Poraďte vhodný okulár
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Poraďte vhodný okulár
Je to sice otrava s celnicí, ale na ebay.com je mraky slušných okulárů za krásné peníze, tak bych se díval i tam.
Poraďte vhodný okulár
čo vravíte na tento okulár ku dobson 8" ??
871211 OKULÁR/SKY ULTRA WIDE 6mm 1.25” 66° 860 Kč
vč. DPH
Jeden z nejprodávanějších okulárů vůbec. Za příznivou cenu nabízí široké zorné pole 66° a navíc dostatečnou vzdálenost výstupní pupily (Eye Relief). Velmi příjemný pro pozorování. Navíc je vybaven sklopnou gumovou očnicí. Vhodný prakticky ke každému dalekohledu Sky Watcher pro větší zvětšení.
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... _1.25.html
Hneď prvý.
Ďakujem.
Pro pozorovani planetarnich mlhovin s 8" SW vyborny. Deformace kraje je diky barlow clenu, narozdil od 15mm verze, snesitelna. Zorne pole oproti plosslu velke, na DSO pouzitelne tak na ty planetarky ci pozorovani supernov. Na kulove hvezdokupy, mlhoviny a galaxie mi drive lepe slouzil tento okular v 15mm a 9mm provedeni.
Dnes pouzivam Explore Scientific 82st 6.7 a 11mm a je to samozrejme jina liga. Do zacatku SW okulary 66st staci.
871211 OKULÁR/SKY ULTRA WIDE 6mm 1.25” 66° 860 Kč
vč. DPH
Jeden z nejprodávanějších okulárů vůbec. Za příznivou cenu nabízí široké zorné pole 66° a navíc dostatečnou vzdálenost výstupní pupily (Eye Relief). Velmi příjemný pro pozorování. Navíc je vybaven sklopnou gumovou očnicí. Vhodný prakticky ke každému dalekohledu Sky Watcher pro větší zvětšení.
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... _1.25.html
Hneď prvý.
Ďakujem.
Pro pozorovani planetarnich mlhovin s 8" SW vyborny. Deformace kraje je diky barlow clenu, narozdil od 15mm verze, snesitelna. Zorne pole oproti plosslu velke, na DSO pouzitelne tak na ty planetarky ci pozorovani supernov. Na kulove hvezdokupy, mlhoviny a galaxie mi drive lepe slouzil tento okular v 15mm a 9mm provedeni.
Dnes pouzivam Explore Scientific 82st 6.7 a 11mm a je to samozrejme jina liga. Do zacatku SW okulary 66st staci.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Poraďte vhodný okulár
To Ladis: Ty máš snad oči z kašparovi krávy, když oceníš UW jako "výborný" a do Ethosu se ti blbě dívá..??
Já vím, že je to asi vše subjektivní, ale docela tu motáš šišky tazatelům. Proto se hlásím do opozice k tvému názoru...
P.S. Osobně bych pokukoval nemít nic po těch Explore Scientific...
V tom se asi s Ladisem shodnu..
Snad kolega z Konicka promine, ale je majitelem Naglera 13 mm a při pozorovačce sme do výtahu šupli stejně tak nějak postupem času Ethosa 13 mm a Naglera jinak skvělého sme šupli do krabičky. Prostě těch 100° je fakt větších a čovek si na to rychle zvykne a už zpátky se mu tak nějak nechce..
Já vím, že je to asi vše subjektivní, ale docela tu motáš šišky tazatelům. Proto se hlásím do opozice k tvému názoru...

Snad kolega z Konicka promine, ale je majitelem Naglera 13 mm a při pozorovačce sme do výtahu šupli stejně tak nějak postupem času Ethosa 13 mm a Naglera jinak skvělého sme šupli do krabičky. Prostě těch 100° je fakt větších a čovek si na to rychle zvykne a už zpátky se mu tak nějak nechce..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Poraďte vhodný okulár
Když nejsou penízky dá se pozorovat i s SW UW 6mm nebo 9mm, i planety jsem s nimi pozoroval, každý nějak začínal.
Dnes jsou ale už okuláry a to velice slušné, např TS Planetary 60° (cca 1500,-kč) a snad ještě lepší Omegon LE 55° (2000,-).
Pokud opravdu je málo peněz tak aspon SW UWA 58° (WA Plossl Planetary) cca 1000,-kč a jsou jednoznačně lepší než SW UW.
Všechny jmenované okuláry se vyrábějí s ohniskem 6mm.
Dnes jsou ale už okuláry a to velice slušné, např TS Planetary 60° (cca 1500,-kč) a snad ještě lepší Omegon LE 55° (2000,-).
Pokud opravdu je málo peněz tak aspon SW UWA 58° (WA Plossl Planetary) cca 1000,-kč a jsou jednoznačně lepší než SW UW.
Všechny jmenované okuláry se vyrábějí s ohniskem 6mm.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Poraďte vhodný okulár
To Ladis: Ty máš snad oči z kašparovi krávy, když oceníš UW jako "výborný" a do Ethosu se ti blbě dívá..??
Stano, lepe si precti, co jsem odpovedel. Psal jsem, ze vyborny na planetarni mlhoviny! Za tim si stojim. Rovnez jsem naznacil zkresleni u kraju u 15mm verze UW. Taktez si stojim za tim, ze pro zacinajici jsou UW 66st od SW pouzitelne a vhodne. Napr. i vyborni pozorovatele z Jablonce a Liberce mi jasne rekli, ze tyto levne 66st okulary ukazuji na 8" SW velice dobre! Rozhodne hlavy nikomu nematu, doufam, ze naopak! Spise bych rekl, ze je mates Ty, kdyz zacinajicim vhazujes uvahy o Ethosech. Promin, ale to je blbost...
Zacinajici musi nejprve par let neco odpozorovat a pak mohou zkusene nakupovat a opravdu ocenit to, co chteji a co si koupi. Ne naopak.
To, ze se mi do Ethosu diva blbe je fakt. Ledvinovy efekt jsem v nich vnimal velice a bylo to pro me neprijemne. Opravdu bych s nima nechtel pozorovat. Na Explore Scientific se shodneme a 82st pole je az az - oko je sotva pobere. Ledvinovy efekt zadny a pokoukani fakt prijemne. Pole vykorigovane az k okrajum na mem f/6.

Stano, lepe si precti, co jsem odpovedel. Psal jsem, ze vyborny na planetarni mlhoviny! Za tim si stojim. Rovnez jsem naznacil zkresleni u kraju u 15mm verze UW. Taktez si stojim za tim, ze pro zacinajici jsou UW 66st od SW pouzitelne a vhodne. Napr. i vyborni pozorovatele z Jablonce a Liberce mi jasne rekli, ze tyto levne 66st okulary ukazuji na 8" SW velice dobre! Rozhodne hlavy nikomu nematu, doufam, ze naopak! Spise bych rekl, ze je mates Ty, kdyz zacinajicim vhazujes uvahy o Ethosech. Promin, ale to je blbost...
Zacinajici musi nejprve par let neco odpozorovat a pak mohou zkusene nakupovat a opravdu ocenit to, co chteji a co si koupi. Ne naopak.
To, ze se mi do Ethosu diva blbe je fakt. Ledvinovy efekt jsem v nich vnimal velice a bylo to pro me neprijemne. Opravdu bych s nima nechtel pozorovat. Na Explore Scientific se shodneme a 82st pole je az az - oko je sotva pobere. Ledvinovy efekt zadny a pokoukani fakt prijemne. Pole vykorigovane az k okrajum na mem f/6.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Poraďte vhodný okulár
Zdravim, mozno to tu uz je, ale nic som nenasiel a tak mi prosim Vas niekto poradte, aky je rozdiel medzi tymi "radmi" okularov, napr.: sw swa wa ed uwa... Ďakujem
SW - Dobson 8"/1200 ok. výtah Crayford 2", hladáčik 9x50, okuláre Super Plössl 52° 1,25" 25mm a 10mm, Celeston X-Cel 5mm, GSO moon filter
Poraďte vhodný okulár
Zdravim, mozno to tu uz je, ale nic som nenasiel a tak mi prosim Vas niekto poradte, aky je rozdiel medzi tymi "radmi" okularov, napr.: sw swa wa ed uwa... ĎakujemOkulárů je velká hromada a spousty výrobců, ty okuláry prostě musí mít nějaké označení. SW je firma Sky Watcher(asi, nebo to může být okulár Super Wide), SWA, WA, UWA nesou označení širokoúhlé okuláry. ED je typ použitého skla.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Poraďte vhodný okulár
ve vetsine prispevku se resi problemy okularu pro dalekohledy s dlouhym ohniskem, ale kdyz mam SW80 ED APO s ohniskem 600 a potrebuji dosahnout zvetseni 150 - 200 tak co zavolit? Je lepsi okular s extremne kratkym ohniskem, nebo kombinace s barlow? Jaky okular pripadne barlow byste zavolili?? (cilem je sledovani planet)
Poraďte vhodný okulár
Barlow+okulár znamená větší počet skla, obecně je lepší jen okulár vhodný k danému dalekohledu.
Na planety mám velmi dobré zkušenosti s TV Radiany. Osobně nerad koukám do klíčových dírek Plosselů a Ortho a Radian mi přijde jako rozumný kompromis pohodlného koukání a kvalitního obrazu... No a provedení 3 a 4 mm existují.
Na planety mám velmi dobré zkušenosti s TV Radiany. Osobně nerad koukám do klíčových dírek Plosselů a Ortho a Radian mi přijde jako rozumný kompromis pohodlného koukání a kvalitního obrazu... No a provedení 3 a 4 mm existují.

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Poraďte vhodný okulár
no asi mas pravdu, kazde sklo vnasi nejaky problem. Pokud tedy okular 3 - 4mm tak k SW80ED jaky? Jde mi o to abych zbytecne neznehodnocoval vysledek kdyz jiz jsem zainvestoval do APO. Chapu, ze asi Pentax by byl nejlepsi ale zase se musim pohybovat v rozumnem cenovem rozmezi.
Poraďte vhodný okulár
Vždyť píšu... vyzkoušej si ty Radiany. 

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Poraďte vhodný okulár
Dobrý deň. Chcel by som už konečne dokúpiť nejaké okuláre k seťákom.
Prvý by bol: http://www.dalekohlady.sk/?produkt=400
Tento by sa používal na planéty.
Našiel som ale aj toto
Sú to zoom okuláre . Napr :
http://www.dalekohlady.eu/2/index.php?k ... 7&id_p=285
Neviem ale či to je dobrý nápad. Je lepšie si kúpiť osobitne okuláre alebo si kúpiť jeden zoom okulár a je vyriešené a + planetármi 6mm.
Ďakujem.
EDIT : Ďakujem za upozornenie Ani som si to nevšimol
EDIT 2 : Ešte jedná otázka: V popise zoom okulára je písané niečo o kolimáci vnútorných optických členov. To sa musí ten okulár kolimovať alebo čo ? " Hladký chod ako aj presnú kolimáciu vnútorných optických členov v celom rozsahu zoomu umožňuje precízne vypracovanie povrchov použitých materiálov."
Frederik.
Prvý by bol: http://www.dalekohlady.sk/?produkt=400
Tento by sa používal na planéty.
Našiel som ale aj toto
Sú to zoom okuláre . Napr :
http://www.dalekohlady.eu/2/index.php?k ... 7&id_p=285
Neviem ale či to je dobrý nápad. Je lepšie si kúpiť osobitne okuláre alebo si kúpiť jeden zoom okulár a je vyriešené a + planetármi 6mm.
Ďakujem.
EDIT : Ďakujem za upozornenie Ani som si to nevšimol

EDIT 2 : Ešte jedná otázka: V popise zoom okulára je písané niečo o kolimáci vnútorných optických členov. To sa musí ten okulár kolimovať alebo čo ? " Hladký chod ako aj presnú kolimáciu vnútorných optických členov v celom rozsahu zoomu umožňuje precízne vypracovanie povrchov použitých materiálov."
Frederik.
Sky Watcher Newton 8" ,refraktor 50 f/3 (vlastná výroba), trieder MLC 8x40
Poraďte vhodný okulár
možná by jsi měl opravit ty odkazy, aby stále neukazovaly na jeden a ten samý okulár.
Poraďte vhodný okulár
Potřeboval bych poradit s krátkým okulárem na ten skládací dobson 130/650:
- mám 6 mm, je to fajn (u Jupitera vidím skvrnu, pásy, ale ne o moc více detailů) , ale chtěl bych něco kratšího na planety, řekněme 3-4 mm;
- pokud tomu dobře rozumím, tak f/5 dalekohled potřebuje trošku jiné okuláry, než delší ohnisko;
- pokud správně tuším, tak tyto okuláry jsou spíše dražší.
Poradili byste mi, prosím, nějaký rozumný okulár s rozumnou cenou, který by si mohl rozumět s tímto dalekohledem?
- mám 6 mm, je to fajn (u Jupitera vidím skvrnu, pásy, ale ne o moc více detailů) , ale chtěl bych něco kratšího na planety, řekněme 3-4 mm;
- pokud tomu dobře rozumím, tak f/5 dalekohled potřebuje trošku jiné okuláry, než delší ohnisko;
- pokud správně tuším, tak tyto okuláry jsou spíše dražší.
Poradili byste mi, prosím, nějaký rozumný okulár s rozumnou cenou, který by si mohl rozumět s tímto dalekohledem?
Poraďte vhodný okulár
kober: Tohle bych moc neřešil. Nemá cenu kupovat okulár, kterej stojí víc, jak celej dalekohled. Třeba Omegon je dobrej okulár a cena skoro dva tisíce. Víc bych nedal. Podle mně moc nemá cenu třeba okulár 3mm. Je otázka, jestli by už velké zvět. 216x, ještě přineslo detaily. Newton 130/650 má přecejen své možnosti. Okulár 4mm a zvět. 162x by jistě bylo přínosem. Jistá možnost je okulár TS Planetary HR 3.2mm a zvět. 203x. Na Jupíka bych asi vic nenakládal. Spíš bych to viděl na SW Planetary 4mm za asi litr.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/