objav novej c/2004Q2 Machholz

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
MP

Příspěvek od MP »

Na kometu by mohl byt dobry i RegiStax, pokud je kometa videt na vsech skladanych snimcich a zabery jsou pouze posunute, bez rotace. Registar slozi snimky podle hvezd a rozmaze kometu, RegiStaxem lze skladat podle komety a rozmazat hvezdy. Sve obrazky z CCTV kamerky ( viz vyse ) jsem skladal RegiStaxem.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
peta

Příspěvek od peta »

moje chyba, mel jsem za to, ze registax je pouze pro skladani a doostrovani snimku planet/mesice..

darkframe je odecten uz ve fotaku po kazdem snimku.. nemusim pak (kvuli sve pohodlnosti) fotit do rawu..
petr(zavinac)fajkos.com
MP

Příspěvek od MP »

Uz to tu kdysi psal Martin, ale rozdil mezi obema programy je nasledujici :

Registar najde v obrazcich hvezdy a snazi se jich maximalni pocet slozit na sebe. Dokaze pritom delat i ruzne nelinearni transformace. Jdou s nim napr. slozit fotky delane odlisnou optikou, nebo obrazky, ktere se prekryvaji jen castecne a optika ma pritom v okrajich pole urcite zkresleni. Castecne dokaze kompenzovat i rozdily, zpusobene seeingem.

RegiStax obrazky pouze posouva a nemeni jejich rozmer ani tvar. Poloha je urcena podle jedne, rucne vybrane oblasti, hrube pomoci 2D Fourierovy transformace a jemne pak pomoci optimalizace na maximalni shodu vybrane oblasti v jednotlivych snimcich. Ve vybrane oblasti muze byt cokoliv, podle ceho muze program urcit posunuti v obou osach - planeta, kometa, osamocena jasna hvezda, jadro galaxie apod. Skladani samozrejme funguje jen tehdy, pokud jsou snimky pouze posunute, bez rotace nebo ruznych deformaci. Dale program umoznuje ve slozenem obrazku doostrit a zvyraznit detaily pomoci waveletovych filtru.

Dalsi rozdil mezi programy je v tom, ze v RegiStaxu se lepe pracuje s velkym mnozstvim snimku. Posunuti urcuje pro vsechny najednou a umoznuje vybirat snimky pro skladani podle kontrastu i podle rozdilu proti referencnimu snimku. Takze je jednoduche do nej natahnout treba video s 1000 obrazky planety bez jakychkoliv predbeznych uprav a vsechno udelat az v RegiStaxu.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
peta

Příspěvek od peta »

diky za vycerpavajici odpoved.. vyzkousim tedy registax..
petr(zavinac)fajkos.com
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Přátelé asi se stal zázrak. :hi:

Mělo se zatáhnout, ale nakonec zůstala jasná díra, možná snad jen nad Jabloncem, protože jsem registroval zákal, ale okolo komety bylo evidentně kolem šesté večer čisto.

Tato změna ve vývoji počasí znamenala něco neuvěřitelného - ohon délky 7°. Více na webu, už nemám čas to popsat :D

http://udalosti.astro.cz/c2004q2.htm
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Kami
Věk: 48

Příspěvek od Kami »

Fakt perfektní snímky!!!

Je vidět,že hvězdář nesmí být jen hvězdářem,ale i odborníkem na úpravu snímků v PC. :rotflmao:
Pak jsou výsledky úplně někde jinde.

V dalekohledu je prece jen v dalekohledu,zážitkama se to nevyrovná.

Snad počasí vydrží co nejdýl.

Ahoj Kami
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
kulhous

Příspěvek od kulhous »

To MMys: No já nevim, myslím, že by to šlo slepit rychlejc...

Ne fakt je to úžasný, nádherný, ale to už bych opakoval, co psali ostatní... Nedáš na web to tiffko? ;D
A jak jsi udělal, aby hvězdy okolo komety nebyli máznutý (díky pohybu samotný komety)?

(Update 11.1. Skutečně to bylo myšleno ironicky:D, ale asi to nebylo moc vtipný...)
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Myslím si, že výrazně rychleji by to tedy opravdu nešlo.
Schválně si udělej pár statických fotek oblohy EOS-em ze stativu, s objektivem který trošičku vinětuje, pár km za městem, kde je obloha oranžová, a zkus si to posklát, aby byl výsledek perfektní. Pak budeš mluvit jinak.

I kdybych to chtěl nyní zopakovat, rychleji by to určitě nebylo. K dosažení výborného výsledku je třeba dodržet určité postupy, které navíc při daném objemu dat dost trvají i na velmi rychlém počítači. Uvědom si, v jakém rozlišení jsou jednotlivé "panely" mozaiky. Ale to sám poznáš, až začneš fotit.

Mohu tě ujistit, že toto byla asi nejsložitější práce za celou moji dobu, co se zabývám astrofotografií (do dnešní doby to byla kompozice polární záře pořízené Martinem Gembecem 20.11.2003)

Nejpracnější bylo finální složení tří panelů přes sebe, aby to nebylo poznat, a zajištění jak ostrého obrazu komety, tak bodových hvězd, neboť pohyb komety byl velmi rychlý a celá akce snímání tří obrazových polí trvala hodinu a půl. Tato akce mne donutila k vymyšlení takového speciálního postupu, kterým toho lze dosáhnout (neříkám, že to nenapadlo nikoho přede mnou, nebo že to není známé, ale já to použil poprvé. Pokud Ti říkají něco tzv. morfologické operace s obrazem (eroze, dilatace, navíc ještě v definovaném směru), tak to je správná cesta k separaci obrazu komety od hvězdného pozadí, tohle by Ti mělo stačit )

Výsledek v plném rozlišení na WEB ? Ne, to nyní neudělám. Stálo mne to poměrně dost práce, a je to ještě moc čerstvé. Možná někdy později...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Martine já myslím, že si přehlédl pokus o nadsázku, uvidíš, že je to tak :-)

Že ti to dalo neskutečnou práci je fakt. Pravdou je, že normální člověk si fakt asi myslí, že je to za půl hoďky hotové.

Co se týče komety, viděl jsem u ní podruhé iontový ohon jen jako tenkou dlouhou linku. Širší či rošířenější část musela zmizet dál vlivem slunečního větru. Tentokrát si nejsem jist, že bych ji za hvězdami 51, 52 Tau viděl. Možná jsem si ji večer vymyslel (jako obvykle ), což se mi ale nezdá, neb tam byla vcelku zřetelně.

Kometa je to vážně hezká a počasí jakbysmet. Jakkoliv mi večer moc nevychází a pořád mi to kazí ciry, jsem naprosto spokojen. Teď by molo být klidně zataženo až do noci pá/so. 14/15. 1.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Já jsem se zkoušel také dívat, ale těžko ten jev posoudit. Mám už nějaké cirry, nasvícené městem, takže o iontovém ohonu si dneska můžu nechat jen zdát. Navíc ráno musím brzy do práce, a po tom kometárním maratonu (dvě noci focení, z toho druhý pokus úspěšný, nerozdíl od prvního) a další noc zpracování.

Uvidíme, jak se bude kometa dál vyvíjet. Aktivita by mohla v příštích dnech možná ještě stoupnout. Třeba ještě vyjde počasí po frontě. Ale pojedu někam dál od Hradce protože se mi kometa bude na mém oblíbeném stanovišti stěhovat směrem nad město. Máš dobré místo, jen vylezeš za dům, a taková podívaná. O tom si tady můžu nechat jenom zdát.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

"Za dům" - jen z domu. Poslední focení proběhlo přímo u vchodu asi 3 m ode dveří. Snad mi to nezkazí těch pár lamp v okolí. Kometa vypadala nahoře hezky.

Taky řeším co dál. Kometa se mi taky stěhuje moc na západ. Už dnes bylo vidět, že leze do záře měst Jablonec/Liberec. Ještě v ní nebyla ale možná už to bylo znát. Taky ty cirry. Vyhnaly mně podruhé domů. Už sem se chystal fotit.

Takže doufám, že se podaří i mně vyjet někam mimo Jablonec příští pátek.

Hodně štěstí všem.
SKLP

Příspěvek od SKLP »

Dnes 9.1.05 20:30-21:20 SEČ jsem si kometu pořádně
prohlédl za přijatelných podmínek. V triedru 10x50
je nádherná, jásná, stupeň kondenzace č.6. Ke konci
pozorování tuším iontový ohon a také prachový.
Ověřuji si to v refraktoru 60/700 při 35x zvětšení.
Prachový ohon je lépe pozorovatelný...protažená koma
až do stracena. Iontový ohon lze tušit...je to ale
velmi obtížné. Jinak v refraktoru krásně vyniká jádro
komety, tady bych odhadoval stupeň kondenzace na 7-8.
Kromě komety se v zorném poli nacházeli i dvě dvojhvězdy,
a kometa byla krásně mezi nimi , fakt pěkné.

Pak jsem mrkl na pár minut na
Saturn pod 175x, spatřil jsem stín
na prstenci, oblačný pás na kotoučku, nedaleko od
planety měsíc Titan.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Aha - po popisu SKLP jsem si uvědomil, že příště taky napíšu, že ohony jsem tušil, aby to pochopil i méně zkušený pozorovatel. Když ohon vidím, je to asi jako když vidíte stopu od letadla. Když ho tuším, nemám příliš přirovnání. Možná nenápadný cirrus, který je sotva vidět Používám na pozorování metodu takovou, že hýbu triedrem nahoru dolů, případně vpravo vlevo. Výsledkem je, že se ai snáz aktivuje boční vidění a oko se na ohony snáz chytne. Pohyby konám pomalu tak jeden za sekundu až dvě, ale stačí to. Pak asi stačí být s triedrem dokonale sžitý. :-X :sleeping: :sleeping:
Tomkk

Příspěvek od Tomkk »

Tak jsem to zase nevydržel a místo spaní jsem se šel s ní na dvůr zase pomazlit :).
Tentokrát jsem před kompakt Canon A40 strčil okul. 40mm a fotoobjektiv Pentacon 4/200.
http://www.volny.cz/tom.home/ostatni/machholz9.jpg

Kdy ten spánek doženu fakt netuším :sleeping:.
Prda

Příspěvek od Prda »

Ze všeho nejdříve to MMys: Nádherná fotka!

MaG napsal:
Tato změna ve vývoji počasí znamenala něco neuvěřitelného - ohon délky 7°. Více na webu, už nemám čas to popsat  :D

Tak jsem si početl. Jsem rád, že ještě někdo fotí na analog :). Já jsem si vyjel za dědinu 8.1.. Stihl jsem 3 expozice po cca 20 minutách, Ektachrome E200, obj. Pentax 150/3.5. Bohužel jsem u prvních dvou zapomněl zaclonit na 5.6, takže je to foceno na plnou díru a na okrajích budou vady. Jinak je to vůbec poprvé, co jsem se snažil pointovat na jádro nějaké komety. Po pravdě? Občas jsem si tím mlhavým jádrem uprostřed záměrného kříže nebyl moc jistý, obzvláště po dvaceti minutách koukání do okuláru Trošku za to může i počasí, neboť Saturna nebylo možné při stejné sestavě pořádně zaostřit (zv. asi 160x). Bylo to tak hodinu před příchodem oblačnosti (kometu pohltila ve 21:30).
Dneska k večeru budu mít vyvolánu tuto část filmu, tak uvidím, jestli tam aspoň něco uvidím.
Trochu závidím těm digitalistům, kterým stačí na expozici pár vteřin... no ale já si to období ručních pointací a analogů chci pořádně projít.

Odpovědět