Zážitky z pozorování

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
smolda

Zážitky z pozorování

Příspěvek od smolda »

No, M1 je na Lidlskop docela hranicni zalezitost. Zalezi na obloze.Napadlo mě to, obloha byla výborná, ale M1 jsem nikdy předtím neviděl, takže jsem netušil co hledám Mimochodem ta paralaktika mě začíná vytáčet, hlavně při pozorování v zenitu. Při hledání M31 jsem víceméně ležel na zemi... Původně jsem dobsona plánoval až někdy na jaře, ale asi na něj dojde dřív :-)
Lukina

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Lukina »

Napadlo mě to, obloha byla výborná, ale M1 jsem nikdy předtím neviděl, takže jsem netušil co hledám SmileyNecekej nic jineho nez nevyrazny flicek...A budes rad za nej!
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
ladis
Věk: 46

Zážitky z pozorování

Příspěvek od ladis »

Mimochodem ta paralaktika mě začíná vytáčet, hlavně při pozorování v zenitu. Při hledání M31 jsem víceméně ležel na zemi... Původně jsem dobsona plánoval až někdy na jaře, ale asi na něj dojde dřív
Jojo, neni nad to sedet si pohodlne vedle rourky, at se clovek diva kamkoliv... ;)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
mi.

Zážitky z pozorování

Příspěvek od mi. »

Nezkoušeli jsme to, ale určitě tam bylo zavřeno. Možná po nějaké předchozí domluvě, nevím ...
Jo taky jsem nepátral, kdo tu kamenou rozhlednu vede. Ale vzhledem k renovaci a tomu, že tam je dokonce turniket tak odhaduju, že to patří k restauraci vedle. Jinak nahoře byl právě krásný výhled a v zimě jsem tam trefil krásný počasí s výhledem na alpy. ;)
Filip Verner

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Filip Verner »

Přeji hezký a pohodový večer všem uživatelům astrofóra.

Nedávno probíhala v této sekci diskuse o možnostech SkyWatcheru  Maksutov 90/1400. Nedalo mi, abych se s vámi nepodělil o své zážitky s tímto dalekohledem.
  Jako astronom amatér se zabývám popularizací astronomie. Mým cílem je zprostředkovávat stvořené krásy hlubin vesmíru širokému spektru běžných lidí.
  S postupem času mohu říci, že astronomická pozorování jsou pro lidi šlágrem a je o ně neutuchající zájem.

Moje veřejné expedice probíhají tímto způsobem:

Nejprve provedu podrobnou domácí přípravu. Podle toho, s jak velkým počtem lidí plánuji pracovat, si vyberu vhodnou lokalitu a čas pozorování. K tomu se váže výběr vhodných nebeských objektů.

Na zvoleném stanovišti rozbalím dalekohled a začnu s pozorováním. Kolemjdoucí lidi již na první chvíli zaujme dalekohled, takže není problém je pozvat k přístoji a něco hezkého jim ukázat.

Protože naprostá většina lidí se astronomickým dalekohledem v životě nedívala, postačí jim ukázat několik nejznámějších objektů (např. Měsíc, Jupiter, Plejády, mlhovina v Orionu atd.) a lidé jsou nadšeni z té krásy, která nad nimi svítí. K tomu je dobré jim řící několik základních informací a pár zajímavostí pro lepší představu. Efektní je také pomocí zeleného laseru ukázat na obloze, co sledujeme.

Dosud se mi nestalo, že by někdo odcházel, aniž by ho těch pár okamžiků nezaujalo a nezanechalo v něm hezký zážitek.

Proč toto vlastně píši :

Pro pozorování používám právě Maksutova 90/1400 a k tomu běžný fotografiký stativ. Hledáček je průhledový red dot. Vše je kompaktní a velice lehké. S dalekohledem a jeho zobrazovacími vlastnostmi jsem velice spokojen, protože pro daný účel splňuje moje požadavky.

Téma SkyWatcher Maksutov 90/1400 jsem se rozhodl znovu otevřít, abych ukázal, že pro běžná pozorování je to výtečný přístroj.

Filip Verner

Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Cztwerec »

pro daný účel splňuje moje požadavkyO to jde, já jsem se s ním také díval a mohu říct, že pro mé požadavky je naprosto nevhodný. Ikdyž je pravdou, že jsem asi ulítlej na katadioptry, tak proto se mi ten pidižvejk na mém stativu taky líbil. V praxi se na pozorování pro mě lépe osvědčil malý dublet Megrez 72. Vynikající pro široká pole a přehlídky, na planety také dobrý. Je to asi o tom co kdo čeká, nebo na co dalekohled hodlá používat...
Lectorem iustus...
viator

Zážitky z pozorování

Příspěvek od viator »

Přeji hezký a pohodový večer všem uživatelům astrofóra.

Nedávno probíhala v této sekci diskuse o možnostech SkyWatcheru  Maksutov 90/1400. Nedalo mi, abych se s vámi nepodělil o své zážitky s tímto dalekohledem.
  Jako astronom amatér se zabývám popularizací astronomie. Mým cílem je zprostředkovávat stvořené krásy hlubin vesmíru širokému spektru běžných lidí.
  S postupem času mohu říci, že astronomická pozorování jsou pro lidi šlágrem a je o ně neutuchající zájem.

Moje veřejné expedice probíhají tímto způsobem:

Nejprve provedu podrobnou domácí přípravu. Podle toho, s jak velkým počtem lidí plánuji pracovat, si vyberu vhodnou lokalitu a čas pozorování. K tomu se váže výběr vhodných nebeských objektů.

Na zvoleném stanovišti rozbalím dalekohled a začnu s pozorováním. Kolemjdoucí lidi již na první chvíli zaujme dalekohled, takže není problém je pozvat k přístoji a něco hezkého jim ukázat.

Protože naprostá většina lidí se astronomickým dalekohledem v životě nedívala, postačí jim ukázat několik nejznámějších objektů (např. Měsíc, Jupiter, Plejády, mlhovina v Orionu atd.) a lidé jsou nadšeni z té krásy, která nad nimi svítí. K tomu je dobré jim řící několik základních informací a pár zajímavostí pro lepší představu. Efektní je také pomocí zeleného laseru ukázat na obloze, co sledujeme.

Dosud se mi nestalo, že by někdo odcházel, aniž by ho těch pár okamžiků nezaujalo a nezanechalo v něm hezký zážitek.

Proč toto vlastně píši :

Pro pozorování používám právě Maksutova 90/1400 a k tomu běžný fotografiký stativ. Hledáček je průhledový red dot. Vše je kompaktní a velice lehké. S dalekohledem a jeho zobrazovacími vlastnostmi jsem velice spokojen, protože pro daný účel splňuje moje požadavky.

Téma SkyWatcher Maksutov 90/1400 jsem se rozhodl znovu otevřít, abych ukázal, že pro běžná pozorování je to výtečný přístroj.

Filip Verner

Ahoj !

Veľmi pekná myšlienka. Pri čítaní mi napadlo, či by nebolo vhodné popri pozorovaní zoznamovať širšiu verejnosť s problematikou svetelného znečistenia. Pri pohľade ďalekohľadom (ktorý na nich iste zapôsobí) sa zrejme budú zaoberať touto problematikou dlhšie, ako keby si o nej prečítali nejaký článok... Každopádne raz vidieť je viac ako stokrát ...

Peter
...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...
Lukina

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Lukina »

Mozna ze ta naprosta spokojenost prameni z toho, ze ses treba nepodival cenove podobnym 150mm newtonem. Ale to ze dalekohled nekomu vyhovuje je to nejdulezitejsi meritko.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Jiri_Skalsky

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Jiri_Skalsky »

To Filip Werner: Tuhle činnost - přijít s dalekohledem mezi lid, velice elegantně zahájila úpická hvězdárna, která ji provozuje v královedvorské ZOO.
Za dne Slunce a Venuši,večer ukazují souhvězdí se zaměřením na zvířátka.
Myslím,že s tím mají dlouholetou zkušenost a podle ohlasu lidí i velký úspěch.
Kdo Vám dnes, kromě zahájení Roku astronomie na Staromáku, někde na ulici ukáže Měsíc, Saturna či nějaký ten objekt na nebi?
Co se týče toho SW 90/1420 Maka, považuji tento systém jako velice kompromisní řešení.
Kdysi mě ohromilo nádherným designem MTOčko, ale když jsem se s řadou z nich podíval, tak snad ani jedno z nicjh nedosahovalo kvalit dnešního SW90/1420.
To MTO bylo určeno na fotografování a řada lidí je adoptovala na vizuální dalekohled. Mnoho z nich bylo zklamáno.
Na astroforu.ru o tom pěkně píší. A taky to, že existovaly série kvalitních kusů, vyráběných jako fotokulomety do letadel.
Ty ukazovaly, jak měly.

S pozdravem J.S.
Lentak

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Lentak »

Bol som práve vonku pozorovať Jupiter a prišiel som na chvíľu dnu keď v tom zemetrasenie. Bývam na juhu Slovenska a bol to taký jeden pomerne silný otras :o
Sky-Watcher 254/1200 dobson, Sky-Watcher 150/750 (black diamond),  EQ 3-2, triedre 7x50 a 15x50, SW LET 28mm, SW UWA 6mm, SW SUPER 20mm, SW SUPER 10 mm
daghtus

Zážitky z pozorování

Příspěvek od daghtus »

A fakt to tam bolo. Esteze len take slabe.

http://www.sme.sk/c/5743553/zemetraseni ... enska.html
Lesák
Věk: 37

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Lesák »

Dnes večer ještě za soumraku při pozorování Jupitera, jsem nad JZ obzorem zahlédl jasný záblesk světla cca -4 až -5 mag, který velmi rychle pohasl. Bohužel jsem si nezaznamenal čas, ale mohlo být kolem půl šesté. Mám dojem, jestli to nebyla sluneční plachetnice.
MilAN
Věk: 76

Zážitky z pozorování

Příspěvek od MilAN »

Sluneční plachetnice je minimálně o 10 mag slabší.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Lesák
Věk: 37

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Lesák »

Tak co to potom mohlo být?
Honza Ebr (honza42)

Zážitky z pozorování

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Iridium? Meteor?
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Odpovědět