Velký achromát vs. APO vs. zrcadlo

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
TH

Příspěvek od TH »

Jeden dotaz: kde by se dal koupit takový objektiv Istar 150 mm / F10 nebo kompletní dalekohled? Máte někdo zkušenost? Děkuji.
TH
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

TH: http://www.istar-optical.com/

Je tam i kontakt na pana Křivánka http://istar-optical.businesscatalyst.c ... -ales.html

Jinak zkušenosti s Istar má třeba Sasa3 a určitě Psion.

PS: Jestli nemáš moc zkušeností s větším refrákem, tak si radši přehled udělej, než se pro refrák rozhodneš. . To naše povídáni na AF o refrákách ber spíš jen jako zajímavost. Je třeba zvážit každou věc.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Artaban

Příspěvek od Artaban »

cim si vysvetlujete ze by mohla byt zpusobena prevaha o tolik mensiho refraktoru? Dokazu si jeste predstavit ze zrcadlo podavajici srovnatelnyobraz by melo prumer max. o 10% vetsi nez refrak. Moje jedina zkusenost s pozorovani refrakama je diky Sasovy a zdaleka nenasvedcuje pro neco podobneho. Pozorovat s jeho refraky je radost, ale maly prumer se projevi v mnozstvi svetla. Sice jsem nemel zrcadlovy dalekohled vedle nich, ale podle pameti si jsem temer jisty ze treba NGC 2770 je i v tak mizernem zrcadle jako je Bresser Pluto 114/500 snazsi nez v refraku AS 80/1200 pod podobnou oblohou
Hlavní důvod je asi ten , že to SCT je na DSO trochu nevhodný stroj. Kdyby místo 300mm SCT byl třeba 300mm dobson, tedy Newton, tak by to porovnání dopadlo jinak. Několik let jsem pozoroval s dobsnem 300/1500 a co se DSO týče, tak můj R 172mm tak slabé DSO neukáže.
Tvoje zkušenost s R80/1200 a Newtonem 114/500 je v podstatě v pořádku. Byť ten Newton má centrální stínění, tak je ale o 3,4cm v průměru větší. Když uvážíš, že průměr toho refráku je 8cm, tak rozdíl v průměru ubjektivů je vlastně velký. U menších průměrů je znát každý cm navíc.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Co je na tom SCT tak nevhodného ? Proti stejně velkému newtonu jsem žádný výrazný rozdíl nikdy nepozoroval (pokud pominu cenu ) A navíc v něm lépe fungují levnější okuláry. Jediné, co je trošku problém, je dosažení těch nejmenších zvětšení, ale na druhou stranu, kolik je těch velkých DSO ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

1. Obraz je měkký, takový "soft"
2. Nejhorší kontrast ze všech reflektorů. Maksutov je o třídu lepší. Z velké části díky značnému centrálnímu zástinu
3. Velmi sklenuté pole, takže bodové hvězdy jen kolem středu.
4. Temperování je delší a pravděpodobnost orosení korekční desky značná.

Malé zvětšení na DSO není jen kvůli velikosti objektu, ale také o jeho odstupu - plošném kontrastu od pozadí, např. u komet, atd.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Damian Peach

Mě přijdou obrázky z jeho tří SCT moc pěkné, byť to může zde vypadat, že to je nejhorší zrcadlový dalekohled na světě.

MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pepo, řeč byla o DSO. Něco jiného je osa, tam je kresba velmi dobrá jen trochu měkčí ( ale s tím si po nasnímání několika tisíc snímků při zpracování soft poradí ) a něco jiného je větší pole. Tam je to katastrofa - to ale víš. To nejsou jen spotdiagramy jako teorie, to jsou lívance hvězd a strašně velký rozdíl posuvu ostření mezi středem a kraji pole dané křivostí. Větší DSO nikdy nevidíš jednak celé zaostřené a s rozplizlými kraji. Zkus se na to jednou zaměřit a přejeď si s objektem ve středu na kraj a zkus to i se slabým malým DSO .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Já mám v celém poli hvězdy stejné (samozřejmě proti refraktoru nehezké) protože mám ACF. Většina lidí si na takové pozorování kupuje ACF nebo EDGE a ty mají pole rovné i na APS-C čipu. Na druhou stranu já jsem ten poslední, který SCT hájí, ale šrot to asi není.
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

SCT se těší oblibě kvůli jeho kompaktnosti a díky značným kompromisům snahou o univerzální dalekohled. Je to prostě něco za něco.. Množství krásných fotek planet vyvolává dojem, že je to výborný planetární dalekohled, ale jak píše "MilAN", je to díky chytrým softwarům. Pokud bychom za stejných podmínek snímali stejně velkým Newtonem, budou výsledné fotky z něj lepší. Jenže takový 300mm, či dokonce 350mm, už nemá s kompaktností moc společného.. A 300mm APO reraktor pokud bychom vedle zmiňovaných typů přidali, bylo by to ještě lepší. Ale jak říkám, jde o tu kompaktnost..
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Ano, ta kompaktnost je u SCT vlastně parametr, který zhoršuje optické vlastnosti, proto řada lidí (i u nás) si modifikovala SCT posunem korekční desky a tak dosáhla podstatně lepších optických vlastností. Na obrázku je vidět vlevo před modifikací, vpravo po modifikaci.

Zdroj

Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Co je na tom SCT tak nevhodného ?  Proti stejně velkému newtonu jsem žádný výrazný rozdíl nikdy nepozoroval (pokud pominu cenu  ) A navíc v něm lépe fungují  levnější okuláry. Jediné, co je trošku problém, je dosažení těch nejmenších zvětšení, ale na druhou stranu, kolik je těch velkých DSO ?
Já se rozhodně už nehodlám zapojovat do těchto čistě náboženských diskuzí o zobrazení - ale tenhle "omyl" bych rád komentoval. Představa, že úhlově velkých věcí není k pozorování moc pramení především z toho, že drtivá většina lidí pozoruje pod suboptimální oblohou (a taky toho, že hodně lidí má SCT :)) - svět velkých plošně slabých mlhovin (ať už klasicky emsiních, nebo Abellových planetárek, nebo všelijakých zběsilých exotik) je docela bohatý (ale ano, je to jen jeden z mnoha aspektů DSO).

Je třeba si taky uvědomit, že tohle platí hlavně pro velké dalekohledy. Když si vezmu 40cm SCT s f/10, tak 2" barelem neprocpu víc jak 40 minut zorného pole - což sice na jednu stranu prakticky na všechny objekty kromě pár stačí, na druhou stranu u těch slabých mlhovin nejde jenom o pole, ale taky o plošný kontrast, tedy malé zvětšení - a pro výstuní pupilu 7 mm mě vychází zdánlivé zorné pole 38 stupňů, což je trochu "diskomfortní" pohled - ano, dá se s tím pracovat a není to úplně konec, ale nevýhody tady jsou.

(Asi bych měl ještě zdůraznit, že tahle diskuze není "čistě akademická" - přestože se to nezdá, právě některé tyhle velké plošné objekty vyžadují velké průměry, aby začaly být vůbec vidět, především kvůli kontaminaci hvězdama, kterou ano OIII filtr pořádně nevyřeší. )
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Jeden dotaz: kde by se dal koupit takový objektiv Istar 150 mm / F10 nebo kompletní dalekohled? Máte někdo zkušenost? Děkuji.
TH
Zkušenosti jsou více než pozitivní :)

Istar Optical získal nedávno kontrakt s Lockheed Martin (dodavatel NASA) a optika bude po úspěšném testování umístěna na oběžné dráze. Myslím, že to je velký úspěch kluků z Istar!
TH

Příspěvek od TH »

Zkušenosti jsou více než pozitivní Smiley

I proto jsem se rozhodl pro objektiv anastigmat Istar 150mm F12 R35 (se sníženou barevnou vadou o 35%). Zatím mám tubus Istar a doufám, že objektiv Ježíšek stihne včas doručit :-)
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Artaban

Příspěvek od Artaban »

TH: To už bude slušný na planety a docela krátky na montáž. Jaká to bude?
osim

Příspěvek od osim »

Rád by som sa podelil o radosť z achromatu ktorý, som získal štastnou náhodou ako vyradený kus z metrologického laboratoria STU. Je to teleskop z komparátora. Kompletný robustný tubus aj s hrebeňovým výťahom, objektív achromat 150/cca1650 z možnosťou justáže objimky v tubuse. Výrobca, vek a parametre sú mi neznáme je tam len seriové číslo. Objektív je bez AR vrstiev inak v o výbornom stave. Myslíte, že má vyznam vrstvy dať naniesť? Okrem toho neviem na akú montáž by som tohoto 20 kg macka zavesil. Na tie výkony na deepsky by som bol veľmi zvedavý, potom možeme porovnať s SCT R 254mm
Odpovědět