Měsíc
Měsíc
Jen tak pro pořádek, existuje nějáká limitní mez přesvícení ( či jak to mám nazvat) oka, aby nenastala nějáká nenávratná poškození zraku?Teorii neznam, ale poslouzim vlastni zkusenosti: pred rokem a pul jsem od jednoho blbce v noci dostal do oci primy zasah velkym fotografickym bleskem ze vzdalenosti asi 15 cm. Kdybych ho videl, nakopu mu ***, protoze jsem si myslel, ze jsem oslepnul, jenze jsem ho nevidel a pul hodiny jen tapal kolem sebe. Ale pak jsem se postupne rozkoukal a nemam pocit, ze by mi to zrak jakkoliv trvale poskodilo.
(Jo a Feynmann pise v jedne ze svych knih, jak navzdory instrukcim pozoroval test atomove bomby bez tmavych bryli, protoze intenzivni svetlo oci neposkodi ).
(Jo a Feynmann pise v jedne ze svych knih, jak navzdory instrukcim pozoroval test atomove bomby bez tmavych bryli, protoze intenzivni svetlo oci neposkodi ).
Měsíc
Pokud se nepletu, zkoušel jsem zjišťovat velikost těch dalších malých kráterů v Claviusovi a nic (nemyslím tím ten hlavní oblouk) Wink. Není nějaký typ na tyto podrobnosti?
Ohledně těch podrobností máš pravdu, taky jsem zatím nic řádného neobjevil. I když na http://www.lpi.usra.edu/resources/mapcatalog/ je fůra i jinejch map, jenže zase nejsou jako celková mapa povrchu. Jsou to jen určité části. Možná by stálo za zkoušku, napsat o informaci Pavlu Gabzdylovi z brněnské hvězdárny. http://gabzdyl.hvezdarna.cz/ On se celkem dost zabývá Měsícem, napsal i knihy o Měsíci. Třeba by poradil....
Ohledně těch podrobností máš pravdu, taky jsem zatím nic řádného neobjevil. I když na http://www.lpi.usra.edu/resources/mapcatalog/ je fůra i jinejch map, jenže zase nejsou jako celková mapa povrchu. Jsou to jen určité části. Možná by stálo za zkoušku, napsat o informaci Pavlu Gabzdylovi z brněnské hvězdárny. http://gabzdyl.hvezdarna.cz/ On se celkem dost zabývá Měsícem, napsal i knihy o Měsíci. Třeba by poradil....
CEL 203/1000 HEQ-5 Synscan, Refraktor SW 80/400 AZ-3, Triedr 10x50 , 20x50 ,
Měsíc
Pokud se nepletu, zkoušel jsem zjišťovat velikost těch dalších malých kráterů v Claviusovi a nic (nemyslím tím ten hlavní oblouk) Ve VMA je nástroj měření. Ale na ty nejmenší kráterky už asi nebude moc přesný.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Měsíc
Jelikož dnes fouká silný vítr a počasí je nevyzpytatelný, přeci jen se udělala malinká dirka mezi mraky a mohl jsem alespoň okouknout (jen triedrem) našeho děravého (ne)kamaráda. Musím Vám říct, že po dlouhý době jsem se zase pokochal a nemohl jsem se vynadívat. [smiley=smiley.gif] [smiley=smiley.gif] [smiley=thumbsup.gif]
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Měsíc
Dnes jsem už aspoň ze zoufalství vytáhl Dobsona na okuk Měsíce a Venuše..Celkem to šlo, i když se to topí v nějaké řídké oblačnosti a je hrozná vlhkost..
Pojal jsem to jako kontrolu, zda je Kuk O.K.
Takže je, akorát zas přibylo trochu prachu na zrcadle.. :-/
P.S. Venuše se už pěkně "vykrajuje/sprkovatí" a samozřejmě úhlově zvětšuje-přibližuje se..
Ostatně svítila jak Lampiňón a proto mě to na chvilku vytáhlo na zahradu..
Pojal jsem to jako kontrolu, zda je Kuk O.K.
Takže je, akorát zas přibylo trochu prachu na zrcadle.. :-/
P.S. Venuše se už pěkně "vykrajuje/sprkovatí" a samozřejmě úhlově zvětšuje-přibližuje se..
Ostatně svítila jak Lampiňón a proto mě to na chvilku vytáhlo na zahradu..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Měsíc
tedy pánové, právě se mi dostalo satisfakce, dneska poprvé mám možnost koukat na měsíc vlastním kukátkem a jestli ve mě šťoural červík pochybností o správnosti investice, tak při vlastním pozorování a následné identifikaci Apenin a tří kráterů Autolycus, Aristilus a Archimedes na terminátoru se mi tak rozklepala kolena radostí že vůbec nepochybuji že jste mi fakt poradili správně při výběru, je to prostě NÁDHERA 
Newton, 203 mm/1 200 mm, Dobson
SKY RF ED-80 BLACK DIAMOND, AZ3
Okulary:10,25 Plossl, SKY PLANETARY 5mm, Hyperion 21mm, barlow/cel 2x Ultima, AstronomikUHC
GARRET GEMINI 12x60 LW
SKY RF ED-80 BLACK DIAMOND, AZ3
Okulary:10,25 Plossl, SKY PLANETARY 5mm, Hyperion 21mm, barlow/cel 2x Ultima, AstronomikUHC
GARRET GEMINI 12x60 LW
Měsíc
Jelikož podle snímků z družice jsem věděl že se večer brzy zatáhne a dobsona mám 15km daleko,tak jsem aspon vytáhl triedr 8x40 a podíval jsem se na krásný Měsíc 2 dny po novu s popelavým svitem Měsíce.
Tohle je pro mě vždy nádhera a stačí k tomu malí triedr nebo jen pouhé oči.
Tohle je pro mě vždy nádhera a stačí k tomu malí triedr nebo jen pouhé oči.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Měsíc
Tak jsem zase po nějaké době koukal na Měsíc a byla to bomba! Zvětšení až 350x a poprvé jsem používal 2 polarizační filtry - osvědčily se, jsem spokojen.
Útvary na Měsíci úchvatné: krátery Plato, Archimédes, Asistoteles, Eratosthenes, hora Pico, Alpy a údolí Alp, Apeniny a další...
Útvary na Měsíci úchvatné: krátery Plato, Archimédes, Asistoteles, Eratosthenes, hora Pico, Alpy a údolí Alp, Apeniny a další...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Měsíc
Včera som trochu ľutoval, že som nefotil, pretože som bol v Hlohovci na prednáškach v rámci tzv. Csereho dní. Mimo iného sa pozorovalo cez 180/2650mm refraktor a ten pohľad mi taktiež proste učaroval. Neviem, či som z toho fotenia už zabudol, ako vypadá takýto pohľad do okuláru ;D, ale pohľad to bol neuveriteľný. Už len pri 140 násobnom zväčšení som rozoznal 3 krátery vnútri krátera Plato, čo sa mi cez Newtona zatiaľ nepodarilo!
Neuveriteľný bol i pohľad pri 260-násobnom zväčšení na Rupes Recta a okolie ( vypadal takmer rovnako, ako na odkaze), ako aj na Arzachela, kde bol krásne viditeľný ten kanálik vnútri. Každý detail, i ten najmenší kráter bol neuveriteľné ostrý, stabilný, akoby seeing neexistoval a i optika bola perfektná - po chromatickej vade ani stopy. Mal som len ústa a oči otvorené a čučal som do okuláru ;D.
Jednoducho, včera to bolo moje zatiaľ najlepšie pozorovanie Mesiaca.
Neuveriteľný bol i pohľad pri 260-násobnom zväčšení na Rupes Recta a okolie ( vypadal takmer rovnako, ako na odkaze), ako aj na Arzachela, kde bol krásne viditeľný ten kanálik vnútri. Každý detail, i ten najmenší kráter bol neuveriteľné ostrý, stabilný, akoby seeing neexistoval a i optika bola perfektná - po chromatickej vade ani stopy. Mal som len ústa a oči otvorené a čučal som do okuláru ;D.
Jednoducho, včera to bolo moje zatiaľ najlepšie pozorovanie Mesiaca.
Měsíc
Asi byl včera ten den že jeden z pěti do roka, co člověk vytahuje ty zaprášené krátké okuláry...Teda ti, co je mají..

Ups..Vlastně noc..
Ups..Vlastně noc..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Měsíc
Dnes okolo 18 až 19hodiny byl absolutně klidný seeing!! To jsem dlouho nezažil .... Měsic ukázal velké množství podrobností ... krásná plastika kráteru Clavius .... a výborně se osvědčil žlutý #15 filtr !! Pořídil jsem nějaké foto, brzo dodám.
K dispozici jsem měl R80/400, 80x.
K dispozici jsem měl R80/400, 80x.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Měsíc
Sakriš a já čekal a šel pozorovat až kolem 22 Obraz plaval, ale ne zas tak moc. Myslím, že jsem viděl náznaky kráterků v Platu - hlavně toho centrálního, jinak jak píše SKLP Clavius je bomba - v něm v půlkruhu krátery od nejmenšího po největší A nedaleko terminátoru Koperník - fantastický kráter.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Měsíc
ahoj dnes sem koukal na mesic..jelikoz nemam zadnou knihu o mesici..tak jsem si vytrhl ze skolniho atlasu stranku se strucnym popisem a podle toho sem hledal...prosim je to mozne co jsem dnes videl?jestli ne tak mi napiste diky:)-Aristoteles,Euxodus,Aristillus,Posidonius,Albatignius......jinak mesic stale oslnujici .....toto jsem videl se zvetsenim 120x........
Dobson SW 200/1200 ,sw planetary 5 a 7 mm ,SP 10 a 25 mm
Měsíc
Proč trháš atlas? Sis ho měl vzít sebou.. >:(
/Dobrá kniha se časem rozpadne sama../
/Dobrá kniha se časem rozpadne sama../