Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Bill napsal dne dnes 09:54:41:
No já nevím - já mám CG5 a ta zvládne při ohnisku 400 mm cca 120 - 150s s ještě použitelným odpadem. Blíže k pólu jsem bez pointace fotil i 300s. A všichni tvrdí, že je HEQ5 je lepší ...
Na HEQ-5 jsem jednou udělal čtyřminutový singleshot M42 s newtonem 200/1000 a hvězdy byly bodové...
To se samozřejmě může občas sejít, ale moje zkušenost je jiná.

Bez pointace fotit expozice okolo 3 až 5 minut do ohniska 200mm a pak už raději pointovat (CG5ADV, NEQ6). S ED80 po redukci na 500mm bych bez pointace očekával rozumný odpad právě tak do těch 30 až 60s.

Vše platí pro DSLR s Bayerovou maskou a prezentaci snímků okolo 50% zmenšení. Pro mono CCD a/nebo prezentaci ve 100% rozlišení to bude horší... :(
Pavel Vabrousek
Pagi

Příspěvek od Pagi »

Uf, díky kluci, začíná to být pro mě cizí řeč:)
Vabra: ta maska se musí dokoupit, nebo jak poznám, jestli ji zrcadlovka má nebo ne?

Bill: co EOS 400D? Raw mám v G12, ale zatím jsem pro něj nenašel smysluplné využití, co bych pak neudělal v Zoner Photo

Tomáš Gr.: Zkusím s ním fotit, ale kvůli těm dvoum tyčkám (lehounce se rozkmitá) to bude asi jen na mobil, nebo něco hooodně lehkého, světelnost dobrá, tak si říkám proč ne, třeba jen měsíc.
Taky ten okul. výtah je trošku problém, četl jsem tu, že se dá nahradit.
Oly OM-D E-M1 mark ii, Nikon Prostaff 3s,
Pagi

Příspěvek od Pagi »

Byl by nějaký odkaz na ten mlhovinový filtr před snímač ? Šel by nahradit tímto?
http://www.celestron.cz/filtr-ts-uhc-1. ... -5097.html
Tomáš Grygarčík
Věk: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Bayerova maska je od výroby součást čipů pro barevné snímky; monochromatické čipy ji nemají. Pár informací ti prozradí Wikipedie.

RAW je velice užitečný v tom směru, že jsou v něm uložená surová data z čipu, dle převodníku 12, 14 nebo 16 bitů na pixel. Z takových dat se potom jednodušeji vytahují slabé detaily.

Tebou odkazovaný filtr je určen k našroubování na okulár, či někam do optické soustavy. My máme na mysli EOS Clip.

Heritage radši nech vedle budoucí paralaktiky, ať se nenudíš až pustíš expozice. ;)
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
Bill

Příspěvek od Bill »

Byl by nějaký odkaz na ten mlhovinový filtr před snímač ? Šel by nahradit tímto?
Součástí snímače DSLR je integrovaný filtr, který ořezává UV a IR oblast záření. To je v pořádku, nicméně ty, které jsou továrně součástí foťáku bohužel potlačují dost silně i oblast záření mlhovin (záření H-alfa). Proto se často originální filtr odstraní úplně, nebo se nahradí takovým, který sice blokuje UV a IR, nicméně propouští oblast Ha.

Do Canonu je to třeba tenhle: http://www.supra-dalekohledy.cz/filtr-b ... -5227.html

Ale to není uživatelsky jednoduše vyměnitelný filtr, je dost podstatný zásah do foťáku.

Tady je porovnání propustnosti originálního a Baader filtru:

Bill

M:736 750 113
Pagi

Příspěvek od Pagi »

Tomáš: Díky za další info, zkusím bez-ať znám rozdíl, ale brzo nejspíš dokoupím. Wiki prozradí opravdu jen pár informací (btw i lidé mimo Astro už se o ní doslechli :D)
Bill: díky, přesně takový odkaz jsem měl na mysli

Už trošku odbočuju, ale ať tu lítáme z rohu do rohu:)... Je rozdíl v čipech nebo v nějaké "vhodnosti" pro astrofoto mezi starýma DSLR (EOS 400D, 350D,20D) a třeba novou nejlevnější 1100D ?

Dnes jsem poprvé mrznul na poli s celou přístupnou oblohou....GoTo se mi rychle vrátila do hry. Opravdu nepříjemné pomrznutíčko.
Bill

Příspěvek od Bill »

Je rozdíl v čipech nebo v nějaké "vhodnosti" pro astrofoto mezi starýma DSLR (EOS 400D, 350D,20D) a třeba novou nejlevnější 1100D ?
Mrkni tady: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1350148672
M:736 750 113
Fátys

Příspěvek od Fátys »

Ahoj,
měl bych malý dotaz ohledně focení přes refraktor (apo triplet bez zabudovaného rovnače, f/6). Nerovným polem trpí celé zorné pole nebo pouze okraje? Jde mi o toto: kdybych chtěl prodloužit ohnisko (přiměřeně) pomocí nějakého prodlužovače ohniska, tak jestli již nebude potřeba rovnač pole? Díky.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

1. Nerovným polem trpí zejména rohy, čím dále od osy, tím je obraz hvězdy více deformovaný (většinou do úseček či malých "kometek"). Svým způsobem je to podobné komě u Newtonu. Dokonce se některé komakorektory používaly jako kompromisní rovnače pro refraktory.
2. U takhle světelného ED refraktoru, se vada bude projevovat zřejmě na jakémkoliv moderním snímači. Menší snímač má většinou menší pixely a rohy budou sice blíže středu, ale na tuto vadu citlivější.
3. Pokud jde o velmi malé objekty, typicky planety, pak fotíš na ose a tudíž se nemusíš rovnačemm obtěžovat...

PS: Proč prodlužovat ohnisko u refraktoru? Většina z nás řeší obrácený problém jak co nejlépe ohnisko zredukovat  ;).

PS2: Ještě jsem na Astrofotkách našel krásnou ukázku snímku ED F7.5 bez rovnače. V tvém případě F6 bych hádal vadu skoro dvakrát tak velkou:
Detaily na klik.
Pavel Vabrousek
Fátys

Příspěvek od Fátys »

Proč prodlužovat ohnisko u refraktoru?
ten refraktor má ohnisko 480mm, s rovnačem 0.79x to je cca 380mm, což v kombinaci s mým canonem je zorné pole cca 3.3°x2.2° a tak mám obavy, jak by se fotily menší objekty, které mají okolo několika minut. Ten refraktor ještě nemám, ale silně zvažuji jeho koupi a tak mě zajímá co vše bych pak s ním mohl fotit... Takže je to blbost prodlužovat ohnisko u refraktoru? Vím, že u reflektorů se to běžně používá...
vla

Příspěvek od vla »

Jenže na focení zcela vyjímečně. Prodlouženíim ohniska třeba 2x ze světelnosti 6 si vyrobíš světelnost 12 a to znamená zásadní nárůst expozičních časů, šumu, nároky na pointaci atd. Jistě jsou zde borci, kteří i takovéto světelnosti zvládají, ale rozhodně bych neviděl dobré s nimi do začátku začít soutěžit. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Fátys :
Pokud budeš chtít fotit planety, Slunce a Měsíc, tak spíš než reduktor /rovnač použiješ  Barlow na prodloužení ohniska. Ale u těchto refraktorů to moc nevyužiješ - ohnisko bude stejně krátké a obraz moc nezíská - určitě ne na kvalitě. Pro DSO objekty  se používá rovnač/ reduktor  pro  kvalitnější vykreslení celého pole a pro zkrácení expozice. U reflektorů to je zrovna tak.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Fátys

Příspěvek od Fátys »

to mi je jasné s tou světelností a pod., ale díky za připomenutí jen jsem chtěl znát vaše názory na toto, díky

Pagi

Příspěvek od Pagi »

Tebou odkazovaný filtr je určen k našroubování na okulár, či někam do optické soustavy. My máme na mysli EOS Clip.

Ještě mi to nedá... pochopil jsem, který máte na mysli a dostal jsem od vás i odkaz. Kdesi kdosi psal, můžu filtr napasovat kamkoliv..... Ty filtry okulárové nenahradí ten před snímačem ve foťáku. Protože ten stejně propustí málo světla, ať půjde přes okulár cokoliv, je to tak ?
díky
Jinak mám už zamluvený canon 400D.
Tomáš Grygarčík
Věk: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Jestli je filtr našroubovaný na komakorektoru/reduktoru nebo je jako EOS Clip v zrcadlovce je jedno, pořád pustí jen výrobcem dané vlnové délky.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
Odpovědět