EQ6 PRO SkyScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Cztwerec »

Nemám zkoušečku, a montáž je doma, jsem mimo. Znamenalo by to problém pouze s ovladačem to je mi jasné (tedy pokud bych něco naměřil), jde mi o to, existuje tedy zpětná vazba z ovladače na chod montáže? Tedy jako ve smyslu zapojím napájení, nezapojím ovladač (jako simulace jeho vyhoření) a montáž půjde akorát ji nebudu moc ovládat? Doufám, že jsem to nenapsal moc nelogicky...
Lectorem iustus...
MilAN
Věk: 77

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MilAN »

Jenže ty bez ovladače ani montáž nespustíš.
Svítí ovladač ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Cztwerec »

Ne, ovladač nesvítí, to jsem právě myslel tou zpětnou vazbou, takže tímto se mi ten dotaz vysvětlil, bez ovladače nepojede nic. Svítí pouze kontrolka 12 V napájení přes konektor do montáže. Jde mi spíše o to jestli to může být právě pouze ovladačem, konektorem (žádný drátek neuštíplý) HC nebo poškozením elektorniky uvnitř montáže... Asi to budu muset přeměřit, kde už je to hluché, zkrátka kde v té cestě z bodu A do B to končí...
Lectorem iustus...
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od biker.fm »

No, problem muze byt kdekoliv, docela me ale zarazi ze nesviti ani podsviceni na rucce. Jak k teto situaci doslo ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Cztwerec »

Zapnul jsem a nešlo to, před tím mi jednou vypadlo celé ovládání montáže - ručka (ovladač) blikla a musel jsem udělat kalibraci od začátku, nic víc... Ach jo, snad to hlavně nebude uvnitř... :-?
Lectorem iustus...
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od biker.fm »

Zkus zmerit jestli Ti jde napeti do rucky. Kdyz tak ji rozeber a zmer to primo na tom konektoru co je na plosnaku.
No, jeste me napadlo, jestli mas moznost pripojit montaz k PC pres EQDirect, tim by jsme mohli zjistit zda je pripadne vadna elektronika v montazi.

vladik

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od vladik »

Vyzkoušej komunikaci ručky s pc, to by mělo určit kde je problém jestli v ručce nebo fyzicky na montáži...
Vladík
SN 254/1016, N 200/800, SW 80/600, EQ-6, LVI, Canon 450D
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od biker.fm »

Jeste info, k rucce muzes pripojit primo napajeni co je do montaze.

Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Cztwerec »

Ručka funguje při zapojení s počítačem, takže problém bude asi v montáži :'( Zkoušečku jsem teď rychle nesehnal, ale přijde mi, že by to mohl být konektor... Vzpomínám si na malý zkrat právě na konektoru...
Lectorem iustus...
MartinT

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MartinT »

Tym kablom prepojis motaz s PC cez rucny ovladac (ak mas samozrejme SkyScan a nie povedzme obycajny smerovy ovladac). Na druhom konci kabla je konektor DB9 a ak nemas na PC seriovy port, potrebujes si kupit USB/RS232 prevodnik.
EQMOD nepotrebujes, ak ides cez ten ovladac. Staci ASCOM platformu a odtial rozsirenie pre celestron montaze (funguje aj pre skywatcher).

Ak mas ale iba Syntrek verziu, cize nemas GoTo ovladac, tak vtedy musis cez EQMOD. To vsak vyzaduje specialny kabel, ktorym ides priamo na montaz. Ak je to nahodou tak, daj vediet. Potom predchadzajuci postup je bezpredmetny a potom Ta nasmerujeme, ze ako dalej.

Tak mne ten Celestron - Ascom driver nefunguje (instalace probehne ok, ale platforma montaz nezaradi do vypisu). Zato jsem rozchodil EQMOD standardním připojením pres rucku - zadny speciální kabel primo do montaze nebyl potreba.. Chodi to v pohode..

PS. Jako planetarium používam Carte du ciel
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
Lesák
Věk: 38

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Lesák »

To je nejaké divné. Máš nainstalované oboje: Ascom platform i Celestron unified 5.0.20?
Pokud ano tak v CDC dáš: Dalekohled- ovládací panel-select - Celestron scope driver - properties: Scope type- NexStar 5; Serial Port (ten do kterého to strkáš) a Track Mode- Eq N. Zadáš svoju pozici a parametry dalekohledu, dáš OK.
Kabel zapojíš do ručky a jestli je správně nainstalovaný ovladač převodníku RS 232/USB, dáš Dalekohled- ovládací panel- connect (pokud je v ovládání montáže navolena funkce RS 232- ve verzi 3 a výš se to myslím jmenuje jinak...) měl by ten červený čtvereček zezelenat a montáž je připojena (před připojením musí být proveden "Alignment"- doma v pokoji stačí 1 hvězda a potvrdit pozici)- po zezelenání políčka v CDC se obrazovka vycentruje na objekt, na který "míří dalekohled".
MartinT

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MartinT »

To je nejaké divné. Máš nainstalované oboje: Ascom platform i Celestron unified 5.0.20?
Pokud ano tak v CDC dáš: Dalekohled- ovládací panel-select - Celestron scope driver - properties: Scope type- NexStar 5; Serial Port (ten do kterého to strkáš) a Track Mode- Eq N. Zadáš svoju pozici a parametry dalekohledu, dáš OK.
Kabel zapojíš do ručky a jestli je správně nainstalovaný ovladač převodníku RS 232/USB, dáš Dalekohled- ovládací panel- connect (pokud je v ovládání montáže navolena funkce RS 232- ve verzi 3 a výš se to myslím jmenuje jinak...) měl by ten červený čtvereček zezelenat a montáž je připojena (před připojením musí být proveden "Alignment"- doma v pokoji stačí 1 hvězda a potvrdit pozici)- po zezelenání políčka v CDC se obrazovka vycentruje na objekt, na který "míří dalekohled".
Nojo, ale mně to prostě ten "Celestron scope driver" ve výpisu ovladačů CDC prostě neukáže.. Ani aplikace platformy ho nezaregistruje. PS. Platformu mám poslední verzi, tuším 5.5 a ten Celestron ovladač přesně ten co píšeš..

EQMOD nicméně funguje dobře, přes ručku se standardně dodaným kabelem, takže to neřeším.. PS. SkyScan mám verzi 3.22
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
Lesák
Věk: 38

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Lesák »

Já jsem postupoval podle tohoto návodu:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... ;start=5#5
a funguje mi to. Problém je, že už jsem to dělal před delším časem, proto už si přesný průběh instalace nepamatuju ;).
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od Cztwerec »

problém bude asi v montážiPokračování mého příběhu je jednoduché, dva drátky v konektoru na ručce přerušeny, nemáte někdo náčrt zapojení toho 9 pin konektoru - drátky z kabelu, abych to pájení nějak nepopletl...? Za případnou pomoc budu moc rád, pájku mám :)
Lectorem iustus...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek od MMys »

Nic nepájej, konektor odstřihni i s kouskem vadné části,  a u někoho kdo má kleště si tam nech nacvaknout nový. Já kleště mám, konektory taky, ale nevím, jak jsem od tebe daleko...

Hm, Praha, tak tam určitě někoho s kleštěma najdeš, konektory koupíš v prodejně se součástkama (GME a podobně) za pár korun.
Nejspíš tam budou mít i ty kleště a nacvaknou ti to. Hlavně si vem ten starej konektor, pro určení pořadí drátů (mají barvy).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět