Jaký je průměr základny té 450ky? U 400ky SW dobsona je to 84 cm (nebo 88 - teď z hlavy nevím). Tady to vypadá tak na 70 cm. Ona ta konstrukce
450ky je dosti kompaktnější proti deskové 400.Průměr základny je u mne 60 cm.
Jaký byl zvolen průměr kružnice z níž vycházela konstrukce elipsy?
U 400ky to předběžně vychází okolo 100 cm, těžiště budu teprve zjišťovat.Tak na to neodpovím. Nevím to a nezajímalo mne to. Důvodem je "výrobní postup" přes závěs. Vše se odvíjí od výšky těžiště (vč. horní desky Poncetky). U mne je odhad těžiště cca 85 cm. Raději jsem něco přidal, aby sestava nebyla labilní, raději ať se vrací do středu. To ale nepozoruji, takže je to +/- trefené.
Zkusím to zjednodušeně popsat takto:
Mám závěs s panty = polární osa (pod úhlem 50st.)
Spustím někde z prostředka závěsu přímku (těžnici) kolmo k zemi.
Od průsečíku přímky s polární osou dolů odměřím na těžnici mých 85cm (nebo tvých 100 cm) výšky těžiště. Tenhle bod B už bude ležet na horní desce Poncetky.
A teď už rozhoduji, jak to bude velké, u tebe 42-44 cm horizontálně na každou stranu od B. A podle velkosti (84-88cm) zase musím určit tu větší kružnici, ..
Asi to nepíši srozumitelně. Ono je tady vlastně hodně stupňů volnosti.
V tomhle vlákně je řada dobrých a ilustrativních odkazů.
Přetáčení je ručně - povolení spojky a návrat do výchozí polohy?
Jak mi plyne z textu (zůstavivší povolený šroubek...).Přesně tak.
Jaká je doba chodu?Také vůbec nevím přesně. Za 5-6 hodin, jsem přetáčel 2x, ale nějakou dobu to stálo (mraky) , a nějakou dobu osa nebyla utažená. Takže řekněme 1.5 hod, což je ale asi víc, než je zdrávo.
Re: Stavba a porozumění funkci Poncetovy plošiny
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Nikdy jsem se k poncetce nedostal, přestože jsem ji vždycky chtěl Nakonec jsem skončil u GoTo nebo postrkování prstem. Lze i za rozumné peníze koupit, nebo holt udělat (nebo nechat udělat).
To LaH:
Díky moc!
Popisuješ to alespoň tak, že jsem z toho pochopil funkci onoho "bazmeku" na jedné z fotek. Velmi vtipné řešení! O krok dále než tvorba klasické kruhové úseče, asi něco podobného také využiji.
1,5 hodiny je dost, pro sebe jsem bral tak hodinu — skrzevá náklon.
Díky Ti!
PS: Hvězdostroj taky paráda.
Díky moc!
Popisuješ to alespoň tak, že jsem z toho pochopil funkci onoho "bazmeku" na jedné z fotek. Velmi vtipné řešení! O krok dále než tvorba klasické kruhové úseče, asi něco podobného také využiji.
1,5 hodiny je dost, pro sebe jsem bral tak hodinu — skrzevá náklon.
Díky Ti!
PS: Hvězdostroj taky paráda.
Toš tak na světě...
Díky,
Hvězdostroj je srdeční záležitost, ale směřoval k astrofoto. A tu Vobludu do něj jednou nacpu!
Průměr je průměr, Dobson je na pozorování prostě lepší než Newton na EQ montáži a s Poncetkou, jak už jsem psal, to pozorování nemá chybu.
Závěs jsem odkoukal na internetu - možná, že kdo má místo, je na práci pohodlnější zvolit závěs tak, že bude kolmo k zemi - kruhová i eliptická plocha se bude pohodlněji obrábět.
Přijde mi legrační, že to celé bez potíží pohání prťavá baterie 9V.
Jen upozornění - docela kritické je dodržet přesný úhel u roviny jižní (kruhové) výseče s rovinou horní desky, aby to horní desku při otáčení nenutilo k posuvným pohybům.
Hvězdostroj je srdeční záležitost, ale směřoval k astrofoto. A tu Vobludu do něj jednou nacpu!
Průměr je průměr, Dobson je na pozorování prostě lepší než Newton na EQ montáži a s Poncetkou, jak už jsem psal, to pozorování nemá chybu.
Závěs jsem odkoukal na internetu - možná, že kdo má místo, je na práci pohodlnější zvolit závěs tak, že bude kolmo k zemi - kruhová i eliptická plocha se bude pohodlněji obrábět.
Přijde mi legrační, že to celé bez potíží pohání prťavá baterie 9V.
Jen upozornění - docela kritické je dodržet přesný úhel u roviny jižní (kruhové) výseče s rovinou horní desky, aby to horní desku při otáčení nenutilo k posuvným pohybům.
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD
Tak jsem Poncetku snížil na necelých 11 cm celkové výšky bez nožiček. Je vidět, že eliptické úseče nyní prochází proříznutou spodní základnou.
Úprava už je vyzkoušená pod Vobludou v provozu, black design je nový.
Pro Vobludu by Poncetka mohla být kupodivu i menší, ale pro ED100 na SkyTeeII jsem to nechal větší, hlavně širší, aby stativ mohl být co možná rozkročený, tahle soustava má těžiště o kus výš než Vobluda.
Na prvním obr. jsou vidět větší vyfrézované díry pro nohy Vobludy, v rozích jsou menší otvory pro stativ SkyTeeII.
Na obou AZ montážích, Vobludě i SkyTeeII ta Poncetka dává pozorování více pohody, rychle jsem si ji oblíbil.
Takový přínos jsem nečekal!
Úprava už je vyzkoušená pod Vobludou v provozu, black design je nový.
Pro Vobludu by Poncetka mohla být kupodivu i menší, ale pro ED100 na SkyTeeII jsem to nechal větší, hlavně širší, aby stativ mohl být co možná rozkročený, tahle soustava má těžiště o kus výš než Vobluda.
Na prvním obr. jsou vidět větší vyfrézované díry pro nohy Vobludy, v rozích jsou menší otvory pro stativ SkyTeeII.
Na obou AZ montážích, Vobludě i SkyTeeII ta Poncetka dává pozorování více pohody, rychle jsem si ji oblíbil.
Takový přínos jsem nečekal!