Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Fátys

Příspěvek od Fátys »

No ten SW má karbonový tubus a v něm clony, jiný výtah.
Toho karbonovýho tubusu jsem si taky všiml, ale hmotnostně je na tom stejně jako ten první. Že by to bylo kvůli tepelné roztažnosti? Ještě se zeptám (asi trochu hloupě), ale k čemu je dobré mít v dalekohledu clony?

Jinak DSLR mám s filtry budu případně řešil budu mít vlastní dalekohled... koma-korektor považuji za nezbytnou samozřejmost =)
Bill

Příspěvek od Bill »

k čemu je dobré mít v dalekohledu clony?
Clony zachycují parazitní světlo a tím zvyšují kontrast. Jinak tady je k tomu dražšímu vlákno:

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 4705/10#10

Bill
M:736 750 113
Tremor

Příspěvek od Tremor »

Zdravím.
Jsem amatérský fotograf a chtěl bych se naučit fotit hvězdnou oblohu.
Hledám proto nějaký jednoduchý prográmek, který by při pořízení několika snímků dokázal eliminovat (srovnat) rotaci země a při pořízení darkframe i odstranit šum vzniklý použitím vysoké citlivosti.
Fotím klasickou zrcadlovkou.
Poradíte mě prosím?

/ještě bych měl asi podotknout, že o astronomii nevím zhola nic...
Bill

Příspěvek od Bill »

Asi nejjednodušší je začít s programem DSS - Deep Sky Stacker.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 185216/201

Bohužel ale neumí geometrické korekce (deformace), takže bez montáže bude použitelný spíše s delším ohniskem - tam ale vycházejí velice kratké časy, pokud mají být hvězdy alespoň trošku kulaté. Kdysi se uváděl jako orientační čas 800/ohnisko - pro 200mm orientačně 4s.
Ale to je z doby kinofilmu, takže na APS-C ten čas bude možná třeba ještě zkrátit.

Jinak pro focení ze stativu je zde celé vlákno, doporučuji pročíst: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 350462/366
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 16/210#210][splithere][/link][splithere_end]
Pagi

Příspěvek od Pagi »

Dobrý večer,
pročítám vlákna o astrofoto, začátky, montáže atd. cca týden. Rád bych si utříbil myšlenky a slyšel nějaký další názor.

Neplánuju na začátek moc investovat, vím, že to nebude potom nic extra, ale není čas, rodina atd atd. Chci zkrátka nějaké základní fotky mlhovin a měsíce, vyzkoušet si to.
Zatím mám za to, že mi bude stačit nějaký menší refraktor vhodný na fotky, SW 80ed a k tomu by se šikla montáž CG-5 nebo HEQ-5 a nejlépe GOTO. Pointovat nechci (viděl jsem dost "hezkých" fotek bez) a do kamery zatím taky nebudu investovat.
GoTo není uplně nutná, stačí motory s ovladečem ? Když bude dobře seřízeno, zvládnou motory uhlídat kratší expozice do 90-120s? Stačila by na takový malý dalekohled i Meade LXD 55?
A jde na tyto montáže uchytit i tubus SW herittage 130/650?

Nekamenujte, na začátek se všechno při 0 znalostech opravdu těžko hledá.
Děkuji
Oly OM-D E-M1 mark ii, Nikon Prostaff 3s,
Tomáš Grygarčík
Věk: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

HEQ-5 + ED80/600 není špatný začátek, ale při expozici nad 30s se při takovém ohnisku bez pointace projeví periodická chyba a z hvězd budou rohlíky. Go-To není nutné, jen usnadňuje hledání objektů. S focením jsem koketoval už na své bývalé EQ-5, kde byly motorky nadstandardní výbavou. Čím máš v plánu fotit?
Pro upevnění toho newtona potřebuješ upínací kruhy a lištu.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
Pagi

Příspěvek od Pagi »

Mám teď Canon G12, má závit snad by to šlo nějakou redukcí i přichytit, ale nejdelší expozice 15s, tak budu muset koupit tělo zrcadlovky, to se dá už za 3-5 tis., to bych asi zkousl. A nebo jen na afokální foto koupit nějaký levný kompakt s ex. aspon 30s-60s za 600kč....ale to bude asi hodně špatný, že?
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Problém s G12 je, ten že nelze odejmout objektiv a pri projekci okulárem a objektivem fotoaparátu se ti prodlouží ohnisko a sníží relativní světelnost. Navíc relativně malý snímač bude proti DSLR značně šumivější...

Takže takhle budeš moci fotit krátery na měsíci a nějaké ty detaily na planetách, ale na DSO je to IMHO nevhodné.

Starší tělo DSLR za pár tisíc odvede notně lepší práci.
Pavel Vabrousek
Bill

Příspěvek od Bill »

Stačila by na takový malý dalekohled i Meade LXD 55?
LXD 55 je montáž a celá řada dalekohledů, který myslíš konkrétně?

Pagi

Příspěvek od Pagi »

Bill: K tomu HEQ a CG5 je tu pěkné vlákno, kde každý propaguje to svoje a dá se to shrnout, že je to tak asi na stejno. Máš tu CG5 s GoTo ? Chápu správně, že bez ní přijdu jen o některé objekty neviditelné bez delší expozice (okem)? S čímž si teda třeba rok vystačím ? (při těch pozorovacích podmínkách ve Zlíně)

Tom Grygarčík: toto je text ze Supra:
"Lišta je standardního rozměru 1,75” (Vixen/Celestron), což umožňuje tubus dalekohledu upnout do azimutálních či paralaktických montáží mnoha výrobců." ... přes tu lištu to teda u HEQ5 a CG5 nejde ?

Meade LSX 55 by měl být název montáže, prodávají v Supra, ale narazil jsem tady na foru na problém se sehnáním motorů. Bývá s motory nějaký problém ?
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Rozdíl mezi GoTo a obyčejnou ( NE GoTo) montáži je pouze v tom, že GoTo montáž najede sama přibližně na zadané souřadnice resp. vybraný objekt. Vše ostatní je identické

Lišta je použitelná na obou tebou uváděných montážích

LXD je název montáže. V současné době již nevyráběná montáž.Výrobky Meade prodávají u nás třeba firmy
http://www.dalekohledy.cz/
nebo
http://www.moty.cz/
Problém je s náhradními díly a servisem, který zajišťuje pouze evropská centrála firmy MEADE
Supra neprodává výrobky firmy MEADE, pouze v bazaru najdeš prodávanou montáž LXD
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pagi

Příspěvek od Pagi »

Milan: díky, Meade pouštím z hlavy, GoTo taky....ono ze začátku baví i to samotné vyhledávání (časem asi přejde :)).... Ta co je tady v PRODÁM k prodeji CG-5 s motory by měla stačit ?

Foťáky vidím monetálně v bazarech za 3 tis. Nikon D40, nebo D70s, není to žádný průšvih ?
Tomáš Grygarčík
Věk: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

No já nevím - já mám CG5 a ta zvládne při ohnisku 400 mm cca 120 - 150s s ještě použitelným odpadem. Blíže k pólu jsem bez pointace fotil i 300s. A všichni tvrdí, že je HEQ5 je lepší ...Na HEQ-5 jsem jednou udělal čtyřminutový singleshot M42 s newtonem 200/1000 a hvězdy byly bodové...

Z těch dvou zrcadlovek bych si vybral D40. Je o 100g lehčí a méně šumí. Počítej ale s další investicí v podobě T2 kroužku pro upevnění k dalekohledu. Pro experimenty s delšími expozicemi než 30s je také nutná dálková spoušť. Programovatelná opět usnadňuje práci, pokud si nechceš časy hlídat ručně (to jsem si v začátcích taky zkusil a po několika expozicích je to otrava).

Ruční vyhledávání objektů tě u focení velice rychle přejde. Se správnými mapami a šikovností to však může znamenat ušetření pár tisícovek za montáž bez Go-To.

Heritage 130/650 bys měl jen na pozorování či bys chtěl zkusit fotit i přes něj? V ruce jsem ho ještě neměl, tak mě napadá, jestli by ho ta zrcadlovka nepokroutila a obraz by poté byl deformovaný.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
Bill

Příspěvek od Bill »

pouštím z hlavy GoTo ... Ta co je tady v PRODÁM k prodeji CG-5 s motory by měla stačit ?

Foťáky vidím monetálně v bazarech za 3 tis. Nikon D40, nebo D70s, není to žádný průšvih ?  
Ono to není tak jednoduché. CG5 Advanced GT (GoTo) má jinou převodovku, než standardní CG5 + motory a podle některých lidí je to dost znát. Ale to chce asi nastudovat.

K těm zrcadlovkám - většina lidí používá Canony. Má to v zásadě 3 výhody:

1) nekomprimovaný formát Nikon není čistý RAW jako má Canon a přestože u denních fotek poslední Nikony Canon asi docela válcuje, u astro je trošku problém s tím formátem. Je tady k tomu celé vlákno
2) do APS-C Canonu můžeš dát přímo astronomický filtr - je to důležité, pokud by jsi fotil objektivy. U dalekohledu je to asi jedno, tam filtr našroubuješ někam jinam
3) pokud by jsi se rozhodl foťák modifikovat - vyměnit filtr před snímačem, který málo propouští záření mlhovin, tak do Canonu existují od fy Baader vhodný filtr na výměnu - po jeho výměně zůstane zachovaný autofocus a není problém zaostřit se standardním objektivem. U Nikonu je asi jediná možnost filtr zcela odstranit a tím pádem je odsouzený jenom na astro a focení s dalekohledem.

Odpovědět