Tak zase z jineho soudku. Ani ne tak astronomickeho, jako matematicko-fyzikalniho. Pri skenovani svych 20 let starych 16mm negativu ( z meho "spionazniho" fotaku ) jsem narazil na dopravni znacku s dodatkovou tabulkou, ktera mne tenkrat zaujala natolik, ze jsem si ji vyfotil :
Ja jsem zvykly dodrzovat predpisy a tak se celych tech 20 let snazim drzet hesla : "At jsi kdekoliv v prostoru, nesmis zustat stat !"
Věta "ať jsi kdekoli v prostoru, nesmíš zůstat stát" mi připomíná jedno nehumorné, velice vážné poučení, které se může hodit.
Jeden inženýr, zapomněl jsem už jeho jméno, se zabýval optimalisací práce s důlními stroji. Vymyslel systém monitoringu toho, jak se se stroji zachází. To umožnilo zjistit, proč se stroje opotřebovávají právě tak, jak se opotřebovávají a začít pracovat na způsobu, jak opotřebení strojů podstatně snížit. Jenže narazil u nadřízených a na lidskou hloupost. Nebyl zájem měnit pracovní zvyklosti. Způsob, jak opotřebení snížit, nikdo nikdy nevypracoval.
Ten inženýr v televizním pořadu prohlásil, že člověk v životě je jako tank v bojové situaci. Může se zastavit, ale ne na dlouho, protože pak se stává snadným terčem pro dělostřelectvo. Proto tehdy dal výpověď a začal se věnovat něčemu jinému.
"Planeta Mars bude nejjasnejší na noční obloze počínaje srpnem. Bude tak veliký jako měsíc za úplnku -pouhým okem. Toto bude nepříznívější 27.8., kdy se Mars príblíží do vzdálenosti 31.65 mil od Země.
Určite se dívejte na oblohu 27.8. 12:30 v noci. Bude to vypadat tak, jako že Země má dva měsíce. Príště se Mars priblíží tak těsne až v roce 2287. Poděl se tímhle s tvými přáteli, protože nikdy během dnešního života to nebude už možno vidět znovu."
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Martin Vyskocil napsal: Tohle mi dneska prislo mailem:
"Planeta Mars bude nejjasnejší na noční obloze počínaje srpnem. Bude tak veliký jako měsíc za úplnku -pouhým okem. Toto bude nepříznívější 27.8., kdy se Mars príblíží do vzdálenosti 31.65 mil od Země.
Určite se dívejte na oblohu 27.8. 12:30 v noci. Bude to vypadat tak, jako že Země má dva měsíce. Príště se Mars priblíží tak těsne až v roce 2287. Poděl se tímhle s tvými přáteli, protože nikdy během dnešního života to nebude už možno vidět znovu."
Tak toto prišlo aj mojej tete. A ešte sa ma pýtala, či je to fakt pravda.
Martin Vyskocil napsal: Tohle mi dneska prislo mailem:
Určite se dívejte na oblohu 27.8. 12:30 v noci. Bude to vypadat tak, jako že Země má dva měsíce. Príště se Mars priblíží tak těsne až v roce 2287. Poděl se tímhle s tvými přáteli, protože nikdy během dnešního života to nebude už možno vidět znovu." http://www.astro.cz/clanek/2495
Biba75 napsal:
Tak snad teď!!!! http://biba75.webgarden.cz/image/267837
Příště použij funkci "upravit" příspěvek u tvého předchozího (už sem to udělal..) MaG
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod