Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Rothor

Příspěvek od Rothor »

Jj, s tím jsem počítal, jsem z města, takže budu dojíždět autem. Naštěstí hory mám zarohem, cca20km. Už jsem si vytipoval i pozorovací fleky, od kud jsem už několikrát pozoroval, okem :)
Díky.
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Kup dobsona 10" jak jsi měl původně v úmyslu, je to nejlepší řešení pokud chceš jen pozorovat. Ten postrk není nijak dramatický. Většinou dodávají okuláry 10 a 25mm. Stálo by za to si objednat pro začátek ještě 5 až 6ku pro větší zvětšení na Měsíc a planety, pokud to atmosféra dovolí. Ta 25ka bude dobrá na DSO(slabší objekty - galaxie apd.)
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Jistě se to dá ale neustálé strkání do dalekohledu je děsně otravné
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 410621/2#2
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Takže Dobson je lepší na pozorování galaxií, mlhovin a tak ?
Zalezi na svetelnosti. Napr. u 200/1200, tj. f/6 je dobson velice vhodny i pro planetarni pozorovani. Pri chvilkovych zachvevech spickoveho seeingu jsem na Jupiteru videl detaily jak ve zmensene fotce z hubla - detaily atmosfery!

Naopak vyssi svetelnost je jiz mene vhodna pro planetarni pozorovani. Pro kresleni je opravdu lepsi refraktor na paralakticke montazi s pohonem hodinove osy.

Sila dobsonu je v jednoduchosti a z toho pramenicim super pomeru vykon/cena (bedna nic nestoji a kupujes defacto zrcadlo, tj. prumer, ktery potrebujes na DSO).
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
W

Příspěvek od W »

Zdravím astro-amatéry i astro-profíky. Nějakou dobu se zajímám o astronomii, ale mé pozorování oblohy zatím bohužel začíná u sledování měsíce starým ruským dalekohledem a končí u Stelaria. Poznám zatím jen pár souhvězdí kolem Orionu a chtěla bych si koupit nějaký levný dalekohled, kterým uvidím něco víc, než tou CCCP srandičkou.
Nechci kupovat nic dražšího (2000+) proto, že ani nevím, jestli mi můj nový koníček vydrží. Obvykle mě něco baví pár let, přinejhorším jen pár měsíců. Takže zatím jen tak na zkoušku.

Zajímalo by mě, co říkáte na tento teleskop z Aukra: http://aukro.cz/hvezdarsky-dalekohled-t ... 56346.html Je ultra levný, takže to asi nebude žádná sláva. Chtěla jsem se jen zeptat, jestli víte, co s ním přesně uvidím. Měsíc? Nějakou tu planetu tak, aby nevypadala jen jako tečka? Náznak mlhoviny? Pokud ano, tak by mi to prozatím stačilo.

Díky za případné odpovědi

Edit: Ještě jsem měla napsat, že budu pozorovat jen z balkonu.
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Tak ten z Aukra určitě ne, to už je lepší to Stellarium  :D
S ohledem na finance a místo pozorování bych volil stolní dobsonek
http://www.supra-dalekohledy.cz/clanky/ ... son-130mm/

v této menší verzi:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3691.html

Také stojí za to si přečíst toto:
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1221076549

A zkusit projít pár vláken zde v sekci pro začátečníky, protože podobný dotaz se tu mnohokrát řešil.
R
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
W

Příspěvek od W »

Jestli je tu stejný dotaz, tak se omlouvám. Prolejzám to tady asi třetí den a nikde jsem nenašla nejlevnější variantu. Všude jsem viděla jen teleskopy 2000+ právě a hlavně mě zajímalo co uvidím tou Aukrokreatůrou  :D

Tak díky moc za tip, určitě popřemýšlím tedy spíš nad tím stolním Dobsonem.
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Ahoj W: Nevím jaké parametry má ten Tvůj dalekohled. Levný hvězdářský dalekohled často hodně sklame. Pokud by jsi snad nechtěla investovat do slušnějšího dalekohledu např. Dobsona 150/1200 asi 5tis. (na menší balkón se však nehodí), tak prostě kup aspoň něco. Jen počítej s tím, že to bude málo výkoné a kvalitní :-/
Napíšu ideální možnosti toho dalekohledu z aukra. Pukud má skleněnou  optiku a né z plastu.
Jestli jeho optika slušně ukazuje, tak jeho rozumné zvětšení při ohniskové vzdálenosti F7,2 bude přibližně 60x.
A co s ním bude vidět na planetách a Měsíci?  U Saturna půjde vytušit jeho prstenec, což je dost málo.
U Jupitera půjdou s probébem vytušit jeho dva hlavní rovníkové pásy a dobře  budou vidět jeho 4 měsíce.
Měsíc bude zajímavější. Bude vidět dost kráterů a měsíční pohoří. Žádný zázrak, ale bude to do začátku zajímavé. U DSO to bude horší a hlavně z města. Pár náznaků by však vidět být mohlo. Hlavně u M42 a jasných hvězdokup. Taky rozpozná některé dvojvězdy. Jinak slabota. Tak záleží jak tohle bode stačit. Jako další slabinu vidím dodané okuláry a nevím, jestli tam jdou použít běžné hvězdářské okuláry o průměru 1,25"
Ten stolní dobsonek na tom nebude o moc líp, ale 1.25" okuláry tam použít jdou.    
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Boramyr
Věk: 42

Příspěvek od Boramyr »

Ahoj, nejlepší způsob jak zabít zájem o astronomii je pořídit dalekohled, kterým není v podstatě nic vidět. On už rozpočet do dvou tisíc je tak na dětskou hračku, ne na dalekohled. V podstatě lze pořídit tři věci :

1) Něco opravdu levného na pokraji kategorie dekorace/hračka/odpad. Nemyslím, že to má valnou cenu. Více používaný v téhle cenové hladině býval dalekohled příležitostně prodávaný v lídlu a zde přezdívaný lídlskop. Byl v mnoha ohledech pro zlost, ale přece alespoň jednooký král mezi slepci. Řada lidí by tu mohla popsat zkušenosti s ním. Možná je stále k sehnání.

2) Nějaký malý refraktorek či newton, na způsob toho, co navrhuje Regulus. Ten stolní dobson už je použitelný dalekohled, ale jak vidíš, i tohle koťátko stojí výrazně víc, než dva tisíce. Pravda je, že věci, které se dají férově nazvat dalekohledem zkrátka začínají kolem těch pěti až sedmi tisíc. Další možnost, jak si výrazně pomoci, je nakoupit z druhé ruky. Nějaký newton 114/900 či malý achromát by se za ty dva tisíce snad sehnal.

3) Nedá mi nezmínit jediný dalekohled, který lze i za ty dva tisíce pořídit použitelný a nový : triedr. Bohužel to nebude dobrá volba pro tebe. Město + Balkón = nepoužitelný na deep sky. Malé zvětšení = nepoužitelný na planety a Měsíc. Kdybys byla z venkova a měla alespoň průměrnou oblohu, napsal bych asi něco jiného.

Já mám tenhle příspěvek rozepsaný už třetí hodinu, protože neustále musím chodit někomu s něčím pomáhat Když už jsem to ale rozepsal, tak to taky dopíšu.

Artaban shrnul, co by asi tak maličkým dalekohledem mělo být vidět, ale jeho příspěvek vyznívá, jakoby ten stolní dobson nebyl o mnoho lepší, než to čudo z aukra. Byl bych nerad, abys to tak pochopila. Newton o průměru 130mm není samozřejmě žádné dělo, ale už toho může ukázat dost. Zpočátku bude větší omezení tvá nezkušenost, než parametry přístroje. Hlavní je, že se do toho dá vrazit jakýkoliv běžný 1,25" okulár, včetně slušnějších, pokud by ty setové za moc nestály. Když odhlédnu od mechanického provedení, neodpustím si poznámku : Proboha, vždyť sám pozoruji menším přístrojem!
gunaroid

Příspěvek od gunaroid »

Já bych si dovolil taky drobnou radu - když si koupíš za 500 - 2000 kč nový dalekohled, tak když ti přestane stačit nebo tě začne štvát že v tom není nic vidět, můžeš ho akorát tak hodit do koše nebo ho strčit od koruny na aukro. Když si počkáš a koupíš něco rozumného tady v bazaru za třeba 5000, vždycky to za tutéž cenu můžeš poslat dál. Je evidentní, co je v konečném důsledku finančně výhodnější. Aneb nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit levné věci ;)
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Artaban shrnul, co by asi tak maličkým dalekohledem mělo být vidět, ale jeho příspěvek vyznívá, jakoby ten stolní dobson nebyl o mnoho lepší, než to čudo z aukra. Byl bych nerad, abys to tak pochopila. Newton o průměru 130mm není samozřejmě žádné dělo, ale už toho může ukázat dost
Upřesním, že jsem myslel 76mm dobsonek, který je fakt hodně malej a má kulové zrcadlo. Jejo použitelné zvětšení bude tím pádem taky hodně malé.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
vla

Příspěvek od vla »

Pokud si koupíš první dalekohled na astro v kategorii 500 Kč, či podobné relaci, lze očekávat, že tě astro opravdu neuchvátí. Doporučuji dohodnout se s někým z okolí dle mapy zde na foru a uvedenou částku věnovat na cestovné na společné pozorování, pokud nebudete oba přímo ze stejného místa. Jinak jsou to vyhozené peníze. Pokud nějaký levný dalekohled podíval bych se do astro speciálních obchodů. Tam aspoň vědí co prodávají, poradí ti dle tvých znalostí, zkušeností a možností a neprodají ti nepoužitelný šmejd. Aukro, elektro, tranzistory a podobné obchody bych vynechal, tam většinou o astrotechnice neví nic. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Aneb nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit levné věci  To je pravda ale zas chápu někoho, kdo neví co od toho čekat, že se mu nechce do nového koníčku vrážet více "než je nezbytně nutné". Je to ale trochu začarovaný kruh, protože šance že astronomie chytne právě s investovanou částkou roste :D

To je těžké. Je to jako když jsem si vybíral normální kolo kolem 5 tisíc a v jednom cyklo-fóru jsem se na podobné téma dočetl, jestli chce dotyčný přední nebo zadní  :D

Edit: a jak píše Vla - to setkání s amatérem který nějaký ten dalekohled vlastní a možnost si udělat představu před koupí, je velmi dobrá volba.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
W

Příspěvek od W »

Jste se rozepsali než jsem se tu stačila rozmyslet, díky všem. To co mám doma je takový ten triedr (myslím, že se tomu tak říká) [ch1041][ch1055][ch1062]5 8x30, takže vidím tak maximálně jasněji měsíc a navíc se mi klepou ruce.
No, já to tedy raději ještě nechám chvíli u ledu, vezmu za vděk Stelariu a spíš koupím něco později z druhé ruky.
Zkoušela jsem se dívat na youtube a mezi obrázky, co je kterým vidět a to co jsem si naivně představovala já by vyžadovalo minimálně 10 tisíc. Ne že bych si hned chtěla prohlížet jednotlivé kameny ze saturnova prstence, ale koukat nějakou hračkou u které nerozeznám Jupitera od komety, to by mě asi opravdu odradilo. ;D
gunaroid

Příspěvek od gunaroid »

Rozhodovat se podle videí z youtube není dobrý nápad. Ať se jedná o videa dobrá či špatná, zachytilo je záznamové zařízení, které nemá s lidským okem nic společného a s pohledem volným okem to není přímo srovnatelné. Zajet s někým z okolí na pozorování je pro začátek to nejrozumnější!
SW MAK 180/2700 na NEQ-5, SW ED80/600, FirstScope 76/300, Binokulár TS 20x80 UHC, Triedr BPC 8x30
Odpovědět