MP napsal:
A jeste je tu dalsi vec : objektiv 23.4/5.1 ma opticky prumer necelych 4.6mm. Tomu odpovida difrakcni limit kolem 25 uhlovych vterin.
Je na okraj: Airiho disk má průměr 0,0068 mm, a ten bohatě překryje Mars s průměrem 0,0022mm a zobrazí se minimálně na 3x3 pixelech ( s rozměrem 0,0023 mm)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MP napsal:
Mars se ale urcite netrefi presne na jeden pixel, osvetli ctverec 2x2 pixely a AA filtr je "roztahne" nejmene na 3x3, spis 4x4 pixely. Zobrazene detaily ovsem nerozlisi vic, nez rozdil jasu tech ctvrtin Marsu z toho ctverce 2x2. A interpolace s tim pak "neco" udela.
Jojo, prakticky to sedí. Teď jsem to znovu prohlížel a na originálu je kotouček marsu na cca. 4x4pix a po sečtení těch dvou snímků jsem to mírně rozostřil aby to nebyly takový "kostkatý" . I tak se mi to ale líbí...
Aj cez Lidlskop sa da spravit celkom pekny obrazok Mesiaca. Snimka CCD kamerou astropix 1.4
Obrazok v rozliseni 1038x1376 je na http://www.szaa.sk/galeria/moon_lidl_a.jpg
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
ivanmsk napsal: Aj cez Lidlskop sa da spravit celkom pekny obrazok Mesiaca. Snimka CCD kamerou astropix 1.4
Obrazok v rozliseni 1038x1376 je na http://www.szaa.sk/galeria/moon_lidl_a.jpg
Tím Lidlem myslíš RF 70/700mm na paralaktice, nebo ETX-70AT?? ;D ;D Ale jinak pěkný snímek
Atreides1 napsal: Super mozaika ... moc se mi líbí.
Jak udělat aby Měsíc v úplňku nebyl přeexponovaný ? Je to jen o nastavení foťáku, nebo je vhodné třeba použít i nějaký filtr ?
Ono je to o hlbke snimania (kamera robi 12bit a uklada to do 16bit fits) a samozrejme o imageprocessingu - tu pouzivame (robime to spolu s kolegom, niektore veci ja, niektore on - podla toho ako ma kto cas) AstroArt 3.0
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Ja keď fotografujem mesiac v okoli splnu a v splne tak sa na foťaku pohrám trocha som svetelnosťou a expoziciou. s filtrami nemam skusenosti ale na zniženie žiarivosti použývam kryt ďalekohladu ktorý je rozdelený na dve časti.Teda buď dam dole celý kryt alebo je tam taky menši otvor ktorý je asi 2,5 x menši ako celí kryt. takže mi to akurát zniži dostatočne jasnosť Mesiaca.
Newton 114/900 &&Trieder 8x21&&Digital Olympus C-5060 Wide zoom&&Kamera Sony 0,8 Mpix
Ja keď fotografujem mesiac v okoli splnu a v splne tak sa na foťaku pohrám trocha som svetelnosťou a expoziciou. s filtrami nemam skusenosti ale na zniženie žiarivosti použývam kryt ďalekohladu ktorý je rozdelený na dve časti.Teda buď dam dole celý kryt alebo je tam taky menši otvor ktorý je asi 2,5 x menši ako celí kryt. takže mi to akurát zniži dostatočne jasnosť Mesiaca. :)Nemůžeš zkrátit expoziční čas ?Ty kryty Ti sníží rozlišovací schopnost. Pokud nejde již použít kratší čas, nebo snížit citlivost, ,dá se použít neutrální filtr, který se vyrábí a prodává s různou hustotou .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Môžem krátiť expozičný čas. najkratší mam 1/20000 sek a najdlhší 2 minuty.
tostou rozlišovacou schopnosťou viem všimol som si to na niektorých mojích snímkach.
Už som rozmýšlal aj ja nad filtrom že si kupim ale keď som sa pital vo hvezdárni tak mi poradili že filter ani netreba kupovať ale stači ak to spravim s tim krytom
MiSo
Newton 114/900 &&Trieder 8x21&&Digital Olympus C-5060 Wide zoom&&Kamera Sony 0,8 Mpix