Risben napsal:
Jestli se mi jí nakonec nepodaří ulovit, tak klub zoufalců bude asi málo :'(.
Takhle to neber, že je to nejjasnější kometa za 30 let... Stoletá voda taky přichází ob dva, maximálně ob tři roky
-----
Moderátor má asi radost, když mu tady taková banda (pardon MNV) zaplácává téma nářky
Tak jsem se pokusil upravit jeden snimek z dnesniho rana. Kometa byla videt v binaru, ale v Canonu jsem ji vubec nevidel.
U snimku byl velmi vyrazne zvysen kontrast a upraveny krivky (GIMP). Kometa je ten nevyrazny flicek pobliz centra obrazku, to napravo je stopa po letadle
Foceno Canonem 350D pres Tamron 18-200mm, f=200mm, v 7:37 SEC casem 1/50s, clona 7.1, ISO 200, nedaleko Nuselskeho mostu v Praze.
S.
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
Tak nejsem sam, kdo ji ani dneska nevidel. Muzu si za to trochu taky sam. Byla schovana za takovym mirnym kopeckem a nez mi to doslo bylo uz moc svetla. Do prace jsem prisel taky pozde, ale snad si toho sef nevsiml . Dalsi sance uz asi nebude co?
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Uz ted se zveda pekny vitr a bude jeste vetsi, tak musime doufat, ze fronta "proleti" rychle a za ni se vyjasni
Kometa je ted vecer nad Sluncem, takze zapada kousek napravo od mista, kde zapadlo Slunce. Pri "zametani" triedrem po zapadu Slunce se neda prehlednout, vcera byla uz asi od 17:00 videt prostym okem. Moc dlouho pak ovsem videt nebude, ted nevim, kdy presne dnes zapada, ale po pul seste ji asi uz neuvidime.
Podle predpovedni mapy na http://www.meteoweb.cz to vypada, ze by za 12 hodin mohla fronta prejit. Kometu asi uz nestihnem, ale mozna by se dalo v noci aspon koukat.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Martin Vyskocil napsal: Podle predpovedni mapy na http://www.meteoweb.cz to vypada, ze by za 12 hodin mohla fronta prejit. Kometu asi uz nestihnem, ale mozna by se dalo v noci aspon koukat.
Kometa by mohla být vidět za cca 7,5h a podle vývoje oblačnosti by se to při troše štěstí dalo stihnout .. za 12h to bude v pytli ale těch 7,5 je na hraně.
Já stále doufám
To MP
Dík zá návod .. doufám, že při své slepotě najdu slunce ;D
Smula smuloucí, včera když bylo ráno krásně tak sem jel zrovna busem do školy, dneska sem ráno měl čas ale zase mi do tho přišel mrak, a tak sna dzejtra , to sem doma takže si připravím techniku a snyd to vyjde
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
z brna pod lesnou hlásím z dnešního rána poloviční úspěch, neb jsem ji uviděl v triedru 7x50 až při východu slunce (nad místní obzor), potvrzeno v triedru 20x60 – a to jen díky tomu že kolem ní prolítl éroplán, ten na fotce vlevo nahoře..
přesto byla viditelná docela dobře, i s protaženou komou.. snad proto jsem věřil že se podaří zachytit ji i s d100 + 125 mm, ale ani brutálně zvýšený kontrast ji neodhalil.. snímek tedy jen pro ilustraci..
Ach jo, kometa je skutečně pěkná, máte hezké fotky!!
Dneska jsem zase neuspěl, byl jsem pozorovat s Tomkem na jednom místě v Liberci za sídlištěm.
Začali jsme pozorovat již před východem komety v 7:10, kompasem jsme si zjistili, kde bude kometa vidět. Byl tam pruh mraku (viz fotky.), ale doufali jsme že se nám tam kometa objeví. Jupiter byl hezky vidět v triedru i jako kotouček. Kometa se nám neobjevila ani do 7:50, kdy již bylo velké světlo.
Kometa by měla být v levo na snímku (pokud není za mrakama)...