Kreslíme vesmír

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Odpovědět
Jarous1
Věk: 54

Kreslíme vesmír

Příspěvek od Jarous1 »

Např. tablet od Wacomu  ;) Výrobce Wacom jako takový je považován za nepsaný etalon těchto počítačových periférií... I když asi ne zrovna u těchto extra levných kousků :)
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars, ZWO Seestar S50
Rekmarik

Kreslíme vesmír

Příspěvek od Rekmarik »

Jedná se o tablet od wacomu formát A4 - kreslící plocha je menší než je člověk zvyklý z norm. kreslení a docela trvá, než si člověk zvykne, samozřejmě existují mnohem lepší a hlavně hodně dražší tablety. Pero k tomu dodávané má nějakých 1024stupňů přítlaku ..
Výhody jsou v tom, že můžu např. ve Photoshopu kreslit ve vícero vrstvách a bez problémů invertovat obraz .. (místo kreslení bílou tužkou na černý papír) těch nástrojů je tam prostě hodně jen se je naučit používat ..
Ale musím souhlasit, že je to prostě mnohem těžší udělat rovnou čáru nebo kruh na tabletu než na norm. papíře .. kreslit např. ze zahrady pomocí notebooku přímo u dalekohledu by asi bylo možné za nějaké teplé letní noci, spíš ale nesmysl vůbec (asi to alespoň zkusím) .. druhá možnost si svoji kresbu prostě naskenovat a překreslit - vlastně ji zdigitalizovat a upravit ..
Rekmarik

Kreslíme vesmír

Příspěvek od Rekmarik »

Tak teda neviem či existuje aj nejaký iný tablet ako poznám ja. Ale tak prečo nie. Ja fakt netuším, možno že áno.
Ale ak myslí na tablet, aký mám napr. ja, tak na ňom si kreslenie DSO fakt neviem predstaviť.

To co máš na mysli Ty je zcela jiný přístroj k jiným účelům, jen se stejně jmenuje .. To co mám na mysli já pro představu vypadá asi takto ..

http://www.youtube.com/watch?v=3m6R6qMu ... re=related

(ukázka toho jak se s tím pak pracuje .. nic blízkého kreslení hvězd jsem nenašel)

http://www.youtube.com/watch?v=rzNqRN4tXO8

zdravím:)
Achernar

Kreslíme vesmír

Příspěvek od Achernar »

pri kresleni /tohle je volna reakce na obrazek M51 pred par prispevky/ je dobre mit na vedomi, ze spoustu veci vidime jen proto, ze vime, ze tam jsou. A to vime predevsim diky dostupnym fotografiim ci pozorovanim z mnohem vetsich dalekohledu. Je proto dobre si obcas jaksi resetovat system a vratit se ke zkusenostem starych pozorovatelu. Nekdy zasneme, co je pak doopravdy videt, nezname-li fysikalni podstatu objektu a nevime-li tudiz, jak doopravdy vypada ci vypadat ma. Pricemz je treba mit na vedomi, ze tehdejsi pozorovatele, zcela bez moznosti fotografovat DSO, byli pozorovateli nesmirne pozornymi, zkusenymi, vynikajicimi kresliri a navic meli mnohem tmavsi oblohu, nebot temer neexistovalo svetelne znecisteni. Prikladam dva obrazky. Fig.80 je M51 v "prostrednim dalekohledu", cimz je minen dalekohled 8-10cm, pozorovani nekolika astronomu kolem roku 1830. Ovsem na Fig.81 je pozorovani Johna Herschela z Mysu dobre nadeje. A dalekohled? Zrcadlo 45cm! Jiste, nemelo odrazivost dnesnich ploch, takze je nutne udelat nejakou korekci, dvacitce by to ale odpovidat mohlo, ne? To jen pro predstavu.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Vabra

Kreslíme vesmír

Příspěvek od Vabra »

Archenar: Porad jsem se divil jak je mozne ze ti co kresli DSO vizualne vidi mnohonasobne vice nez ja.
Obrazky kresliru pred nastupem astrofotografie mne jen utvrdily v tom, ze minimalne nekteri mistni kresliri kresli (mozna jen podvedome) misto toho co vidi v dalekohledu, to co videli na fotografiich... :-/
Pavel Vabrousek
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Kreslíme vesmír

Příspěvek od Sasa3 »

to Achernar: ja bych nedelal tak dalekosahle zavery. Velka variablita kreseb stejnych objektu zaznamenanych ruznymi pozorovateli v 18. a 19. stoleti spis ukazuje na to, ze si do tech kreseb autori velmi silne promitali sva prani a teorie o podstate objektu (pomineme-li ruzne typy dalekohledu a jejich kvalitu). Maloktere verne zachycuji vzhled v okularu. Docela zajimave pojednani o kresbach ma ve sve knize Steinecke. Na Google books jsou ukazky, je tam kapitola special topics, zacina na strance 473 a vetsina je volne pristupna:

http://books.google.cz/books?id=wyWjVWY ... cs&f=false

Zajimave jsou napr. Tempelovi studie ruznych objektu, jak je videl on a jak jej nakreslili astronomove pred nim. Pozdeji je tam venovana jedna kapitola i kresbam M51. Napriklad Vogelovi (27"refra ve Vidni) a Hunter (72"refle) jsou hodne realisticke.

Jinak mas pravdu, jeden z duvodu, proc O'Meara vidi tolik detailu je ten. ze objekt nekolik hodin/noci studuje. Porovnava svoje pozorovani s fotografiemi, dalsi noc se pak muze od napozorovaneho detailu "odpichnout" a zacit hledat detaily v detailech. Tenhle zpusob mi filosoficky nesedi, ja radeji kreslim bez toho, ze bych mel presne ten objekt nastudovany. I tak se da neco vysilhat. Treba jsem "pysny" na tuhle kresbu NGC2903 z letosniho jara v 10cm refraku:

http://www-hep2.fzu.cz/~kupco/astro/www ... c2903a.jpg

Pozorovani a kresba trvala pres hodinu, kupodivu spousta detailu sedi (a mam tam i  takove, co nema na sve kresbe O'Meara). Tyhle jsem si nemohl "vsugerovat", pri kresleni jsem ani netusil, na kterou stranu se maji tocit spiralni ramena... (naposledy jsem videl snimek galaxie pred 14 dni pred touto kresbou, kdy jsem delal kresbu jinou. Mezitim jsem samozrejme vsechno zapomel).
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Achernar

Kreslíme vesmír

Příspěvek od Achernar »

Jiste, s tim souhlasim. I drive si lide u dalekohledu sugerovali to ci ono, podle toho, jaky nazor zastavali. I ten tempel je dobry priklad, myslim, ze zrovna on byl velice stridmy a kriticky. Ta tvoje kresba je hezka. Tim prispevkem jsem spise chtel rici, ze clovek by mel k dalekohledu a kresbe pristupovat co mozna nejmene zaujaty a ze by se mel snazit nakreslit to, co doopravdy vidi, at je to cokoli. Mnohdy si tak uvedomi, co ti stari pozorovatele vlastne videli a mnohdy si naopak sam prekvapene vsimne, na co jeho, treba i maly, dalekohled staci.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
MaG
Kontaktovat uživatele:

Kreslíme vesmír

Příspěvek od MaG »

Faktem ovšem je, že naše amatérské dalekohledy jsou na velmi tmavé obloze úplně jiná liga, než měli k dispozici oni před 100, 200 lety. okud dnes občas vidíme struktury v galaxiích skoro jak na jednoduché fotce desítkou sekund přes 8 cm dalekohled, pak je potřeba prostě připustit, že dnes je to i o té technice a že to prostě vidět jde skoro jak na fotce. proto bych to kreslířům dneška nevyčítal. Jde prostě jen o to, že srovnáváme nesrovnatelné. Každopádně ke kresbě by se mělo přistupovat realisticky.

Já moc nekreslím a asi to ani moc neumím, fakt ale je, že když se někdy podívám na některé své fotky 30 s expozicí nebo 60 s expozicí EDčkem 80 mm, že to leckdy pohled jak jsem to viděl třicítkou či větším prostě připomíná dost realisticky. Potom nevím, proč by i něčí podobná kresba nebyla reálná.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Rekmarik

Kreslíme vesmír

Příspěvek od Rekmarik »

Dovolil bych si zde vyzkoušet vkládání JPG formatu kresby co jsem před chvílí vytvořil - s tabletem se moc venku kreslit nedá a tak jsem si vzal předlohu kvalitní fotky měsíčního povrchu na internetu a zkusil si nakreslit nějaké detaily.

Uf není to vůbec snadné a i když se mi nástroje pro kreslení/malování zamlouvají, zdaleka jich neumím využít .. No mělo by to časem být lepší a lepší .. je to vlastně moje první kresba "vesmíru" snad ne poslední a snad taky budou hlavně kresby z přímého pozorování ..

Snad Vás to moc nevyděsí ..
(třeba se obrázek raději nenačte)  :)
[hr]

Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Kreslíme vesmír

Příspěvek od Sasa3 »

Opravdu, snimek se nenacte...
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Rekmarik

Kreslíme vesmír

Příspěvek od Rekmarik »

Další pokus .. omlouvám se .. za takovou námahu ten obrázek fakt nestojí .. víc práce než ho nakreslit tak ho sem vložit ;D

https://plus.google.com/photos/10987810 ... vHl1OHv0wE
Perez
Věk: 47

Kreslíme vesmír

Příspěvek od Perez »

To je fotka ne?. Opravdu nádhera.
Perez
elon254

Kreslíme vesmír

Příspěvek od elon254 »

I přes skutečnost, že mi kreslení moc nejde, musím se vyjádřit. Pokud vznikl Rekmarikův obrázek, tak jak píše, asi by bylo lepší nazvat to překreslováním fotografií vesmíru. Myslím si, že kreslení toho co vidím v okuláru, je právě o tom, že to není vůbec jednoduché. Kresliči v dávných dobách museli navíc do dalekohledu "strkat"-jako my dobsonisti-to je další komlikace, netí to jen "zmáčkou cuplík" a drží ve středu okuláru.
UL 6", UL 14", Meopta AD, 70/900, CZ 8x30, 7x50,
okulary: ATC 32/8/4, Cz 10/16/20, GSO 30, SPL25, TV Radian 18/10/6, TS 8,Vixen LV 4/2,5
filtr: O Ill, UHC, H-beta, solar
http://planety.g6.cz/
http://www.boto.cz
http://elon254.rajce.idnes.cz/
Rekmarik

Kreslíme vesmír

Příspěvek od Rekmarik »

I přes skutečnost, že mi kreslení moc nejde, musím se vyjádřit. Pokud vznikl Rekmarikův obrázek, tak jak píše, asi by bylo lepší nazvat to překreslováním fotografií vesmíru. Myslím si, že kreslení toho co vidím v okuláru, je právě o tom, že to není vůbec jednoduché. Kresliči v dávných dobách museli navíc do dalekohledu "strkat"-jako my dobsonisti-to je další komlikace, netí to jen "zmáčkou cuplík" a drží ve středu okuláru.

Ano přesně tak, je to překreslování a určitý pokus nebo pro mě zkrátka experiment s tabletem. Dívat se na fotografii na jednom monitoru a kreslit to co vidím na jiném monitoru má daleko od pozorování a kreslení obrazu v dalekohledu. Považuju to za určitou přípravu na kreslení .. Brzy zjistím, jak "jiné" je kreslit krátery měsíce od Dobsona s jeho neustálým postrkováním .. na jednu stranu bude asi zajímavé a originální vytušit vysledovat detaily a ty nakreslit .. snažit se o to tak jako mnozí z Vás .. a na druhou stranu se budu muset asi smířit s tím, že kráter tak jako z LRO družice nikdy neuvidím ..

Obojí mi připadá zajímavé .. jak něco pěkně překreslit ( k čemuž
mám propastně daleko) tak i kreslit jako pozorovatel reálu..
Ježo

Kreslíme vesmír

Příspěvek od Ježo »

elon254: samozřejmě, že je rozdíl mezi kreslením u okuláru a překreslováním z obrázku, ale myslím si, že to překreslování může poskytnout velice dobrý trénink jak pro oči (všímání si detailů), tak pro techniku kreslení. Já třeba vím, že bych něco podobného nenakreslil ani nepřekreslil. :)

Rekmarik: jsem zvědav, jak to půjde u dalekohledu - ale tohle vypadá docela slibně!
Dobson SkyWatcher 200/1000, TV Pl 32-20-15-11, Vix LVW 22-5, Cel Ax LX 15, P XF 8.5, TV Rad 6
Odpovědět