Výběr dalekohledu
Re: Výběr dalekohledu
Zrovna ten Unistelar je opravdu dobrá rada, která by měla vyhovět tvým požadavkům.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- Ondra_z_hor
Už jsem dvakrát poděkoval a dal tak najevo, že téma je z mého pohledu minimálně dočasně uzavřené. Nejsem to já, kdo sem přidává další zbytečné komntáře.
Ano, ale čím větší průměr pořídíš, tím lepší oblohu budeš potřebovat... Takže, pokud má mít nějaký smysl utrácet za takovéhle dělo, tak počítej i se spíše nutnými výjezdy za opravdu tmavou oblohou. A samozřejmě pak i autem, kam se Ti to vůbec vejde
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars, ZWO Seestar S50
No, já jsem to vyjádřil hned v prvním svém příspěvku ( č. 1600) více na tvrdo větou :
Po tvých předcházejících příspěvcích si myslím, že blbost je hlavně ti teď něco radit
Takže ano, souhlas. Vašimi dobrými radami jste jen přilévali "benzín do ohně"
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Trochu bych si dovolil s tímto skoro dogmatem nesouhlasit. Protože s větším přístrojem i na bídné obloze uvidíš více a i věci, které s malým přístrojem neuvidíš i ve výborných podmínkách. Velký přístroj není zbytečný ani v těch bídných podmínkách a hlavně dovede nahradit i výjezdy s menšími přístroji. Jeho velikost není na obtíž -nemá žádné nevýhody, proč by nešel v bídných podmínkách využít. A hlavně mi umožní třeba i ve městě pozorovat kdykoliv mám jen trochu času nebo se udělá na chvíli hezky nebo nemohu z různých důvodů odjet do lepších podmínek.
lepší rada žádná než špatná
O.K. Měl jsem jenom zato, že s výkonem optiky na nekvalitní obloze stoupá i její schopnost mnohem víc "pochytat" i to nežádoucí...
Ohledně porovnání s těmi menšími přístroji se samozřejmě přít nebudu.
Ohledně porovnání s těmi menšími přístroji se samozřejmě přít nebudu.
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars, ZWO Seestar S50
Potřebuju poradit
Zdravim.Jsem v astru úplně neznalej a potřebuju radu.Koupil jsem dalekohled a potřebuju poradit jestli někdo neví jaký to je,jestli je dobrý popř. co se s ním dá vidět.Foto vkládám do přílohy.
- Přílohy
-
- 20221027_125415.jpg (1.6 MiB) Zobrazeno 1634 x
Vzdáleně připomíná výborný TAL 150p F5, ale nesedí uchycení primáru, to nejvíce odpovídá GSO 6" F5 (neodpovídají kruhy montáže).
Nesedí mi vzhled příliš vyvedeného ohniska výtahu (dělaly se verze se 64mm sekundárem zaměřené spíše na foto).
Nejvíce záleží na stavu optiky a důležitý je i mechanický stav výtahu a montáže. Nejde o špatný dalekohled. Bude nutné ověřit kolimaci a pak zkusit pozorovat popř. vyzkoušet za dobrého seeingu při velkém zvětšení na hvězdě. Sám řekni více.. (značku, příslušenství/okuláry, kolimační pomůcku..)
Nesedí mi vzhled příliš vyvedeného ohniska výtahu (dělaly se verze se 64mm sekundárem zaměřené spíše na foto).
Nejvíce záleží na stavu optiky a důležitý je i mechanický stav výtahu a montáže. Nejde o špatný dalekohled. Bude nutné ověřit kolimaci a pak zkusit pozorovat popř. vyzkoušet za dobrého seeingu při velkém zvětšení na hvězdě. Sám řekni více.. (značku, příslušenství/okuláry, kolimační pomůcku..)
Pomůže foto z druhé strany, kde je jistě nějaký nápis. Buď na dalekohledu nebo na úhlové stupnici rektascenze na montáži.
No papírů k tomu moc nemám jen tohle.
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Newton od TS na EQ montazi nejspis nejaka starsi verze. To ale nicemu nevadi a pokud optika je ok, bude s nim dost toho co na nocni obloze uvidis. Podle fotky by jsem odhadl optiku 150/1000. Jake mas k nemu okulary ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... EQ3-1.html
https://www.teleskop-express.de/shop/Bi ... sch_en.pdf
úplně si však nejsem jist, zda nepůjde o kulový primár, podle následující stránky je však parabolizováno
https://www.astroshop.eu/telescopes/ts- ... -1/p,56527
https://www.teleskop-express.de/shop/Bi ... sch_en.pdf
úplně si však nejsem jist, zda nepůjde o kulový primár, podle následující stránky je však parabolizováno
https://www.astroshop.eu/telescopes/ts- ... -1/p,56527