73P/Schwassmann-Wachmann 3

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
ladaS

Příspěvek od ladaS »

MaG napsal:
Komety byly až do 5.5. velmi snadným cílem, pak se rapidně zhošilo počasí, takže tentýž den večer již nešlo vyhledat fragment B. (Hledání v Turnově s 25x100 nebylo úspěšné, po příjezdu domů jsem zjistil, že mám lepší nebe, než tam, ale byl jsem za tak mizerných podmínek líný tahat znova triedr).

Už těch probdělých nocí bylo dost. Kdo by to řekl, že to počasí vyjde na začátku května tak skvěle :)

Počasí vyšlo opravdu skvěle a nejenom na komety.4.4. jsem "jenom" pozoroval 73P afragment C byl i v hledáčku 8x50 krásně vidět a to i když ještě Měsíc nezapadl.
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
ivanmsk

Příspěvek od ivanmsk »

Poskladal som cast snimkov, ktore vznikli v ramci testovania FunTomasovej montaze a CCD kamery astropix 1.4 v spojeni s Borgom.
fragment C (20 x 15s)

fragment B (10x15s)
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Páni, máte ty fragmenty pěkně prokreslené.

--

Právě jsem odpozoroval oba fragmenty. Počasí je opravdu podivné. Nejsem si jist, zda je líp či hůř. Jediné co se mi zdá je, že se s časem obloha zlepšuje a nevím, zda je to adaptací oka nebo tím, že Měsíc klesá k obzoru. Venku sem byla ale hodinu tak spíš ten pokles Luny..?

Fragment C jsem vyhledal odhadem ještě bez znalosti pozice. V triedru 10x50 byl patrný, ale velmi špatně se na první pohled dalo vysledovat, že je to on. Byl jsem si jist až po několika sekundách soustředění se na "podezřelý objekt". Odcházel jsem k PC podívat se do mapky kde je B s tím, že C vidím, ale nic moc.

Nakonec jsem naštván na svit Měsíce a zklamán, že nemohu najít B, vytáhl dvacítku. V ní byl C opravdu krásně vidět. Jasné okolí jádra, stále dost jasná koma a kousek ohonu. Délka chvostu zhruba 0,5°.
Když jsem konečně našel B, uznal jsem, že pro dvacítku je stále snadným cílem. ALE - zdaleka není tak jasná. Už to, že není vidět triedrem nelze připsat podle mého soudu jen tomu, že svítí Měsíc a obloha není zcela průzračná. Nicméně má to na rozpadající se B-čko asi velký vliv. Ať jsem se snažil sebevíc, ať jsem měnil zvětšení jak jsem chtěl, nedokázal jsem prokazatelně najít v komě B nějaké výraznější zjasnění. Jen chvilkama se mi zdálo, že na čele komy něco jasnějšího je. Celá hlava fragmentu B je ale velmi protáhlá a celé B se mi ve dvacítce jevilo úhlově podobné C, pravděpodobně jen o trochu menší. O ohonu si mohu nechat jen zdát. Samotná velmi protáhlá koma však měla dobře 10´.

Pokud neklame obloha, pak se s B něco děje, to není možné vidět protáhlou komu rovnoměrného jasu a výrazně slabší než C. Můj názor je, že B se dál rozpadá. Na čele možná ještě nějaký větší fragment zůstal, ale vzhledem k rovnoměrně jasné protáhlé komě bych to viděl na to, že s sebou vleče haldu trosek.

Proč se nerozpadá C ani trochu? Pro mně je to skoro záhadou. Myslím, že to by bylo to pravé na závěr.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Myslim, ze jsem pozoroval ve stejnym case jako MaG a taky jsem mel 10x50. Moje pozorovani bylo jiny v tom, ze jsem tu kometu hledal poprvy. Nasel jsem jen "C", ale stoprocentne se shoduju s MaGem v tom, ze velmi spatne. Kdybych nevedel, ze tam ta kometa je, asi bych si vubec nevsiml
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
voko

Příspěvek od voko »

Také jsem se před chvílí vrátil a triedrem jsem tentokrát kometu vůbec nenašel. Skoro vám v Čechách závidím jasnější oblohu, u nás je natažena nějaká vysoká jemná oblačnost a k tomu Měsíc, takže je vidět ... (však víte co). 200 tu nemám, takže jsem zvědavý na zítřek (pokud však u nás bude lépe vidět než dnes). Pohled na ni vedle M57 bych si nechtěl nechat ujít.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Jaké kde máte počasí ? Tady je už po dvě noci hrozné mlíko. Měsíc přes to sice svítí, ale i 45 stupnů nad obzorem byl pěkně žlutooranžový a na obloze nebylo skoro nic vidět. Nyní je to to samé. Pokud bude takhle, tak snad ani nemá význam k ránu nikam vyjíždět.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
M.Adamovsky

Příspěvek od M.Adamovsky »

MMys napsal: Jaké kde máte počasí ? Tady je už po dvě noci hrozné mlíko. Měsíc přes to sice svítí, ale i 45 stupnů nad obzorem byl pěkně žlutooranžový a na obloze nebylo skoro nic vidět. Nyní je to to samé. Pokud bude takhle, tak snad ani nemá význam k ránu nikam vyjíždět.
my mame v Plzni celkem v pohode..ale trochu mliko tu vzdycky je..i kdyz dneska jsem sel spat hodne pozde, Mesic uz byl jen kousek nad obzorem, a obloha byla dost slusna...na mestske podminky...ale jakmile je tu Mesic...je to spatne.
ivanmsk

Příspěvek od ivanmsk »

A este jeden obrazok - fragment C v nepravych farbach, exp. 20x15s, snimkovane v okolo polnoci 4.-5.5.

a detail
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
MP

Příspěvek od MP »

MMys napsal: Jaké kde máte počasí ? Tady je už po dvě noci hrozné mlíko. Měsíc přes to sice svítí, ale i 45 stupnů nad obzorem byl pěkně žlutooranžový a na obloze nebylo skoro nic vidět. Nyní je to to samé. Pokud bude takhle, tak snad ani nemá význam k ránu nikam vyjíždět.
Ja jsem v okoli Prahy ( na jih i na sever ) videl presne to same. Behem noci se to mliko trochu rozpousti, ale naposled se uplne rozpustilo ve ctvrtek rano, kdy jsem pri zapadu Mesice fotil tu M51
Z patku na sobotu, kdyz jsem fotil ty fragmenty komet, uz byla obloha velice mizerna a komety hledal J.Zahajsky svou velikou Schmidtkou a diktoval mi souradnice. Zakal je jasny i z barvy Mesice, kterou jsem ponechal beze zmeny v ukazce z testu Megreze. A vcera vecer to bylo jeste horsi, takze uz jsem dalekohledy ani nevytahoval.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
alien5
Věk: 48

Příspěvek od alien5 »

Dnes do 2 rano sem koukal na fragment C byl velice slaby kvuli mesici i sv. znecisteni, obloha mliko ale to uz je od patku, tak sem aspon koukal na jupiter byla videt velka ruda skvrna a svetli utvar ve atmosfere blisko rovniku.Nejlepsi pozorovani jupiteru co sem kdy delal hodne detailu oblacnosti..

Jeste jeden odkaz : http://denik.hvezdarna.cz/ foto z novin clanek : Meteleskum bleskum
ladaS

Příspěvek od ladaS »

Já jsem taky večer i v noci pokukoval po obloze ale neviděl jsem nic, byly vidět jen nejjasněší hvězdy a Jupiter, o nalezení komety jsem se ani nesnažil.Poslední pokus a kontrola oblohy byla  ve tři hodiny,  Měsíc byl do oranžova a byla buď vysoká oblačnost nebo opar.
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
HonzaS

Příspěvek od HonzaS »

Opet jsem znovu vyfotil kometu - segment C, 4.5.2006 od 0:10 do 2:10 pri zapadajicim Mesici, poridil jsem celkem 11 snimku. Expozice byly 10 minut na ISO 400 ohniskem 800mm, F/4. Obloha byla pomerne cista s vyjimkou ruseni Mesice, ktery zapadl az kolem 2:30, tedy az po dofoceni komety. Podarilo se mi pointovat na kometu pomoci MMys software na PC, ktery umi integrovat snimky a tim vyrazne zvysit citlivost zobrazeni pointovaneho objektu. Kontrast komety byl pri Mesici pomerne maly, slozeny snimek je poznamenan artefakty prave z duvodu vytazeni kontrastu trochu na ukor kvality snimku. Ve fotografovani bych pokracoval i dal, ale bohuzel jsem v notebooku zapomel nabit baterie, tak mi vydrzel jen cca 3 hodiny (1 hodina priprava + 2 hodiny foceni)

jeden desetiminutovy snimek bez upravy:

finalni snimek, slozenina 11 ks v registaxu:

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tady je to beznadějné. Hrozné mlíko a ještě přes to chodí mraky, nevidím ani Polárku, abych ustavil montáž. Mluvil jsem s kolegou co je v Kašperských horách, tam je jasno. Snad mu to vyjde. No, budu čekat...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
voko

Příspěvek od voko »

U nás se to zlepšuje, ještě před 2 hodinami bylo beznadějně zataženo, teď je už polojasno. Uvidím ...
e-mail: vokope(at)cmail.cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

No, nechtěl jsem provokovat, ale napíšu jak tu je :)

Dal jsem si teď tu "práci" že jsem vylezl ven ze dveří a ještě nerozkoukaný vyhledal Polárku. Je tam a viděl jsem svýma horšíma očima i zadní kola UMi.
Měsíc je lehce dočervena, takže to asi nebude nic moc, ale obloha směr Lyra až Herkules je asi nejtmavší ze všch míst, co jsem obhlédl.

Jediné co nevím je, zda nemám jít radši pozorovat už teď, aby se pak nepřihnaly mraky. Raději bych počkal tak do dvou, až bude Měsíc malinko níž a kometa malinko výš.

Kdybys měl Martine čas a chuť doporučil bych ti vyjet někam směrem na sever a trochu výš než je Hradec.

----------
Spitzer fotil fragmenty C až G 1. dubna. Výsledke je ohromující - povšimněte si délky ohonů a také stopy materiálu mezi fragmenty.

Další, jistě mnohem lepší fotka prý byla dělána mezi 4. až 6. květnem, tak se máme na co těšit.

Tady jsou obrázek a link.

http://sscws1.ipac.caltech.edu/Imagegal ... =sig06-011
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Odpovědět