Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Re: Prosím o radu...................

Příspěvek od MilAN »

Asi by to chtělo nejdříve znát, jak to má kolega ustavené, jestli polární osa míří alespoň trochu k pólu-. A pak projít nastavení v ručce, zda-li není něco zaškrtnuto obráceně. A pak tedy popsat, co se děje po příkazu GoTo. Ze současného popisu se to nedozvíme, navíc nelze současně popisovat něco v ALT/AZ a v RA/DEC. Bude to chtít trochu více konkrétní popis chování montáže a možná i foto ručky s nastavenými hodnotami polohy, času a funkce vzhledem k pozorovacímu místu. Tohle lze posoudit i na dálku a dříve, než se bude sahat do něčeho jiného.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
peta62

Příspěvek od peta62 »

juh píše:
peta62 píše:Asi blbost, ale nemohou byt prohozene kabely k motorkum ...
Tie konektory káblov sú riadne označené "RA IN", "Dec OUT" a "Dec IN". Tam by snáď problém nemal nastať.
Ja nevim co presne ma, pokud koupil GoTo i s motorky tak jsou takto popsane. Pokud by ale motorky mel jake k tem CG byvaly a dokoupil jen GoTo, do tech motorku sly RJ11 a ty prohodit sly. Urcite je to extremne mala pravdepodobnost, ale prislo mi lepsi napsat, obcas se cloveku stanou divne veci. Jsem velky zmatkar, pisi z vlastni zkusenosti.

Edit : pridani citace

Edit2 : MilAN : Ja bych kolegu nepodcenoval, urcite si dokaze profiltrovat navrhy a znovu se ozvat. Podle meho treba nemuze mit spatne nastavenou polarni osu uz jen diky jeho "Focení zrcadlovkou bezva".
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
patmik
Věk: 59
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patmik »

Ahoj,
Dík moc za reakce. Mám to slušně polárně ustavené (ověřeno focením). Tovární reset 2x. Plus ten update firmwaru. AZ/EQ volbu si dělá ručka sama podle připojené montáže a nejde do toho zasáhnout (diskutováno kdesi na cludynights). Jen u nějakých obojetných EQ6 si přidá na začátek dotaz. Nastaveno jsem měl timezone +01, alt202, daylight NO, čas aktuální, 14.3E a 50N a později kvůli pokusu 89.59N. Možná by bylo lepší spíš než fotku natočit video , aby bylo vidět, i nastavení i co přesně to dělá při GoTo? Mohl bych to spáchat večer v interiéru. Koupil jsem hotovou upgradovanou CG4 s morky, ručkou a ocelovým stativem. Už má něco za sebou. Trošku jsem ji porozebral, odpovídá videím na YT a dává mi to smysl. Ale chová se ŠÍLENĚ. :? Moc rád bych, aby to byla moje chyba, ale tuhle naději ztrácím.
Michal
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Video by bylo dobré a projet veškeré nastavení.
Co znamená v nastavení alt 202 ?
peta62

Příspěvek od peta62 »

patmik píše:.... Moc rád bych, aby to byla moje chyba, ale tuhle naději ztrácím.
Michal
Na podzimni MHV byl clovek, kteremu GoTo ( nejaky SW, cislo nevim ), najizdelo neustale mimo objekty o fixni cisla. Zkouseli jsme i mou rucku, asi dvakrat u toho byl skutecny expert, jednou se to po jeho zasahu zachovalo spravne ale zase se to vratilo do puvodniho stavu, a na nic se tehdy na louce behem noci neprislo. Jak to dopadlo a cim to bylo jsem se nedozvedel. Pisi ze podobne zahadne veci se deji.

Jeste dotaz, predchozimu majiteli to chodilo dobre ?
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

MilAN píše:Video by bylo dobré a projet veškeré nastavení.
Co znamená v nastavení alt 202 ?
Najskor vyska nad morom.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
patmik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patmik »

202m je výška stanoviště (určitě blbě). Předchozí majitel požíval jen tracking. Zkusím spáchat to video. Nevadí tady odkaz na uloz.to?
MilAN

Příspěvek od MilAN »

No, nedává mi to moc smysl. V Synscanu se nic takového nenastavuje, navíc zkratka alt se pro nadmořskou výšku nepoužívá. Uvidíme podle videa nebo podle manuálu přímo k té instalované verzi.
patmik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patmik »

Ano to je pravda. Musím se naučit hlídat si správnost používání termínů. Je tam Elevation kvůli atmosferické refrakci. Tuším, že to pro mě velký význam mít nebude, kór s objektivy do 300mm ;) .
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

peta62 píše:Na podzimni MHV byl clovek, kteremu GoTo ( nejaky SW, cislo nevim ), najizdelo neustale mimo objekty o fixni cisla. Zkouseli jsme i mou rucku, asi dvakrat u toho byl skutecny expert, jednou se to po jeho zasahu zachovalo spravne ale zase se to vratilo do puvodniho stavu, a na nic se tehdy na louce behem noci neprislo.
Mne toto GoTo (SW SynScan) robí tiež, zvyčajne je to spôsobené zlým ustavením, "naháňaním" objektu hore-dole pri centrovaní a podobne. Podobne to po ustavení na 2 hviezdy hlási rozdiel polar alignment raz -4°, raz -30'. Montážou som pri tom nepohol. Na hviezdy treba nachádzať konzistentne, t.j. z toho istého smeru.
aspius
Věk: 45

Příspěvek od aspius »

peta62 píše:Na podzimni MHV byl clovek, kteremu GoTo ( nejaky SW, cislo nevim ), najizdelo neustale mimo objekty o fixni cisla.
Mne to robí AZ-EQ6, vždy cca o 1,5° mimo v AZ aj v EQ móde. Skúšal som aj alignment na 3 hviezdy s vypnutými enkodérmi pomocou motorov aj ručne, ale stále to bolo rovnaké. Pomohlo v setup → Sync. Encoder nabehnúť na jednu hviezdu a nabieha aj drži objekt dobre.
AZ-EQ6, SW ED80, Canon 600D mod., ZWO asi120MM, AZ3, SW R120/600, Kowa 8x30 YF ,Omegon 2.1x42, MAK180, goto dobson
peta62

Příspěvek od peta62 »

Ten pripad na MHV byl tak o deset stupnu a bylo to porad, i po korekci na prvnich hvezdach pri nastavovani GoTo na hvezdy.
patmik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patmik »

Tak jsem dal něco dohromady: https://ulozto.cz/tamhle/XSN5VCZLX6XT . Na odkazu je zip se třemi videi a fotkou. home.png je obrázek výchozího stavu při zapnutí. Okno je téměř přesně na západ, N noha na sever, polární osa 50st. Tu tyč na hlavě jsem později sundal, aby se mi při těch kreacích nenamotala do drátů.
50N init - proces inicializace až včetně spuštění kalibrace na 1 hvězdu. Aldebaran to hledá na SV pod horizontem :) .
50N Castor Capella - pokračování po opravě, přejezdu na Capellu a opravě. V interiéru opravuji podle Stellaria nebo pohledem z okna. Už mám celkem trénink a na protějším paneláku odměřený západ. Opět výlet na východní polokouli.
90N Castor Capella Procyon. Také pokračování po inicializaci ale tentokrát jsem montáži nastavil zeměpisnou šířku N89.59, aby se překryly souřadnice. Je vidět, že se to otočí v RA správně ale v Dec opačně (nevím, jestli přesně naopak nebo jen tak). Když to dotočím rukou jen v Dec, tak to ukazuje dobře (zkoušel jsem to předevčírem s triedrem na hvězdách a vypadalo to, že je RA dobře v rámci chyby koukání tredrem). Schválně jsem přejel ještě na Procyon a zase RA by voko dobře a Dec na druhé straně. Už mi z toho hrabe.
Je to takto k něčemu nebo mám natočit něco jiného, zábavnějšího? Za různá komíhání se omlouvám - za kameramana se mi vnutil synek, takže jsem musel řídit i montáž i jeho ;) .
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

Úplne nerozumiem tomu, prečo je k CG4 rúčka SynScan a nie NexStar. Vyrába to síce tá istá fabrika, ale... chcelo by to zkúsiť s rúčkou od Celestronu.

Podobné správanie sa (pozeranie do zeme a pod). mi robila Az-GTi so synscanom. Niekde si to pamätalo poslednú polohu a točilo sa to vzhľadom na ňu.

Dá sa montáž povoliť, otočiť do správneho smeru (na príslušnú hviezdu) a pokračovať odtiaľ?

Edit: video som nevidel, to zvládnem až z PC.
peta62

Příspěvek od peta62 »

Nejsou na te rucce informace o soucasne posici ? Ja zkousel najit v CdC ta cisla, co ukazovala, ale marne. Cas v CdC jsem si samozrejme nastavil podle videa.
Odpovědět