Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
dablik
Věk: 47

Příspěvek od dablik »

giftmacher: rozhodne Canon. Vubec se nedivej na max cas, ale na to, jestli to ma Bulb mode (coz urcite ma). K tomu budes potrebovat dalkovou spoust (idealne programovatelnou) nebo to napojis na nejaky SW (Maxim, Backyard EOS apod.), ktery si to bude ridit sam. Pak muzes snimat celou noc bez toho, abys furt mackal spoust rucne :)
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

A jedna expzoice rozhodně nestačí, pokud se bavíme o deep sky objektech (mlhoviny, galaxie). Světla z nich je tak málo, že celkový expoziční čas musí být v řádu alespoň jednotek hodin, na kloudnou fotku (pokud pominu těch pár opravdu nejjasnějších objektů). Délku jednotlivých expozic je vhodné zvolit podle kvality montáže a sestavy, co je schopná ustát (upointovat) bez máznuí hvězd. Optimálně něco mezi 5-15 minutami na jednu expzoici.

U planet zase jedna expozice nestačí z důvodů rozbití obrazu seeingem. Zde jsou potřeba spíš stovky expozic, nebo ješt ělépe video natočené kamerou, a z nej následně vybrat snímky nejméně poškozené seeingem, ty složit a doostřit.

Vše zde na AF už mockrát je, tak stačí hledat a studovat, jak to dělají jiní.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Rudohor

Příspěvek od Rudohor »

Pribudol mi nedavno klucovy kus vybavy mestskeho astroamatera - auto. Vzdy je potreba mat nejaky ciel pred sebou a tesit sa na neho, aby mi sedenie v praci neliezlo na nervy, takze dalsi bod planu je montaz. Chcem sa opytat, postaci mi heq5 alebo zarubat trochu vyssie az k eq6? Laka ma uzkopasmo, postupne v najblizsich rokoch by som chcel zostavit maly refrak (nieco ako ed80) + mala kamera (nieco ako atik460) + 1.25"filtre + pointer. Ma zmysel investicia do naddimenzovanej montaze? S kupolou ani inymi stenami sa nepocita, bude chytat plny vietor na luke/na kopci.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Šel bych spíš do EQ6-ky, určitě to časem jen u ED-čka nezůstane, a odměnou ti zatím bude sestava, kterou jde fotit i v uragánu A vůbec, kdybych si mohl vybrat dneska znova, tak AZ EQ6. Ale ta cena je už znatelně vyšší.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Kromě jediného případu má smysl jít do naddimenzované montáže téměř vždy. Někde jsem četl že je lepší fotit optikou za 60$ na montáži za za 600$ než obráceně...a to bych spolupodepsal...

Tím jedinným případem, kdy je třeba montáž spíše menší je plánovaný transport (letecký nebo pěší) do míst s temnou oblohou. Auto uveze téměř vše.

PS: o tom uragánu a EQ6 to ber jako hooodně velkou nadsázku. Záleží na terénu, na náročnosti na výsledek, ohnisku, velikosti pixelů... ale když fouká více než cca 10m/s tak skoro nemá cenu montáž vůbec vytahovat...
Pavel Vabrousek
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

jasně, skutečný uragán jsem nemyslel ;)
Ale prakticky jakýkoli vítr, co se vyskytuje u nás, když je v noci jasno, to ustojí (ozkoušeno s Borgem 77ED a G2-8300).

Ve velkém větru je důležité vyvázat všechny kabely tak, aby netahaly za kameru/foťák, ale aby tahaly (pokud už visí a tahají) co nejbíže k ose montáže. Pak je to OK.
Rudohor

Příspěvek od Rudohor »

Dakujem. Viem nieco o noseni dobsona na chrbte a s fotovybavou to nechcem opakovat. Je mi jasne, ze refrak nemoze dobehnut svetelnost newtona, ale to by som uz mozno zacal uvazovat aj o vacsej kamere, pridaju sa vacsie filtre, korektor, cena pojde prudko do kopca a zivot prudko z kopca. Plan je taky, ze kym mi refracik prestane stacit, docasne si stihnem najst ine nocne konicky ako napriklad tisenie placuceho potomstva (nie ze by taky plan nebol uz po dobsone :-X ).

Ked nad tym teraz uvazujem, ma zmysel velka kamera aj k malemu refraciku?
ogami
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ogami »

I HEQ5 toho snese ohledne vetru pomerne dost. Se Scoposem 66/400 a malym hledackem na pointaci muzu take fotit bez problemu i kdyz fouka silnejsi narazovy vitr, klidne i 15min expozice (to jsem si s CG5 nemohl dovolit). Ani s WO FLT98 to neni o moc horsi.

Koupit co nejlepsi montaz je samozrejme dobra rada, ale ne vzdy a pro kazdeho musi platit ... ja osobne jsem rad za kazde usetrene kilo (pokazde to musim tahat tam a zpet do pateho patra bez vytahu) a po EQ6 momentalne netouzim.

Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Bill

Příspěvek od Bill »

Ono každý má jiné zkušenosti - já mám CG5 ADV GT a koupil jsem si EQ6 s tím, že bude výrazně lepší. Bohužel pro focení delším ohniskem má horší průběh PE než CG5 a nějaký rozdíl ve stabilitě jsem nepozoroval. S HEQ5 zkušenosti nemám. Ale pro focení menším refraktorem a pokud budeš pointovat, tak asi nepoznáš mezi těmi třemi.

Bill
M:736 750 113
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

O koupil jsem si EQ6 s tím, že bude výrazně lepší. Bohužel pro focení delším ohniskem má horší průběh PE než CG5Bille, tohle jsi tu už někdy psal. Bohužel, všude na netu je udávaná a změřená PE minimálně 2 - 3x větší u montáže CGE5 než EQ6.
Mohl bys pro tvé tvrzení ukázat průběh PE u tvojí montáže ? Nebo raději u obou tvých montáží kvůli porovnání.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Bill

Příspěvek od Bill »

No ale vždyť to v tom vlákně je, pohledám to.

Tady je moje EQ6: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1393423616
Tady je cizí CG5 ADV GT: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1116980622

Rozdíl je vidět hlavně v FFT - u CG5 je skoro celá chyba dána periodou šneku, u EQ6 je tam mnohem rychlejší bordel, který se špatně pointuje. Ale já s tím občas fotím s ohniskem 1800, když mám ohnisko 400, tak je to jedno. Zajímalo by mě, jak je na tom HEQ5 a nová EQ6 AZ. G53F se mi pro 7kg dalekohled fakt kupovat nechce. Ale tohle asi nepatří do této sekce.

Měřit se mi CG5 nechce, je to celý večer v p.... Mi stačí to, co je vidět na grafu pointace. U CG5 jsou malé náhodné chyby, které pointace stíhá nějak vyrovnávat, kdežto u EQ6 mi to táhne kus jedním směrem a pointace to horko/těžko dobíhá a pak je to zase kus naopak. Ale to platí pro OAG na 1800 mm, u kratšího ohniska se to určitě tak moc neprojeví. Bohužel CG5 má třecí ložiska v DE ose, takže na větší dalekohled je to taky těžce použitelné.

Ale to, co jsem tam psal o té tuhosti může být blbost - ono na tužší montáži může dalekohled více kmitat, než na volnější, kde se ty kmity mohou díky vůli rychleji utlumit. Taky CG5 může mít lépe udělané řízení motorků, že se mi dalekohled na EQ6 při posunech šipkami rozkmitává a na CG5 ne. Viz třeba tady: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1349698875
stana85

Příspěvek od stana85 »

Mám dotaz. Pokud skládám více expozic nepříklad v DSS musí být všechny na sekundu stejně dlouhé? Vadí třeba rozdíl jedné sekundy?
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
mich1

Příspěvek od mich1 »

stano ono je celkem jedno jestli se ti delsi expozice o par sekund lisi. Jediny duvod pro to si dovedu predstavit ze to mackas nejak rucne +-.
v tom pripade bych se tim vubec netrapil, na vysledku to nebude znat.
newton 30 cm, eq6
Bill

Příspěvek od Bill »

No pokud tam dáš RAWy, tak by to mohl odmítnout. Pokud bys to konvertoval třeba do tiffu, tak už to nepozná. Ale určitě si pořiď nějaký časovač, nebo můžeš ovládat Canona z noťase - jinak je to asi totální opruz.
vla

Příspěvek od vla »

Nemusel by, ale bez problémů zvládá. Rozdělí si snímky na skupiny stejných parametrů.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Odpovědět