Informace z 22.11 - Suchomasty
Nikdo další nebyl, mírný až střední kolísající zákal a světlá obloha mi opět znemožnily pátrat po slabých galaxiích z atlasu Deep Sky Hunter. A to bylo dobře, protože jsem ho nechal doma.

Ale starý netbook + Stellarium byly dobrým zástupcem - pro rejpaly - jas u něj jde stáhnout až tak, že nepoužívám ani noční režim.
I tak bylo na co se dívat, první pauzu jsem udělal až v 11:30, obvykle mi to tak dlouho v jednom kuse oči neberou.
Vlhko nevelké, ve tři jsem skončil s téměř suchým primárem, vyhřívání sekundáru jelo celou dobu, ale jen na minimum.
Seeing proměnlivý, spíše mizerný, Uran, Neptun a malé planetárky jsem obtížně hledal mezi hvězdnými koláči.
Prokládal jsem jako vždy Vobludu s triedrem - v jednu chvíli jsem v Meostaru viděl M31 +/- v zenitu nebývale obrovskou. Tak tyhle vnější oblasti jsem v triedru ještě takhle neviděl. Nádhera! Trochu to platilo i pro M33. A za půl hodiny už byl vidět "jenom" běžný standard.
Upozornění - opravují silnici mezi Koledníkem a křižovatkou nad Koněprusy. Proč, to asi ví jen úřady a hlavně jejich kamarádi.
Objížďka ale není nijak hrozná a příliš nezdrží..
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD