Prosím poraďte

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
juh

Re: Prosím poraďte

Příspěvek od juh »

Keď skladám obrázky z OSC kamery v DSS, tak ich skladám ako RGB. Výsledok je rovno RGB obrázok. Treba tam správne navoliť poradie farieb v Bayerovej maske. Okno je dostupné cez "Options" - "Settings..." - "RAW/FITS DDP Settings..."
Přílohy
DSS_Bayer.jpg
DSS_Bayer.jpg (62.81 KiB) Zobrazeno 1475 x
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Cztwerec: no nejlepší je to udělat v Pixi, ale ten asi nemáš, tak jsem uvedl DSS
juh: zkus i AHD, třeba budou výsledky lepší
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
juh

Příspěvek od juh »

Závisí od toho, čo chcem z nasnímaných obrázkov dostať, resp. čo preferujem pri spracovaní. Nejaké porovnanie "Bilinear interpolation" vs. "Adaptive Homogeneity-Directed interpolation" vs. "Bayer drizzle" je tu: Bayer Drizzle in DeepSkyStacker

Je tam aj záver z porovnania: ... Interpolácia AHD je len na pekné obrázky, nie na vedecké analýzy. ...
Ari

Příspěvek od Ari »

Cztwerec: ak to neplánuješ skladať cez DSS ale napr. Autostakkert tak by bolo asi najjednoduchšie použiť program PIPP.
Planéty: SW 300/1500 Dobson (clona na 290 mm), eq plošina (ovládaná cez AstroEQ), Celestron 3x barlow, ZWO ADC, ASI585MC
DSO: HEQ5 PRO, ZWO ASI2600MC/ Canon 6D, ASIAIR plus, Askar SQA85
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

No já vlastně bojuji i se zobrazením, při snímání to mám nějakým způsobem strečnuté, v Maxim DL to nastavuji podobně, ale je to jiné. Domníval jsem se že fits je možné fotografovat pouze v mono režimu s bayer maskou? Takže mám snímat rovnou barevně? V jaké formátu?

Zkoušel jsem fotit DSO s barevnou kamerou, těch snímků mám celkem velké množství na kratší čas. Fits chci převést na barevné a dále zpracovat to je vše. PIPP mi zatím k srdci moc nepřirostl a Pixi vynechávám.
Lectorem iustus...
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Všechna data, která nasnímáš, jsou monochromatická. Záleží jenom na tom, zda je před čipem nějaký barevný filtr, ať už jednotná barva (R, G, B) nebo bayerova maska. FITS, který ti vypadne z kamery, bude monochromatický. Až software ti pomocí debayering procesu vytvoří barevný obraz.
Snímej do FITS s maximálním bitovým rozlišením (nevím, co máš za kameru). Vše ostatní už je potom o zpracování
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
juh

Příspěvek od juh »

Cztwerec píše:... Zkoušel jsem fotit DSO s barevnou kamerou, těch snímků mám celkem velké množství na kratší čas. Fits chci převést na barevné a dále zpracovat to je vše. PIPP mi zatím k srdci moc nepřirostl a Pixi vynechávám.
FITS je de facto monochromatický obrázok, sú to len surové dáta senzoru. Nemám žiadnu znalosť o tom, že by existovala aj nejaká verzia farebného FITS súboru. V DSS sa spracovávajú priamo FITS súbory. Ak sa jedná o súbory, ktoré sú výstupom zo senzoru s Bayerovou maskou, tak je potrebné oznámiť to DSS prostredníctvom okna, ktoré som sem dával v #1621. Aký konkrétny typ Bayerovej masky používa senzor (BGGR, alebo GBRG, alebo GRBG), to sa dá nájsť v datasheete výrobcu senzoru. Aká transformácia sa má pri spracovaní použiť na prevod do RGB, to sa nastavuje v sekcii "Bayer Matrix Transformation" viď #1623. Všetko ostatné je podobné, ako pri spracovaní monochromatických obrázkov (light, bias, dark, flat, dark flat), registrácia, zloženie. Výsledok zloženia je RGB obrázok, ktorý sa dá uložiť ako farebný TIFF súbor. Ak je požadované ukladať medzivýsledky (registrované obrázky) ako RGB súbory, tak je potrebné pre tieto výstupy z DSS použiť rovnako TIFF formát.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Barevný FITS samozřejmě existuje, ten formát je úplně obecný. V barevném fitsu jsou prostě uložené tři obrazy, pro každou složku jeden.
Druhá varianta je prokládaný způsob uložení, po jednotlivých pixelech od každého kanálu.

Ovšem žádné zařízení ho obvykle neprodukuje, muselo by dělat debayering, a ještě by uložená data měla 3x větší velikost. Běžne jsem to ale použoval třeba ve skriptech v MAxIm DL kde jsem si do barevného fitsu ukládal debayerované RGB snímky, než jsem je registroval.

Zrovna tak PI dokáže ukládat meziprodukt před registrací do barevného FITSu, pokudu se mu přenastaví formát. Jinak ukládá barevný XISF.

To jen pro doplnění. Níže uvedené ale samozřejmě platí, prostě SW s barevnou kamerou ukládá monochromatický RAW FITS s bayerovou maskou, a SW je třeba říci, jak je ta maska organizovaná.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

No já mám MaximDl, prostě nedokážu udělat batch proces tak, aby automaticky třeba 50 snímků v té "mono formě s maskou" ve které snímám převedl do barevných sub snímků před skládáním. Mám ASI 533. V záložce stack sice je něco s barvou v procesu, ale stejně vyleze mono snímek s bayer mřížkou. Spíš mi jde o ty postupy. Všude se dočítám o tom, že MaximDl potřebuje vložiz již data převedená na barevné snímky a potom mohu i tak skládat, že žádný proces v něm neexistuje. Debayer jsem našel, udělal, ale i po nahrání makra není proces automatický. Přece to nebudu odklikávat 200x ručně. Takže MaximDl to ví, převod je nastaven, ale nepamatuje si to pro více snímků.
Lectorem iustus...
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Tak asi vyřešeno. Šel jsem na to obráceně. Nejdřív kalibrace, potom složení v černobílém a pak převod černobílého obrázku s bayerem na barevný obrázek a výsledný tiff. Takže nebyl potřeba barevný subsnímek (což jste mi vlastně vysvětlovali) a barva až na konec. Děkuji všem za rady. Díky za telefonát kolegovi!

Martin
Lectorem iustus...
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

nojo, ale tenhle postup jde použít pouze pokud skládáš snímky bez registrace. Snímky s Bayerovou maskou registrovat na hvězdy nelze. I pokud by to šlo, interpolací se zlikviduje barevná informace.

V MaxIM to šlo, ale musel jsem si na to udělat makra.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

To je vlastně pravda... A jak si to makro Martine nastavil? Otevřel si snímky v seznamu a pustil makro? Bylo nastavené na převod z mono a barevné informace z masky na barvu? Něco podobného jsem zkoušel a musel jsem to snímek po snímku odklikávat. Případně zkusím DSS.
Lectorem iustus...
dablik
Věk: 46

Příspěvek od dablik »

To makro si nahravas ako v Excelu. Mal som to podobne, ked som mal kalibraci a registraci v Maxim DL. A slo to pomerne pekne. Ale dlho to trvalo :)
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No já už si to úplně přesně nepamatuju. Celé, tedy kalibrace až po debayering, to bylo udělané pomocí batch process window (Ctrl Q).

nejprve jsem nastavil kalibraci (aby byly nachystané příslušné kalibrační soubory) a pak jsem si vzal jeden surový snímek, spustil v v Batch process window záznam, a na tom jednom snímku si nahrál všecky operace. Tedy Proces->Calibrate, Pak Process-> remove bad pixels (měl jsem předem udělanou i mapu hotpixelů), a následně debayering (Color->Convert Color).

Pak jsem ten záznam makra zastavil, to makro si uložil, a pak jsem do Proces Queue okna v Batch Proces nahrál všechny RAW Fitsy. Výstup jsem navolil jako Save result in a nastavil jiný adresář, kam padaly ty zkaliborvané a debayerované barevné FITSy, a pustil to. Výsledkem byla hromada jednotlivých barevných snímků.

V druhém kroku jsem pak už jen pustil Process->Stack, hodil do toho všechny ty zkaliborvané debayerované snímky a nechal je zregistrovat a složit.

Tedy pokud si dobře vzpomínám, žádné ruční oklikávání něčeho snímek po snímku. Blbé je, že MaxIm je starší SW a běží pouze na jednom vlákně, takže valná část výkonu stroje je nevyužitá.
dablik
Věk: 46

Příspěvek od dablik »

Ano, presne ako si to popisal. Tiez som to nahraval na jednom obrazku a nasledne spustil na celej davke
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek :)  
montaz: EQ6R
Odpovědět