Pozorování za mrazu
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 49
- Kontaktovat uživatele:
Pozorování za mrazu
Pořád je to ještě málo, rekord je -18 na Lysé, ale popravdě mi moc zima nebyla, ten nos se dá vydržet (a že ho mám pořádný, že ano), zbytek těla byl v pohodě, ze spacáku se mi ani nechtělo, konečně sem našel správnou skladbu oblečení do tohohle spacáku v návaznosti na to, že se mi tam nechce převlíkat a musím se tam nějak dopravit.... ;D
Teď by se to mělo vybrat, Měsíc ještě na konci noc nesvítí, zkusím pozdní sběr QUAds a COMds taky...
Teď by se to mělo vybrat, Měsíc ještě na konci noc nesvítí, zkusím pozdní sběr QUAds a COMds taky...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Pozorování za mrazu
Algol77 napsal: ... konečně sem našel správnou skladbu oblečení do tohohle spacáku ...Mozno by si mohol popisat ake "vrstvenie oblecenia" pouzivas, Tvoje bohate skusenosti by iste posluzili dalsim pozorovatelom.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
- Honza Ebr (honza42)
Pozorování za mrazu
Ke svému překvapení jsem nenašel takovéto téma nikde okolo, a tak mě napadlo ho založit, raději než přispívat do diskuze na této téma v jednom vlákně pozorování, kam se moc nehodí.
Jak tedy řešíte mráz při pozorování?
Začnu u sebe: doteď jako nemajitel dalekohledu jsem pozoroval hlavně meteory a tam je voba jasná: spacák. Nedávné pozorování QUA ukázalo, jak dobře jsem se měl na zemi ve spacáku vůči lidem na židličkách v oblečení.
Není ale spacák jako spacák - dřív se spacákem do -7 jsem s sebou nosil ještě deku, kteoru jsem ho přikryl proti vlhokosti a námraze a pak docela fungoval ,ale musel jsem v něm v zimě být dost zabalen. Teď s Vikingem do -35 je to už lepší, jen na horní půlku, hlavu a ruce je třeba něco navléct.
U dalekohledu používám obvyklé oudtoor věci, které mám. Důležité pro mě je vyhnotu se bavlněným částem, které by jinak navlhly od potu (ten se u mě tvoří i když je -20 a já jsem na místě, a to ve velké míře), takže spodní vrstva je vždy funkční prádlo (moira, atd.). Nezastupitelné místo má fleecka (což je jinak pro mě zcela zbytečný kus oblečení, když se hýbu), na vrch ještě radší GTX bundu proti větru a vlhkosti.
Problém jsou ale pro mě nohy: do pohor se mi vejdou jenom jedny ponožky a přestože mám jedny, co stály 700 (a podle toho skutečně fungují!) je to někdy málo.
Jak tedy řešíte mráz při pozorování?
Začnu u sebe: doteď jako nemajitel dalekohledu jsem pozoroval hlavně meteory a tam je voba jasná: spacák. Nedávné pozorování QUA ukázalo, jak dobře jsem se měl na zemi ve spacáku vůči lidem na židličkách v oblečení.
Není ale spacák jako spacák - dřív se spacákem do -7 jsem s sebou nosil ještě deku, kteoru jsem ho přikryl proti vlhokosti a námraze a pak docela fungoval ,ale musel jsem v něm v zimě být dost zabalen. Teď s Vikingem do -35 je to už lepší, jen na horní půlku, hlavu a ruce je třeba něco navléct.
U dalekohledu používám obvyklé oudtoor věci, které mám. Důležité pro mě je vyhnotu se bavlněným částem, které by jinak navlhly od potu (ten se u mě tvoří i když je -20 a já jsem na místě, a to ve velké míře), takže spodní vrstva je vždy funkční prádlo (moira, atd.). Nezastupitelné místo má fleecka (což je jinak pro mě zcela zbytečný kus oblečení, když se hýbu), na vrch ještě radší GTX bundu proti větru a vlhkosti.
Problém jsou ale pro mě nohy: do pohor se mi vejdou jenom jedny ponožky a přestože mám jedny, co stály 700 (a podle toho skutečně fungují!) je to někdy málo.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Pozorování za mrazu
No já používám zimní hucule, které mají uvnitř chlupatinu a tlusté ponožky - na nohy mi zatím zima nebylo...
Nahoře mám buď funkční triko nebo tenké rolákové triko na tom fleecovou bundu a na ní zimní bundu.
Bylo mi ale zima na stehna a včera jsem si v Hervisu koupil funkční kalhoty s froté uvnitř - tak uvidím, jak se osvědčí.
No a samozřejmě šála, rukavice, čepice...
Čepici mám teď novou, je to kombinace fleece a úplet - vnitřní vrstva fleece a na ní úplet. Vypadá, že je dost teplá, neb se dneska osvědčila. Zima na hlavu mi nebyla a to jsem poloplešatý a zbytek mám na 4 mm ;D
Nahoře mám buď funkční triko nebo tenké rolákové triko na tom fleecovou bundu a na ní zimní bundu.
Bylo mi ale zima na stehna a včera jsem si v Hervisu koupil funkční kalhoty s froté uvnitř - tak uvidím, jak se osvědčí.
No a samozřejmě šála, rukavice, čepice...
Čepici mám teď novou, je to kombinace fleece a úplet - vnitřní vrstva fleece a na ní úplet. Vypadá, že je dost teplá, neb se dneska osvědčila. Zima na hlavu mi nebyla a to jsem poloplešatý a zbytek mám na 4 mm ;D
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- Martin Vyskočil
- Věk: 45
Pozorování za mrazu
Na nohy se mi velice osvedcily klasicky spodary (nebo jagerovky), pripadne dlouhy elastaky a pak az dalsi vrstva kalhot (teplaky, pripadne navrch nejaky sustaky). Nahoru rolak, mikina, silnejsi svetr, bunda, vatak. Proste hodne vrstev a ty vnitrni slaby jsou dulezity. Vzdy jsem ale skoncil na tom, ze mi byla zima od nohou, prestoze jsem mel dvoje ponozky. Proste pres podrazku jsem promrzl nejdriv. Ted jsem si konecne koupil poradny Gore-texovy pohorky, tak doufam, ze to snad pomuze.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 49
- Kontaktovat uživatele:
Pozorování za mrazu
No já jsem na tom jako Honza, spacák kalibrovaný na pohodu do -15, na QUAds jsem byl ve spacáku, který byl přikrytí kvůli námraze (nebaví mě ho pak lámat), jedny ponožky, prádlo vrch i spodek moira, dole pak už jenom tepláky, nahoře pak svetr a myší kožuch (mikina barvy šedé) a samozřejmě na hlavě čepice...jediný místo, na který mi byla zima, byl frňák.... ;D Obvykle dělám v takovéhle zimě tak po 4-5 hodinách break, jdu se ohřát do tepla i se spacákem..... ;D Spacák přebývá v netemperované místnosti, takže po zalezení trvá tak 5-10 minut vytvoření mikroklimatu ve spacáku, proto si ho beru s sebou.... ;D
Svetr brávám taky proto, že jde zapnout až pod pusu, čímž se mi minimalizují problémy s uzlinami, které mívám každoročně při rapidních změnách počasí (hlavně ochlazení)...do spacáku je důležité mít oblečení, které dýchá, jinak člověk nevytvoří dostatek tepla uvnitř spacáku a je mu zima...ponožky jenom jedny, protože spacák má dole pytel, který mi zcela tepelně dostačuje....
Ovšem je už ze mě asi starý fotr, protože před 10 lety jsem jezdil s polským dekáčem plněným peřím do cca -5 a přežil jsem v něm vše, včetně Quads a Gemds... ;D
Svetr brávám taky proto, že jde zapnout až pod pusu, čímž se mi minimalizují problémy s uzlinami, které mívám každoročně při rapidních změnách počasí (hlavně ochlazení)...do spacáku je důležité mít oblečení, které dýchá, jinak člověk nevytvoří dostatek tepla uvnitř spacáku a je mu zima...ponožky jenom jedny, protože spacák má dole pytel, který mi zcela tepelně dostačuje....
Ovšem je už ze mě asi starý fotr, protože před 10 lety jsem jezdil s polským dekáčem plněným peřím do cca -5 a přežil jsem v něm vše, včetně Quads a Gemds... ;D
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Pozorování za mrazu
No tak nasa partia to ma ovela jednoduchsie. Kedze sme vyslovene foto a CCD pozorovatelia, tak sa vacsinou hybeme len pri instalacii (a to sa zohrejeme, niekedy az moc) nastaveni a potom sporadicky asi raz za 10 minut idem von (ostatni este menej, len ja som taky nedovercivy, ci technika funguje spravne). Zvysok casu sedimed vo vnutri firmy, uzivame si tepla a pohodlia, kaficko z kavovaru, cajicek a podobne.
Ale t teme: kedze neleziem do spacaku tak su velmi dolezite topanky - ja pouzivam kozene s hrubou gumovou podrazkou, dvoje ponozky a na nohy mi nie je zima. Ostatne oblecenie ako vsetci ostatni - viac tenkych vrstiev, kvalitna bunda, capica a dobra vec je sa mikina s kapucnou.
Mohutny offtopic: v lete je mimoriadne dolezitou sucastou vybavy repelent proti komarom...
Ale t teme: kedze neleziem do spacaku tak su velmi dolezite topanky - ja pouzivam kozene s hrubou gumovou podrazkou, dvoje ponozky a na nohy mi nie je zima. Ostatne oblecenie ako vsetci ostatni - viac tenkych vrstiev, kvalitna bunda, capica a dobra vec je sa mikina s kapucnou.
Mohutny offtopic: v lete je mimoriadne dolezitou sucastou vybavy repelent proti komarom...
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Pozorování za mrazu
Já prostě na sebe navleču co doma najdu a je to. Nejvíc mě ale štve listování v mapě nebo podobné činnosti které moc nejdou v rukavicích :P
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Pozorování za mrazu
Jinak taky jsem nikdy neměl problém s vrchní částí těla. Nejhorší jsou prostě nohy... Boty to je největší základ, který bych si mimochodem taky měl pořídit + pořádný vložky.
Jinak to řeším tak že když mi už začínají mrznout prsty a nohy mám ze dřeva, mažu do auta, pustím naplno topení a chvilku si nechám foukat na nohy a do bot. :)
Jinak to řeším tak že když mi už začínají mrznout prsty a nohy mám ze dřeva, mažu do auta, pustím naplno topení a chvilku si nechám foukat na nohy a do bot. :)
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Pozorování za mrazu
Nj, bol som si pred pár dňami vyskúšať túto zimu, keď som bol fotiť kúsok za Nitrou.
Háčik je v tom, že auto nemám a tak beriem ruksak s foťákom a ostatným príslušenstvom, EQ-5 hodím na plecia a idem peši na "prechádzku" vzdušnou čiarou 3-4 km od domu za sídlisko
.
Nuž a to fotenie je potom dosť zdĺhavé, keď som sám niekde na roli a nemám nič na blízku kam sa ísť ohriať ... ;D
Háčik je v tom, že auto nemám a tak beriem ruksak s foťákom a ostatným príslušenstvom, EQ-5 hodím na plecia a idem peši na "prechádzku" vzdušnou čiarou 3-4 km od domu za sídlisko
Nuž a to fotenie je potom dosť zdĺhavé, keď som sám niekde na roli a nemám nič na blízku kam sa ísť ohriať ... ;D
Pozorování za mrazu
caribic10 napsal: ...
Jinak to řeším tak že když mi už začínají mrznout prsty a nohy mám ze dřeva, mažu do auta, pustím naplno topení a chvilku si nechám foukat na nohy a do bot. :)Tak to si na tom veľmi dobre, pretože tomu môjmu trvá zohriatie pekelne dlho. Ak som niekde v teréne, radšej to riešim tak, že sa v aute zakryjem spacákom alebo hrubou dekou. Ale to je fakt núdzovka.
Ako to už odznelo, najviaz zima býva odspodu - od topánok a nôh. Topánky mám kvalitné zimné s dvomi ponožkami na nohe, ale aj tak mám potom často studené prsty. Najhoršie sú na tom nohy. Pod nohavice treba niečo vložiť, inak je zle. Alebo treba použiť výbavu, ktorú používajú polárnici, eventuálne tí čo robia na Lomničáku prípadne na Skalnatom plese.
Jinak to řeším tak že když mi už začínají mrznout prsty a nohy mám ze dřeva, mažu do auta, pustím naplno topení a chvilku si nechám foukat na nohy a do bot. :)Tak to si na tom veľmi dobre, pretože tomu môjmu trvá zohriatie pekelne dlho. Ak som niekde v teréne, radšej to riešim tak, že sa v aute zakryjem spacákom alebo hrubou dekou. Ale to je fakt núdzovka.
Ako to už odznelo, najviaz zima býva odspodu - od topánok a nôh. Topánky mám kvalitné zimné s dvomi ponožkami na nohe, ale aj tak mám potom často studené prsty. Najhoršie sú na tom nohy. Pod nohavice treba niečo vložiť, inak je zle. Alebo treba použiť výbavu, ktorú používajú polárnici, eventuálne tí čo robia na Lomničáku prípadne na Skalnatom plese.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Pozorování za mrazu
Pani, tak som sa vratil z dovolenky z Vysokych Tatier a musim povedat, ze nie je zima ako zima. Teraz je tu v BA okolo -4 a zda sa mi dost kosa. Ked som ale v noci z 3. na 4. fotil QDS, bolo vo VT o deviatej vecer -16,5 a dalo sa to celkom vydrzat. Jediny problem bol, ze obcas mrzla moja minikomora a navyse v podstate nic nelietalo. Noc predtym, ked bolo maximum nadranom vyraznejsie, tak vo VT snezilo...
Co si ale pamatam, tak najvacsia zima bola pri LEO 2001, zhruba -18, to sme lezali v spacakoch a bola taka vlhkost, ze na fotaku sa mi vytvorila 2-centimetrova vrstva ladu. Ale pozorovat sa dalo celkom v pohode
Co si ale pamatam, tak najvacsia zima bola pri LEO 2001, zhruba -18, to sme lezali v spacakoch a bola taka vlhkost, ze na fotaku sa mi vytvorila 2-centimetrova vrstva ladu. Ale pozorovat sa dalo celkom v pohode
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Pozorování za mrazu
Dnesk jsem po půl hodině zbaběle prchnul ;D ;D -13°C už bylo moc, nohy mrzly Chci polární výbavu. Ale Měsíc byl úžasnej 8)
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
https://tomaja.cz
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
https://tomaja.cz
Pozorování za mrazu
normalne vam ten dnesny mesiac v cechach zavidim...
ja som vydrzal skoro 2h, lebo SKLP raz pisal ze cakat na lepsi seeing sa oplati.tentoraz nemal pravdu....
mitovka
ja som vydrzal skoro 2h, lebo SKLP raz pisal ze cakat na lepsi seeing sa oplati.tentoraz nemal pravdu....
mitovka
mitovka
Pozorování za mrazu
Jacquess napsal: Dnesk jsem po půl hodině zbaběle prchnul ;D ;D -13°C už bylo moc, nohy mrzly Chci polární výbavu. Ale Měsíc byl úžasnej 8)jo mas naprostou pravdu. Byl jsem dnes venku od 19:45 do 21:50 a malem jsem umrznul. Mel jsem na sobe asi 5 vrstev, ale jediny co me trapilo byly nohy v botach. Fakt si udelam vyhrivani z odporoveho dratu na nejakou gelovku, jinak to nevidim. Nasnimal jsem si nekolik pruhu na mozaiku Mesice, tak snad z toho neco vydoluju (po desitkach hodin trideni snimku ostrych z te kupy neostrych)... ale to uz budu delat v teple a snad i u kaficka 
mitovka: nezoufej, vsechno bude
----------
edit: jo a hlasim -10 az -11, kdyz jsem v 18hod prijel domu, kolik presne je ted nemam zjisteno
mitovka: nezoufej, vsechno bude
----------
edit: jo a hlasim -10 az -11, kdyz jsem v 18hod prijel domu, kolik presne je ted nemam zjisteno