Podzimní a zimní pozorování
Re: Podzimní a zimní pozorování
To je nadherny report, Honzo! Jelikoz ted kvuli zdravotnim problemum nemohu docasne pozorovat, o to vice si uzivam vasich reportu. Tvuj posledni je napsany velice ctive, jako bych tam byl sam, uplne jsem vse videl v duchu.
Ta obloha musela byt opravdu grandiozni, gratuluju! Ja se moc tesim, az budu moci opet do terenu, snad stihnu jarni galaxie, ty mam nejradeji. Snad vyjde pocasi na MHV, v Zubri je slusna tma a galaxie jsou videt velmi pekne. Ale i z typicke vesnicke oblohy se daji pekne pozorovat. V Vir je jich skutecne tolik, ze to chce hodne podrobnou mapu. Ja zatim pozoroval s Triatlasem, pro Vir ma specialni detailni priblizovaci mapu, urcite prijde vhod i notebook s cervenou folii a jasem snizenym na minimum.
Ve Vir mam nejradeji markarianuv retizek galaxii. Je sice videt i pod prumernou oblohou, ale skutecny svitivy retizek je videt jen za skvele pruzracnosti pod tmavou oblohou! To je nadhera, ktera se neda slovy snad popsat. Zadna fotografie nezprostredkuje pohled jiz od 200mm! Skvely clanek o tomto seskupeni galaxii je na Cloudynights ve Small wonders: http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1779
Urcite napis dalsi reporty, tesim se!
Ta obloha musela byt opravdu grandiozni, gratuluju! Ja se moc tesim, az budu moci opet do terenu, snad stihnu jarni galaxie, ty mam nejradeji. Snad vyjde pocasi na MHV, v Zubri je slusna tma a galaxie jsou videt velmi pekne. Ale i z typicke vesnicke oblohy se daji pekne pozorovat. V Vir je jich skutecne tolik, ze to chce hodne podrobnou mapu. Ja zatim pozoroval s Triatlasem, pro Vir ma specialni detailni priblizovaci mapu, urcite prijde vhod i notebook s cervenou folii a jasem snizenym na minimum.
Ve Vir mam nejradeji markarianuv retizek galaxii. Je sice videt i pod prumernou oblohou, ale skutecny svitivy retizek je videt jen za skvele pruzracnosti pod tmavou oblohou! To je nadhera, ktera se neda slovy snad popsat. Zadna fotografie nezprostredkuje pohled jiz od 200mm! Skvely clanek o tomto seskupeni galaxii je na Cloudynights ve Small wonders: http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1779

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Díky za uznání, snažím se zdokonalovat (ve volném čase sem tam napíšu i nějaký ten fetetonek jen tak pro radost). Markarianův řetízek samozřejmě znám, před několika lety jsem jej párkrát pozoroval přes somet. Triatlas sekci B si určitě v dohledné době určitě taky dám vytisknout a svázat alespoň do kroužkové vazby, notebook s 17" obrazovkou je totiž na pozorování nepoužitelný. Jednak je těžký a baterie ho v chladu moc dlouho neuživí. Každopádně nejpozději na přelomu dubna a května dojde k nákupu 250mm dobsona a nějakých okulárů, takže předpokládám, že moje reporty dostanou ještě trochu více šťávy. Námětů na pozorování mám totiž milion, včetně prakticky neznámých objektů typu Tombaughových otevřených hvězdokup atd. :)ladis píše:To je nadherny report, Honzo! Jelikoz ted kvuli zdravotnim problemum nemohu docasne pozorovat, o to vice si uzivam vasich reportu. Tvuj posledni je napsany velice ctive, jako bych tam byl sam, uplne jsem vse videl v duchu.
P.S. Přeji ti brzké uzdravení, tvoje reporty taky moc rád čtu. ;)
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Dekuju Honzo! Tesim se, az budu moci zase prispet se svymi zazitky od okularu.Buby píše:Díky za uznání, snažím se zdokonalovat (ve volném čase sem tam napíšu i nějaký ten fetetonek jen tak pro radost). Markarianův řetízek samozřejmě znám, před několika lety jsem jej párkrát pozoroval přes somet. Triatlas sekci B si určitě v dohledné době určitě taky dám vytisknout a svázat alespoň do kroužkové vazby, notebook s 17" obrazovkou je totiž na pozorování nepoužitelný. Jednak je těžký a baterie ho v chladu moc dlouho neuživí. Každopádně nejpozději na přelomu dubna a května dojde k nákupu 250mm dobsona a nějakých okulárů, takže předpokládám, že moje reporty dostanou ještě trochu více šťávy. Námětů na pozorování mám totiž milion, včetně prakticky neznámých objektů typu Tombaughových otevřených hvězdokup atd. :)
P.S. Přeji ti brzké uzdravení, tvoje reporty taky moc rád čtu. ;)
Jinak dobson 25tka je uz pekny kus dalekohledu, na galaxie bude vyborny! Co se Triatlasu tyce, mam vybornou zkusenost se zalaminovanymi samostatnymi listy (oboustrannymi). Pri pozorovani neni treba v rukou ci na stehnech drzet kilo materialu, ale vzit si jen jednu potrebnou stranu. Zalaminovana navic opravdu vydrzi cokoliv a vse je diky laminaci perfektne citelne a viditelne...
Co se notebooku tyce, specialne pro pozorovani jsem si poridil Asus 1201 ION - dvouprocesorovy Atom, takze vykon staci na jakykoliv astro program, baterie vydrzi bez problemu v lete 5h s minimalizovanym jasem a vyplou wifi+BT, v zime 3h v mrazu. Neni problem dokoupit adaper a napojit na autobaterii u dalekohledu. Vaha nizka, displej citelny, proste tak akorat k dalekohledu. Nejvice pouzivam netbook pro pozorovani komet a detekci velice slabych galaxii a mlhovin... Asi nejvice pouzivam Astroplanner vcetne zobrazeni toho, co uvidim v okularu a CdC...

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Ještě se vrátím k té IC 10. Zkoušel jste ji tady někdo odfotit? Ve snímkách jsem ji nenašel... Vím, že na netu je fotek habaděj, ale zajímal by mě výsledek šikovných českých ručiček.
305/1500 Dobson autotrack "flexka" - dárek od ženy,SW 114/1000 na fakt zlý montáži + Yukon scout 30x50, TS 25x100, Astronomic UHC profi, Nagler 7,13,22, Omegon 5, Power Tank SW
Vzhledem k tomu, že páteční večerní obloha byla poznamenána nějakým oparem (byl dobře vidět na webce na Lysé hoře), pozoroval jsem jen otevřené hvězdokupy. Za cíl jsem si vybral poměrně malou oblast cca 20x10° mezi betou Canis Majoris a 19 Puppis, a to mezi -10 a -20 jižní deklinace. Níže mi opar nedovoloval jít. I přesto, že MHV jen velmi těsně přesahovala 6 mag, nalezl jsem až na vyjímky vše, co bylo zakresleno ve Sky Atlase 2000. Jako počáteční bod jsem si zvolil menší otevřenku necelé dva stupně západně od bety Canis Majoris – ngc 2204(8,6mag). Jevila se pouze jako drobná skvrnka poblíž hvězdy 6 mag, rozeznatelné byly jen asi 2 hvězdy. Poté jsem se přesunul na hranici Velkého psa a Jednorožce, kde jsem nalezl trojici otevřených hvězdokup ngc 2245(7,7mag), ngc 2235(7,2mag) a ngc 2353(7,1mag). Prvně jměnovaná vypadala jako šňůrka nepravidelně poházených hvězd, okolo nichž bylo zrnité halo. Ngc 2235 byla o něco nenápadnější, bočním pohledem probleskovalo pouze pár hvězd z mlhavého podkladu. Ngc 2353 byla pak nejnápadnější z této trojice, bylo možné bočním pohledem rozeznat možná tucet různě jasných hvězd, přiléhajících z jedné strany k jasné hvězdě 6mag. Pár stupňů jihovýchodně od výše zmiňované trojice můžeme nalézt další 2 otevřené hvězdokupy ngc 2374(8mag) a 2360(7,2mag). Zatímco prvně jmenovaná je docela nevýrazná, prakticky se jedná jen o skvrnku bez rozlišení jednotlivých hvězd, druhá jmenovaná ngc 2360 je hezká již v malém dalekohledu. Bočním pohledem je možné rozlišit okolo desítky slabších hvězd, je velice kompaktní, určitě bude velice hezká ve větším dalekohledu. O něco východněji se pak na chází známá dvojice messierových hvězdokup M46 a M47. Asi stupeň severně od M47 se nachází další poměrně jasná hvězdokupa ngc 2423(6,7mag). I v 15x70 je pěkně zrnitá na první pohled, boční pohled pak odhalí zhruba 8 nejjasnějších členů. Ve velkém zorném poli hezky viniká s dvojící blízkých messierovek, hezky tu vynikne rozdíl mezi jejich vzhledem. O další dva stupě severněji se nachází další hvězdokupa Melotte 71, podle stellaria se jedná o poměrně bohatou sbírku hvězd 11,5 – 13,5 mag, já ji viděl v triedru jen jako poměrně výraznou, mírně kondenzovanou skvrnku. Blízká Melotte 72 pak byla neviditelná a po pohledu do stellaria už vím proč – obsahuje asi tucet členů 13 mag a slabších. Dalšími pozorovanými hvězdokupami byly ngc 2432(10mag), ngc 2506(7,6mag) a ngc 2539(6,5mag). Prvě jmenovaná duchařina, při své jasnosti a výšce nad obzorem(a také použitému přístroji) velice nanápadná. Ngc 2506 jsem spatřil jen jako drobný, ale výrazný mlhavý obláček, bočním pohledem zrnitý. Posledně jmenovaná hvězdokupa byla z celé trojice nejvýraznější a také úhlově největší, bočním pohledem se jevila jako řídká sbírka slabších hvězd.
Pokud to půjde, zkusím se dnes zaměřit na jižnější oblasti Velkého psa, Lodní zádě a Kompasu, popřípadě dohledat 103P hartley, na kterou jsem včera úplně zapomněl.
Pokud to půjde, zkusím se dnes zaměřit na jižnější oblasti Velkého psa, Lodní zádě a Kompasu, popřípadě dohledat 103P hartley, na kterou jsem včera úplně zapomněl.
Tak jsem se včera dostal konečně pod oblohu, jelikož jsem ráno musel do práce tak jsem pozoroval pouze 2h.
Už když jsem se včera za soumraku blížil k domovu, tak na mě pěkně svítil Jupiter a já se těšil, že konečně něco nakreslím. Přijel jsem dom, vyběhnu na dvůr a vidím že je zataženo, než to odtáhlo tak už bylo pozdě na pozorování Jupíka.
Ve 21h jsem vylezl ven a hledal galaxii NGC 2655 a v ní Supernovu 2011B, vážně je tam a viditelná na první pohled, je to teprve moje druhá SN. Je to sice jen hvězdička, ale když vím co se tam v dálce děje a dlouho nebude...
Samozdřejmě jsem nemohl vynechat M 42, ale nejvíce mě zajímala B 33, bylo to vlastně poprvé co jsem ji chtěl pozorovat, nepovedlo se, ve finále jsem zjistil že MHV je o 0,5 mag. méně než je u nás standart a taky Orion se už dostával do míst kde září Brno.
Dále jsem pozoroval objekty v Lodní zádi, nejvíce na mě zapůsobyla bohatá otevřená hvězdokupa M 46 a v ní planetární mlhovina NGC 2438, nejlepší pohled byl přes UHC filtr kde mlhovina ve hvězdokupě krásně svítila (NGC 2438 není přímo ve hvězdokupě jen se do ní promítá). Ještě mě zaujala malá difuzní mlhovina ve Velkém Psu a to NGC 2359, UHC ji krásně zvíraznil, to už jsem ale musel jít spát, až bude více času tak ji snad i nakreslím, určitě je tam něco co stojí za kresbu.
Pozorováno dobsonem 250/1200 při MHV 6,0mag. a jak jsem již psal je to o půl magnitudy méně než je u mě obviklé. Zv. jsem používal 60x, 100x, výmečně 150x.
Už když jsem se včera za soumraku blížil k domovu, tak na mě pěkně svítil Jupiter a já se těšil, že konečně něco nakreslím. Přijel jsem dom, vyběhnu na dvůr a vidím že je zataženo, než to odtáhlo tak už bylo pozdě na pozorování Jupíka.
Ve 21h jsem vylezl ven a hledal galaxii NGC 2655 a v ní Supernovu 2011B, vážně je tam a viditelná na první pohled, je to teprve moje druhá SN. Je to sice jen hvězdička, ale když vím co se tam v dálce děje a dlouho nebude...
Samozdřejmě jsem nemohl vynechat M 42, ale nejvíce mě zajímala B 33, bylo to vlastně poprvé co jsem ji chtěl pozorovat, nepovedlo se, ve finále jsem zjistil že MHV je o 0,5 mag. méně než je u nás standart a taky Orion se už dostával do míst kde září Brno.
Dále jsem pozoroval objekty v Lodní zádi, nejvíce na mě zapůsobyla bohatá otevřená hvězdokupa M 46 a v ní planetární mlhovina NGC 2438, nejlepší pohled byl přes UHC filtr kde mlhovina ve hvězdokupě krásně svítila (NGC 2438 není přímo ve hvězdokupě jen se do ní promítá). Ještě mě zaujala malá difuzní mlhovina ve Velkém Psu a to NGC 2359, UHC ji krásně zvíraznil, to už jsem ale musel jít spát, až bude více času tak ji snad i nakreslím, určitě je tam něco co stojí za kresbu.
Pozorováno dobsonem 250/1200 při MHV 6,0mag. a jak jsem již psal je to o půl magnitudy méně než je u mě obviklé. Zv. jsem používal 60x, 100x, výmečně 150x.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Viděl jsem dnes neviděné, zažil nádhernou oblohu. Na jižní obloze je mnoho pro nás nevídaných objektů. Většinou na ně nemyslíme kvůli oparu nad obzorem. Dnes nám ale nestačila ani mapa končící delinací -30 a dalo by se dívat i níže;)
Nemá cenu se zde jednotlivě rozplývat, doporučuji si přečíst můj krátký report. Teď už jdu ale konečně spát...
http://udalosti.astro.cz/?p=212
Nemá cenu se zde jednotlivě rozplývat, doporučuji si přečíst můj krátký report. Teď už jdu ale konečně spát...
http://udalosti.astro.cz/?p=212
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Super report, jen si oprav tu hrubku že "mně"..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
To MaG: Racka a Barnardův oblouk jsi pozoroval s UHC nebo bez? Já jen že racka jsem se o víkendu hodně snažil, ale ani ťuk (ono při mhv 6 se není čemu divit) a Barnardův oblouk o měsíc dříve snad náznak (při mhv okolo 6,5), ale taky něco neskutečně slabého.
P.S. Ten pohled 125mm binarem musel být dechberoucí, závidím ::)
EDIT: Jinak já jsem o víkendu též pozoroval v jižních oblastech Velkého psa a Lodní zádě. Jelikož si ale nevedu deník a report nenapsal hned, už si přesně nepamatuju, o co šlo. V paměti mi ale nejvíc utkvěla nádherná otevřenka M93, bohatá v krásném hvězdném poli. Být tuhle dobu někde v australské poušti a koukat na ni v zenitu, muselo by to být nádherné. Krásně pak byla vidět hvězdokupa s mlhovinou ngc 2467, opět hezké hvězdné pole a výrazná mlžinka. Z hvězdokup si pamatuju ještě hezkou ngc 2527 a ngc 2482. Z méně výrazných si pak vzpomínám na ngc 2533, ngc 2571 a ngc 2567. Každopádně podmínky úplně nepřály a tak nezbývá než závidět tvou noc na Jizerce.
P.S. Ten pohled 125mm binarem musel být dechberoucí, závidím ::)
EDIT: Jinak já jsem o víkendu též pozoroval v jižních oblastech Velkého psa a Lodní zádě. Jelikož si ale nevedu deník a report nenapsal hned, už si přesně nepamatuju, o co šlo. V paměti mi ale nejvíc utkvěla nádherná otevřenka M93, bohatá v krásném hvězdném poli. Být tuhle dobu někde v australské poušti a koukat na ni v zenitu, muselo by to být nádherné. Krásně pak byla vidět hvězdokupa s mlhovinou ngc 2467, opět hezké hvězdné pole a výrazná mlžinka. Z hvězdokup si pamatuju ještě hezkou ngc 2527 a ngc 2482. Z méně výrazných si pak vzpomínám na ngc 2533, ngc 2571 a ngc 2567. Každopádně podmínky úplně nepřály a tak nezbývá než závidět tvou noc na Jizerce.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Stana: díky a snad opraveno 
Vicův binar je boží vynález, je dobré mít možnost se tím někdy podívat přes "zelené okuláry". To je sám o sobě zážitek jako přes velký dobson.
Vše jsme sledovali bez filtrů.
Racek byl zcela zřetelný v triedru 15x70 a binaru. Nejvíc se mi líbil v 15x70. V nejmenším triedru byl také patrný, ale asi jako řasová NGC 6992 v 10x50. Jasnost Racka mně překvapila nejvíc, ale to není vše. On nebyl vidět celý. Byl vidět celý horní úsek do jeho poloviny, zde se zahýbal a přecházel do druhého křídla, které ale náhle končilo a neviděl jsem jej celé, proto píšu 2/3 Racka. Dále mně překvapilo, že nebyla vidět jeho hlava a když, tak jen bočně jako totální duch.
Barnardův oblouk jsem neviděl pořádně tak dlouho, že už si jej pořádně nepamatuju. Jeho horní část byla nejzřetelnější vlevo nahoru od M78, úplně nad M78 se ztrácel a byl tam široký. Poté směrem doleva byl opět slabý a spíše šlo o tušení, ale jak člověk sestoupil pod úroveň pásu Oriona, objevil se zřetelněji a vlevo od M42 se nápadně zúžil a byl opět relativně nápadný. Bylo to jeho druhé nejnápadnější místo. Potom se dál zase ztrácel. Musím se pak konečně podívat na fotku, ještě jsem se k tomu nedostal.
Filtr na spatření obou objektů doporučuji, ale není podmínkou na obloze s MHV 7
(tu MHV nemám změřenou, ale tolik hvězd jsem dlouho neviděl a to jsem neměl brýle). Vycházím spíše z měření SQM a zkušeností s podobnými podmínkami kdy kluci hlásili MHV kolem 7 mag.
Za zmínku ještě stojí viditelnost Rosetty. Kruh byl jistojistě vidě celý. Zatímco jindy bývá vidět spíše velmi slabý kruh bočně, tentokrát byl vidět napřímo. V binaru opět potvrzeno, že nejjasnější je pravá horní čtvrtina. Náznaky struktur spíše řadím do spekulativního vidění, ale s filtrem mám tyto struktury v Rozetě zafixované přes dobson 250 mm.
Velmi dobrá byla California a její rozdvojení bylo v náznaku patrné, ale nehodlám se přít, zda je to možné s 15x70 vidět..
Plamínek zcela dostál názvu a vypaloval. Pamatuji se za městem, že bývá viditelný v 15x70 a rád se na něj podívám, ale tentokrát byl větší a výraznější, než jej vídám. Nádherná věc.
Vicův binar je boží vynález, je dobré mít možnost se tím někdy podívat přes "zelené okuláry". To je sám o sobě zážitek jako přes velký dobson.
Vše jsme sledovali bez filtrů.
Racek byl zcela zřetelný v triedru 15x70 a binaru. Nejvíc se mi líbil v 15x70. V nejmenším triedru byl také patrný, ale asi jako řasová NGC 6992 v 10x50. Jasnost Racka mně překvapila nejvíc, ale to není vše. On nebyl vidět celý. Byl vidět celý horní úsek do jeho poloviny, zde se zahýbal a přecházel do druhého křídla, které ale náhle končilo a neviděl jsem jej celé, proto píšu 2/3 Racka. Dále mně překvapilo, že nebyla vidět jeho hlava a když, tak jen bočně jako totální duch.
Barnardův oblouk jsem neviděl pořádně tak dlouho, že už si jej pořádně nepamatuju. Jeho horní část byla nejzřetelnější vlevo nahoru od M78, úplně nad M78 se ztrácel a byl tam široký. Poté směrem doleva byl opět slabý a spíše šlo o tušení, ale jak člověk sestoupil pod úroveň pásu Oriona, objevil se zřetelněji a vlevo od M42 se nápadně zúžil a byl opět relativně nápadný. Bylo to jeho druhé nejnápadnější místo. Potom se dál zase ztrácel. Musím se pak konečně podívat na fotku, ještě jsem se k tomu nedostal.
Filtr na spatření obou objektů doporučuji, ale není podmínkou na obloze s MHV 7
Za zmínku ještě stojí viditelnost Rosetty. Kruh byl jistojistě vidě celý. Zatímco jindy bývá vidět spíše velmi slabý kruh bočně, tentokrát byl vidět napřímo. V binaru opět potvrzeno, že nejjasnější je pravá horní čtvrtina. Náznaky struktur spíše řadím do spekulativního vidění, ale s filtrem mám tyto struktury v Rozetě zafixované přes dobson 250 mm.
Velmi dobrá byla California a její rozdvojení bylo v náznaku patrné, ale nehodlám se přít, zda je to možné s 15x70 vidět..
Plamínek zcela dostál názvu a vypaloval. Pamatuji se za městem, že bývá viditelný v 15x70 a rád se na něj podívám, ale tentokrát byl větší a výraznější, než jej vídám. Nádherná věc.
Při vší úctě..Co je to kua tem Vicův binar!!! Sliny ňa tečů po hubě, ale chybí mi nějaké tecknikuš datuš...
P.S. Jinak "řasovku" sem viděl nejlíp v Klužínku snad loni Dobsonem a s UHC to bylo teda že ...tomu jednomu zákrutu říkám "šavla"...Prostě pjekné pokoukání...
P.S.2 Ono říká se, že pod dobrou oblohou ten UHC či OIII filtr není potřeba...
Toš dle mého názoru potřeba je!...A to na nějaké ty mlhy i pod takovou tmou, kde je tma "jak v pytli"...Chtěl jsem říct v pérdeli, ale nechci být hubatý... ;D
Při vší úctě..Co je to kua tem Vicův binar!!! Sliny ňa tečů po hubě, ale chybí mi nějaké tecknikuš datuš...
P.S. Jinak "řasovku" sem viděl nejlíp v Klužínku snad loni Dobsonem a s UHC to bylo teda že ...tomu jednomu zákrutu říkám "šavla"...Prostě pjekné pokoukání...
P.S.2 Ono říká se, že pod dobrou oblohou ten UHC či OIII filtr není potřeba...
Toš dle mého názoru potřeba je!...A to na nějaké ty mlhy i pod takovou tmou, kde je tma "jak v pytli"...Chtěl jsem říct v pérdeli, ale nechci být hubatý... ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Nemusel ses tak rozepisovat, ale:
- binar máš popsaný v odkazu článku, na který moje poslední odpověď navazuje (Vixen 125mm s výměnnými okuláry od Televue).
- UHC filtr se hodí na jakékoli obloze, ale na binaru ti moc nepomůže, leda ho přidržet před okem. Síla binokulárů je v zorném poli a zážitku, který přebíjí až hodně velké dalekohledy >30cm.
- binar máš popsaný v odkazu článku, na který moje poslední odpověď navazuje (Vixen 125mm s výměnnými okuláry od Televue).
- UHC filtr se hodí na jakékoli obloze, ale na binaru ti moc nepomůže, leda ho přidržet před okem. Síla binokulárů je v zorném poli a zážitku, který přebíjí až hodně velké dalekohledy >30cm.
To je mezi hranoly a okuláry tak málo místa (méně než 5 mm )?MaG píše:- UHC filtr se hodí na jakékoli obloze, ale na binaru ti moc nepomůže, leda ho přidržet před okem.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
To nedokážu posoudit, ale není to předmětem této diskuze. My jsme UHC nepoužili, protože jej neměli. I kdyby se někam vešel, byl by jen jeden. Kdo má dvě UHC?
Pokud má Vic chuť to zkoušet, třeba si je časem pořídí, ale zatím teda moc nevím proč by to dělal, podle mně by ho to nebavilo, jako bez filtrů. Tvůj návrh mu přednesu, pokud si ho tu nepřečte a dál bych to v tomto tématu nerozebíral.
Pokud má Vic chuť to zkoušet, třeba si je časem pořídí, ale zatím teda moc nevím proč by to dělal, podle mně by ho to nebavilo, jako bez filtrů. Tvůj návrh mu přednesu, pokud si ho tu nepřečte a dál bych to v tomto tématu nerozebíral.
Podla mna jeden filter by bol lepsi ako dva, prave ten obraz ked sa jedno oko pozera cez filter a druhe nie je ovela krajsi. Ja som to skusal len triedrom 10x50 a na rozlahle hmloviny (Severna Amerika, Riasy, Eta Carinae) to bola parada, so 125 mm binarom by to bolo urcite ovela zaujimavejsie.MaG píše:To nedokážu posoudit, ale není to předmětem této diskuze. My jsme UHC nepoužili, protože jej neměli. I kdyby se někam vešel, byl by jen jeden. Kdo má dvě UHC?
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16