Fotky Měsíce

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
psmolly

Fotky Měsíce

Příspěvek od psmolly »

Úvaha o pavouku sem možná nepatří. Ale pod snímkem je napsáno, že je focen bez dalekohledu. Proto ta debata
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
MilAN
Věk: 76

Fotky Měsíce

Příspěvek od MilAN »

psmolly napsal: Ale pod snímkem je napsáno, že je focen bez dalekohledu. Proto ta debataFoťák má maximální ohnisko 23,4 mm. Z toho plyne, že Mars máí průměr 0,002mm - to je pod velikost 1 pixelu. To, co je pod snímkem, dobře sedí na ten vrchní snímek Měsíce s Marsem. Ale Mars je 90x menší než Měsíc. Takže, pokud by se mělo na něco reagovat,  tak na to, že  se asi  vloudila do textu chybička.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Dominik

Fotky Měsíce

Příspěvek od Dominik »

Moja prva fotka mesiaca a vseobecne prva fotka:

Je mierne upravená Cassim.
MiSo

Fotky Měsíce

Příspěvek od MiSo »

to mas peknu fotku. ja som zacinal s natacanim mesiaca. lebo som este digital fotak ale kameru. ; nebolo to bohvie co.
Newton 114/900 &&Trieder 8x21&&Digital Olympus C-5060 Wide zoom&&Kamera Sony 0,8 Mpix
Dominik

Fotky Měsíce

Příspěvek od Dominik »

Je to jedna z 20 rozmazaných fotiek. :D
psmolly

Fotky Měsíce

Příspěvek od psmolly »

Takže tady je ta neupravená původní Dominikova fotka Měsíce. http://www.mujweb.cz/www/psmollyastro/f ... mg0325.jpg
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
MiSo

Fotky Měsíce

Příspěvek od MiSo »

Prepacte chlapci. som tu len ako novacik. chcel by som vediet ako sa sem pri text davaju fotografie. je mi to trocha trapne sa vas spitat. ale co uz. dufam ze to pochopite ;). dakujem vo pred
Newton 114/900 &&Trieder 8x21&&Digital Olympus C-5060 Wide zoom&&Kamera Sony 0,8 Mpix
Frenk

Fotky Měsíce

Příspěvek od Frenk »

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1125833654

MiSo napsal: Prepacte chlapci. som tu len ako novacik. chcel by som vediet ako sa sem  pri text davaju fotografie. je mi to trocha trapne sa vas spitat. ale co uz. dufam ze to pochopite  ;). dakujem vo pred
49°43'9"   N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
MaG
Kontaktovat uživatele:

Fotky Měsíce

Příspěvek od MaG »

MilAN napsal:
Takže, pokud by se mělo na něco reagovat, tak na to, že se asi vloudila do textu chybička.Jako kdybys nevěděl, že nemám talent, vyjádřit se k problému přímo ;)
ale tentokrát jsem úmyslně reagoval nepřímo, protože uvedený údaj, že je to jen se zoomem foťáku mně přišel šokující.

Ano, pak už jsem uváděl nesmysly, když jsem přeci jen uvažoval, zda by nemohlo jít alespoň o rozmazaný snímek přes nějaký dalekohled...
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Radous

Fotky Měsíce

Příspěvek od Radous »

MaG napsal:
Jako kdybys nevěděl, že nemám talent, vyjádřit se k problému přímo ;)
ale tentokrát jsem úmyslně reagoval nepřímo, protože uvedený údaj, že je to jen se zoomem foťáku mně přišel šokující.

Ano, pak už jsem uváděl nesmysly, když jsem přeci jen uvažoval, zda by nemohlo jít alespoň o rozmazaný snímek přes nějaký dalekohled...
Ahoj, dobrý den,
pánové jde skutečně o foto BEZ DALEKOHLEDU, pouze s 3x opt. zoomem na foťáku. Foceno při nejvyšším rozlišení (7MPix.), formát tiff. Pokud budete mít zájem podívat se na originály snímků z kterých je složeno, můžu Vám je odeslat na email (má to dohromady asi 50MB, tak možná spíš vypálit a poslat poštou), kdyžtak pošlete soukr. zprávu. Byl jsem z toho sám hodně vykulený a nechtělo se mi věřit, že se tohle dá dostat jen z fotoaparátu. Proto budu rád, když mně vyvedete z omylu... Díky.
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
Radous

Fotky Měsíce

Příspěvek od Radous »

Ještě mně napadá, mohl bych zkusit stejně vyfotit třeba Jupiter nebo Saturn až bude příležitost a zkusit udělat stejný výřez. Pak ho tu vyvěsím, jestli to bude co k čemu.
Frenk

Fotky Měsíce

Příspěvek od Frenk »

Ahoj
nezlob se ale mě to přijde jako nesmysl 3x optika je prostě málo,ja to zkoušel fotit 10xoptikou(4Mpix) a maximálně z toho vylezlo něco podobného když jsem měl špatně zaostřeno.Jesli můžeš pošli mi jednu fotku e-mailem,ta by měla projít.

Radous napsal:

Ahoj, dobrý den,
pánové jde skutečně o foto BEZ DALEKOHLEDU, pouze s 3x opt. zoomem na foťáku. Foceno při nejvyšším rozlišení (7MPix.), formát tiff. Pokud budete mít zájem podívat se na originály snímků z kterých je složeno, můžu Vám je odeslat na email (má to dohromady asi 50MB, tak možná spíš vypálit a poslat poštou), kdyžtak pošlete soukr. zprávu. Byl jsem z toho sám hodně vykulený a nechtělo se mi věřit, že se tohle dá dostat jen z fotoaparátu. Proto budu rád, když mně vyvedete z omylu... Díky.
49°43'9"   N&&15°46'14" E
Skládací dobson 406f4.5
"Drbohlav"dobson 250f6
Radous

Fotky Měsíce

Příspěvek od Radous »

frenk napsal: Ahoj
nezlob se ale mě to přijde jako nesmysl 3x optika je prostě málo,ja to zkoušel fotit 10xoptikou(4Mpix) a maximálně z toho vylezlo něco podobného když jsem měl špatně zaostřeno.Jesli můžeš pošli mi jednu fotku e-mailem,ta by měla projít.

OK. Pošllu po víkendu z práce. Z domova bych to odesílal hodinu :-)
Radous

Fotky Měsíce

Příspěvek od Radous »

MilAN napsal:
Foťák má maximální ohnisko 23,4 mm. Z toho plyne, že Mars máí průměr 0,002mm - to je pod velikost 1 pixelu. To, co je pod snímkem, dobře sedí na ten vrchní snímek Měsíce s Marsem. Ale Mars je 90x menší než Měsíc. Takže, pokud by se mělo na něco reagovat,  tak na to, že  se asi  vloudila do textu chybička.
No asi to bude opravdu kravina. Teď se dívám zase na tu zpracovanou fotku a ten kotouček Marsu se tváří max. tak 10x menší než disk měsíce. Vysvětlete mi tedy prosím jak jsem se k té fotce mohl dostat? Opravdu to vypadá jako Mars...

Díky.
MP

Fotky Měsíce

Příspěvek od MP »

Radous napsal: Vysvětlete mi tedy prosím jak jsem se k té fotce mohl dostat? Opravdu to vypadá jako Mars...Gravitacni cocka ? :D
Ne, neni na tom nic tak zahadneho, ty "detaily" jsou tam se skutecnym rozlisenim tak 2x2 pixely, jen roztazene na vetsi plochu. Takze staci Mars trochu rozostrit. A nemusi to byt ani rozostrenim fotaku, sve udela antialiasing filtr na chipu ( ktery by nemel dovolit mensi "bod", nez 2x2 pixely, kvuli interpolaci barev ) a vlastni interpolace. Obrazek mi totiz silne pripomina me testy, kdyz jsem na ruznych umelych barevnych bodech zkousel skutecnou rozlisovaci schopnost sveho kompaktu. Zkratka co nema v obrazku z digitalniho fotaku aspon 3x3 pixely, to nemuzeme povazovat za verohodne zobrazene.

Pokud jde o cisla : pixel Samsungu V700 ma 2.34um, ohnisko pri zoomu 3x je 23.4mm. Rozliseni vychazi na cca 20 uhlovych vterin na pixel, tedy zhruba prumer Marsu. Mars se ale urcite netrefi presne na jeden pixel, osvetli ctverec 2x2 pixely a AA filtr je "roztahne" nejmene na 3x3, spis 4x4 pixely. Zobrazene detaily ovsem nerozlisi vic, nez rozdil jasu tech ctvrtin Marsu z toho ctverce 2x2. A interpolace s tim pak "neco" udela.

A jeste je tu dalsi vec : objektiv 23.4/5.1 ma opticky prumer necelych 4.6mm. Tomu odpovida difrakcni limit kolem 25 uhlovych vterin. Takze kazdy bod je "roztazeny" minimalne na 2x2 pixely difrakci na otvoru objektivu i bez AA filtru. Proste je videt, ze Mars musi byt rozostreny na spoustu pixelu i pri dokonalem zaostreni fotaku. A to zaostreni pritom urcite dokonale ( na urovni toho difrakcniho limitu ) nebylo - to kompakty neumi.

Tak abych to shrnul : pokud mame digitalni fotak se 7MPx, tak nemuzeme predpokladat, ze z nej dostaneme 7 milionu presne definovanych bodu s rozteci 2.3um. To je proste vzhledem ke konstrukci fotaku a zpusobu interpretace signalu chipu nemozne. Podle mych testu muj stary 3.3MPx kompakt s velkymi pixely, Nikonovskym objektivem f/2.8 a chytrou interpolaci poskytne tak 1.2MPx verohodne jasove informace a 0.8MPx verohodne barevne informace. Mam pocit, ze u soucasnych kompaktu se stale mensimi chipy a mizernejsi optikou to nebude lepsi, bez ohledu na pocet megapixelu.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Odpovědět