Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Habl

Příspěvek od Habl »

Jinak pouzivam L profil a kolecka z nylonu/polyamidu.  
Možná, že by šlo dodatečně vyměnit ta nylonová kolečka za litinové rolny, které se používají běžněji u ocelových vrat průmyslových hal. Používal jsem rolnu o průměru 50 mm s drážkou o celkové tlouštce 20 mm. Musela  by se ale proměřit rozteč těch ližin  z L profilu zda vyhovuje. Rolna je uchycená na držáku vytvořeném ze dvou kátkých L profilů délky 40 mm z  35/35/5 mm se středovou ocelovou osičkou  vloženou rolnou a zajištěná šteftem. Na každém vazníku jsou takto upevněny dvě rolny vruty ve dvou otvorech rolny. Celá střecha muí býti dobře osazena v souběžných ližinách...

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Egres :No asi som nemal dobrý nápad, ale ja ich mám už 10 rokov na posuvnej bráne ( vonku) a v pohode. Kto chce, nech tak robí...

Zde navržená výměna pojezdového profilu a koleček ( "T"profil a kolečka se zápichem ) - to by zřejmě problém s ledem na pojezdu vyřešilo. Profil nechat pozinkovat a hotovo...

Ekolog

Příspěvek od Ekolog »

Před zinkováním důrazně varuji. Zinkováním dojde k tepelným deformacím profilu a dá moc práce to srovnat. A nikdy se to úplně nepodaří!
Navíc zinková vrstva je měkká a brzdí pohyb rolny. Raději budu pravidelně obnovovat nátěr každý rok, ale zinek nechci ani vidět!
Homer

Příspěvek od Homer »

To mne překvapuje. Nechal jsem zinkovat už řadu věcí, jeklová vrata i jiné profily a neměl jsem zdeformováno nic...Je to běžná povrchová úprave kde čeho - o tom svědčí dvory zinkoven. Takže já zinkuji rád - jen to není žádná láce.
Může-li někde vrstva zinku brzdit, pak v diskutovaném případě pouze na úzké plošce profilu než se omačká.  Nicméně pokud tedy ne zinek, tak než bych kolem toho dokola lezl se štětkou, investoval bych do nerezu.
Radofun

Příspěvek od Radofun »

treba si dat pozor hlavne naodstavajuce casti, ono, ked je to v pracke, tak sa to zvykne pekne poohybat niekedy.
SW - Dobson 8"/1200 ok. výtah Crayford 2", hladáčik 9x50, okuláre Super Plössl 52° 1,25" 25mm a 10mm, Celeston X-Cel 5mm, GSO moon filter
Ekolog

Příspěvek od Ekolog »

Jedná se o žárové zinkování, nikoliv o zinkování nástřikem. Pokud mám díl dostatečně pevný a robustní, nezdeformuje se. T profil, použil jsem výšku cca 50 mm, se zvlní, v řádu milimetrů (max. do 1 cm) a to již je na závadu pojezdu a profil se musí pracně rovnat. Zinek na pojezdové ploše se omačká, následně odrolí a chvíli to trvá, než se plocha zaběhne. V současné době jsou k dispozici reaktivní nátěry, které zamezí korozi velmi dobře. Pokud bych se měl rozhodovat příště volil bych variantu s nátěrem.
Homer

Příspěvek od Homer »

Ekolog: já jsem psal o žárovém zinkování. Nikdy jsem s tím problém neměl. Možná by to chtělo zkusit jinou zinkovnu. Reaktivní barvy jsou stará vesta a s pokovením nesnesou srovnání. Už jsem jich pár vyzkoušel. Já natírám ze srdce nerad... Nicméně jsme v detailu - každý po své cestě :-).
milan kuhejda

Příspěvek od milan kuhejda »

nazdar,chtěl jsem se vás zeptat,co máte postavené různé domečky a hvězdárny:chrání tyto stavby i před větrem?
protože dneska mi půlku videí pokazil vítr a když se utišil tak seeing byl ve spodní sedací části těla >:(
díky Milan
Habl

Příspěvek od Habl »

Především je nutné sdělit, že více záleží na vlastní použité stabilní montáži a podstavci. Jinak u silného a nárazového větru moc nepomůže ani domeček s odsuvnou střechou. Lepším řešením než domeček je kopule se zatahovatelnou roletou ve štěrbině.

Habl
milan kuhejda

děkuji,myslel jsem si že to tak nějak bude,na kopuli nemám a domeček asi nemá význam,já dalekohled i ze stolkem mám rozbalený do 10 min. a když jsem spěchal tak i do 5min.
Mě pije krev ten vítr a tomu se nevyhnu,holt se bude muset čekat na bezvětří.
Ještě jednou dík
Milan
Ondra.P

Příspěvek od Ondra.P »

milan kuhejda: Tak jenom kvuli vetru asi nema smysl domecek s odsuvnou strechou stavet, castecnou ochranu pred vetrem ale urcite poskytuje, teda za urcitych okolnosti.

Ja mam malou sestavu dvou refraku 90 a 100mm, jediny problem byly "vlajici" kabely pri narazovem vetru, coz domecek resi.
Taky mam sloup mirne "utopeny" vidim cca 12° nad obzor, niz to nemelo smysl vzhledem k okolnim domum a stromum.

Takze vetsinou(zalezi v jake casti oblohy zrovna fotim) je dalekohled temer cely v zakrytu za stenami domku.
S velkym Newtonem uz by to ale bylo zase o necem jinem.
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
Habl

Příspěvek od Habl »

Pozorovací domeček je především vhodný pro stabilní umístění dalekohledů, kdy se nemusí stále ustavovat paralaktická montáž. Měl jsem dlouhoohniskový dalekohled, který byl nepřevozný na velmi stabilní montáži Hayde na ocelovám sloupu. Při takovémto uspořádání je pozorovací domeček nutnost. Hmotnost tubusu 22 kg, hmotnost montáže 25 kg, hmotnost ocelového pilíře 55 kg. Jinak jsem stavař a postavit si odpovídající pozorovací domeček není problém.

Habl
milan kuhejda

já nepoužívám montáž,my jsme s Aguariusem blázni a oba fotíme na doma levně vyrobených stolcích,já ten stolek mám o trochu větší protože jsem ho plánoval i na Ludvovou 500.
já potřebuji něco vykutit proti větru,protože jak fouká tak sice nehrozí že by dalekohled spadl ale začne se houpat a při silnějších poryvech objekt vyjíždí ze zorného pole kamery.A seeing je alespoň u mě nejlepší zrovna ne při úplném bezvětří,většinou před příchodem nějaké fronty a to mi většinou alespoň trochu fouká.

tak nějak to u mě vypadá při natáčení,akorát pohon mám řešený jinak než na obrázku,je to starý snímek a toto řešení se mi neosvědčilo.

Směrem k sousedovi mám jihozápad a je to celé otevřené a fouká právě z té strany.Uvažoval jsem o nějaké zástěně,ale to by asi nerozchodil můj velicí důstojník ;)tak nevím co vymyslím.

Milan
Habl

Příspěvek od Habl »

U takto azimutálně montovaných Newtonů na ekvatoreální montáž je příliš vysoko těžiště soustavy. Lépe je snížit těžiště, vyřazením azimutální montáže a Newton osadit montáží Split Ring. U nás se ale příliš nepoužívá. Pro účely astrofotografie vyhoví pokud je dobře navržen a proveden rektascensní segment, který slouží plynulému pohybu dalekohledu.
www.saao.ac.za/~wpk/scope/mount.html
Jinak to berte jako námět, řešení pro danný i 12" Newton bylo již realizováno v USA, ale i v Německu. Jinak je i vhodná pro krátké vytažení dalekohledu třeba z garáže.

Habl

MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Karell si proti větru vyrobil jednoduchou skládací zábranu - tyče a plachta. Funguje mu výborně pro jeho 305/1500 na EQ6. Tak něco takového si vyrob, jenom to píchneš do země a zajistíš lanky.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Odpovědět