Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
ID-107

Příspěvek od ID-107 »

Zdravím,
docela by mě zajímalo, zda jdou při úplném zatmění vidět hvězdy? A pokud ano, tak kde? Na celé obloze, v okolí Slunce či naopak spíše kolem obzoru?

(A je možné se tady zeptat i na otázky z astrofyziky?)
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Vždycky jsem četl, že ano, načež jsem viděl 3 úplný zatmění a při žádným z nich jsem neviděl víc než nějakou jasnou planetu. Možná, kdyby člověk schválně sabotoval zatmívání a někde se adaptoval na tmu, a pak nekoukal do korony, tak by je viděl, ale mě to nepřijde, že to stojí za to :)

A jistě, ptej se. Jsem tady třeba já, a pak taky nějaký lidi, co tomu doopravdy rozumí :)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Zatmění Slunce jsem viděl v Siofoku v Maďarsku. Planety i hvězdy vidět jsou ovšem člověk vnímá více věcí jako světlo kolem obzoru a ticho přírody a úžas lidí okolo. Je to jak z jiné planety. Musím to vidět znovu :)
Lectorem iustus...
zbignieww
Věk: 83

Příspěvek od zbignieww »

Zdravím,
docela by mě zajímalo, zda jdou při úplném zatmění vidět hvězdy? A pokud ano, tak kde? Na celé obloze, v okolí Slunce či naopak spíše kolem obzoru?

Pri jednom uplnem zatmeni prof. Druckmuller "overoval" Einsteina - ohyb paprsku vlivem gravitace. Co si pamatuji, hvezda byla ( a musela byt ) blizko Slunce , tak ze otazka by mela byt upresnena: je videt ocima, dalekohledem, triedrem; blizko, nebo vzdalene od Slunce ... Tak to ted vnimam...
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
juh

Příspěvek od juh »

Uplne zatmenie v Madarsku som si bol pozriet aj ja. Ak si dobre spominam (je to uz takmer 20 rokov), urcite bolo vidiet najasnejsie hviezdy, myslim, ze sa dalo rozoznat aj suhvezdie Orion.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

V Maďarsku si vybavuji okem pouze Venuši, v Turecku 2006 Capella velmi výrazná a ještě nějaké další jsem viděl, ale lovil bych zpaměti chybně. Nejlepší je se dívat velkým binarem nebo triedrem na korónu..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
ID-107

Příspěvek od ID-107 »

Hmm. Takže pouhým okem by to bylo asi složité, pokud by zakrývající těleso nebylo dostatečně větší než sluneční disk.

Zajímalo by mě ještě, zda by mohla existovat planeta s vázanou rotací ke své hvězdě, která by v bodě L1 měla měsíc, takže by neustále na jednom místě bylo zatmění slunce?

Ptám se hlavně z důvodu, že bych chtěl vytvořit literární svět a nechci psát úplné blbosti.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Nemusí mít vůbec vázanou rotaci a v bodě L1 může mít měsíc.
Problém u Země s viditelností hvězd během slunečního zatmění je dán atmosférou, která rozptyluje sluneční záření z oblasti mimo oblast totality. Takže není zdaleka tma, je to velmi slušný soumrak
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 40/155#155][splithere][/link][splithere_end]
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Ono by bylo spíše otázkou, jak by asi tento "literární svět" vlastně za trvání permanentního soumraku a vázané rotace vlastně mohl fungovat. A to myslím od atmosférického a mořského proudění po fotosyntézu a tedy fungování života jako takového. Nebyl by to spíše takový mrtvolně stabilní svět obývaný jen nějakými mikroorganismy a podobnými jednoduchými formami života?
juh

Příspěvek od juh »

... Zajímalo by mě ještě, zda by mohla existovat planeta s vázanou rotací ke své hvězdě, která by v bodě L1 měla měsíc, takže by neustále na jednom místě bylo zatmění slunce? ...Je potrebne vychadzat z rozmerov objektov a vzdialenosti. Ak uvazujeme o sustave podobjej Zem - Slnko, tak ak by mal nejeky objekt v L1 sposobovat trvale uplne zatmenie Slnka na Zemi, musela by byt jeho velkost zrovnatelna s velkostou Zeme. V tom pripade by sa uz nejednalo o mesiac, ale skor o dvojplanetu, kde by Zem musela obiehat v L3 svojho "mesiaca". Ma to aj druhy dosledok, pri tychto rozmeroch by bola cast Zeme v trvalom uplnom zatmeni a cast v trvalom ciastocnom zatmeni. Ak by sa mal na Zemi rozvinut zivot podobny tomu, ako ho pozname dnes, musel by byt cely system posunuty blizsie k Slnku. Dovodom je mnozstvo dopadajuceho slnecneho svetla potrebneho na ohrev povrchu Zeme na teplotu nad 0° C. Takyto posun by nasledne znamenal, ze mesiac v L1 Zeme by musel byt o nieco vacsi, co by pre zmenu sposobilo vacsiu fazu zatmenia Slnka v oblastiach s jeho ciastocnym zatmenim, co by znamenalo, ze by to opat muselo byt o nieco blizsie k Slnku, ... Ake by parametre by taky system musel splnat, to si treba spocitat, jedoduche uvahy k tomu nestacia. Dalsim dosledkom by bola zmena cirkulacnych pomerov v atmosfere. Urcite by neboli take, ako ich pozname dnes. Skor si myslim, ze by existovali oblasti, kde by boli trvale zrazky a oblasti, kde by bolo trvale sucho. Ak by niekde existoval zivot na takej planete, tak mozno niekde na pomedzi tychto dvoch svetov.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Tak z obecného problému jsme se přesunuli do problému, kde vycházíme z toho, že země bude velká jako Země, že bude mít stejnou hmotnost, že vzdálenost L1 bude jako u Země, že k životu potřebujeme tytéž podmínky jako máme my, že vlastnosti atmosféry a jejího režimu jsou podobné pozemským .....
Jenže,  ta země může bý daleko větší, může mít i větší hustotu, bude mít L1 poměrně blízko, může být dále od slunce, může mít země i měsíc více výstřední dráhu, a  pak naopak její měsíc může být malý a pro cirkulaci a  tepelnou setrvačnost  nemusí mít  tím pádem  výraznější vliv .... Pro literaturu  tu je poměrně hodně reálných  řešení, která není nutno z nějakého principiálního důvodu zamítnout .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Máme-li planetu s vázanou rotací a trvalým zatměním centrální hvězdy (pomineme prosím exotické podmínky, organismy ze sci-fi románů apod. ), pak si musím vzpomenout na jednoho tlustého kuchtíka ze známé pohádky, který králi oprávněně říkal, že bez soli to nejde. Já to parafrázuji a říkám, že bez dostatku záření centrální hvězdy to taky nejde  :). Alespoň ne s vyššími organismy.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 165286/3#3][splithere][/link][splithere_end]
Pro uživatele ufonek. Tvůj dotaz nezmizel, přesunul jsem ho do příslušného vlákna montáže HEQ5. Taky se nauč používat tlačítko Hledat.
juh

Příspěvek od juh »

Tak z obecného problému jsme se přesunuli do problému, kde vycházíme z toho, že země bude velká jako Země ...Pre obyvatelnu planetu sa predpokladaju urcite pricipy, podla ktorych by taka planeta nemala byt prilis velka a ani prilis mala. Na to, aby bola obyvatelna, musi obiehat v urcitej vzdialenosti od svojej hviezdy. Pre všeobecnú predstavu, ako by taky svet mal vyzerat, je najvhodnejsie pouzit Zem. Pokial sme pri obecnych principoch, tak je v podstate uplne jedno, aky velky objekt bude v L1. Pri viazanej rotacii je iny problem. Je nim prehrievanie privratenej strany planety k hviezde a vymrzanie odvratenej strany planety a od hviezdy. Znamenalo by to, ze ak by aj existovala v takom svete voda v kvapalnom skupenstve, tak by sa casom odparovanim a vymrzanim premiestnila na odvratenu stranu planety. Prakticky by sa jednalo o kamenno ľadový svet bez akehokovek zivota vo forme, v akej ho pozname na Zemi.
Odpovědět