NEAT
NEAT
nad napsal: Odvolávám se na Sky Map Pro. Nebo má někdo jiný údaj ? Pravdepodobne pouzivas klasicke elementy stiahnute z webu. Tam sa to moc neaktualizuje. Ja som si upravil riadok s elementami v guide z povodneho:
NEAT (C/2001 Q4) 15.9375 5 2004 0.0 0.961999 1.000725 99.6385 1.1993 210.2692 2000.0 3.5 4.0
na
NEAT (C/2001 Q4) 15.96000 5 2004 0.00 0.961929 1.000706 99.6419 1.2052 210.2765 2000. 5.5 0.0
V case maxima to sedelo na desatinu, teraz mi ukazuje jasnost 3.9mag. Staci teda upravit posledne dva cleny a experimentalne dojdes k priblizne presnej hodnote.
Drobne odchylky v ostatnych hodnotach su dane novsimi udajmi po aktualizacii z webu.
NEAT (C/2001 Q4) 15.9375 5 2004 0.0 0.961999 1.000725 99.6385 1.1993 210.2692 2000.0 3.5 4.0
na
NEAT (C/2001 Q4) 15.96000 5 2004 0.00 0.961929 1.000706 99.6419 1.2052 210.2765 2000. 5.5 0.0
V case maxima to sedelo na desatinu, teraz mi ukazuje jasnost 3.9mag. Staci teda upravit posledne dva cleny a experimentalne dojdes k priblizne presnej hodnote.
Drobne odchylky v ostatnych hodnotach su dane novsimi udajmi po aktualizacii z webu.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
NEAT
nad napsal: Jasnost pro včerejšek odhadnuta na cca 1.7 mag Píšeš jasnost odhadnuta - tato hodnota mě zajímala a proto jsem měl i dotaz. Zajímal mě reál, ne předpověďi
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
NEAT
MaG napsal:
Prosím tě... vždyť já mám kamaráda z Třebíče, tak snad vím, kde leží, ale na snímku z 22:59 SELČ tam nemáš nic,... http://www.dfd.dlr.de/ftp/put/wetterbil ... 059.ce.jpg
Čověče tos hlídal oblohu permanentně nebo jak je taková smůla možná?
Ano bylo to hodně zapeklité. Na východě, severu, jihu jasno ale na západě ani okno mezi mraky. Prmanentně jsem nehlídal, vždy asi tak po 1/2hod.
Prosím tě... vždyť já mám kamaráda z Třebíče, tak snad vím, kde leží, ale na snímku z 22:59 SELČ tam nemáš nic,... http://www.dfd.dlr.de/ftp/put/wetterbil ... 059.ce.jpg
Čověče tos hlídal oblohu permanentně nebo jak je taková smůla možná?
Ano bylo to hodně zapeklité. Na východě, severu, jihu jasno ale na západě ani okno mezi mraky. Prmanentně jsem nehlídal, vždy asi tak po 1/2hod.
NEAT
FunTomas napsal:
Pravdepodobne pouzivas klasicke elementy stiahnute z webu. Tam sa to moc neaktualizuje. Ano, stáhl jsem je z netu. Dneska je přepíšu. Dík
Předpověď počasí je celkem příznivá, takže program na dnešní večer je jasný. Btw. bylo by zajímavé udělat sérii fotek pro každý den, pokud by počasí přálo a sledovat, jak klesá její jasnost,pokud by to bylo z fotek patrné.
Pravdepodobne pouzivas klasicke elementy stiahnute z webu. Tam sa to moc neaktualizuje. Ano, stáhl jsem je z netu. Dneska je přepíšu. Dík
Předpověď počasí je celkem příznivá, takže program na dnešní večer je jasný. Btw. bylo by zajímavé udělat sérii fotek pro každý den, pokud by počasí přálo a sledovat, jak klesá její jasnost,pokud by to bylo z fotek patrné.
Elektrotechnika
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
NEAT
Pokles jasu z fotek patrný je ale nemohu zatím předložit, neb nemám digi. Také je patrný zmenšený průměr komy. Např. z fotek 13. vs. 16.5. je dobře patrný.
Co se Pražáků týče, jestli jde jen o to se na kometu kouknout a ne ji fotit, pak je to spíš otázka, zda jsem ochoten někam vyrazit. Já v Budějicích jezdil z kolejí na druhý konec města nebo daleko za město a chápu že Praha nejsou Budějky, ale když by se trochu chtělo, určitě se i na kraji Prahy pozorovat dá - a metro snad jezdí i po půlnoci?
Používáte-li Cartes du Ciel, můžete si pro Q4-ku v katalogu komet pro parametry jasu zkusit hodnoty 5.6 a 10.0, docela mi tam sedí na pozorovaný jas. Možná že by to vystihovalo i 6.0 a 10.0.
Co se Pražáků týče, jestli jde jen o to se na kometu kouknout a ne ji fotit, pak je to spíš otázka, zda jsem ochoten někam vyrazit. Já v Budějicích jezdil z kolejí na druhý konec města nebo daleko za město a chápu že Praha nejsou Budějky, ale když by se trochu chtělo, určitě se i na kraji Prahy pozorovat dá - a metro snad jezdí i po půlnoci?
Používáte-li Cartes du Ciel, můžete si pro Q4-ku v katalogu komet pro parametry jasu zkusit hodnoty 5.6 a 10.0, docela mi tam sedí na pozorovaný jas. Možná že by to vystihovalo i 6.0 a 10.0.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
NEAT
BTW: Pražáci, kam jezdíte pozorovat za město?Já začínal tak, že jsem vždy na večer někam vyrazil autem a hledal v blízkosti místo s výhledem a trochou tmy. Většinou jezdím k Bubovicům, asi 15km po dálnici směr Plzeň, kopec s výborným výhledem a osvětlení již jde snést. Na Bredfielda jsem byl severně někde u Kralup, atd. Nemá cenu naříkat, seber se a prostě dle možnosti vyraž kamkoli, kde je aspoň trochu tma.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
NEAT
JZ napsal: To snad není pravda. Večer zataženo naprosto souvislou vrstvou až do 23:30 kdy jsem to vzdal.. Ráno bez oblačnosti tak doufám, že to do večera vydrží.
To TOM - s tím "jasnem" na Vysočině tě to rozhodně nemusí mrzet.
Tomu nerozumím, jsem od Třebíče cca 30km a krásně jasno, nádherná kometa (zatím nejhezčí pozorování). Od 21:30 do cca 0:30 jsem byl venku a až po půlnoci sem tam slabý mráček. Fotil jsem z par. stolku jen digitálem, protože jsem doma nenašel jediný film do Zenita . Mohl jsem mít první astrofoto na film.
To TOM - s tím "jasnem" na Vysočině tě to rozhodně nemusí mrzet.
Tomu nerozumím, jsem od Třebíče cca 30km a krásně jasno, nádherná kometa (zatím nejhezčí pozorování). Od 21:30 do cca 0:30 jsem byl venku a až po půlnoci sem tam slabý mráček. Fotil jsem z par. stolku jen digitálem, protože jsem doma nenašel jediný film do Zenita . Mohl jsem mít první astrofoto na film.
- VooDooMaster
- Věk: 52
NEAT
Tomkk napsal:
Chtel jsem se podivat na tvuj snimek zminovane komety, ale nefunguje me na tvych strankach odkaz. Myslim ze je problem s mezerou v nazvu souboru.
Chtel jsem se podivat na tvuj snimek zminovane komety, ale nefunguje me na tvych strankach odkaz. Myslim ze je problem s mezerou v nazvu souboru.
Esprit 100ED, QHY268C ......
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
NEAT
Přímo u baráku jsem tentokrát pouze zkontroloval stav komety. Líbila se mi. Hned u ní jsou dvě hvězdičky. Dokonce je patrný i kus ohonu, což jsem ve městě nečekal. Délka 1 stupeň bočním viděním. Nečekal jsem, že se tak vyjasní, snad to ale bude zítra lepší.
Martin Gembec, Astronomické události
NEAT
VooDooMaster napsal:
To mě mrzí, konečně mě někdo navštíví...
Problém je asi hlavně v tom, že jsem již naplnil přidělěných 10 MByte. Takže tam nejsou poslední obrázky, co jsem tam posílal. Pokusím se to dát večer z domu do pořádku.
To mě mrzí, konečně mě někdo navštíví...
Problém je asi hlavně v tom, že jsem již naplnil přidělěných 10 MByte. Takže tam nejsou poslední obrázky, co jsem tam posílal. Pokusím se to dát večer z domu do pořádku.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
NEAT
Tak snad konečně dneska vydrží počasí i tady na východě. Fronta co je severně to snad do večera nestihne a až k ní je jasno:
http://www.dfd.dlr.de/ftp/put/wetterbil ... 447.ce.jpg
V HK zatím ani mráček, obloha sytě modrá.
Že bych konečně udělal kloudné foto na film ???
V HK zatím ani mráček, obloha sytě modrá.
Že bych konečně udělal kloudné foto na film ???
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
NEAT
Včera při vizuálním pozorování subjektivně znatelně slabší než předevčírem a ještě byl mizerný seeing. A včera vůbec nebyla v Pardubicích tma, takže jsem to v 0.00 zabalil. I kolega mi potvrdil, že při včerejší noci vůbec nebyla tma (extrémně přezářená obloha zrovna v místě, kde je kometa). Ten kdo navrhoval nové osvětlení v centru města byl ...
Elektrotechnika
NEAT
Pozor, na těchto stránkách bývají dost často staré mapy oblačnosti, nepřišel jsem na systém, ale mnohdy si v seznamu kliknu na mapu třeba z 15 hod, a po zvětšení obrázku zjistím, že pochází třeba z 4 hod ráno, mám pocit, že ve výběru udávají časy zveřejnění a ne pořízení
NEAT
vla napsal:
Pozor, na těchto stránkách bývají dost často staré mapy oblačnosti, nepřišel jsem na systém, ale mnohdy si v seznamu kliknu na mapu třeba z 15 hod, a po zvětšení obrázku zjistím, že pochází třeba z 4 hod ráno, mám pocit, že ve výběru udávají časy zveřejnění a ne pořízení snímků.
Pozor, na těchto stránkách bývají dost často staré mapy oblačnosti, nepřišel jsem na systém, ale mnohdy si v seznamu kliknu na mapu třeba z 15 hod, a po zvětšení obrázku zjistím, že pochází třeba z 4 hod ráno, mám pocit, že ve výběru udávají časy zveřejnění a ne pořízení snímků.