Fotky našich miláčků...:-))
Je to bomba na refraktoriana, ale realita je holt finančně takova, jako nefotic a pozorovatel tím uvidis daleko víc než refrakem. Já ten boj refrak versus newton vybojoval s těžkým srdcem hned na začátku. No nedá se nic delat,. Přejí prima zážitky s novým kukatkem.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
no ja to mam porad jasne, ty preference. Tohle nebyla ani nahodou honba za vetsim prumerem nebo vykonem, ale nahla prilezitost koupit v praxi dokonale overeny, prvotridne zkonstruovany dalekohled, jakych moc neni. Pristroj i konstruktera znam dloha leta a byl jsem si plne vedom toho, ze podobna prilezitost nastava jednou za velmi dlouhy cas. Hlavnim pristrojem me "hvezdarny" je porad muj refraktor, tohle je pomocny dalekohled pro pozorovani slabych DSO a slabych komet.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
jeste jsem se tim tolik nekoukal. Zatim hlavne na Velkou mlhovinu v Orionu. Na tu budu koukat jeste spoustu hodin! A pak se uvidi, co dal. Na planety a Mesic koukam refraktorem dal nejen kvuli nizsim narokum na seeing a temperaci, ale i kvuli kontinuite s dosavadnimi pozorovanimi. A refraktorem koukam i na DSO v sirokem poli. Dobson ma pri nejmensim rozumnem zvetseni (80x) zorne pole kousek pres pul stupne, kdezto muj refraktor asi ctyri stupne. Pro jisty druh pozorovani je to kvalita nenahraditelna a prumerem nekompensovatelna.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
jo a taky chci videt Plutona. To bylo dosud bez sance.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Jo Pluton, to je také můj sen... blahopřeji k pěknému kousku. Máš nádhernou terásku! 
Lectorem iustus...
Budu se opakovat, ale dobře že jsi šel do velkého kvalitního dobsna. Blahobřeji! Určitě si užiješ pořádný průměr a taky hmotnost 
Ono ale takovej ,,jen,, 200mm refrák a kor v delším ohnisku, je v podstatě nad možnosti přenosnosti pro jednoho člověka. Přitom v dosahu v mag. to není nic moc. Když uvážim, že můj refrák má jen trochu větší průměr, než Tvůj, tak ale na pohled je mnohem větší. Tady je každý cenťák znát. Bohužel hlavně na hmotnosti a délce
Též se těším na reporty a přeju hodně pěkných nocí. Hlavnim pristrojem me "hvezdarny" je porad muj refraktor,Není co dodat a ikdyž se to zdá zvláštní, tak to chápu.
Ono ale takovej ,,jen,, 200mm refrák a kor v delším ohnisku, je v podstatě nad možnosti přenosnosti pro jednoho člověka. Přitom v dosahu v mag. to není nic moc. Když uvážim, že můj refrák má jen trochu větší průměr, než Tvůj, tak ale na pohled je mnohem větší. Tady je každý cenťák znát. Bohužel hlavně na hmotnosti a délce
Též se těším na reporty a přeju hodně pěkných nocí. Hlavnim pristrojem me "hvezdarny" je porad muj refraktor,Není co dodat a ikdyž se to zdá zvláštní, tak to chápu.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Gratuluju a jestli je to ten Milanův dobson, tak obzvlášť! Je to sice porušení refraktoriánské přísahy, ale nedá se nic dělat, průměr rozhoduje 
Tak jsem rozšířil své vybavení o pořádný refraktor.
Rozhodl jsem se pro TS Photoline 90/600 FPL-53 APO Triplet
Zatím ho mám na fotostativu, ale časem bude doufám i paralaktická montáž, a tak mimo focení krajiny, východu západu Slunce, Měsíce, ho také využiju na DeepSky.
Rozhodl jsem se pro TS Photoline 90/600 FPL-53 APO Triplet
Zatím ho mám na fotostativu, ale časem bude doufám i paralaktická montáž, a tak mimo focení krajiny, východu západu Slunce, Měsíce, ho také využiju na DeepSky.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Jak to myslíš? 
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Jestli jsi zkoušel nějaké základní testy, tedy jak to kreslí, jaké to má aberace apod.
Jelikož nemám montáž, tak jsem zatím zkoušel fotit jen okolí Polárky a pak také trochu krajiny a Měsíc.
Kresba a kontras je výborný, což jsem čekal.
Co se týká chromatické aberace, tak na to, že jsem použil DSLR s vyjmutým filtrem a tudíž se spektrálním rozsahem až k 1000nm, tak byly hvězdy pořád hodně bodové, i když né úplně, ale to budu ještě podrobněji zkoumat až bude počasí a čas. Na krajině a tom Měsíci ty aberace nejsou prakticky poznat.
Zatím jsem toho moc nenafotil, ale optika nezklamala mé představy.
Kresba a kontras je výborný, což jsem čekal.
Co se týká chromatické aberace, tak na to, že jsem použil DSLR s vyjmutým filtrem a tudíž se spektrálním rozsahem až k 1000nm, tak byly hvězdy pořád hodně bodové, i když né úplně, ale to budu ještě podrobněji zkoumat až bude počasí a čas. Na krajině a tom Měsíci ty aberace nejsou prakticky poznat.
Zatím jsem toho moc nenafotil, ale optika nezklamala mé představy.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
- Peter S. (cactae)
Tak jsem dal na cestu do Afriky následující astrofoto sestavu:
Hlava SkyWatcher AZ EQ5,
Stativ karbon Gitzo,
Foto objektiv Kowa 350mm F4 plus kamera ATIK 460EX
Pointer Sigma 150mm F2.8 plus Lacerta.
A nejaká ta bižuterie a udělátka...
Hlava a stativ cca mají dohromady 11kg.