
Po upozornění zde na fóru jsem se také poprvé podíval na družici dalekohledem. Bohužel jen v hledáčku. Jasné světlo a kousek za ním slabší. V dobsonu se mi to nepovedlo chytit. Máte na to nějaký fígl nebo je to jen otázka cviku?
Hned na to se ze západu zase zatahuje
.
Hned na to se ze západu zase zatahuje

SW dobson 200/1200. Okuláry: 32mm, 25, 13 (Hyperion), 10, 8 (Hyperion), barlow 2x. Triedr: 7x50.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
ISS a objekty na obloze
Když chytáš družici, povol si osy montáže/stativu a nastav to tak, aby střed hledáčku byl ve směru letu družice před ní. Pak rychle k okuláru a čekáš až ti do pole vletí. Potom se snažíš ji tam udržet. Chce to cvik pro začátek to zkoušej ve výškách do 30° a později si troufej i na vyšší elevace 

ISS a objekty na obloze
Odhad uhlove vzdalenosti mezi ISS a Atlantisem bude se lisit podle toho, v kterem okamziku to delame.
Kdyz jsem triedrem 9x63 zpozoroval ISS a STS asi 30 stupnu nad obzorem, uhlova vzdalenost se mi jevila na cca 2 stupne. Pak postupne rostla a mne na okamzik se zdalo, że Atlantis se oddaluje / brzdi /. Ale ihned jsem si uvedomil, że pri te relativne male vysce je to zkresleni...
V kulminaci vzdalenost hodnotil jsem na cca 3,5 - 4 stupne a to by znamenalo, że letely cca 20 km od sebe...

Kdyz jsem triedrem 9x63 zpozoroval ISS a STS asi 30 stupnu nad obzorem, uhlova vzdalenost se mi jevila na cca 2 stupne. Pak postupne rostla a mne na okamzik se zdalo, że Atlantis se oddaluje / brzdi /. Ale ihned jsem si uvedomil, że pri te relativne male vysce je to zkresleni...
V kulminaci vzdalenost hodnotil jsem na cca 3,5 - 4 stupne a to by znamenalo, że letely cca 20 km od sebe...

Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm