Podzimní a zimní pozorování

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Odpovědět
ladis
Věk: 46

Re: Podzimní a zimní pozorování

Příspěvek od ladis »

Saso, krasny report!

Otevrenky, pripadne jasnejsi kulovky jsou vdecnym cilem i pod svetlem znecistenejsi oblohou.

Sam si pamatuji, jak jedny z prvnich objektu, ktere jsem pozoroval, byly otevrenky v Kasiopeji. Dodnes nezapomenu na prvni pohled na chi a h Persei. Krasa. Duchariny jsou fajn, ale otevrenky jsou diamanty nocni oblohy...

Nekde jsem videl v Astroplanneru moznost stahnout plan pro pozorovani objektu v "urban area". Jestli to najdu, zkusim sem hodit vystup...
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Abych řekl pravdu, považoval jsem otevřené hvězdokupy za DSO 2. kategorie (až na pár vypalovaček). Začal jsem je objevovat až tenhle rok. Steve O'Meara jich má ve svých Hidden Tresures docela dost a navnadil mě. Líbí se mi, že jsou vhodnými kandidáty pro pozorování i přes malý dalekohled. V 80mm refračku jsou zastoupeny všechny kategorie - od jasných typu Pleiad a h a chi az po drobné mlhavé skvrnky typu NGC2158 či staré otevřenky jako NGC188. Větším dalekohledem je jich samozřejmě vidět víc, ale typově už asi ne. Zase v tom větším dalekohledu je u spousty hvězd vidět barva a to pak dostane zase další rozměr.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Pred chvili jsem dokoncil, jak jsem avizoval, list DSO pro vizualni pozorovani v oblastech s LP. Viz thread zde v Deep-Sky sekci.
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Buby
Věk: 37

Příspěvek od Buby »

V noci ze soboty na neděli (4/5.12.) jsem se konečně po dlouhém čekání dočkal a mohl tak opět koukat na oblohu. Vyšel jsem krátce po půlnoci jen tak se stativem, mapami a tridrem 15x70 na kopeček Pobabnica v katastru obce Hutisko - Solanec.  Vzhledem k velmi nízké teplotě okolo -16 st bylo ale pozorování značně nekomfortní, nehledě k tomu, že velká vrstva oblečení umožňovala jen omezený pohyb a kvůli neustálému rosení okulárů triedru připomínalo mé pozorování spíš dechové cvičení.
Měl jsem původně v plánu odpozorovat otevřené hvězdokupy v rozsáhlé oblasti mezi Perseem a Lodní zádí. Protože jsem ale přes čtyři límce nebyl schopen zaklonil hlavu výše než do výšky 50°, zůstalo jen u plánu. Snažil jsem se věnovat hlavně oblastem, kterých si v našich zeměpisných šířkách moc neužijem, tedy oblasti lodní zádě, kompasu a zajíce. MHV jsem neurčoval, tipoval bych jí někde mezi 6 - 6,5. Každopádně podmínky pro pozorování byly velice zajímavé, obloha byla strašně světlá, i přesto byla ale mléčná dráha bez problémů vidět až po obzor a i právě vycházející hvězdy svítily velmi výrazně, jakoby byly mnohem výše nad obzorem. Díky tomu šly pozorovat otevřené hvězdokupy až po obzor, který mi umožňoval jít zhruba do deklinace -33°. Nejvíce času jsem strávil u dvojice m46 a m47. V okruhu několika stupňů kolem dokola můžeme najít snad 10 dalších otevřenek, z nichž některé byly i docela slušně rozlišené na jednotlivé hvězdy. Celkově je tato oblast doslova napěchovaná slabýma hvězdama. Věřím že s takovým 25x100 binarem to v této oblasti musí být doslova bomba, hustota, s jakou tu člověk potkává otevřené hvězdokupy je úžasná, srovnatelná s Cassiopeou.  Postupem času jsem pozametal celou oblast lodní zádě, kompasu a jižní poloviny jednorožce a shlédnul jsem krásné nebeské divadlo. Nebýt ukrutné zimy, jistě bych pokračoval dále a některé z hvězdokup pozoroval detailněji a něco si o nich poznačil, mráz byl ale nemilosrdný. Mým katem se staly boty jakožto největší slabina mé pozorovací výbavy. Na konec jsem si odskočil do hydry na m48 (velmi pěkná pro triedr) a do hlavy lva, kde jsem zkouknul galaxii ngc 2903 (jasná protáhlá skvrnka). Na víc jsem už neměl síly ani trpělivost.
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Lukina

Příspěvek od Lukina »

Pekne shrnuti. Taky se pristihuji, ze kdyz je pekna obloha, tak Mlecna draha s velkym zornym polem je pro me pritazlivejsi nez pozorovani dobsonem.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Buby

Příspěvek od Buby »

Lukina píše:Taky se pristihuji, ze kdyz je pekna obloha, tak Mlecna draha s velkym zornym polem je pro me pritazlivejsi nez pozorovani dobsonem.
Tak u mě je to i tím, že je to víceméně jediný použitelný přístroj, co v současnosti mám, na jaře však bude dobson 250 mm + pár širokoúhlých okulárů, tak doufám že moje reporty dostanou trošku šťávu. I když triedru se rozhodně nevzdám. 8-)
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Sasa3 píše:Bezkonkurenčně nejhezčí pohled byl v Panoptiku 27mm (18x, zorné pole 3.8 stupně) na dvojičku M35 a NGC2158. Asi jeden z nejhezčích pohledů, jaké jsem přes tenhle malý dalekohled zažil ve městě. Do zorného pole se ještě připletla NGC2129. Ve stejné zorném poli jsem si všimnul další mlhavý mrňavý shluk hvězd, který nebyl v atlase zanesen. Při větším zvětšení to byla skupinka 5ti hvězd s mlhavým pozadím - zrejmá otevřená hvězdokupa. Jenže ráno jsem ji nenašel ani v Night Sky Observer Guide, kde jsou i větší duchařiny. To mi přišlo podezřelé. Nakonec jsem ji identifikoval jako IC2157. Podle CdC má jasnost 8.4 a průměr 5'. Je to můj první objekt, který jsem "objevil". Nečekal jsem, že to bude přes 80mm dalekohled.
Nekdy v prvni pulce prosince jsem obhlidl IC2157 i v N250/1600. Nepsal jsem o tom, protoze v tom vetsim dalekohledu nevypadala nijak kouzelne. Je fakt, ze obloha nebyla tak cista, ale ani v tom nejmensim zvetseni, co muzu pouzit (60x), moc nepripominala otevrenou hvezdokupu. To se nekdy s otevrenymi hvezdokupami stava. Do poznamek jsem si napsal, ze je to velmi nenapadny hloucek hvezd tezko rozeznatelny od nahodneho shluku v mlecne draze. Koneckoncu v zornem poli byl hned jeden dalsi takovy shluk.

Vcera vecer jsem hned v nove Uranometrii tuhle oblast zkouknul, jestli tam vubec ta IC2157 je zanesena. Je tam a k memu prekvapeni je hned vedle IC2156 (ta v CdC vubec neni). Mam takovy pocit, ze to bude ten druhy "nahodny" shluk, ktery jsem videl. Zda se, ze i v dnesni ere internetu a ruznych programu je dobre udelana tistena mapa porad platny zdroj informaci.
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

no to přece ale neni o tom, jestli je to tištěný nebo ne - pokud někdo není schopen  v pc planetáriu zachytit alespoň kompletní NGC/IC, tak by se nad sebou měl zamyslet (ted tedy myslím autory cdc)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Tak jsem to taky nemyslel (ona nakonec v CdC je, kdyz se nahraje prislusny katalog, jak jsem ted zjistil - na laptopu mam novou instalaci v3 a jeste jsem tam nenahral vsechny dostupne katalogy...). Spis jsem chtel jen ukazat, ze i dobre udelane tistene veci maji porad svoje misto pod sluncem. O te Uranometrii jsem premysel uz davno, ale vzdycky jsem si rikal, na co mi bude, kdyz je dnes vsechno na internetu. Potesilo me, ze hned u prvni "problematicke" veci mi pomohl.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Mohl bych vytýkat CdC ledacos (mám ho na PC také jen jako jakýsi doplněk), ale tohle bych mu skoro odpustil.
Je pravda, že v  Guide8 jsou oběde,zrovna tak v  Megastaru i The Sky, a jsou k nalezení i v Google Earth. Ale co to je IC 2156 ?:
Pokud budeš pátrat v databázích, jsou třeba v Deep Sky Browseru, v databazi NED, ale Hyperleda už ho nemá. Navíc, o tomto objektu  tam nikde nejsou žádné údaje ( počet hvězd, jasnosti, pohyby... a je tedy otázkou, jestli to je vůbec otevřená hvězdokupa = fyzicky,pokud nejsou údaje o pohybech)
Prostě, v nějakém dalekohledu  to možá dělá jakýsi  viditelný shluk, bylo mu přidšleno číslo, ale když se podíváš na fotku  ve větším měřítku, těžko tam nějaké IC , na rozdíl od 2157, uvidíš
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Souhlas, ja mu to taky nevytykam (kdyz se tam nahraje ten spravny Atlas, tak to tam je taky, musi se zapnout NGC - ten mam ale stejne normalne vypnuty, abych ty objekty nemel nakreslene 3x na ruznych mistech - v tom je ten problem, kdyz ani nevim, ze neco existuje, tak to nenajdu). I v te Uranometrii moc udaju k IC2156 neni. Me spis jenom potesilo, ze jedna z prvnich veci v Uranometrii, na kterou jsem se kouknul, vedla  k dalsimu "objevu". Po zbeznem pohedu do CdC by me ani nenapadlo, ze to, co jsem videl, mohlo byt dalsi ICcko. Jinak asi nejpeknejsi snimek oblasti, co jsem nasel je tady: http://martingermano.com/IC2156_57_1024.htm. Dokonce jsem nasel i kresbu: http://www.elisanet.fi/jere.kahanpaa/as ... ic2157.htm
Buby

Příspěvek od Buby »

MHV 6,2 , později horší, pozorováno v katastru obce Hutisko Solanec triedrem 15x70

Tak se mi po dlouhé době podařilo být alespoň na chvíli pod jasnou oblohou. Dnešní pozorování bylo ale opět pokažené oblačností, narozdíl od včerejška tou vysokou. I tak jsem se ale stihnul pokochat pár otevřenkama. Zabýval jsem se až na vyjímky otevřenkama v Perseovi a v Cassiopeji. V perseovi je hvězdokup celkem dost a to i jasných, vhodných pro malé přístroje( a to nemluvíme o chí a há nebo m34). Velmi hezkou hvězdokupou, rozloženou bez problému na jednotlivé hvězdy, je ngc 1528. Ta je opravdu velmi hezká. V jednom zorném poli s ngc 1528 byla ještě ngc 1545. To již byla pouze skvrnka, v náznaku zrnitá. Další poměrně jasnou a úhlově velkou hvězdokupou je i ngc 1245. Ta ale vypadala docela chudě a byla rozprostřená po dost velké ploše, a tak nebyla příliš výrazná. Skládala se taky ze slabších hvězd. Poměrně hezkou hvězdokupou byla i ngc 1342. Vypadala poměrně koncentrovaná a byla i docela pěkně rozlišená na jednotlivé hvězdy. Na tmavší obloze by určitě byla velmi hezká. Ve vozkovi jsem pak pozoroval hvězdokupy ngc 2281 - poměrně rozlehlá a chudá, jinak ale složená z docela jasných hvězd a proto celkem výrazná, ngc 2125, což byla pouze drobná skvrnka, ngc 1664 - bočním pohledem zrnitá skvrnka, ngc 1893 - hezká hvězdokupka, docela pěkně rozlišená na hvězdy a ngc 1907 - taky docela hezká a rozlišená na hvězdy. Na víc jsem už neměl čas, nebo jsem se nechytnul, což byl případ king 5, ngc 1883 a ngc 2192.

EDIT: Tak přišla ještě díra a v ní se mi tu 2192 podařilo vykoukat. Je dost nenápadná. Podíval jsem se ještě na ngc 2266 z blíženců - opět celkem nenápadná skvrnka, a ngc 2175 v nejsevernějším cípu oriona -  docela nevýrazná skvrnka, bočním pohledem zrnitá.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Musim se omluvit Night Sky Observer 's Guide. IC2157 tam je a dokonce v popisku zminuji i blizkou IC2156. Jsem slepy, nejak jsem ji tehdy rano prehlidl...
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Dneska se toho moc nedalo delat. Seeing spatny, Jupiter a tezsi dvojhvezdy nemely sanci. K tomu opar na obloze, takze ani poradne nesly pozorovat otevrene hvezdokupy. Tak jsem si aspon zkusil nakreslit trochu sirsi ctyrhvezdu (ve skutecnosti dvojhvezda, komponenty B a C k nim nepatri fyzicky): sigma Ori (kresba je na kliknuti). Netusil jsem, ze se mi do zorneho pole priplete dalsi trojhvezda stf 761 (ve skutecnosti opet ctyrhvezda, ale tu ctvrtou komponentu jsem nevidel). Komponenty B a C v sigma Ori se mi zdaly mirne namodrale. Jedna slozka v stf 761 pak docervena. V mensich dalekohledech je to kouzelna skupinka, doporucuji. Staci na ne i mensi zvetseni. Vsechny hvezdy sly videt i pri 75x.
Buby

Příspěvek od Buby »

Dnes ráno od 5:10 do 6:00 jsem si konečně opět alespoň na chvilku zapozoroval. Vyjel jsem nad mlhu asi do 600 m jen tak nad Vsetín, který byl v mlze beznadějně utopen, a sledoval jsem, jak měsíc zapadá za hory doly. Než zapadl, kouknul jsem se triedrem na Sombrero(m104), které bylo překvapivě hezky vidět jako podlouhlá skvrnka s jasnějším jádrem a asymetrickým halem, jasnějším severně od jádra. Dokonce jsem si jej i nakreslil, ovšem kresbou se tu prezentovat nebudu, jsem neskutečný patlal.  ;D Jakmile zapadlo měsíc (okolo 5:30), obloha v mžiku ztmavla a díky mlze, která pohltila světlo Vsetína, jsem dostal na kratičkou dobu jízdenku do hlubokého vesmíru. Trochu jsem pozametal severní část panny a spatřil docela dost různých skvrnek, neostrých hvězd a pod. Okem pak byla nádherně patrná hvězdokupa v srdci Vlasů Bereniky, nádherně rozlišená neozbrojeným okem na spoustu hvězd. Obloha však začala velmi záhy rychle od východu světlat, kouknul jsem se v rychlosti na Leo Triplet, dvě galaxie viditelné triedrem na první pohled přímým pohledem jako jasné skvrnky, na třetí galaxii již bylo třeba použít boční pohled. To již bylo 6 hodin ráno a obloha dostala výrazně modravý odstín. Jen tak pro radost jsem namířil triedr do nízko nad obzorem se vznášející Labutě a ke svému překvapení jsem ještě dokázal rozlišit i na tak světlé obloze Severní Ameriku. Hvězdokupy v okolí hvězdy Sadr (m29, ngc6910, ngc 6866) pak vynikly snad ještě lépe než na tmavé obloze. Asi svítání vygumovalo nerozlišené hvězdné pozadí a oni tak mnohem lépe vynikly, a co mě také překvapilo, za 5 minut se ani přesto, že byly nízko nad obzorem, vlivem skvělého seeingu ani nepohly. Škoda, že mezi západem měsíce a svítáním nebylo více času, obloha byla na pár okamžiků dost temná a fantasticky průzračná. Ještě jeden postřeh na závěr - pro pozorování galaxií v panně je více než kdy jindy potřeba podrobná mapa, Sky atlas 2000 tady nevyhovoval.
Odpovědět